Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Veresegyházi három tó túra

· 10 értékelés · Gyalogtúra · Gödöllői-dombvidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A veresegyházi Malom-tó partján
  A veresegyházi Malom-tó partján
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 175 170 165 160 5 4 3 2 1 km
A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.
könnyű
Hossz 5,1 km
3:00 óra
48 m
48 m
179 m
164 m

Budapest vonzáskörzetében, a váci és gödöllői térség metszetében helyezkedik el a térség egyik legkedvesebb kirándulóhelye, a veresegyházi „Három tó”. E természeti gyöngyszem a Malom-tó, az Ivacsi-tó és a Pamut-tó észak-déli irányban elterülő tórendszere, a partjukon kialakított sétányokkal és környezetükkel együtt. A túra vonzereje nemcsak a szelíd tájba illeszkedő három, különféle karakterű vizes terület bájának köszönhető, hanem a vízi élőlények és növények gazdagságának, a túra könnyű megközelítésének és a jól átgondolt szabadtéri programlehetőségeknek egyaránt.

A városi környezet határán húzódó tanösvény hívogató lehet a természettel való kapcsolatot kereső kerekesszékeseknek, a könnyű, játékos feltöltődésre vágyóknak, a tartalmas hobbitevékenységet végzőknek vagy csak a könnyű városszéli sétára vágyóknak. A tavak körüli útvonal több, rövidebb-hosszabb körre bontható, így minden korosztálynak és a mozgásukban korlátozott kirándulóknak is élményt nyújt.

E többféle alternatívának köszönhetően a túra megtétele a könnyű és közepesen nehéz opciók mentén választható, hosszuk 1 és 5 km közötti, és a dús szabadtéri programlehetőségeknek köszönhetően akár többszöri látogatásra is alkalmas. Az útvonalak szintkülönbsége a túra hosszának függvényében változik, de extrém akadályokra nem kell számítanunk. A talajviszonyok rendkívül változatosak, az épített, városi burkolatoktól kezdve a murvás, homokos szakaszokon keresztül a parkerdő döngölt, gyökeres vagy éppen füves felületéig mindenfélével találkozhatunk. A lassú, megfontolt haladás azonban nem csak biztonságtechnikai szempontból ajánlott, hanem a táj változatossága, különlegessége is megkívánja azt. A választott opciók mentén 1,5-5 óra alatt járhatjuk végig a túrát. Útleírásunkban a leghosszabb, mindhárom tavat megkerülő útvonalat mutatjuk be.

A szerző tippje

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túraútvonal(-ak) mentén, városszéli környezetről lévén szó, találni büféket és vendéglátóhelyeket, amelyek szezonban várják a látogatókat. Szezonon kívül érdemes Veresegyházán kisboltból vásárolt vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni (felmérésünkkor kora nyári időben a túránk kiindulópontjánál, a veresegyházi fürdőnél étterem, az Ivacsi-tó közvetlen partján nagyobb halas vendéglátóegység üzemelt).
 • A túraútvonal indulási pontjánál, a veresegyházi strandfürdőnél mozgássérült WC üzemel, bár ott jártunkkor (2021. május vége) renoválás miatt zárva találtuk, ezért nem derült ki, hogy milyen feltételekkel használható. Szükség esetén a túra megkezdése előtt/után érdemes felkeresni a veresegyházi Tesco-t vagy a veresegyházi egészségházat nyitvatartási időben - a jelzett helyeken kötelezően van mozgássérült mosdó. A túra folyamán az érintett Ivacsi-tó vendéglátóhelyein mozgássérült WC nem található!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • Tűző napsütés ellen érdemes vinni fejfedőt, naptejet, főszezonban és szezon végén pedig szúnyogriasztó nagyon ajánlott!
 • Kórházi kerekesszékkel nem ajánlott elindulni, a túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • Amennyiben vonattal utaznánk, az utazást 2 nappal indulás előtt telefonon vagy interneten meg kell rendelni a vasúti szolgáltatónál.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-08-05
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
179 m
Legalacsonyabb pont
164 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 22,36%Murvás út 9,22%Földút 36,08%Ösvény 27,42%Utca 4,45%Ismeretlen 0,43%
Aszfalt
1,1 km
Murvás út
0,5 km
Földút
1,8 km
Ösvény
1,4 km
Utca
0,2 km
Ismeretlen
0 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Veresegyház, tóstrand (165 m)
Koordináták:
DD
47.649772, 19.280671
DMS
47°38'59.2"N 19°16'50.4"E
UTM
34T 370881 5278807
w3w 
///enyém.napolaj.kiad
Mutasd a térképen

Végpont

Veresegyház, tóstrand

Útleírás

Malom-tó

A 1928 óta működő veresegyházi tóstrand tornyocskás épületétől indulunk. Az épület sarkánál jobbra kanyarodva azonnal egy keskeny vashídon találjuk magunkat, amely átszeli a Malom-tó északi csücskét. Ez az „Öreg-tó”-nak is nevezett tó a 14. században a Sződrákosi-patak felduzzasztásából keletkezett, amelynek speciális, védett flórája, az úszólápok birodalma egykoron a szegénylegények és a helyi lakosság menedékeként funkcionált. Állatvilága is sokrétű, nádirigó, kakukk, színpompás jégmadár és tőkés réce mellett a halak és kétéltűek még megmaradt otthona is e különleges élőhely. A vashíd közepe ideális panorámát nyújt jobbra a strand természetes partjára, balra a horgászok beállóira, a nagy, egybefüggő nádasra és a parton szórványosan víz fölé boruló fehér füzek szellős lombozatára.

Első komolyabb megpróbáltatásunk a híd túloldalán vár: letűnt idők sufni-tuningjának emléket állító, meredek betonrámpán ereszkedünk a talaj szintjére. E pár méteres szakaszt érdemes háttal, segítséggel leküzdeni. Immár a tó nyugati oldalán haladva, horgászparadicsomhoz illő környezetben tartunk délnek, jobbról a város jobb sorsú polgárainak villaövezete és a tó közé szorulva. Játszóterek, ligetek, akadálymentes horgászmólók(!) is jelzik, hogy Veresegyháza kiemelten frekventált és szeretett részén vagyunk. Kisebb akadályok, útpadkák, majd rövid térköves útszakaszt követően el is érünk a Malom-tó végéhez (a nádasba vezető pallósor nem akadálymentes). Ha csak egy nagyon rövid sétát terveztünk, akkor itt balra fordulva megkerülhetnénk a tavacskát, amely árnyas, fás, szebb arcát mutatva vezetne vissza bennünket a kiinduló pontunkhoz egy alig több mint 1 km-es kör után.

Ivacsi-tó

Mi azonban egyenesen tovább, a Malom-tó és az Ivacsi-tó közti száraz, kietlen, murvás parkolót átszelve érkezünk a város halbirodalmának nevezett, kotrással kialakított horgásztavához, az Ivacsi-tóhoz, amelynek nyugati partján, kiálló gyökerekkel szelvényezett ösvényen haladunk tovább délnek. Az egykoron dús nádas, hínáros, halgazdag, tágas vízfelület mára az ember keze nyomán csak elvétve hordozza korábbi erényeit, de a szelíd vízfelület a vízimadarak és horgászok igényeihez igazodva terül szabályos formában a lábunk elé. Menedékes partja alkalmas akár az akadálymentes horgászatra is. Az ösvényen ütemesen előbukkanó gyökereket elhagyva, a tó déli partjának árnyasabb, természetesebb, kedvesebb arcát tárja elénk.

Lassan megérkezünk az Ivacsi-tavat és a Pamut-tavat kettészelő vasút vonalához. Itt ismét kiépített, bitumenes járdán kanyarodunk az ivacsi vasúti megállóhely irányába, és a patak újabb átereszéhez.  Visszapillantva, a tó déli csücskénél fenséges panoráma nyílik a hosszan elnyúló vízre, és a partján elszórtan álló veresegyházi épületekre. A vasúti töltésről mindkét irányba ellátunk, így egyszerre két tóban is gyönyörködhetünk. Ha a fizikai-szellemi energiáinkat kielégítettük, itt visszakanyarodva lerövidíthetjük túránkat az Ivacsi-tó keleti-, majd a Malom-tó szintén keleti oldalán visszahaladva körtúránk kiindulópontjához, egy 2,7 km-es kört zárva be.

Pamut-tó

A Pamut-tavat a helyzetéből adódóan a legkevésbé urbanizálódott környezet veszi körül. A vasúti töltés alatt röviden a tiszta vízű Sződrákosi-patak mellett haladunk, amely egykoron a folyami rákok, napjainkra az invazív cifra rákok birodalma. A túra szerinti harmadik tavat immár a keleti oldalról közelítjük: itt olyan orchideafajokat is láthatunk, mint a mocsári nőszőfű vagy a hússzínű ujjaskosbor. A tónak ezen az oldalán puha talajú, hangulatos, erdei- és feketefenyők szegélyezte úton gurulunk – ugyanakkor a tópartra közvetlenül kerekesszékkel nem lehet lejutni. Az egész tóra jellemző az ambivalencia: egyszerre vannak jelen a még mindig létező őshonos fajok és a mesterséges ligetek, a zsilipáteresztők és a halgazdagság.

Kisebb szintkülönbséget követően a túraútvonalunk a parthoz kicsit közelebb, sivatagos, de árnyas, kanyargó erdei ösvényen fut. A fenyőket a homok megkötésére telepítették az 1950-es években. Ez a városi környezettől teljesen mentes útszakasza a túrának, ahol hullámzó talajon és nyomvonalon párhuzamosan haladunk a tó partjával. Jobbra túlságosan meredek erdei utacskák vezetnek le a tóhoz, így ezeket a kitérőket most kihagyjuk. Elérjük a Pamut-tó délkeleti kanyarulatát, majd jegenyefákkal, és leginkább az Alföldre jellemző poros utas környezettel találkozunk.

Áthaladunk a tavat tápláló Sződrákosi-patakon, majd kisebb emelkedő után immár bitumenes úton kanyarodunk vissza a tó nyugati, hosszanti oldalán, miután elértük a kiindulópontunktól számítva a túra legtávolabbi pontját. Ha jó erőben vagyunk - és a kísérőnk is -, hátrafele ereszkedve érdemes a tó partjára kimerészkedni, mivel a dél-nyugati csücsökhöz közel egy nagyon barátságos, faasztalokkal, padokkal ellátott pihenőhelyen idilli tóparti élményben lehet részünk. A rendezett, leginkább a horgászoknak, piknikezőknek kialakított környezetet érezhetően kevesebben látogatják, mint a túránk elején érintett tópartokat.

Pihenőnk után a tó nyugati oldalán folytatjuk utunk a lezárt vízmű zsilipkapuja felé, majd vissza az Ivacsi-tó keleti oldalán futó töltésre. Nyílt útszakaszon, szinte madártávlatból csodálhatjuk meg a szép panorámát. A Malom-tó árnyas partjára érve betekintést kaphatunk arra, hogy milyen is lehetett korábban, teljes természetességében az itt kialakult vizes élőhely: kis csobogó, tiszta víz, békák, madarak békés együttese. Az úszó nádszigetekre is innen a legszebb a perspektíva. A sok, nagy lombú fa gyökerei és a kisebb emelkedőkkel tarkított békebeli táj szép lassan beleolvad a strandfürdőhöz vezető városszéli murvás útba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A túra indulópontja vonattal kétféle módon is megközelíthető:

 • A Budapest–Vác vonalon utazhatunk Veresegyháza állomásig,
 • vagy ugyanezen a vonalon eggyel odébb, az Ivacs állomáson szálljunk le.

Megközelítés

 • Veresegyház vasútállomástól a Szabadság utcán 500 métert megtéve érkezünk az indulópontunkhoz.
 • Ivacs állomáson leszállva rögtön az Ivacsi- és a Pamut-tó közt találjuk magunkat, ez utóbbi felé becsatlakozhatunk a körbe.

 

Parkolás

 • Ha személyautóval érkezünk, a vasutas megközelítéshez hasonlóan találunk az ivacsi vasúti megállóhely mellett is parkolót, az általunk bemutatott túra viszont a veresegyházi strand parkolójából indul.

Koordináták

DD
47.649772, 19.280671
DMS
47°38'59.2"N 19°16'50.4"E
UTM
34T 370881 5278807
w3w 
///enyém.napolaj.kiad
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,6
(10)
Pásztor Donát
2022-04-30 · Közösség
Láttunk kis teknőst nekünk mindent megért :)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-04-30
Fénykép: Pásztor Donát, Közösség
Hodonicki Zsuzsanna
2022-03-03 · Közösség
Könnyű kis séta, a táv szabadon megválasztható a hely adottságai miatt. A táj így télen is gyönyörű. Kutyákkal is bejárható, bár a tóparton tilos őket szabadon engedni. Szuper lenne, ha úszni be lehetne velük menni nyáron a 3 tó valamelyik részén.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-02-28
Bihari-Vikor Veronika
2022-03-03 · Közösség
Kellemes kis séta a tavak körül. Kutyával is bejárható.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-02-05
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 27

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,1 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
48 m
Szintcsökkenés
48 m
Legmagasabb pont
179 m
Legalacsonyabb pont
164 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp