Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Templom · Felső-Tisza-vidék · 117 m· Ma nyitva
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)
  / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy gótikus templom, ami volt várfal, várkapu, katolikus és református istentiszteletek színhelye, továbbá közvetetten része egy összeesküvésnek, ráadásul egy magyar szent ereklyéit őrzik itt – ez mind a sárospataki bazilika.

A Sárospatak egyik büszkeségének tartott gótikus bazilika története messzire nyúlik vissza az időben. I. András idején Patak már királyi szállásbirtok volt, és a király egy körülbelül 9 méter átmérőjű kis rotundát (körkápolnát) építtetett a mai templom helyén. Egy évszázaddal később már egy jóval nagyobb, román stílusú épületet emeltek, a rotunda pedig ennek az osszáriuma (csontháza) lett. Ennek a templomnak a sok átépítés során az alapjai is eltűntek (a körkápolnáé még megvan), a ma látható gótikus székesegyház 1492-re készült el. Későbbi története meglehetősen viharos volt, szorosan összefüggött a pataki vár körüli eseményekkel, néhány epizódot érdemes is kiemelni az elmúlt évszázadok eseményei közül.

Nem sokkal a gótikus templom építését követően, a mohácsi vész után elkezdték megerősíteni az ország várait védőfalakkal – így történt ez Patakon is. Az azonban biztosan nem volt mindennapi megoldás, ami itt történt, a templom északi fala ugyanis a várfal részévé vált, így megvastagították, és ágyúkilövőket, lőréseket vágtak bele. A templom látogatói, azaz a hívek viszonylag gyakran váltogatták egymást egy ideig, attól függően, hogy éppen ki volt a vár ura: a „cuius regio, eius religio” (akié a föld, azé a vallás) elv alapján ugyanis a jobbágyság vallási hovatartozása attól függött, hogy a földesúr milyen vallást követett. Ennek megfelelően hol katolikus, hol református istentisztelet volt a templomban; a gyakorlatnak Báthory Zsófia, Rákóczi György felesége vetett véget, aki végleg visszaadta a bazilikát a katolikusoknak.

A következő nem mindennapi esemény a Wesselényi-féle összeesküvéshez köthető. A pataki vár Sub Rosa termében tartották ugyanis a lázadók szűkebb körű titkos tárgyalásait a hagyomány szerint; az biztos azonban, hogy az összeesküvő főurakat egy kivétellel fej- és jószágvesztésre ítélték - a kivétel pedig I. Rákóczi Ferenc volt, akinek édesanyja, a már említett Báthory Zsófia kért (vásárolt) kegyelmet. A sárospataki várat azonban megszállták a császári csapatok, fővezérük, Stahrenberg kapitány az összes várkaput befalaztatta, és a templom északi és déli falán két nagy boltíves kaput vágatott: ezen az egy bejáraton lehetett belépni a várba tizenkét évig, amíg Thököly Imre fel nem szabadította azt. (Az északi kaput később befalazták, a helyén egy 4 méter magas, hársfából faragott dombormű látható: egy helyi fafaragó népművész, Mezei Tamás faragta ki a karácsony titkairól szóló művet.)

1737-ben a városban hatalmas tűzvész pusztított, ekkor szakadt be a templom gótikus boltozata, és gótikus berendezése is ekkor lett a tűz martalékává. Ennek következtében ma meg kell elégednünk a barokk dongaboltozattal és a barokk templombelsővel, bár a mérműves ablakoknak vagy az épület belső elrendezésének köszönhetően visszaköszön a gótika is.

A templom Szent Erzsébet nevét viseli (de emlegetik Vártemplomként is): a magyar szent 1207-ben Sárospatakon született, és itt is keresztelték meg. A keleti falon egy talapzaton látható egy kis szekrényke, amely Szent Erzsébet ereklyéjét őrzi: egy picinyke darabkát a koponyacsontjából és egy tenyérnyi nagyságú selyem-brokát ruha darabját. Az ereklye egy évben egyszer van nyitva: pünkösd második napján, amikor Erzsébet szentté avatásának évfordulóját ünneplik. A templom 2007-ben elnyerte a basilica minor rangot. Innen indul a Sárospataktól a Zemplénen át Kassára vezető Szent Erzsébet út.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap08:30–16:00
hétfő08:30–16:00
kedd08:30–16:00
szerda08:30–16:00
csütörtök08:30–16:00
péntek08:30–16:00
szombat08:30–16:00

Árak:

Ingyenesen látogatható
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-09-23

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszjáratokról Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen célszerű leszállni.

Megközelítés

 • Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen leszállva a Rákóczi úton indulj el délnyugati irányba (a lámpás kereszteződés felé), majd a második utcánál (Szent Erzsébet utca) fordulj balra, és haladj egyenesen, míg eléred a templomot (összesen kb. 300 méter séta).

Parkolás

 • A Szent Erzsébet utcán lehet megállni.

Koordináták

DD
48.318400, 21.568700
DMS
48°19'06.2"N 21°34'07.3"E
UTM
34U 542160 5351846
w3w 
///fürdők.buzdító.füzet
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,8 km
Időtartam 5:50 óra
Szintemelkedés 693 m
Szintcsökkenés 677 m

A Tokaji-hegység jelentős részét felfűző Rákóczi-túra bevezető szakasza a Bodrog partjáról vezet a közeli hegyoldalakra, majd Komlóska medencéjébe ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 89,4 km
Időtartam 7:10 óra
Szintemelkedés 1 711 m
Szintcsökkenés 1 695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Szent Erzsébet út 15.
3950 Sárospatak
Telefon +36 47 311 183

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp