Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Zarándokút ajánlott túra

Máriabesnyőtől Kistarcsáig a Mária-úton - természetjárás hittel

· 4 értékelés · Zarándokút · Gödöllői-dombság · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Székelykapu a Máriabesnyői kegyhelynél
  Székelykapu a Máriabesnyői kegyhelynél
  Fénykép: Hegedűs Regina, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Az út, ami nem csak hívők számára ajánlott, egész hazánkat behálózza, és nyomvonalát követve számtalan építészeti- és műalkotást nézhetsz meg, nem más, mint a Mária-út. Közép-Európa zarándokúthálózatának egy 20 km-es szakaszát mutatjuk most be.
nyitva
közepes
Hossz 19 km
4:53 óra
260 m
241 m
313 m
185 m
Ezen az útvonalon minimális szintkülönbség mellett kényelmes terepen juthatsz el a Nagyboldogasszony bazilikától Gödöllő belvárosán át Kerepesre, majd onnan Kistarcsára. A Mária-út lila jelzését követve nagyjából fele-fele arányban taposod majd a települések aszfaltozott utcáit és az erdők, mezők poros útjait.

A szerző tippje

A túra során ajánlom, hogy keresd fel és járd körbe

 • a Nagyboldogasszony bazilikát (Máriabesnyő)
 • a gödöllői királyi kastélyt (Gödöllő)
 • a Szentháromság-templom modern épületét (Gödöllő)
 • a Szent Anna-templomot (Kerepes)
Hegedűs Regina profilképe
Szerző
Hegedűs Regina
frissítve: 2017-09-24
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
313 m
Legalacsonyabb pont
185 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Nyári időszakban kellő mennyiségű vizet vigyél magaddal.

Az autós forgalommal terhelt úttesten történő átekeléseknél minden esetben legyél körültekintő.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Nagyboldogasszony bazilikáról erre a linkre kattintva olvashatsz bővebben. Lehetőség van a bazilika épületeinek bejárására, illetve orgonakoncert meghallgatásra is, melynek árait ezen a linken éred el.
 • A Gödöllői Királyi Kastély kiállításairól és a belépő árakról itt olvashatsz bővebb információkat.
 • A Szentháromság-templom létrejöttének történetét és a tervező gondolatait ezen az oldalon olvashatod el. Amennyiben egy misén is részt vennél, itt miserendet is találsz.
 • A Szeretet Lángja Gyülekezethez ezen az oldalon találsz elérhetőséget.

Kezdőpont

Máriabesnyő - Nagyboldogasszony bazilika (193 m)
Koordináták:
DD
47.597173, 19.397590
DMS
47°35'49.8"N 19°23'51.3"E
UTM
34T 379541 5272773
w3w 
///forróság.kalitka.feszes

Végpont

Kistarcsa - HÉV állomás

Útleírás

Egy hívő túratársam és barátom által lehetőségem adódott a 2017. évi Szent Jobb Zarándoklat egy 20 km-es szakaszán Máriabesnyő és Kistarcsa között részt venni. Mivel ez nem egy teljesítménytúra, ezért a szint idő fogalma nem is létezett a zarándoklat napján. Utunk a Mária Úton vezetett végig, melynek részleteit most meg osztom Veled.

Máriabesnyő szélén, a 3-as főút mentén található Nagyboldogasszony bazilikától indulhatsz el a lila Mária Út jelzést követve, melynek már a kezdete is sok látnivalót tartogat számodra. Érdemes a kegyhelyet körbe járni és megcsodálni az 1761-ben Gr assalkovich Antal által építtetett templomot. A kápolna jelenleg is fontos és népszerű kegyhelynek számít a jó néhány ima-meghallgatás révén. A templomtól elindulva végig haladsz a 14 stációból álló kereszt úton, melynek végén szemben találod magad egy gyönyörűen faragott székelykapuval.

A kegyhelyet magad mögött hagyva, továbbra is a lila Mária Út jelzést követve bebarangolod Gödöllő Fenyvesi részét, amely egy hangulatos kertvárosi övezet. A szebbnél szebb családi házak sorát a műút jobb oldalára átkelve felváltja a Szent István Egyetem Parkerdő. A széles ösvényen járva szemügyre veheted az erdőben uralkodó két növény faj rengetegét: a tölgyfákat és az azokon kapaszkodó borostyán tengert, amely a talajt már szinte teljesen befedte. Nyári melegben kellemesen hűs, árnyat adó erdő ez, amelyen igazán hangulatos az átkelés.

Az erdőből kiérve, továbbra is a lila Mária Út jelzést követve, ismét lakóövezeti részen, aszfaltozott utcákon visz tovább az utad, így járva végig Gödöllő városát.  
A Mária Út mentén számtalan impozáns épület áll és várja a látogatókat. Ezen az útvonalon megtekintheted - és ha kedvet kapsz hozzá, belépő ellenében körbe is járhatod például - a  Gödöllői Királyi Kastélyt, ahol egykor Erzsébet királyné (becenevén Sisi) élt és rendkívüli módon élvezte a magyar vidéki életstílust a cigányzene, a gyalogutakkal átszőtt parkok és a vadászatok miatt.

Ajánlom, hogy a Mária Útról letérve tegyél egy kis kitérőt, mert érdemes. A kastélytól tovább haladva kelj át a 3-as főúton és a HÉV síneken, majd menj keresztül a Szabadság téren egészen a Kossuth Lajos utcáig, ahol jobbra kanyarodva a Szent Imre út elején megpillanthatod a Szentháromság templom modern tégla épületét. Érdemes ebben a nem megszokott templomban is látogatást tenni és megnézni a hétszintes tornyot, valamint a 63 db színes üvegablakkal díszített apszist (félkör alakú fülke, melyben az oltár található).

A tégla templomtól tovább indulva térj vissza a Kossuth Lajos utcára, ahol jobbra fordulva folytasd az utad. A Nemzeti Adó- és Vám Hivatal épülete mellett, az egykori plébánia kertjében - melyet jelenlegi tulajdonosa oda adó gondoskodásával tündérkertté varázsolt - felállításra került egy 7,38 méter magas fénykereszt. A kereszt mérete nem véletlenül ez, hiszen Krisztus keresztje a 738 méter magas Golgota-hegyen állott. A hívők világszerte állítottak ehhez hasonló, méreteiben megegyező fénykereszteket, ezzel is erősítve a hitüket és a gyülekezeteik összetartozását. Ha szeretnél az utad során részt venni egy közös imádkozáson a fénykeresztnél, érkezésed előtt vedd fel kapcsolatot a Szeretet Lángja Gyülekezettel.

A Kossuth Lajos utca végén szemben találod magad az Erzsébet-parkkal, melyen keresztül visz tovább az utad a lila Mária Út jelzést követve. A park központi, kavicsos gyalogútja a hársfasorral és az út végén álló Erzsébet királyné szoborral minden évszakban magával ragadó.

A parktól tovább haladva egészen Kerepesig jól járható ösvény és földút jellemzi az útvonalat. Az M31-es út fölött átkelve megérkezel az első és egyetlen emelkedőhöz. A szint legyűrése után már csak erdők és mezők váltakoznak egészen a HÉV sínekig, melyen átkelve ismét egy sűrűbb erdei rész következik, míg el nem érsz egy szántóföld szerű tisztásra, ahol robosztus elektromos vezeték oszlopok állnak. Ezen a részen egyenesen tovább haladva hamarosan elérkezel egy lankás, szántóföld melletti szakaszhoz, melynek a végén balra kell térned a távolban már jól kivehető Kerepes irányába. Ez az út bevezet a kisváros széléhez, ahonnan a célig ismét aszfaltozott utcákon folytatod az utad egészen a célig.

Kerepes fő útján, a Szabadság útján halad tovább a lila Mária Út jelzés, melyet követve hamar elérsz a Szent-Anna templomhoz. Itt van vízvételi lehetőség, de a kulacsodon felül Te magad is feltöltekezhetsz, ha megpihensz kicsit a hangulatos kis templomkertben.

Mivel ennek az útvonalnak a vége a kistarcsai HÉV állomás, ezért a Szent-Anna templomtól tovább indulva a lila Mária Út jelzést már csak a Szabadság útja/ Mogyoródi út kereszteződésig kell követned. Innen egyenesen kell tovább haladnod a Szabadság útján. Mivel a gyalogos forgalom a HÉV állomásnál nem követi a 3-as főutat, ezért az Ifjúság térnél balra kell térned, majd az utca végén jobbra, áthaladva a felüljáró alatt, ahol balra fordulva már láthatod is a peron szélén a pihenéssel kecsegtető padokat.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Budapestről Máriabesnyőig

- Autóbusszal

Felszállás: Stadionok (Gödöllő-Aszód-Hatvan felé)

Leszállás: Gödöllő (Máriabesnyő) vasúti megállóhely bejárati út

- Vonattal minden óra 16 perckor indul

Felszállás: Keleti pályaudvar

Leszállás: Máriabesnyő

 

Kistarcsáról Budapestig

- HÉV-vel

Felszállás: Kistarcsa, HÉV állomáy

Leszállás: Örs vezér tere

Megközelítés

Autóval

Nem fizetős útvonal

Budapestről a Kerepesi út - Veres Péter út (XVI. kerület) - Szabadföld út (XVI. kerület) - 3-as számú főút útvonalon kell haladni egészen Gödöllő, Máriabesnyő település végét jelző tábláig.

 

Fizetős útvonal

Budapestről a Hősök tere - Kós Károly sétány - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - M3 bevezető - M3 autópálya Gödöllői lehajtó - körforgalom 1. kijárat - Dózsa György út (balra) - Rét utca (jobbra) - Blaháné utca (jobbra) - Hunyadi János utca (egyenesen tovább) - Testvérvárosok útja (egyenesen tovább) - Szabadság út (balra) - 3-as számú főút útvonalon kell haladni egészen Gödöllő, Máriabesnyő település végét jelző tábláig.

Parkolás

Budapest felől érkezve a3-as számú főútról balra kanyarodva található egy ingyenes parkoló, azzal szemben pedig a túra kiinduló pontja a Nagyboldogasszony bazilika.

 

Koordináták

DD
47.597173, 19.397590
DMS
47°35'49.8"N 19°23'51.3"E
UTM
34T 379541 5272773
w3w 
///forróság.kalitka.feszes
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Időjárásnak és évszaknak megfelelő, túrázáshoz kényelmes öltözet.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(4)
Karczag Móni
2020-08-09 · Közösség
Nagyon szèp út, megvan benne az erdő mély illata ès a mezô jàtèkossàga. Kicsit keveselltem a jelzèseket, jòl jött a letöltött tèrkèp.
Mutass többet!
2020. augusztus 9., vasárnap 19:11:49
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:04
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:17
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:28
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:40
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:53
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:13:02
Fénykép: Karczag Móni, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 3

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
19 km
Időtartam
4:53 óra
Szintemelkedés
260 m
Szintcsökkenés
241 m
Legmagasabb pont
313 m
Legalacsonyabb pont
185 m
Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Egyirányú túra Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp