Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Gödöllői Erdészeti Arborétum (Gödöllői Arbo Park)

· 1 értékelés · Természetvédelmi terület · Gödöllői-dombvidék · 200 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A kert alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre a 20. század elején, és csak 1989-ben nyílt meg a nagyközönség számára. Az arborétumban sétálva olyan érzése van a látogatóknak, mintha kis területen többféle erdőn is keresztülsétálhatna. A hangulatos erdei utakat játszótér, erdei fitneszpark számtalan pihenőhely teszi változatossá. 2019 óta a helyi összefogással készült erdei kisvasúttal is utazhatunk, ami az arborétumot és a nagy vasúti megállót köti össze.

A Kert története

Az arborétum 1902-es telepítése Darányi Ignác földművelésügyi miniszter nevéhez fűződik, aki nyugat-európai utazásainak tapasztalatai alapján rendelte el létrehozását. Az eredeti tervet Ilsemann Keresztély fővárosi kertészeti igazgató és Pirkner Ernő erdőigazgató dolgozta ki. Az akkor 189 hektáros terület tervezésekor szerepet kapott a tájképi jelleg is. Az arborétum területi beosztása, szerkezete – eltekintve a Gödöllői Gépgyár számára kihasított résztől – ma is őrzi az eredeti terv fő vonásait.

Az alapítók szándéka szerint az arborétum célja az Alföld fásítására alkalmas fenyő- és lombos fafajok honosítása, alkalmazkodóképességük, növekedésük, ellenálló-képességük megfigyelése volt. A külhonos fajok mellett hazai fafajokat is telepítettek, részben összehasonlítás, másrészt a homoktalajon való kipróbálás céljából, de alkalmazták ezeket a kényesebb fafajok védelmére is.

Az első világháború hatalmas károkat okozott az állományokban. Az emberi károsításokon túlmenően a kidőlt kerítéseken átjutó vadak okoztak komoly pusztulásokat. Trianon után Magyarország erdőterületeinek 80%-át elvesztette, ezért a megmaradt országrészben az erdészeti kutatások komoly támogatást kaptak. A háború utáni években nagy munkával rendbe hozták az arborétumot, amely a két világháború közötti időszakban nemzetközi ismertségre tett szert.

A II. világháború alatt és után ismét súlyos károk érték a már rendezett arborétumot. Részben az itt táborozó katonaság, részben pedig a lakosság vágta ki tűzifának az értékes állományok jelentős részét. A lerombolt kerítéseken keresztül bejutó vad pedig főként a legértékesebb egzótákat tette tönkre.

A II. világháborút követően hosszú évekig nem biztosították a szakszerű kezelést, így a pusztulás folytatódott. Mindezt betetőzte, hogy az akkortájt létesített gépgyár számára az arborétum területéből 54,37 hektárt, vagyis az egész terület 29%-át elvették.

1956-ban az arborétum a Gödöllői Erdőgazdaság kezelésébe és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) irányítása alá került. 1957-től megtörtént az Arborétum tudományos igényű állapotfelvétele, befejeződött az új kerítés építése, illetve a vad apasztása. Az arborétum a nagyközönség számára 1989-ben nyílt meg. A 2022-es fejlesztés keretei között megújították az információs rendszert. A gyerekeket vendégül látó tematikus réten a hely sajátosságait, élővilágát is bemutató játszóteret alakítottak ki, ahol minden korosztály talál magának mozgási és szórakozási lehetőséget. A klasszikus hinták, mérleghinták, mászókák, csúszdák mellett ügyességet igénylő akadálypályák, rugón hintázó erdei állatok és egy keresztül-kasul bejárható vadászlak is helyet kapott. Az arborétum távolabbi végében a mozogni vágyókat célozták meg az erdei fitneszparkkal, ahol számtalan eszközt használhatunk akár erősítéshez, akár nyújtáshoz. A park bejáratához egy mobil színpad került, a területen pedig számtalan információs tábla, pad és asztal várja az érdeklődni, tanulni, kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Rossz idő esetére egy esőbeálló is készült, valamint kialakítottak egy illemhelyet is.

Botanikai értékek

Az Arborétum jelenlegi területének mintegy 10%-a park jellegű rész, amelynek egyik legjellegzetesebb része az eredeti tervek szerint kialakított Körönd. A parkban 130 nyitvatermő és 650 lombos fa-, illetve cserjefaj él. Ennek a többszörösét teszik ki a fajon belüli változatok, fajták. Látványosak az 50-100 éves duglászfenyő-, nyalábtűs-fenyő és jegenyefenyő-gyűjtemények, az idős oregoni álciprus és nyugati tuja csoportok, a mamutfenyő állomány, az akác fajtagyűjtemény, a gyantásciprusok, az atlasz cédrusok, valamint az őshonos és egzóta tölgyek.

Kutatás

A kert – amint történetéből is kiolvasható – alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre. A kiértékelő megfigyelések a mai napig aktívan folynak.

Nyitvatartás

Minden nap nyitva.

 • 01.01-től 03.03.: 08:00-16:00

 • 03.04-től 11.05.: 08:00-18:00

 • 11.06-tól 12.31.: 08:00-16:00

Ettől eltérő időpontban csak előre egyeztetett esetekben tartózkodhat látogató a kertben.

Árak:

 • Felnőtt napijegy: 1000 Ft
 • Diák napijegy (diákigazolvány felmutatásával): 500 Ft 
 • Nyugdíjas napijegy (65 éves kor felett): 500 Ft
 • Regisztrációs napijegy (0-tól 6 éves korig, diákcsoportot kísérő pedagógusok és fogyatékkal élők, illetve az őt kísérő személy részére): 100 Ft
 • Családi napijegy(2 felnőtt + maximum 3 gyermek): 2000 Ft
 • Kedvezményes napijegy: 350 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 áprilisi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltatóhely honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2023-05-15

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal a Gödöllő-Állami telepek állomásig utazzunk.
 • A helyközi vagy helyi buszokról a Gödöllő, méhészet megállóban szálljunk le.
 • Gödöllő vasútállomás vagy a Gödöllő HÉV-állomásról busszal érhetjük el az arborétumot. Az állomástól nem messze lévő Isaszegi úton a Gödöllő, Fürdő utca megállót keressük, innen 3 megállót kell utazni.

Megközelítés

 • A vasútállomástól az Isaszegi út mellett sétálunk kb. 800 métert Gödöllő irányába, majd a vasúti átjárón átkelünk, és szemben, a jobb oldalon találjuk az arborétum bejáratát (összesen kb. 1 km).
 • A buszmegállóból a bekötőúton keresztül érjük el az arborétumot. Átkelünk a síneken, majd kicsit továbbmegyünk (250 m).

Parkolás

 • Az arborétum előtt találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.571043, 19.372802
DMS
47°34'15.8"N 19°22'22.1"E
UTM
34T 377616 5269908
w3w 
///csizmás.gólya.tapasz
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Terepfutás · Gödöllői-dombság
Gödöllői egyetemi karika
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,9 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 228 m
Szintcsökkenés 228 m

Ezen a futáson csodás panorámájú kilátók, rejtelmes völgyek, izgalmas gerincszakaszok - nem várnak ránk. Ez „csak” egy kiváló terepfutókör: ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Gödöllői (majdnem) körtúra
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,7 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 212 m
Szintcsökkenés 231 m

Gödöllő központjából indulunk, majd átvágunk az egyetemi parkerdőn és a város utcáin, hogy a dombvidék erdőibe vegyük az irányt. A természetjárós ...

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 24,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 357 m
Szintcsökkenés 357 m

Máriabesnyőről induló körtúránkon a Gödöllő környéki dombvidék középső, összefüggő erdőtáján barangolunk, miközben történelmi emlékeket felfűző ...

1
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 19 km
Időtartam 4:53 óra
Szintemelkedés 260 m
Szintcsökkenés 241 m

Az út, ami nem csak hívők számára ajánlott, egész hazánkat behálózza, és nyomvonalát követve számtalan építészeti- és műalkotást nézhetsz meg, nem ...

4
Szerző: Hegedűs Regina,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői járás
Bozótmíves Tanösvény
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 1,6 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 7 m
Szintcsökkenés 71 m

Minden szempontból különleges ez a nyolc állomásos bushcraft tanösvény. Egyrészt ezen a környéken még ilyet senki nem létesített, másrészt fele ...

20
Szerző: Dabis Silvius B.,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombság
Mogyoród és Fót közötti dombokon
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 361 m
Szintcsökkenés 361 m

A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is ...

4
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 4,2 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 150 m
Szintcsökkenés 36 m

Mogyoród látványosságait fűzi kalandos csokorba ez a színes, mezítlábas ösvénnyel, látogatóközponttal és kilátóval gazdagított tematikus útvonal.

1
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gödöllői-dombvidék
Veresegyházi három tó túra
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 5,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 48 m
Szintcsökkenés 48 m

A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.

10
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Várkonyi Anikó
2021-04-02 · Közösség
2021. április 2., péntek 23:16:42
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:16:55
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:00
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:09
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:18
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:23
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:29
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:17:54
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség
2021. április 2., péntek 23:18:08
Fénykép: Várkonyi Anikó, Közösség

A közösség fényképei

+ 5

Gödöllői Erdészeti Arborétum (Gödöllői Arbo Park)

Isaszegi út
2100 Gödöllő
Telefon +36 20 984 6234

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp