Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Tatai-tókör: séta a vizek városában

· 18 értékelés · Gyalogtúra · Öreg-tó · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tatai vízi élet
  Tatai vízi élet
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 7 6 5 4 3 2 1 km Esterházy-kastély (Tata) Tourinform Iroda (Tata) Tatai Öreg-tó Fellner Jakab-kilátó Tatai Öreg-tó Tatai vár
Aki még nem járt Tatán, a vizek városában, és szereti a természetet, a vízivilágot és a kellemes sétákat a vízparton, annak egyszer meg kell kerülnie a Tatai Öreg-tavat, közben a tónak és környezetének minél több zugát, titkát felfedezve. De aki már megtette, annak is érdemes más-más időszakokban visszalátogatnia, mert az évszakok, a vízszint váltakozásaival mindig új arcát mutatja az idilli táj.
nyitva
könnyű
Hossz 7,1 km
1:40 óra
40 m
40 m
142 m
126 m

Nemcsak Tatának, de egész Magyarországnak egyik legnagyobb értéke változatos vizivilága, a mélyben rejlő termálvizektől a tiszta forrásokon és lápi vizivilágon keresztül az ezüstösen csillámló nagy tavakig. Az Észak-dunántúli kisváros pedig nemcsak bővelkedik a vízi értékekben, hanem komolyan tesz is annak megőrzéséért és megmutatásáért. A vízimadarak védelmének jegyében Tatát az 1990-es években Ramsari Várossá avatták, így számos intézkedéssel ösztönzi a helyieket e csodás életközösség fenntartására, a békés együttélésre. Kákalaki Akka és barátai pedig hálásak ezért a törődésért: minden évben ludak tízezrei vészelik át a hidegebb hónapot a tavon és a környéken, megörvendeztetve a helyieket és az idelátogatókat nyüzsgő vízi kavalkádjukkal, a város felett köröző csapataikkal.

De a város és az Öreg-tó környéke rengeteg egyéb látványosságot, érdekességet rejt, mind természeti környezetben, mind kulturális értékben, melyek bemutatására a helyiek számos tematikus túrát találtak ki, információs táblákon igazítva útba az érdeklődőket. Az Öreg-tó két ellentétes oldalán a tematikus séták nyomvonalán navigálhatunk, a vár melletti platánfánál pedig a kulturális, míg az üdülő sor elején lévő parkolóban a természeti látványosságokat bemutató tanösvények tábláját találjuk. A tartalmas leírásokkal kísért felfedező utak a város történelmébe, vízi világába, erdeibe vezetnek minket a városban fellelhető malmok, templomok, kastélyok érintésével a kőfejtők, tavak és források mentén.

Fedezzük fel ezt az izgalmas és látványos vidéket, ahol a természet és a történelem, a mai és egykori nagy személyiségek munkájának lenyomata találkozik a tatai Öreg-tó csillámló víztükre körül.

A szerző tippje

 • Tata kétségkívül a vizek városa, legtöbb rendezvénye is a tóhoz kapcsolódik. Tatát akár a nyári fesztiválok, akár az őszi nagy lehalászás vagy a rendkívül népszerű vadlúdsokadalom idején is érdemes felkeresni.
 • A város rengeteg kulturális attrakcióval várja a turistákat, ezért érdemes a kirándulásunkat kiegészítenünk a város kulturális értékeinek felfedezésével, kiállításokkal.
 • Az Öreg-tó mellett a közeli a Cseke-tó és a Fényes-forrás tanösvénye is legalább olyan látványos, mint a tókör. Érdemes meglátogatni mindkét vizes helyszínt.
 • Tata legszebb kilátásának és a Gerecse geológiai bemutatóhelyének ad helyet a közeli Kálvária-domb. Ha fogékonyak vagyunk a sziklák és a föld alatti csodák világára, a helyi szakemberek vezetett túrával bemutatják nekünk a föld alatti csodákat. Ám ha csak a felszínen maradunk is, a védett geológiai feltárás sziklavonulata, a dombtetőről, de méginkább a Fellner Jakab-kilátóból elénk táruló panoráma Tata szépségének új perspektíváját mutatja meg. Mindenképp célszerű megtennünk ezt a fél órás kitérőt a tóparti Esterházy-kastélytól a Fazekas utcán keresztül a Kálvária-domb tetejéig.
 • Kevés túrán vagyunk ennyire jól ellátva felfrissülési lehetőségekkel. A séta végén beülhetünk egy kávézóba, étterembe vagy cukrászdába, és élvezhetjük a kultúrkörnyezet adta lehetőségeket.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-08-02
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
142 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 6,48%Murvás út 1,45%Földút 5,32%Ösvény 44,35%Utca 8,83%Ismeretlen 33,54%
Aszfalt
0,5 km
Murvás út
0,1 km
Földút
0,4 km
Ösvény
3,1 km
Utca
0,6 km
Ismeretlen
2,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A tó város felőli oldalánál kevesebb a fa és az árnyék, úgyhogy nyáron védekezzünk a káros sugarak ellen!

Kezdőpont

Tata, az Öreg-tó középső zsilipje (126 m)
Koordináták:
DD
47.649582, 18.321018
DMS
47°38'58.5"N 18°19'15.7"E
UTM
34T 298816 5280831
w3w 
///rezgő.lyukas.malmok

Végpont

Tata, az Öreg-tó középső zsilipje

Útleírás

Itiner:

 • A tatai Öreg-tavat egy tanösvény zöld alapon fehér levelekkel díszített jelzése kerüli meg, ezt kell követnünk a tó körüli széles murvaúton.

A túra részletes leírása:

Célszerű módon a városközponthoz legközelebb kezdjük tókerülő túránkat, a tatai Öreg-tó középső zsilipjénél, a vár keleti lábánál. A robosztus vízszintszabályozó műtárgyat a 18. század közepén építették, de a tó a várhoz tartozó vizesárokkal már a 14. században létezett. Az eredetileg halászati célból létesült mesterséges tó így valójában hazánk legrégebbi halastava. Manapság a nyári időszak után, a zsilip segítségével lassú apasztás révén méterekkel süllyesztik le a vízszintet, aminek hatására a halak a mélyebb zugok felé kényszerülnek, így könnyű zsákmányt jelentenek a kerítőhálós halászoknak. A tatai látványhalászatot az októberi hosszú hétvégén rendezik meg, életben tartva az ősi mesterséget.

Sétánkat a tó körül a zöld alapon fehér faág tanösvényjelzés kíséri, de úgyis szinte lehetetlen véletlenül letérni a tavat megkerülő széles murvaútról. A futók is előszeretettel használják ezt a bő 7 kilométeres utat, tehát elég csak a napi edzéseiket teljesítőket követnünk. Az Öreg-tó 200 hektárt meghaladó vízfelülete ugyanakkor a vizisportok szerelmeseinek igazi paradicsoma. A nyári időszakban rengeteg evezőst, vitorlást láthatunk a tavon, még olyan különlegességeket is, mint a sárkányhajó. Ha mi is kedvet kapunk, bérelhetünk kenut, kajakot a csónakházban, és túránkat kiegészítve testközelből is élvezhetjük a tó vizivilágát. Kevésbé bevállalósak részére sétahajójárat is üzemel a tavon a Szent János kikötő és az Építők parkja között.

A hajóállomást elhagyva elmaradnak mögöttünk a tóparti házak, és egyre természetesebb környezetben mozgunk. Az Öreg-tó vízfelülete kinyílik a tó nagyobbik, déli medencéjében, a túlpart bő kilométer távolságra van tőlünk. A víztömeg valódi méretei innen látszanak igazán. A kiindulópontunkat jelentő Öregvár is egyre kisebb lesz, ahogy megfogyatkoznak a parton sétáló emberek, és a város zaja hátramarad.

Égi vándorok menedéke

A tó városközponttól távoli, mégis még könnyen megközelíthető pontján építették fel a madármegfigyelő tornyot, ahonnan a legjobban láthatjuk be a tó felületét. Az téli időszakban, alacsony vízállásnál a tatai Öreg-tó vízimadarak tízezreinek telelőhelyként szolgál. Az eurázsiai tundrákról csapatosan érkeznek a vonuló vízimadarak a hidegebb idő beköszöntével. Néhány lúdra jeladót szerelve követték nyomon a vonulásuk irányát és ütemét, ami megdöbbentő részleteket tárt fel. Egyetlen nap leforgása alatt akár 1500 kilométer távot is repülhetnek ezek az égi vándorok. A nyugat-szibériai folyótorkolatoktól az Urál-hegység megkerülésével, számos országon átrepülve érkeznek hozzánk, a Kárpát-medence oltalmába.

A ludak telelésére jellemző, hogy az éjszakákat töltik a tavon, napközben a környező földeken legelnek, vagy a mocsarakban gyűjtenek táplálékot. Ennek megfelelően az alkonyati behúzás, de méginkább a pirkadati kirepülés során csodálhatjuk meg a tó és a város felett köröző csapatokat. A legjobb alkalom erre a november utolsó hétvégéjén megrendezett Tatai Vadlúdsokadalom, melynek során madarászok segítségével, előre felállított, nagy nagyítású távcsöveken keresztül szemlélhetjük a tavon gyülekező madarakat.

Ahogy a sétaút elhagyja a keleti part melletti szállodákat és az üdülőövezetet, a vizes területekre jellemző erdőbe lépünk. A szinte áthatolhatatlanul buja aljnövényzetű, cserjés ártéri erdőben a vizet kedvelő fűzfák és nyárfák tekintélyes egyedeit csodálhatjuk meg. Itt már némileg eltávolodunk a tó vízfelületétől, az ártéri nyárfásban igazi erdei hangulat válik uralkodóvá. A matuzsálemi korú fák hatalmas törzseikkel oszlopként szegélyezik a sétautat, a bokrokon tenyésző liánok kulisszaként takarják az ártér belsejét. Ezek a sűrű erdők a város közelségének ellenére igen gazdag állatvilágnak adnak otthont, rókák, vaddisznók, borzok, szarvasok, egész erdei ökoszisztéma van jelen ebben a tavat délről szegélyező erdősávban.

A tópari nyárfák árnyékában

Túránk felénél elérkezünk a tó túloldalára, az Által-ér felett átívelő hídhoz, ahol lehetőségünk van besétálni a folyótorkolathoz. A folyó partján észak felé sétálva, az ösvényt övező telepített nyárfák árnyékában érkezünk a nádasokkal szegélyezett tópartra. Szemben a vár és a mellette csoportosuló épületek eltörpülő sziluettje, míg körülöttünk a tópartot eredetileg jellemző náddal, gyékénnyel benőtt vizivilága. Az ösvény jobb oldalán az Által-ér érkezik a tóba egy mesterséges mederben, míg a bal oldalon van az eredeti, öblökkel rendelkező torkolat, melyet az utóbbi időben állítottak helyre a múlt évszázadi tereprendezés és kotrás során feltöltött, gazos területből. A védett, mocsaras öböl a vizimadarak igazi otthona. Nyáron az itt fészkelő kócsagokat, gémeket, kárókatonákat, jégmadarakat láthatjuk táplálékszerzés közben.

A tókerülő ösvényre visszatérve folytatjuk utunkat az Által-ér völgyét elhagyva, ahol már tölgyek, égerek és telepített fenyők is megjelennek. Kellemes erdei sétánk visszaérkezik a tó partjához, és a tisztásokkal szaggatott erdőben hallhatóan újra közeledünk a városhoz. A tó a parti buja növényzet megritkításának köszönhetően itt-ott pallókon megközelíthető. A javuló vízminőségnek hála nagy melegben, a mesterségesen kialakított szabadstrandoknál akár csobbanhatunk is egyet a tó hűsítő vizében.

A városhoz közeledve az ösvény egy enyhe jobbkanyarja után balra kiemelkedik a partoldal, és a Kálvária-domb tövében haladunk el. A domboldalra számtalan ösvény fut fel, többségük a Kálvára utcára érkezik. A Kálvária-hegy érdekes geológiai összetettséget mutat. A tó felé kibillent rétegsor a város felöli oldalon a triász kőzeteknél kezdődik, míg a tó felé jura vörösmárvány után fiatal negyedkori édesvízi mészkőben végződik. Érdemes meglátogatni a védett földtani feltárás látványos mészkőfalait, ahol a geológuskertben kőzetkiállítással kísért vezetett túrán kerülhetünk közelebb az évmilliók hagyatékához.

A Kálvária-dombon remek kilátásban is gyönyörködhetünk a város felé magasodó Fellner Jakab-kilátóból. Az ösvényeken csak elég kalandosan tudjuk megközelíteni az alig pár száz méterre lévő Kálvária-dombot; érdemes a túra végénél, a vár előtti öreg platánfától visszakanyarodni a Fazekas utcán, és a hosszabb, de biztosabb útvonalon felkapaszkodni a lokális magaslatra.

A göcsörtös mészkőszikláktól Tata jelképéig

A Kálvária-domb tövénél a tóparton haladó ösvényt szegélyező sziklákra leszünk figyelmesek. A göcsörtös kőzetet közelebbről megvizsgálva feltűnnek a rétegesen kiváló, lyukakkal és üregekkel barázdált édesvízi mészkőre jellemző nyomok. A vizek városa ugyanis a környék egyik legnagyobb forrásrendszerének közelében épült. A Gerecsét és a Vértest elválasztó törésrendszer itt közel esik a regionális mélyponthoz, a Dunához, így a zömében karsztos képződményeket magában foglaló Dunántúli-középhegység felszín alatti vízrendszerének egyik fontos kiáramlási pontja a tatai árok.

Ennek a jelentős karsztvízutánpótlásnak köszönhető a terület vízgazdagsága, mellyel összefügg a tó körüli sziklák kialakulása. A mélyből feltörő karsztvizek ugyanis a hosszú út alatt a környező hegységek belsejében feloldott mészanyagot a földmélyi nyomás és széndioxid elillanásával a forrásoknál rakják le, mint már szükségtelen terhet. Érdekesség, hogy a tatabányai vízapasztó bányászati tevékenység során közel fél évszázadig szárazak voltak a mélyből feltörő források üregei, így lehetőség nyílt például a szomszédos Cseke-tó partján lévő forrásbarlangok száraz bejárására és vizsgálatára. Szerencsére a helyenként több mint száz méteres karsztvízsüllyesztés megszünésével a 2000-es évek után ismét jelentősen emelkedett a vízszint, közelítve az eredeti állapothoz, így ezek a különleges természeti képződmények újra élővé váltak.

A sziklák után, utunk vége felé ismét parkosított kultúrtájra érkezünk, ahogy az Esterházyak lovardaépületét megkerüljük. Az öreg vadgesztenye- és platánfasor visszavezet az Esterházy-kastélyhoz és a várhoz, a városi élet turisták zsivajával és kacsahápogással élénk légkörébe. A tekintélyes törzsátmérőjű öreg-tavi platán árnyékában belépünk a várárokkal körbevett középkori várba, mely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király kedvelt nyaralókastélya volt, mára pedig Tata jelképe.

A vár túloldalán visszaérkezünk kiindulópontunkhoz, de érdemes egy kisebb kitérővel meglátogatni a vár és a kastély túloldalán fekvő tatai városközpontot is, ahol a plébániatemplom előtti Kossuth téren, az ismeretterjesztő tábláról kiválaszthatunk egy érdeklődésünknek megfelelő körsétát, és megtekinthetjük a város információs táblákkal ellátott emlékeit.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Amennyiben busszal érkezünk, úgy a Tata, autóbusz állomáson kell leszállnunk, a Tatára érkező buszok végállomásánál.
 • Vonattal jóval messzebb érkezünk a tóhoz képest, mint busszal, de ha szeretnénk vonattal utazni, érdemes a Tata, Tóvároskert vasútállomáson leszállni, és útbaejteni a vadregényes angolparkkal körbevett Cseke-tavat is az Öreg-tó felé.

Megközelítés

 • A Tata, autóbusz állomástól a Váralja úton érkezünk az Öreg-tó zsilipjéhez néhány perces sétával.
 • A Tata, tóvároskert vasútállomásról a Baji úton érünk az Öreg-tóhoz, viszont érdemes lekanyarodni az első lehetőségnél jobb kéz felé a Cseke-tó itányába, és megtekinteni a kevésbé közismert, de igen látványos angolparkot.

Parkolás

 • Közvetlenül a tatai autóbusz állomás mellett hagyhatjuk az autónkat a bolt és a gyógyszertár előtti parkolóban.

Koordináták

DD
47.649582, 18.321018
DMS
47°38'58.5"N 18°19'15.7"E
UTM
34T 298816 5280831
w3w 
///rezgő.lyukas.malmok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(18)
Zubor Nana
2022-10-24 · Közösség
nagyon könnyű túra, csapatépítő alkalmával mentünk, mosdót az elején a tatai várban találtunk. a séta után beültünk a vár-lak bisztóba, nincs túl nagy választék az étlapon, de isteni volt az étel. a pulled pork-ot, a fetás-parajos lepényt, és a krémest kóstoltuk. mindegyik isteni volt (úgy hogy nem is szeretem a parajt, megkóstoltam és tényleg nagyon jó volt). A bisztróban találkoztunk a barátságos dalmatával is, kutya barát hely
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-21
tatai öreg-tónal, nagyon barátságos cica
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Fénykép: Zubor Nana, Közösség
Pfaff Maria
2022-10-02 · Közösség
Szuper kör, könnyű, látványos.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 52

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,1 km
Időtartam
1:40 óra
Szintemelkedés
40 m
Szintcsökkenés
40 m
Legmagasabb pont
142 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Fauna Tipp Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp