Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Sziklamászás

Várgesztesi sziklamászó hely

Sziklamászás · Vértes · 308 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Örömmászás a Bevágásban (V) a Bánya falon (Várgesztes, Zsigmond-kő)
  Örömmászás a Bevágásban (V) a Bánya falon (Várgesztes, Zsigmond-kő)
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
Várgesztes Magyarország egyik legpompásabb és közkedvelt mászóhelye. A falak ugyan nem túl magasak, de a mészkőszikla formakincse, az útvonalak változatossága és nagy száma kiemeli a hazai átlagból. A mászás Várgesztesen elsősorban szép élmény.

A sziklafalak a falu szélső házaitól kb. 500 méterre, északkeletre emelkednek, jól láthatóan egy szűken bevágódó völgyecske két oldalán. A Zsigmond-kő a falu szélén lévő, mesterséges horgásztónál leparkolva öt perc sétával elérhető. A bal oldali mászófal a népszerűbb, mivel ez sok könnyű mászást kínál a 3-5-ös fokozat között. Ez egy közel 100 méter hosszúságú és hullámzó magasságú fal, mely átlagban 10-15 méteres.  Általánosságban elmondható, hogy ez az egyik legjobban kiépített, komfortos mászóhelyünk: az útvonalak nittekkel és standokkal kiépítettek.

A baloldali sziklák a felmeneti ösvény mellett egy viszonylag könnyű, de élvezetes résszel, a Százholdas pagonnyal kezdődnek, amelynek nem túl meredek (60-80 fokos) sziklatáblái fél tucat könnyű mászást (3-5) kínálnak. Jóllehet, e rész eredetileg kőbánya volt, de a szikla formavilága itt is szép, kezdőknek és gyermekeknek nagyon ajánlható.

Az ösvény a „legszigorúbb” falrészhez vezet fel először, ez a függőleges vagy kissé áthajló Tűzfal, amelyen tipikusan 7-8-as fokozatú útvonalak találhatóak. Ezek technikás falmászások, kis fogásokon. Olyan híressé vált utak találhatók ki, mint a Patyomkin (8+/9-), Dietmar Proske Emlékút (8) stb. A fal formakincse sokszor kristályosan éles,  közel 20 útvonalához komoly ujjerő szükséges.

E falsáv észak felé felmagasodó része a Laposfal/Szék, ahol a legtöbb viszonylag könnyű (3-6) útvonal található. Ezért ez kezdőknek előnyös, de tanfolyamoknak is lecövekelt helye, nagyon szép a formakinccsel. Néhány repedés tradicionálisan, ékekkel is tökéletesen biztosítható, ennek gyakorlására is alkalmas.

A meredek Zinne-fal nehezebb mászásokat (7-8+) ad, ahol már az eléggé elkopott szikla is kihívást jelent. A Nummulitesz-fal (ami a záró fal) útjaival itt összesen 20 útvonal a választék - tipikusan technikás várgesztesi falmászások. A bal szélső útvonal a Fekete özvegy (8-) különösen szép formavilágú, itt sokszor egykori kagylók héján kell felkapaszkodni.

A várgesztesi jobb oldali mászóhelyet egy szintén hosszú falsáv alkotja. Első része 20 méter magas hajdani kőbánya (Bánya-fal), amelynek folytatása egy rendkívül szép, lekerekített formakincsű természetes szikla: a Tojás-fal. E rész sokkal kevésbé látogatott, mint a túloldali mászófalak, amelynek pofonegyszerű oka, hogy általában kíméletlenül nehéz itt felmászni. Az átlagnehézség a 8-9 fokozat között van. A legömbölyített formakincs, a reibungos lyukak és fogások miatt talán ez a rész kínálja a legtechnikásabb mászásokat Magyarországon. Összességében sok út esik innen a magas fokozatba: olyan országos viszonylatban is nagyon szép és technikás falmászások, mint a Cápa (8+), a Maya variánsai (9-), a Molyoló Manolo (9+) stb. A Bánya-fal útjai a leghosszabbak Várgesztesen, néhol a 20 métert is meghaladják, és konstansan nehezek (7+ és 8 fokozatban).

Helyi tippek

 • A Várgesztesen található összesen közel 140 mászóút nehézségét és formakincsét tekintve is nagyon változatos. Ez egy dobogós mászóhely hazánkban, alig több mint egy órányi autóútra Budapestről.  A baloldali sziklák délnyugati fekvésűek, kifejezetten melegek kora tavasszal vagy ősszel, amikor a nap süt. Persze a nyári kánikulában a kis peremek nem éppen a legjobbak. A Tojás-fal oldala viszont árnyékos.
 • A hely titkos tippje az egész jobboldali Tojás-fal és Bánya-fal, amely érthetetlenül elhanyagolt a hazai, jó sportmászók körében. Legalább 30 darab 8 és 9 fokozatú út vezet itt, amelyek jellegüket tekintve sokkal technikásabb mászásokat kínálnak, mint a „túlhasznált” gerecsei mászóhelyek hasonló útvonalai.  A baloldali fal viszont könnyű útjaival ideális terepe a tanfolyamoknak is. Persze ez méltán népszerű, és még a trad mászás gyakorlására is alkalmas.

Története

A mászóhelyet viszonylag későn (1987-1988) fedezték fel, útjai lassan épültek ki. Ebben oroszlánrészt vállaltak a tatabányai mászók: Nádasdi Oszkár, Szentirmai Enikő, Vellai Zoltán, Kovács Attila és Kovács Tamás, illetve a baráti team. Az 1980-as évek végén a legnehezebb utakban ujjaikat tördelték a fővárosi sportmászók is: Ravadits Kornél, Kangyal András és Babcsán Gábor.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-05-24

Tömegközlekedéssel

 • A Várgesztes, autóbusz-forduló megállónál kell leszállni, illetve onnan is utazhatunk haza.

Megközelítés

 • Várgesztes központjából a K jelzés vezet a tó mentén a falak alá. A jobb oldali mászóhely látható az ösvényről, a bal oldalra egy kb. 100 méteres, jelzetlen ösvény vezet el.

Parkolás

 • Parkolni a várgesztesi horgásztónál érdemes.

Koordináták

DD
47.481386, 18.398704
DMS
47°28'53.0"N 18°23'55.3"E
UTM
34T 304023 5261941
w3w 
///mosott.mágnes.változás
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Vértes és vidéke
Német múltú falvak közt a Vértesben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,8 km
Időtartam 5:15 óra
Szintemelkedés 480 m
Szintcsökkenés 480 m

A Vértes középső részének völgyeiben barangolva viharos multú, az eltűnés szele által jelentősen átformált falvakat találunk. Túránk során erdei ...

11
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,9 km
Időtartam 5:25 óra
Szintemelkedés 458 m
Szintcsökkenés 554 m

A Vértes jellegzetes peremi panorámáinak és kultúrtörténeti múltjának fontos emlékei az erdőrengeteg szélén, Várgesztes, Vértessomló és Oroszlány ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vértes és vidéke
Vérkör (Hetvenhét kilométer a Vértesben)
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 74,9 km
Időtartam 20:11 óra
Szintemelkedés 1 555 m
Szintcsökkenés 1 555 m

Egyénileg és teljesítménytúraként is teljesíthető éremszerző körtúra, ami 77 km-es úttal járja be a Vértes kevésbé ismert és látványos részeit.

2
Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
Bányász-kör az Által-ér mentén
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 51,6 km
Időtartam 3:38 óra
Szintemelkedés 282 m
Szintcsökkenés 282 m

Jó szerencsét! – valószínűleg mindenki értené, és viszonozná a bányászok hagyományos köszöntését ezen a túrán, mely Oroszlányról indul az Által-ér ...

4
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Vértes és vidéke
Egy romantikus várromhoz a Vértes vadonján át
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 15,3 km
Időtartam 4:35 óra
Szintemelkedés 432 m
Szintcsökkenés 432 m

Vadregényes szakadék, a Vértesben ritkának számító panoráma, földöntúli nyugalmat árasztó erdei temető, Turner-festményre kívánkozóan romantikus ...

41
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Vértes és vidéke
Zuppa Trail
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 27,8 km
Időtartam 11:15 óra
Szintemelkedés 756 m
Szintcsökkenés 756 m

A Zuppa Trail egy Szárligetről induló körtúra, ami az instant, azaz bármikor teljesíthető teljesítménytúrák körét gazdagítja. Indulópontja - főleg ...

7
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
Vértesi nyolcas kerékpártúra
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 90,9 km
Időtartam 12:00 óra
Szintemelkedés 988 m
Szintcsökkenés 988 m

A Vértes elég „szelíd” ahhoz, hogy bringával nekivágjunk megcsodálni e cseppnyi Magyarországot - ahogy tájképi változatossága miatt gyakran hívják.

1
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Kerékpártúra · Vértes és vidéke
A Vértesből a Velencei-tóra a Marson át
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 77,5 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 763 m
Szintcsökkenés 882 m

Rendhagyó útirányt is választhatunk a fővároshoz közeli népszerű tó felkereséséhez: a Vértesen és a Velencei-hegységen át kanyarogva garantáltan ...

1
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp