Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Church

Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Church · Felső-Tisza-vidék · 117 m· open today
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A sárospataki Szent Erzsébet-templom
  / A sárospataki Szent Erzsébet-templom
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A sárospataki Szent Erzsébet-templom
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mise a sárospataki Szent Erzsébet-templomban
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A sárospataki Szent Erzsébet-templom
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet templom)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy gótikus templom, ami volt várfal, várkapu, katolikus és református istentiszteletek színhelye, továbbá közvetetten része egy összeesküvésnek, ráadásul egy magyar szent ereklyéit őrzik itt – ez mind a sárospataki bazilika.

A Sárospatak egyik büszkeségének tartott gótikus bazilika története messzire nyúlik vissza az időben. I. András idején Patak már királyi szállásbirtok volt, és a király egy körülbelül 9 méter átmérőjű kis rotundát (körkápolnát) építtetett a mai templom helyén. Egy évszázaddal később már egy jóval nagyobb, román stílusú épületet emeltek, a rotunda pedig ennek az osszáriuma (csontháza) lett. Ennek a templomnak a sok átépítés során az alapjai is eltűntek (a körkápolnáé még megvan), a ma látható gótikus székesegyház 1492-re készült el. Későbbi története meglehetősen viharos volt, szorosan összefüggött a pataki vár körüli eseményekkel, néhány epizódot érdemes is kiemelni az elmúlt évszázadok eseményei közül.

Nem sokkal a gótikus templom építését követően, a mohácsi vész után elkezdték megerősíteni az ország várait védőfalakkal – így történt ez Patakon is. Az azonban biztosan nem volt mindennapi megoldás, ami itt történt, a templom északi fala ugyanis a várfal részévé vált, így megvastagították, és ágyúkilövőket, lőréseket vágtak bele. A templom látogatói, azaz a hívek viszonylag gyakran váltogatták egymást egy ideig, attól függően, hogy éppen ki volt a vár ura: a „cuius regio, eius religio” (akié a föld, azé a vallás) elv alapján ugyanis a jobbágyság vallási hovatartozása attól függött, hogy a földesúr milyen vallást követett. Ennek megfelelően hol katolikus, hol református istentisztelet volt a templomban; a gyakorlatnak Báthory Zsófia, Rákóczi György felesége vetett véget, aki végleg visszaadta a bazilikát a katolikusoknak.

A következő nem mindennapi esemény a Wesselényi-féle összeesküvéshez köthető. A pataki vár Sub Rosa termében tartották ugyanis a lázadók szűkebb körű titkos tárgyalásait a hagyomány szerint; az biztos azonban, hogy az összeesküvő főurakat egy kivétellel fej- és jószágvesztésre ítélték - a kivétel pedig I. Rákóczi Ferenc volt, akinek édesanyja, a már említett Báthory Zsófia kért (vásárolt) kegyelmet. A sárospataki várat azonban megszállták a császári csapatok, fővezérük, Stahrenberg kapitány az összes várkaput befalaztatta, és a templom északi és déli falán két nagy boltíves kaput vágatott: ezen az egy bejáraton lehetett belépni a várba tizenkét évig, amíg Thököly Imre fel nem szabadította azt. (Az északi kaput később befalazták, a helyén egy 4 méter magas, hársfából faragott dombormű látható: egy helyi fafaragó népművész, Mezei Tamás faragta ki a karácsony titkairól szóló művet.)

1737-ben a városban hatalmas tűzvész pusztított, ekkor szakadt be a templom gótikus boltozata, és gótikus berendezése is ekkor lett a tűz martalékává. Ennek következtében ma meg kell elégednünk a barokk dongaboltozattal és a barokk templombelsővel, bár a mérműves ablakoknak vagy az épület belső elrendezésének köszönhetően visszaköszön a gótika is.

A templom Szent Erzsébet nevét viseli (de emlegetik Vártemplomként is): a magyar szent 1207-ben Sárospatakon született, és itt is keresztelték meg. A keleti falon egy talapzaton látható egy kis szekrényke, amely Szent Erzsébet ereklyéjét őrzi: egy picinyke darabkát a koponyacsontjából és egy tenyérnyi nagyságú selyem-brokát ruha darabját. Az ereklye egy évben egyszer van nyitva: pünkösd második napján, amikor Erzsébet szentté avatásának évfordulóját ünneplik. A templom 2007-ben elnyerte a basilica minor rangot. Innen indul a Sárospataktól a Zemplénen át Kassára vezető Szent Erzsébet út.

Opening hours

open today
Sunday08:30–16:00
Monday08:30–16:00
Tuesday08:30–16:00
Wednesday08:30–16:00
Thursday08:30–16:00
Friday08:30–16:00
Saturday08:30–16:00

Price:

Ingyenesen látogatható
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: May 25, 2022

Public transport

 • A helyközi autóbuszjáratokról Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen célszerű leszállni.

Getting there

 • Sárospatak, Bodrog áruház megállóhelyen leszállva a Rákóczi úton indulj el délnyugati irányba (a lámpás kereszteződés felé), majd a második utcánál (Szent Erzsébet utca) fordulj balra, és haladj egyenesen, míg eléred a templomot (összesen kb. 300 méter séta).

Parking

 • A Szent Erzsébet utcán lehet megállni.

Coordinates

DD
48.318400, 21.568700
DMS
48°19'06.2"N 21°34'07.3"E
UTM
34U 542160 5351846
w3w 
///lists.camera.compose
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.8 km
Duration 5:50 h
Ascent 693 m
Descent 677 m

A Tokaji-hegység jelentős részét felfűző Rákóczi-túra bevezető szakasza a Bodrog partjáról vezet a közeli hegyoldalakra, majd Komlóska medencéjébe ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Vártól várig a Zemplénben
recommended route Difficulty difficult
Distance 89.4 km
Duration 7:10 h
Ascent 1,711 m
Descent 1,695 m

A cím elsősorban várakat ígér – akad is három az útvonalon –, de talán senki nem fogja bánni, hogy gótikus templomok, csendes falvak, sűrű ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Sárospataki bazilika (Szent Erzsébet-templom)

Szent Erzsébet út 15.
3950 Sárospatak
Phone +36 47 311 183

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp