Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Akadálymentesen a tatai Cseke-tó körül

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Komárom-Esztergomi-síkság
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A festői Cseke-tó
  A festői Cseke-tó
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 250 200 150 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Tatai Angolpark Tatai Cseke-tó Tatai Cseke-tó
A 25 hektáros, mintegy 200 éve mesterségesen kiépített, de természetes karszt-források által táplált Cseke-tó romantikus természetességében a Vizek városának egyik leghívogatóbb látnivalója.
könnyű
Hossz 3,2 km
2:00 óra
37 m
37 m
150 m
138 m

A szomszédos Öreg-tó mellett szinte eltörpülő vízfelület az év bármely szakában kiváló kirándulási célpont a csoportos vagy egyéni kikapcsolódni vágyóknak. Hatalmas előnye, hogy bár urbánus környezetbe ágyazódik, de parkos-erdős kialakításának köszönhetően kiszakadhatunk a városi forgatagból. A kicsivel több, mint 3 km hosszú tókerülő túra teljesen akadálymentesen körbejárható kerekesszékkel, némi túrázó tapasztalattal akár önállóan is. Finom lejtésű, menedékes partja, a tó fölé behajló szomorúfüzek és a part menti nádasok bármilyen évszakban természetes védelmet nyújtanak az időjárási szélsőségektől.

Túránk elején az egykor egész Tatát behálózó Angolparkot fedezhetjük fel, amelynek tágas sétányai romantikus műromok, barlangok, tavacskák együttesét ölelik körbe. A kisvárosi környezethez illeszkedő természetes tájban az út a környezethez idomuló, változó útburkolattal vezeti körbe a túrázókat. A bitumenes, murvás vagy döngölt parkerdős ösvények egységesen jó minőségűek, akadályokat elvétve találunk útközben. A minden évszakban vonzó, szép tópart a legváltozatosabb szabadidős tevékenységeknek ad teret (csoportos piknik, szabadtéri játékok, kocogás, meditáció, stb.), ezek közül is a horgászat a legnépszerűbb.

Ezt a túrát a könnyű útvonal és a látványos környezet miatt azoknak a gyengén rehabilitált kerekesszékeseknek is ajánljuk, akik a családjukkal, gyerekeikkel egy túlélőtúra viszontagságaitól mentesen keresnek tartalmas kikapcsolódást.

A szerző tippje

 • A túra önállóan is ajánlott rutinos, aktív székkel közlekedő kerekesszékeseknek.
 • Kórházi kerekesszékkel közlekedőknek és kezdő sérülteknek járó kísérő ajánlott.
 • Sportolóknak handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt kerekesszékkel közlekedőknek is ajánlott a túra, a széles, elfogadható felületű sétányok, ösvények lehetővé teszik az önálló közlekedést, esetleges baleset/műszaki hiba esetén pedig jó eséllyel kérhetünk segítséget az ott kirándulóktól.
 • Bár a Pálmaház Rendezvényközpontban találunk akadálymentes mosdót, az sajnos kizárólag az aktuális rendezvény vendégei által használható. Alternatívaként a túrázók szükség esetén keressék fel az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ akadálymentes mosdóját (innen 1 km, az Öreg-tó partján).
 • Étkezési lehetőség a tó partján nem található, érdemes a városban beszerezni élelmiszert és vizet, vagy magunkkal hozni azokat.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
 • Ha van rá lehetőségünk, érdemes a túrát hétköznapra időzíteni, mivel szezonban, szép időben sok helybéli, turista és horgász keresi fel a tópartot.
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
150 m
Legalacsonyabb pont
138 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 9,40%Földút 5,49%Ösvény 85,08%
Aszfalt
0,3 km
Földút
0,2 km
Ösvény
2,7 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Kórházi kerekesszékkel közlekedőknek és kezdő sérülteknek járó kísérő ajánlott.

Kezdés

Pálmaház, Cseke-tó, Tata (141 m)
Koordináták:
DD
47.650176, 18.330013
DMS
47°39'00.6"N 18°19'48.0"E
UTM
34T 299494 5280873
w3w 
///reggeli.hónap.eleség

Végpont

Pálmaház, Cseke-tó, Tata

Útleírás

Itiner:

 • A Pálmaháztól indulva az Angolkert felé indulunk, majd a Kiskastélyt megkerülve érünk a Cseke-tó partjára.
 • A parton jobbra indulva követjük a tóparti utat.
 • A tó délkeleti oldalán teszünk egy kitérőt, majd visszatérünk a partra.
 • Kis kitérőket tehetünk a szigetekre.
 • A part menti sétányon térünk vissza az Angolkerthez, majd a Pálmaházhoz, túránk indulópontjához.

A túra részletes leírása:

Útvonalunk az Angolkert egyik legszebb épületétől, a rendezvényhelyszínként működő Pálmaháztól indul. Délkeleti irányban egy rövid, kanyargós, murvás sétányon elindulva rögtön az Angolkertben találjuk magunkat. Jobbunkon kis patakmeder kísér, partján műrommal, majd egy szabadtéri színpadnak használt amfiteátrum és az Esterházyak egykori Kiskastélya mellett haladunk el. A park sétánya a Cseke-tó felé lejt, itt érdemes a kis, girlandos utacskák közül a tört mészkővel csak enyhén megszórt járatokat választani, ha nem akarunk elakadni a kerekesszékkel.  

A tó partjához közeledve elszórt padok és pihenőhelyek fogadnak, megkerüljük a Tükör-forrás vizének épített mesterséges medret, majd kiérünk a Cseke-tó partjára, és feltárul előttünk a fenséges víztükör. Innen jobbra kezdjük a tókerülő utunkat a murvás talajon, amelyet ligetes-fás terület választ el a tó vizétől. Néha, egy-egy óriás platánfa vagy a vízre boruló lombkorona látványa miatt érdemes letérni az útról a közvetlen tópartra. Mellettünk egy kerítés húzódik a fák között, a túloldalon az olimpikonoknak fenntartott edzőtábor hatalmas parkja terül el. A tómeder ezen részét alacsony kőfallal erősítették meg a parkot védve, és horgászparadicsomról lévén szó, innen még szeles-esős időben is lesik a halakat az elhivatott pecázók. A kerítés végénél egy kis félholdas török mecsetet találunk, bár törököt soha nem látott, hiszen az angolparkok romantikus aurájához illően ez is mű építmény.

Továbbhaladva, ahogy enyhén távolodunk a tótól, a platános-parkos miliő átalakul szabályos lombhullató erdővé. Szilárd, döngölt, széles ösvényen fordulunk lassan északi irányba, majd az erdei ösvény kettéválik, az alsó út visszakanyarodik a tó közelébe. A jobb oldali ág viszont a csatangolóknak kedvez: itt puhább, komposztálódott talajon, sűrűbb erdőben tehetünk egy kitérőt, ami majd pár száz méter múlva hurokszerűen csatlakozik vissza a tó keleti oldalán. Itt egy hangulatos tisztásnál érdemes kisebb pihenőt tartani.

Tókerülő körünk látványos részéhez érkezünk az északkeleti oldalon: egymást követően három apró szigetecske csatlakozik fahíddal az útvonalunkhoz. A hidak, bár akadálymentesek, de kisebb peremük és töredezett beton rámpájuk miatt igényelnek némi kerekesszékes rutint. A tüneményes, mesterségesen kialakított földdarabok gyönyörű, nyílt panorámával vonzanak a víztükör szélére, mindenképpen érdemes felfedezőútra indulni a szigetekre. A fákkal körbeölelt tó, a nádas, a szépen karbantartott tópart, a vízimadarak és horgászbeállók békés tájképe erősen marasztaló hatást vált ki.

Egyenesen, immár északi irányban haladunk tovább, lassan az erdős környezetet urbánusabb környék váltja fel. A tó északkeleti csücskénél kis csónakkikötő, mellette hajdan idilli kocsma-söröző áll, a horgászati felügyelőség épületével. A tó északi partján nyílegyenes, immár szilárd burkolatú sétányon gurulhatunk, miközben a ritkás tóparti növényzet teljes panorámát biztosít a tó hosszára. A padokkal tagolt sétány nyílegyenesen csatlakozik a Cseke-tó Damjanich utcai bejáratába – de ez egy lépcsősor miatt nem akadálymentes.

Mi élesen balra fordulva visszatérünk a 18. század végén, gróf Esterházy Ferenc kérésére létrehozott, hazánk első angolparkja címével büszkélkedő parkba. A szabályos formákat követő barokk franciakertek után a természet ihlette, annak idealizált formáját bemutató angolkertekben a növények szabálytalan elhelyezése, a zeg-zugos sétányok és vízesések, barlangok alkották a „kötelező” elemeket. Ebbe a parkba tervezte Charles Moreau francia építész a műromok együttesét, amihez – műemlékvédelem hiányában – a 12. századi vértesszentkereszti apátság részleteit is felhasználta. Ezek a részei a túrának kerekesszékkel nem látogathatóak, de a látványt a sétányról is megcsodálhatjuk.

Az Angolpark déli csücskénél érünk vissza a kiindulópontunkhoz, a Pálmaház melletti parkolóhoz. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve Tata állomáson szálljunk le. Mivel a tatai vasútállomás nem akadálymentes, az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást. Az állomáson a mentőbejáró peron-rámpája használható kerekesszékes közlekedésre, a személyzet segítségével.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a Gesztenye fasoron indulunk el, majd az első lehetőségnél balra fordulunk (Bacsó Béla utca). Egészen a végéig megyünk, majd az Agostyáni úton jobbra fordulunk. Innen az Egység utcára kanyarodunk balra, majd szintén balra az Erzsébet királyné tér-Damjanich utca útvonalon érjük el a Cseke-tó partján lévő Angolkertet, ahonnan túránk indul (2,3 km). 

Parkolás

 • A Pálmaház melletti parkolóban (Hattyúliget utca felől) vagy a Damjanich utcai parkolóban tehetjük le autónkat. 

Koordináták

DD
47.650176, 18.330013
DMS
47°39'00.6"N 18°19'48.0"E
UTM
34T 299494 5280873
w3w 
///reggeli.hónap.eleség
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Buótyik Dominika
2022-06-25 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-06-25
Szalai Ildikó
2022-03-14 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-03-14

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
3,2 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
37 m
Szintcsökkenés
37 m
Legmagasabb pont
150 m
Legalacsonyabb pont
138 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp