Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Tengerszemkör a liptói ormok alatt

Gyalogtúra · Liptói-havasok
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tengerszemnézőben a Liptói-havasokban
  Tengerszemnézőben a Liptói-havasokban
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1400 1200 1000 800 14 12 10 8 6 4 2 km

Páratlanul tartalmas és látványos magashegységi túrát kínál a Liptói-havasok legszebb völgyi útvonala, a Rohácsi-tavakat felfűző ösvény. A szédítő hegyormok oltalmában fodrozódó tengerszemek felkeresése nem tartogat technikai kihívásokat, és még csak nem is különösebben nehéz.

közepes
Hossz 14,9 km
5:30 óra
796 m
796 m
1 720 m
1 020 m

A Liptói-havasok (Západné Tatry) északi oldalán mélyülő Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) sokat köszönhet nagyjából 10000 éve elolvadt gleccserének. A mintegy 10 km-es jégár hosszú völgyet hagyott hátra, monumentális falakat karistolt a főgerinc oldalába, amfiteátrumszerű katlanjainak mélyedéseiben pedig tengerszemek csillognak. A festői tájkép annak ellenére is bírja a Kárpátok minden vadságát, hogy a fenyves mélyén aszfaltút kanyarog, aminek köszönhetően a völgy és attrakciói bárki számára könnyen hozzáférhetőek. A turistaházakkal, panziókkal, büfékkel és síközponttal is ellátott kirándulóparadicsomot ennek megfelelően sokan látogatják, nem hiába: a Rohácsi-völgy a babakocsit toló családosoktól a többnapos trekkingeket teljesítőkön át az ország legvadabb láncos turistaútjaira kapaszkodó, hardcore túrázókig mindenkinek tartogat valamit. Bár a forgalom számottevő, és a kiépítettség is a Tátravidék lengyel oldalát idézi, a tömegturizmus szerencsére mégsem ölt olyan kiábrándító méreteket, mint a szomszédos völgyekben.

Kétségkívül ez a Liptói-havasok szlovák oldalának legszebb és legfelkapottabb része. A Magas-Tátra nyugati folytatásában hosszan emelkedő, szomszédjánál tompább formákban, gyephavasban tetőző hegység ugyanis a völgy végében strázsáló Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) csoportjában mutatja legvadabb arcát, köszönhetően annak, hogy a jég itt véste a legélesebbre a gerinceket, egyedül itt hagyott hátra nagyobb tengerszemeket és szabdalt sziklavilágot, azaz összességében errefelé marta a legélénkebbre a terepet. A Rohácsi-tavak (Roháčske plesá) viszonylag alacsonyan fekvő kis katlanjainak varázsa viszont éppen abban rejlik, hogy kietlen sziklateknők helyett színes gyephavasi púpok körítik a tavacskákat.

A négy tengerszem mellett két másik tavat is felkeresünk, és megcsodáljuk a Liptói-havasok legmagasabb vízesését is. A táj végig sokoldalú és gyönyörű, grandiózus hegyormok és ékes kis zugok látványa váltakozik menet közben. Fölfelé a szintemelkedés jelentős részét aszfaltúton sétálva küzdjük le, utána pedig kényelmes ösvényen emelkedünk tovább. A kaptatók rövidek, a lefelé vezető szakasz ugyanakkor meredeksége és a köves felszín miatt megterhelő lehet. A túra a terep adottságaihoz képest viszonylag könnyű, de a jó állóképesség elengedhetetlen hozzá - ezért azoknak is ajánljuk, akik túl vannak már nehéz túrákon, de magashegységi környezetben még nincs tapasztalatuk.

Ajánlott időszak a túrához: a Rohácsi-tavak között kacskaringózó turistaút a téli zárlat időszaka alatt, november 1-jétől június 15-ig zárva van, ilyenkor a túra nem járható. Ezen kívül az év bármely szakaszában teljesíthetjük; a legszínpompásabb időszak az október, a legjobb időjárásra pedig általában augusztus közepétől szeptember közepéig számíthatunk. Ha vihar közeledik, a villámcsapások veszélye miatt ne túrázzunk a tavak között!

A szerző tippje

 • A túra végén érdemes kipróbálni a Chata Zverovka éttermét, és szállást is bérelhetünk, de ezt általában hetekkel-hónapokkal előre le kell foglalni.
 • Ajánlott felfedezni a környék egyéb turistaútjait, ehhez temérdek szálláslehetőség közül válogathatunk a Rohácsi-völgyben, illetve Zuberecben.
 • A völgy felső végében álló Ťatliakova chata június közepétől október végéig tart nyitva, ételt-italt és matracszállást is kínál.
 • Érdemes felkeresni a völgy alsó szakaszán kialakított Árvai Falumúzeumot (Múzeum oravskej dediny), a térség hagyományos építészetét bemutató skanzent is.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-02-08
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Felső-Rohácsi-tó, 1 720 m
Legalacsonyabb pont
Chata Zverovka, 1 020 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 52,75%Földút 1,87%Ösvény 38,35%Utca 7,01%
Aszfalt
7,8 km
Földút
0,3 km
Ösvény
5,7 km
Utca
1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Vihar közeledtével forduljunk vissza, és minél gyorsabban ereszkedjünk le a völgybe! Ha az előrejelzés vihart jelez, el se induljunk a túrára, mert a tavak közötti ösvényen fennáll a villámcsapás kockázata.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Chata Zverovka (menedékház), parkoló és buszmegálló (1 029 m)
Koordináták:
DD
49.248500, 19.711206
DMS
49°14'54.6"N 19°42'40.3"E
UTM
34U 406205 5455880
w3w 
///csíkok.bástya.iktatás

Végpont

Chata Zverovka (menedékház), parkoló és buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A Chata Zverovka épületétől a S jelzést (az aszfaltot) követjük az első autóút-elágazásig.
 • A elágazásban balra fordulunk, és az aszfalton követjük a P jelzést a Ťatliakova chata épületéig.
 • Az épülettől balra indulunk a K jelzésen, amelyet a következő, táblával jelzett kereszteződésig (Rázcestie Smutná dolina) követünk.
 • Az elágazásban jobbra térünk a Z jelzésre, amit a tengerszemek mentén követünk az utolsó Rohácsi-tóig.
 • A Felső-Rohácsi-tótól (Horné Roháčske pleso) lefelé indulunk a K jelzésen.
 • Egy hídnál jobbra kitérőt teszünk a Rohácsi-vízeséshez (Roháčsky vodopád), majd visszatérünk a turistaútra.
 • A K jelzést a völgy talpáig, majd tovább, az Adamcuľa nevű elágazásig követjük.
 • Az Adamcuľa elágazásnál balra fordulunk a P jelzésre, amely visszavezet a Zverovka-rét előtti elágazásig.
 • Az útelágazásban jobbra térünk a S jelzésre, ami már a Chata Zverovka épületéhez vezet.

A túra részletes leírása

A rohácsi hegyek alatt

A túránkat nyitó panoráma párját ritkítja Szlovákiában: a hosszú Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) hátterében a tátrai főgerinc északi oldala, ennélfogva meredeken leszakadó, fenséges arca látszik. A jég marta falakkal felszökő havasi hegyvilág képe a következő órákban is velünk marad, csak a völgy díszletei változnak, amint az alján futó aszfaltúton a meredélyek tövébe kapaszkodunk.

Az ország egyik legszebb fekvésű turistaháza, a Chata Zverovka története az 1920-as évekig nyúlik vissza, a mai épületet viszont csak 1951-ben nyitották meg (s ezzel Árva egyik legöregebb turistaháza). A faburkolatú főépülethez néhány kibérelhető faház is tartozik – csak éppen az erdőt vágták ki körülöttük. A népszerű és könnyen elérhető, étteremmel is felszerelt turistaházba általában jó előre kell szállást foglalni, mert a szabad helyek gyorsan elkelnek. A túrát az aszfalton, a S jelzést követve kezdjük el. A sűrű fenyvessel övezett rét mellett hatalmas tarvágások éktelenkednek, amelyek Zuberec (Bölényfalu) felől az autóúton érkezve még inkább szembetűnőek. A völgy erdőségének tetemes része magánkézben, sok esetben külföldi tulajdonban van, és a 2010-es években brutális mértéket öltött a fakitermelés errefelé. A korábban összefüggő rengeteget a nemzeti parki státusz ellenére mára a völgy alsó felében ormótlan tarvágások szabdalják, érdemes egy pillantást vetni napjaink és a 2000-es évek műholdképeire – a különbség kirívó.

Fölfelé azonban az aszfaltcsík ellenére is viszonylag természetes környezetben sétálhatunk. Egy elágazásban balra fordulunk, és sötét fenyvesben, immár a P jelzésen indul az enyhe meredekségű, de hosszas kaptatás. A fenyők csúcsai újra és újra kulisszákként takarják el, majd „képkeretként" tárják elénk a völgyet szegélyező tekintélyes hegyek piramisait. Köztük jobbra a legnagyobb a Baníkov (Bánya-hegy), amely 2178 méterével a Liptói-havasok főgerincének legmagasabb hegye.

Az út elhagy egy panziót, majd a síközponthoz kiágazó aszfaltot, és hosszan, ráérősen kanyarog fölfelé a völgyoldalban, eltávolodva a morajló pataktól. Az erdő néhol tágít az út mellől, a piciny réteken pedig általában valamilyen pihenőhely szolgálja a meglehetősen élénk turistaforgalmat; a Šindľovec tisztásán még egy büfé is működik. A látvány sokáig változatlan, idővel új elem a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) fák fölé törő sziklamonstruma, amelyet a csúcsát kettéosztó, mély barázdáról és fedetlen, sötétszürke granodioritfaláról ismerhetünk fel.

A jég cirkuszában

Nem sokkal később tőle balra tűnik fel szomszédja, a gyepes lejtőivel és tompa formájával a szelíd óriás szerepében tetszelgő Volovec. Hátán már a szlovák-lengyel határ és fontos vízválasztó is húzódik: az oldalában fakadó patakok a Dunajecen keresztül a Balti-tengert, valamint az Árván és a Vágon át a Fekete-tengert is táplálják. Az utolsó szakaszon szétnyílik a lavinák tépázta rengeteg, és végre egyszerre mutatkozik a katlant övező ormok triója. Érdemes hátrafelé is vetni egy pillantást, feltűnnek ugyanis az erdőtakarós bércek is. Az aszfalt a Ťatliakova chata épületénél fogy el, a visszafogott megjelenésű faháznak pedig drámai díszletet rajzol a hátterében emelkedő Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) és Plačlivé (Placslivo) párosa. Az árvai turizmus hajdani pionírjáról elnevezett kis szálláshely elődje, az 1963-ban leégett Rohácsi-menedékház helyén áll. Mellőle semmiképp ne induljunk tovább azonnal, hanem sétáljunk ki a ház mögé, ahol a festői fekvésű Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jezero) terül el. Beszédes neve a tavacska kis kiterjedésére és sekély medrére utal, ráadásul nem is természetes képződmény, duzzasztással hozták létre.

Túránk innentől magashegységi jelleget ölt, de viszonylag kényelmes, kővel kirakott, enyhén emelkedő ösvényen törünk fölfelé (ezúttal a K jelzést követve) a Rohácsi-hegyek oldalába mélyülő amfiteátrumban, amelynek élővilágát egyébként rezervátum védelmezi. Egykor a gleccser tápláló területe volt ez, és a jég, valamint az aprózódás alakította ki a tekintélyt parancsoló meredélyeket: a körkörös alakjukról cirkusz-, vagy kárvölgyeknek nevezett öblözetek szinte függőleges falakkal szakadnak le a völgytalpig. A felszakadozó fenyőerdő helyét törpefenyves veszi át, amely részben elfedi, „puhítja” a gleccser által szétteregetett, óriási kőgörgetegek púpos halmait. Az alacsony tűlevelűnek fontos szerepe van a gyephavasi táj erdőzóna feletti terepén: ágas-bogas gyökérzetével jól kapaszkodik, és megvédi a vékony talajt a lemosódástól. A havasi legeltetés intenzívebb évszázadaiban a pásztorok tömegesen tüzelték el a törpefenyvest, ami mára újra nagy területeket foglal el, helyenként pedig telepítik is.

Az ösvény, engedve a hegyoldal alakjának, a fal tövében jobbra fordul. Tábla jelzi az elágazást, ahonnan jobbra, a Z jelzésre térünk, és a nyílt lejtőt átszelve patak mellé szegődünk. Csupán néhány méter erejéig, ugyanis a vízfolyás eredete is rögvest elénk kerül: az Alsó-Rohácsi-tó (Dolné Roháčske pleso) 1563 m-en fekvő tengerszem, azaz a gleccserjég által túlmélyített medencét kitöltő tó, impozáns környezetben. A színes, gyep- és törpefenyvesfoltokkal fedett lejtők a völgy felőli oldalon csupán alacsony küszöbbel, szemközt sziklapadokkal tagolt fallal keretezik. Az ösvény a partot követi, és ha visszatekintünk róla, a víztükör hátterében a Hegyes-Rohács és a Volovec sziluettje körvonalazódik. Meredek, de rövid kapaszkodás következik, és felülről is megcsodálhatjuk az imént felkeresett tengerszemet, mielőtt elérjük az aprócska szomszédot. A jóval nagyobb, harmadik tó néhány méteres séta csupán, majd egy hosszabb kaptatás vár ránk a medence oldalában.

Ereszkedés a kárpáti vadonba

Visszafordulva a gyephavasok megunhatatlan látványvilága mutatkozik: a tengerszemek hátterében a Volovec bordázott oldalú fala emelkedik, a lejtőket kőtengerek, gyeptakaró és törpefenyvesek foltjai hintik be. A két kis katlant elválasztó tereplépcső tetejéről már a főgerinc zord leszakadásáig rugaszkodhat a tekintet, és az 1718 m-en fekvő Felső-Rohácsi-tavat (Horné Roháčske pleso) is elérjük, ezzel a túra csúcspontjára jutunk. A víztükör fölött már csak a Volovec csúcsa kandikál, lefelé pedig meredek, köves, kanyargó ösvény indul (K jelzés). Ezt követve búcsút inthetünk a sziklafalaknak, mert hamarosan már a Rohácsi-völgy erdővel bélelt vályújában gyönyörködhetünk. A vadregényes kárpáti látkép középpontjában az U alakban szétterülő teknővölgy rajzolódik ki, amelynek keleti lejtőin lavinák nyomai szaggatják a fenyvest.

A turistaút nagy tekergéssel vezet lefelé, és érint egy smaragdszínű tavacskát is. Ezen a megkapó ponton lépünk újra az egyelőre laza szövetű erdőbe, a közeli pihenőhelyről mégis minden korábbinál szebb körítéssel tárul fel a Liptói-havasok főgerincének nagyszabású látványa. A fenyves hamarosan összezárul, és patakot kerülgetve, kidőlt facsoportok lékjeiről ki-kilátva ereszkedünk egyre lejjebb. Egy elágazásnál hídon átkelve tehetünk mindössze pár perces kitérőt a Rohácsi-vízesés (Roháčsky vodopád) 18 m-es zuhatagához. A ráadást mindenképpen érdemes bevállalni, mert a Liptói-havasok legmagasabb vízesése édeni környezetben, dübörögve zuhan alá, vízzel permetezve mindent és mindenkit maga körül.

Hamarosan leérünk a völgy talpára, ahol a fenyvesben újra rálépünk az aszfaltra, majd egy rövid kaptatással csatlakozunk a P jelzéshez. Ez már a reggel végigjárt völgyi főúton vezet vissza a Zverovka menedékházhoz (Chata Zverovka).

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A völgyben, a turistaház mellett található a Zuberec, Zverovka chata buszmegálló, ahová napi néhány busz érkezik. A buszok Zuberec (Bölényfalu) felé jelentenek összeköttetést, és az Árva (Orava) völgyéből érkeznek, illetve oda is indulnak.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállótól indul, és oda is érkezik vissza.

Parkolás

 • Parkolni a turistaház mellett lehet.
 • Van egy (fizetős) parkoló a völgyben kicsivel följebb is, a felvonó aljánál (Pod Spálenou). Innen a völgy alját követő aszfaltútra visszasétálva érjük el a turistautat.

Koordináták

DD
49.248500, 19.711206
DMS
49°14'54.6"N 19°42'40.3"E
UTM
34U 406205 5455880
w3w 
///csíkok.bástya.iktatás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 3. számú térképe (Západné Tatry) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
14,9 km
Időtartam
5:30 óra
Szintemelkedés
796 m
Szintcsökkenés
796 m
Legmagasabb pont
1 720 m
Legalacsonyabb pont
1 020 m
Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp