Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Gödöllői egyetemi karika

Terepfutás · Gödöllői-dombság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók
  Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 14 12 10 8 6 4 2 km
Ezen a futáson csodás panorámájú kilátók, rejtelmes völgyek, izgalmas gerincszakaszok - nem várnak ránk. Ez „csak” egy kiváló terepfutókör: kényelmes terepet, hosszú egyeneseket kínál olyan alkalmakra, amikor nem kihívásokra és izgalmakra, sem navigációs bonyodalmakra, hanem csupán önfeledt, gondtalan futásra vagy kiadós, lendületes edzésre vágyunk.
könnyű
Hossz 15,9 km
1:45 óra
228 m
228 m
309 m
180 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Kellemes bemelegedés után az útvonalon teljesítendő, kicsit több mint 200 m szintkülönbségből 120 m a 4. és a 7. km közé esik – elég annyi, hogy ne kezdjünk erősen.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal fele erdős, árnyas.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
309 m
Legalacsonyabb pont
180 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

A gödöllői egyetem főépülete (222 m)
Koordináták:
DD
47.592637, 19.361379
DMS
47°35'33.5"N 19°21'41.0"E
UTM
34T 376808 5272326
w3w 
///lakkcipő.felújít.fürdők

Végpont

A gödöllői egyetem főépülete

Útleírás

Itiner

 • Az egyetem főépületétől dél felé indulva az élelmiszerbolt alatt csatlakozunk a P jelzésre, amelyet a Fácános parkerdőn, majd Újfenyves és Fenyves városrészen átvágva 3 km-en át követünk.
 • A vasútállomás előtt jobbra a P▲ jelzésre térünk, amelyen másfél km-en át a sínek mentén futunk tovább, majd jobbra betérünk az erdőbe, fölfutunk a Juharos-tetőre, és onnan a K jelzésig ereszkedünk.
 • K jelzésen 4,5 km vár ránk, hosszú egyeneseken át jutunk a Béri Balogh Ádám utcáig.
 • A Béri Balogh Ádám utca-Köztársaság utca-Fácán sor-Egyetem tér utca útvonalon visszatérünk a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

Az egyetem főépülete elől indulunk déli irányba. Az élelmiszerboltot alulról kerülve a P jelzésre csatlakozunk, és a továbbiakban 3 km-en át maradunk rajta. Az egyetemi lakótelep épületei között, enyhén emelkedve érünk a Fácános parkerdő széléhez. Némi lépcsőzés után kényelmes ösvényen elfutunk a régi premontrei temető mellett, majd még mindig enyhén emelkedve keresztezünk egy aszfaltutat. Elhaladunk a botanikus kert mellett, és még az egyetemi szarvasmarhatelep bejárata előtt jobbra, a földútra fordulunk. Innen az út enyhén lejt, egy hosszan egyenes szakaszon, folyamatosan a P jelzést követve átvágunk a Fácánoson. A közepén lesz egy hatágú kereszteződés, itt irányváltoztatás nélkül, ugyanazon a tengelyen, a legkeskenyebb úton, egynyomos ösvényen futunk tovább.

A parkerdőből kiérve Gödöllő Újfenyves és Fenyves nevű, elegáns kertvárosi részén fogunk cikkcakkban átvágni, a P jelzés végig egyértelműen mutatja az utat. A Fácánosból az Őz utcára érkezünk, ezen balra fordulunk és elfutunk a harmadik, a Jászóvár utcáig, amelyről az első alkalommal balra, a Boróka utcába fordulunk és elfutunk egészen az aljáig. Itt a Fenyvesi utcán jobbra, majd erről megint az első lehetőségnél balra, a Juhar utcára fordulunk, ennek is lefutunk a végéig. Itt a Klapka György utcán jobbra, majd arról ismét az első lehetőségnél, a Madách Imre utcán balra térünk. Utóbbi alján már az új vasúti megállóhoz érkezünk, de nem megyünk át a töltés alatt, hanem jobbra fordulunk, és a P▲ jelzésen, a vasúttal párhuzamosan futunk tovább. Ezt a jelzést több mint 4,5 km-en át fogjuk követni.

Murvás- és földúton követjük a vasútvonal kanyarulatát. A túlsó végén, ahol a sínek alatt átvezető, nagy átmérőjű beton átereszhez érkezünk, a P▲ jelzésen jobbra váltunk, be a bozótosba. Puha, egynyomos ösvényen kezdünk az akácosban a hegy irányába kanyarogni. Gyors egymásutánban előbb egy egyszerűbb, majd egy komolyabb kerítéslétrán mászunk át, utána a földúton balra fordulunk, és elfutunk a végéig. Közben balra nézve rálátunk a máriabesnyői kegytemplomra, a Nagyboldogasszony Bazilikára.

Az út végén zárt kapu és kerítés áll, itt jobbra fordulunk, és puha, gyökér- és kőmentes egynyomos ösvényen kezdünk hosszan emelkedni. 2 km-en 120 m emelkedés vár ránk az útvonalunk legmagasabb pontjáig, de ennek nagy része, 100 m az első kilométerre esik. Följebb az akácos tölgyesre vált, a talaj végig kényelmes, a felső részen pedig már kétnyomos erdei útra vált. A szakasz közepén, nem sokkal a távvezeték után lesz egy rövid bal-jobbos cikkcakk, de utána egyenesen haladva hamarosan megérkezünk a Gödöllői-dombság egyik legmagasabb csúcsára, a 308 m magas Juharosra. Vizuális csúcsélményre ne számítsunk, mivel ez csupán a fennsík egy pontja, amit semmi sem jelöl, egy nyiladéktól eltekintve kilátás sincs róla, de a lelkünknek azért jólesik.

Nagyjából egy kilométerrel odébb leérkezünk egy aszfaltútra, ahol a P▲ jelzés véget ér. A K jelzésen jobbra fordulunk (kb. 4 km-en át maradunk is rajta), 100 m után kijutunk a Gödöllő–Valkó országútra, figyelmesen átkelünk, majd a sorompó után egy bal-jobb cikkcakkot téve indulunk tovább a K jelzésen. Kényelmes földúton futunk, elhaladunk egy jobb sorsra érdemes, romos vadászház mellett, mellette szép régi kerekeskúttal. Egy szakaszon balra vadkerítés mentén futunk, ezután a talaj egészen lazává, kiskunsági hangulatúan homokossá válik, és nagyon hosszan így is marad. Nyílegyenes szakaszok váltják egymást, majd eltűnik a homok, és normál földúttá válik alattunk a talaj. Kiérünk egy, a fakitermelés miatt betontáblákkal burkolt útra, ahol enyhén jobbra térve folytatjuk a futást. Ezen elérkezünk egy sorompóig, amely mögött a földön egy nagy, az útra merőleges vasrudakból álló rács fekszik. Ez vagy a járművek kerekéről a sarat leveretni, vagy a vadak átkelését megakadályozni hivatott, de nedves időben csúszóssága miatt óvatosan lépdelve keljünk át rajta.

Egyenesen haladunk tovább a széles földúton, távolabb a K jelzés balra letér az arborétum felé, de mi egyenesen, már keskenyebb, jelzetlen úton haladunk tovább. Megérkezünk az első házakhoz és kis gazdaságokhoz, jobbra a távolban szépen látszik a korábban megismert Fenyves és Újfenyves városrész. Egyszer csak aszfaltra érkezünk, és irányváltás nélkül már a Béri Balog Ádám utcán futunk hosszan. Az utca legvégén átkelünk a Köztársaság utca túloldalára, és pont szemben, egy hangulatosan szűk utcán fölfutunk a Fácán sorig. Itt balra fordulunk, és elfutunk a 16-17. számig, ahol jobbra, egy rövid zöld szakaszon áttérünk az Egyetem tér utcára. Az egyetemi lakótelep épületei között térünk vissza a starthelyre.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A starthelyhez legközelebb eső tömegközlekedési megálló a Gödöllő vasútállomás, a hová Budapest, Keleti pályaudvarról 20-30 percenként indulnak vonatok, a menetidő 26 vagy 37 perc.

Megközelítés

 • A Gödöllő vasútállomástól a starthely mindössze 250 m séta. A vonatról leszállva átmegyünk a park felőli oldalra, majd a parkon át az egyetem felé sétálunk.

Parkolás

 • A gödöllői egyetemnél és az egyetemi lakótelepen könnyen, számos helyen lehet ingyenesen parkolni.

Koordináták

DD
47.592637, 19.361379
DMS
47°35'33.5"N 19°21'41.0"E
UTM
34T 376808 5272326
w3w 
///lakkcipő.felújít.fürdők
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
15,9 km
Időtartam
1:45 óra
Szintemelkedés
228 m
Szintcsökkenés
228 m
Legmagasabb pont
309 m
Legalacsonyabb pont
180 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp