Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Gödöllői (majdnem) körtúra

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Gödöllői-dombság · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Cseres-tölgyes a Gödöllő-Valkó országút után
  Cseres-tölgyes a Gödöllő-Valkó országút után
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 14 12 10 8 6 4 2 km Gödöllői Botanikus Kert Gödöllői Erdészeti … Park)
Gödöllő központjából indulunk, majd átvágunk az egyetemi parkerdőn és a város utcáin, hogy a dombvidék erdőibe vegyük az irányt. A természetjárós szakasz végén az arborétumnál érkezünk vissza a civilizációba.
nyitva
könnyű
Hossz 14,7 km
3:40 óra
212 m
231 m
311 m
180 m
Kevés szintkülönbségű, könnyű túra, ami időt enged kitérőkre és akár Gödöllő nevezetességeinek megtekintésére is. A város centrumából indulunk a dombság belsejébe, majd visszakanyarodunk a település pereméhez. Bár körtúraként ajánljuk ezt a kirándulást, nem teljes kört teszünk meg, a végpontról néhány buszmegállónyit kell utazni a kiindulópontra.

A szerző tippje

 • A máriabesnyői bazilikát és kegyhelyet 400 méteres kitérővel kereshetjük fel a P▲ jelzésről balra kiágazó Pᵯ jeleken.
 • Az Erzsébet-pihenőt hosszabb, 1,3 km-es kitérővel kereshetjük fel a K jelzésen.
 • Túránk vége a Gödöllői Erdészeti Arborétum, amit szintén érdemes a felkeresni, időzni benne. 
 • Amennyiben időnk és kedvünk engedi, meglátogathatjuk a gödöllői királyi kastélyt és a város más nevezetességeit is.
 • Az ókori Csörsz árka maradványait a P▲ és K jelzések kereszteződéséből kitérve szemlélhetjük meg.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2022-10-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
311 m
Legalacsonyabb pont
180 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 12,64%Murvás út 32,63%Földút 40,71%Ösvény 13,53%Utca 0,46%
Aszfalt
1,9 km
Murvás út
4,8 km
Földút
6 km
Ösvény
2 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Gödöllő vasútállomás (209 m)
Koordináták:
DD
47.592641, 19.358246
DMS
47°35'33.5"N 19°21'29.7"E
UTM
34T 376572 5272331
w3w 
///teázó.rémlik.megbízik

Végpont

Gödöllő, méhészet buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A gödöllői HÉV végállomástól a P jelzésen a Máriabesnyő vasútállomásig túrázunk.
 • A vasúti aluljáró előtt jobbra a P▲ jelekre váltunk, amit a Csörsz árkáig követünk.
 • Jobbra a K jeleket követve folytatjuk, és az Arborétum megkerülése után az Isaszegi útnál érjük el a buszmegállót.

A túráról részletesen:

Az egyetemtől Máriabesnyőig

A gödöllői vasútállomást - ami egyben a HÉV végállomása is - az aluljárón át hagyjuk el keleti irányba, és a jelzéseket követve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem parkkal övezet főépülete előtt kezdünk bele túránkba. Váltakozva ösvényen és szilárd burkolaton lépdelünk a házak mellett és parkrészleteken át. Érintjük az egyetemi strandot, aztán a város legkisebb temetőjét, a premontreit.

A trianoni határváltozások miatt a premontrei rend az 1920-as években Gödöllőn hozta létre új oktatási intézetét, ami több épületből állt. A túránk kezdetén látott jelenlegi egyetemi főépület pl. eredetileg a premontreiek rendháza volt. A kicsiny sírkertbe temetkeztek a szerzetesek - köztük nyugszik az alapító prépost, akinek sírjára Fadrusz János híres szobrának bronz másolata került.

Irányt tartva a botanikus kert és különböző egyetemi épületek mellett haladunk el, aztán a MATE Parkerdő sétányaira térünk. Átvágunk a zöld övezeten, túloldalán az Őz utcába fordulunk, és a P jelek irányításával Gödöllő Fenyves nevű kertvárosrészén kanyargunk keresztül. Elsétálunk a Fenyves ABC mellett, ahol vásárolhatunk, ha valamire szükség lenne.

Innen már feltűnik a máriabesnyői kegytemplom tornya, ahová kitérőt tehetünk nemsokára. Leereszkedve a vasúthoz éles jobbkanyarral fordulunk rá a P▲ jelzésre az aluljáró előtt. A következő 1.5 km-t a sínekkel párhuzamos zajvédő fal mentén tesszük meg a turistaúton. Mellettünk a portákhoz tartozó kertek sorakoznak, szemben pedig következő úti célunk, a Juharos erdős hegyoldala uralja a látványt. Rátérünk a település legszélső utcájára, ahol az utolsó háznál kereszteződés fogad. A P▲ jelzés a sínek mentén vezet tovább, míg balra kiágazik a Mária-út Pᵯ jelzése, ami áthaladva a vasút alatti aluljárón a 400 méterre lévő bazilikához visz: itt van lehetőség kitérőt tenni, hogy meglátogassuk a kegyhelyet.

Akácosban folytatjuk utunkat bozótos-csalitos részen, de maga az ösvény jól kijárt. Nemsokára kerítés kerül elénk, amit az erre a célra készített létra használatával tudunk leküzdeni. A túloldalon széles csapásra lépünk, és balra fordulva ismét a drótháló mentén menetelünk. Visszatekintve a kegytemplom tornyát láthatjuk kiemelkedni a fák közül.

A Juharoson át

Hamarosan zárt kapu állja el továbbhaladásunkat, amin nem kell átkelnünk, mert a turistaút jobbra kanyarodva nekivág a hegynek. A Juharos csúcsig bő 2 km a távolság és 120 méter a szintkülönbség; ez a Gödöllői-dombságban valóságos meredélynek számít.

Vadvédelmi kerítés tövében vezet felfelé az ösvény szellős erdőrészen, ezért helyenként felsejlik magaslatunkról a fákon túli, messzebbi táj. Hamarosan légvezeték nyiladékát keresztezzük, ami sajátos panorámát ad: a tartóoszlopok mögött a dombság lankáit és a Budai-hegység vonulatait szemlélhetjük. Ez a kilátópont alkalmas arra is, hogy megfigyeljük a Juharoshoz hasonlóan kiemelkedő rögök nagy relatív magasságkülönbségét a szomszédos Duna völgyéhez képest.

Eddigre az emelkedő nagyját legyűrtük, és a hosszan elnyúló tetőszinten járunk. A turistaút kiszélesedik, lapos terepen baktatva élvezzük a könnyű járást. A Juharos 308 méter magas hátáról a vegetáció miatt csak korlátozott kilátást kapunk nyugati irányba. Átlendülve a csúcson ereszkedésbe kezdünk, aminek aljában burkolt útra lépünk. A keskeny aszfaltcsík a Gödöllő-Valkó országútból ágazik ki, és az 1,3 km-re lévő Erzsébet-pihenőnél álló vadászházhoz tart. A P▲ jelzés itt véget ér; jobbra térve a K jelzésen vándorolunk tovább.

Az elágazás környékén azonban érdemes kicsit elidőzni, sőt kitérőt is tenni. Egy árkot látunk az erdőaljon keleti irányba indulni, ami a Csörsz árka néven ismert ókori határvédelmi vonal maradványa. Római irányítással a szarmaták által a 4. században épített árok- és sáncrendszer kb. 1200 km hosszan az húzódott az Alföld pereme mentén, egészen le az al-dunai Vaskapuig. A 2-5 méter mély, 5-10 méter széles árkok, illetve ezek szélén a sáncok jól látszódtak a 19. századig, amikor a jelentős tereprendezés eltüntette a legnagyobb részét. Itt, a Gödöllői-dombságban hosszabb szakaszon is megmaradt felismerhető állapotban. Egy része mentén tanösvényt jelöltek ki, ami egyelőre csak virtuálisan létezik, de a létrehozó egyesület tervei közt szerepel az állomások tájékoztató tábláinak kihelyezése is. A Csörsz-árok tanösvény végigjárása betekintést ad az ókori védelmi rendszer történetébe.

Arborétum a túránk végén

K jelzésen déli irányba folytatjuk utunkat. Átkelünk a Gödöllő-Valkó közötti országút túloldalára, ahol kőkereszt és világháborús katonasír csendesedik. Megkerüljük a fémsorompót, és cseres tölgyesben érkezünk egy romos vadászházhoz.

Innentől széles föld- és murvautakon túrázunk hosszabb szakaszokon vadvédelmi kerítéssel párhuzamosan. A többnyire fiatal erdők akác, nyár és tölgy egyedekből állnak, ezek mellett helyenként fenyvesekkel is találkozunk. Az éles irányváltású útvonal végén a Gödöllői Erdészeti Arborétum kerítése mellé jutunk, és hamarosan a növénykert bejáratánál állunk. Érdemes időt szánni a felfedezésére, bejárni a tanösvényt, megismerni a több száz fa- és cserjefaj, valamint más botanikai érték példányait.

Az arborétum bejáratától tovább a K jeleken 200 méter után az Isaszegi úthoz érkezünk, ahol a Gödöllő, méhészet buszmegállóból tudunk a város központjába visszautazni.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A kezdőpont Gödöllő vasútállomása, ami vonattal vagy HÉV-vel érhető el.
 • A végpont a Gödöllő, méhészet buszmegálló, ahonnan VOLÁN buszjárattal tudunk Gödöllő központjába visszautazni.

Megközelítés

 • A túra kezdőpontja a vasútállomás, végpontja pedig a buszmegálló.

Parkolás

 • A gödöllői vasútállomás környékén könnyen találunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
47.592641, 19.358246
DMS
47°35'33.5"N 19°21'29.7"E
UTM
34T 376572 5272331
w3w 
///teázó.rémlik.megbízik
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gödöllői-dombság turistaatlasz

A szerző által javasolt térképek:

 • Gödöllői-dombság turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz: TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

2,5
(2)
Buótyik Dominika 
2022-03-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-03-13
Belső Edith
2022-03-07 · Közösség
Csalódott voltam! Villanypásztorral nehezített terep, ezért egy bizonytalan 2 métert magas tákolmányon kellett volna átmászni, hogy a túrát folytatni lehessen. Egy cetli figyelmeztetett valamire, amit tilos megtenni. (Törvényi paragrafusra hivatkozással) 🤨
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14,7 km
Időtartam
3:40 óra
Szintemelkedés
212 m
Szintcsökkenés
231 m
Legmagasabb pont
311 m
Legalacsonyabb pont
180 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet Fauna Tipp Kutyabarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp