Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Gödöllői Botanikus Kert

Természetvédelmi terület · Gödöllői-dombvidék · 237 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Gödöllői Botanikus Kert Vén Vackorfája
  A Gödöllői Botanikus Kert Vén Vackorfája
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Szent István Egyetemhez tartozó kert egyik leghíresebb látnivalója a Vén vackorfa, ami több száz éves múltjával méltán népszerű a látogatók körében. A kert 15 különféle gyűjteménye közül a mérsékeltövi bambuszok, színpompás magnoliák- és vadrózsák az ország legfajgazdagabb kollekciói közé tartoznak.

A Kert története

A Magyar Agrártudományi Egyetem fővárosból Gödöllőre való kiköltözése után, 1959 őszén Hortobágyi Tibor professzor és kollégái, Koltay Albert és Précsényi István tervei alapján kezdték el kiépíteni a kertet. A ma a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karához tartozó kert 2008 óta Gödöllő város helyi védettségű területe, és 2011-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt.

Botanikai értékek, gyűjteményi sajátosságok

A kert 15 tematikus gyűjteménnyel várja a látogatókat, amelyek közül a jelentősebbek:

 • A Termesztett növények gyűjteménye hazánk szántóföldi és kertészeti haszonnövényei, fűszer- és gyógynövényei mellett távoli tájak egzotikus, ehető ritkaságaival ismerteti meg az érdeklődőket, mint pl. a tökfélék családjába tartozó lugaspaprika és a kiwanó, vagy a burgonyafélék családjába tartozó kannibálparadicsom.
 • A Trópusi és szubtrópusi gyümölcsök többségét már kóstolhattuk is, itt azonban maguk a növények is megcsodálhatóak. A gyűjtemény érdekessége például a világ legnehezebben feltörhető dióféléjének tartott makadámdió.
 • A Mediterrán és szubtrópusi házban megtalálható az olajfa, az ehető magjáról ismert mandulafenyő, az eredeti élőhelyén erdőket alkotó babér vagy a mézillatú virágaiért és különleges ízű terméseiért termesztett japán naspolya is, mindemellett több mint száz mediterrán származású faj él itt.
 • A Rendszertani gyűjteményt az 1960-as évek elején Soó Rezső fejlődéstörténeti rendszerének megfelelően alakították ki, és elsősorban hazánkban őshonos, lágyszárú növényfajokat mutat be, köztük több védettséget élvező fajjal, mint például a macskahere.
 • A Rózsa- és galagonya gyűjtemény 2014-ben bővült jelentősen, és mára a galagonyák esetében 9 faj 20 egyedével, míg a rózsáknál 40 taxon több mint 80 egyedével büszkélkedhet. Ritkaságai között megtalálható több újonnan leírt taxon holotípusának élő egyede, unikális hibrid és ősi kultúrtaxonok egyaránt. A mérsékelt övi Bambusz-gyűjtemény 80 különféle – több nemzetségbe tartozó – bambusztaxonból áll. A Liliomfa-gyűjtemény alapját a kertbe mintegy 40 éve beültetett, terebélyes liliomfák adták. 2014-ben hoztak létre egy 46 fácskából álló kollekciót, mely változatos alakú, formájú és színű virágaival az országban az egyik legjelentősebb.
 • Az Élő kövületek gyűjteménye régi földtörténeti korok fosszíliáiból ismert növények ma is élő leszármazottait mutatja be, mint pl. a kínai mamutfenyő vagy a chilei araukária.
 • A kert területén található kisebb-nagyobb vizes élőhelyek partjait különféle mocsári és magaskórós növények szegélyezik, amilyen a pompás Teleki-virág vagy az örménygyökér, míg a vízben különféle hínárnövények élnek, mint pl. a tündérfátyol és a közönséges rence.
 • Az Üvegházi gyűjteményekben szukkulensek, trópusi haszonnövények, illetve a rovarfogó növények legfontosabb képviselői kaptak helyet. Megtekinthető például a tamarindusz, a kurkuma, a gyömbér, számos harmatfű- és hízókafaj is.

Természetvédelem

A gyűjteményekben több mint 100 hazai védett növényfaj figyelhető meg, némelyikük igen jelentős, több százas, illetve ezres egyedszámmal, mint pl. az illír sáfrány, a téltemető vagy a homoki árvalányhaj.

A kert kialakításakor  mintegy 1,5 hektáron meghagyták a gyertyánelegyes-mezei juharos-tölgyes társulás egyik utolsó – napjainkban már országos jelentőségű – maradványfoltját. Itt az erdő vázát 120 éves öreg tölgyek alkotják, melyek egy különleges tanösvény mentén megcsodálhatóak.

Igazi híresség a Vén Vackorfa, mely 2013-ban a hazai Év Fája verseny győztese, 2014-ben pedig az Európai Év Fája verseny ezüstérmese lett. A közel háromszáz éves vadkörtefa fa ma is terebélyes lombkoronájával hívja fel magára a figyelmet a kert közepén. A magányosan álló, 20 méter magas és 320 centiméter kerületű fa nyár végén érő apró, savanykás termése a vackor, más néven vadkörte.

Oktatás, kutatás és szemléletformálás

A Kert gyűjteményei elsősorban az egyetemi oktatást szolgálják, illetve kísérleti növényanyagot és teret biztosítanak egyetemi kutatások számára. Ezen felül célja a környezet- és természetvédelem minél szélesebb körű népszerűsítése.

Egy 400 méter hosszú tanösvény, valamint a helyi erdei iskola az ide látogató óvodás és iskolás gyermekcsoportok környezeti nevelésének helyszíne. A Kert minden évben bekapcsolódik a helyi Madarak és Fák Napi Programsorozatba, a Természetfilm Fesztivál programjaiba, valamint a Múzeumok Éjszakájának rendezvényeibe, továbbá minden szeptemberben a Kutatók Éjszakájának központi egyetemi helyszíne.

Nyitvatartás

 • hétfő-csütörtök: 8:00 - 16:00
 • péntek: 8:00 - 14:00
 • Szombaton előzetes bejelentkezéssel csoportok fogadására van lehetőség.

Árak:

Jegyárak:

 • Felnőtt: 700 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 500 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyermek): 1800 Ft

 • 3 éves kor alatt a belépés ingyenes 

Szakvezetés a kertben (15 főtől):

 • Felnőtt: 1200 Ft/fő

 • Diák, nyugdíjas: 1000 Ft/fő

 • Óvodás: 600 Ft/fő 

Szakvezetésre előzetes bejelentkezés a botanikuskert.godollo@szie.hu e-mail-címen lehetséges. 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-09-21

Tömegközlekedéssel

 • Gödöllőre vasúttal és HÉV-vel is el lehet jutni. Előbbiről a Gödöllő állomáson szálljunk le, utóbbinak pedig a végállomásán.

Megközelítés

 • A vasút- illetve HÉV-állomástól menjünk át a sínek keleti oldalára, az egyetem felé. A parkon keresztül, az egyetemi épületek között kövessük P jelzést. Az útra kiérve forduljunk balra, ott találjuk a kert bejáratát.

Parkolás

 • A közeli utcák parkolóiban tehetjük le autónkat.

Koordináták

DD
47.593741, 19.365796
DMS
47°35'37.5"N 19°21'56.9"E
UTM
34T 377143 5272441
w3w 
///tárlat.verzió.pinty
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Gödöllői-dombság
Gödöllői egyetemi karika
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,9 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 228 m
Szintcsökkenés 228 m

Ezen a futáson csodás panorámájú kilátók, rejtelmes völgyek, izgalmas gerincszakaszok - nem várnak ránk. Ez „csak” egy kiváló terepfutókör: ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Gödöllői (majdnem) körtúra
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,7 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 212 m
Szintcsökkenés 231 m

Gödöllő központjából indulunk, majd átvágunk az egyetemi parkerdőn és a város utcáin, hogy a dombvidék erdőibe vegyük az irányt. A természetjárós ...

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 24,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 357 m
Szintcsökkenés 357 m

Máriabesnyőről induló körtúránkon a Gödöllő környéki dombvidék középső, összefüggő erdőtáján barangolunk, miközben történelmi emlékeket felfűző ...

1
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19 km
Időtartam 4:53 óra
Szintemelkedés 260 m
Szintcsökkenés 241 m

Az út, ami nem csak hívők számára ajánlott, egész hazánkat behálózza, és nyomvonalát követve számtalan építészeti- és műalkotást nézhetsz meg, nem ...

4
Szerző: Hegedűs Regina,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői járás
Bozótmíves Tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 1,6 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 7 m
Szintcsökkenés 71 m

Minden szempontból különleges ez a nyolc állomásos bushcraft tanösvény. Egyrészt ezen a környéken még ilyet senki nem létesített, másrészt fele ...

19
Szerző: Dabis Silvius B.,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Mogyoród és Fót közötti dombokon
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 361 m
Szintcsökkenés 361 m

A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is ...

4
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombvidék
Veresegyházi három tó túra
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 48 m
Szintcsökkenés 48 m

A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.

10
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Erdőkertesről Máriabesnyőre a Margitán át
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,8 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 224 m
Szintcsökkenés 213 m

Túránk első felében a Gödöllői-dombság legmagasabb régióját keresztezzük, meglátogatva főcsúcsát, a 344 méter magas Margitát. A levezető szakaszon ...

1
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Gödöllői Botanikus Kert

Páter Károly u. 1.
2100 Gödöllő
Telefon +36 28 522 000/1761, 06 30 241 1028

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp