Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 10

Bodajk - Szárliget (OKT-10)

· 4 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Vértesi Tájvédelmi Körzet · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség

A 10. szakasz átszeli a Vértest, közben izgalmas kitérőket tesz a hegyvidék látnivalóihoz. Az erdészeti utakkal szabdalt, mégis egyedülálló világgal rendelkező hegység a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével is visszacsábít bennünket. 

nyitva
közepes
Hossz 55,7 km
16:10 óra
1 365 m
1 290 m
476 m
137 m

A Vértes átszelése többnapos vállalkozás, mégsem megerőltető feladat. Ahogy a Bakony pereméről vagy Bodajkról felnézünk a helyenként sziklabordás hegyoldalra, egy magas falat látunk magunk előtt. A látszat azonban csal: a Dunántúl talán legszelídebb domborzatú hegysége vár ránk a következő kilométereken. A főként dolomitból felépülő Vértes alacsony tetőszintű sasbércek sorozata, melyeket északnyugat-délkeleti futású völgyek tagolnak. Magassága szerint dombsági táj: tetőpontjai 500 méter alatt maradnak. A tájvédelmi körzet kiterjedt erdőségét turistautak fonata hálózza be. Fekvése miatt számos történelmi emléket találunk területén: a Kisalföld és a Mezőföld síkja közé ékelődött hegység, mely az egykori koronázóvárost, Székesfehérvárt is természetes akadályként védelmezte, számos várromot rejt. Közülük néhányat a Kéktúra is felkeres (Csókakő és Várgesztes vára, Csáki-vár, Vitányvár). A hatalmas, zárt erdőtömb nyugalma pedig kolostorok szerzeteseit vonzotta a hegységbe.

Az Országos Kéktúra e szakaszán viszonylag könnyű hegyi terepre számítsunk! A hegyvidék adottságai miatt kevés kilátóhelyet érintünk, cserébe óriási bükkösöket, vadban gazdag erdőket szelünk át, és meredek falú völgyek ösvényeit tapossuk. Közben éppúgy érintünk kihalt falut, mint Európa egykori legnagyobb bauxitbányáját.

A szerző tippje

 • Túránkat a Móri borvidéken kezdjük - megfelelő időszakban érkezve vár a Móri Ezerjó-borút.
 • Gánt bányái megérnek egy teljes napot is: a Bauxitföldtani Park egyedülálló bemutatása a térség egykori bányászatának.
 • A romok mellett két, viszonylag épen megmaradt várat is meglátogathatunk: szánjunk időt Csókakő és Várgesztes váraira!
 • Mielőtt kiérnénk az erdőből Szárligetre, érdemes felkeresnünk a Körtvélyesi-kilátót, ahonnan tágas gerecsei panorámában gyönyörködhetünk.
 • A Vértes kőzetfelépítésénél fogva szegény a forrásokban, ezért tárazzunk be ivóvízből!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Bodajk  8,5  Csókakő  14,2  Gánt  5,7  Mindszentpuszta  7,4  Kőhányás  4,9  Várgesztes  15,6  Szárliget

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Gánt (OKTPH_51_1, OKTPH_51_2): Gánt, községháza buszmegálló
 • Várgesztes (OKTPH_54_1, OKTPH_54_2): Várgesztes, autóbusz-forduló buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-04-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
476 m
Legalacsonyabb pont
137 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Bodajk, Fenyő büfé (151 m)
Koordináták:
DD
47.324531, 18.231927
DMS
47°19'28.3"N 18°13'54.9"E
UTM
34T 290839 5244945
w3w 
///logikai.kapocs.fogalom

Végpont

Szárliget, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A bodajki Fenyő büfétől indulunk, majd szántóföldek közt érünk Csókakőre a 81-es út keresztezésével.
 • Végigsétálunk Csókakő főutcáján, a K jelzés felkapaszkodik a fennsíkra.
 • A Géza-pihenő után leereszkedünk Gántra, melynek központjánál balra fordulunk.
 • Végigsétálunk a Pap-völgyön és megérkezünk Mindszentpusztára.
 • A Csáki-várrom érintésével érjük el Kőhányáspusztát.
 • Északi kanyarral érünk a Gesztesi-vár alá, majd besétálunk Várgesztesre.
 • A falu főutcáján végiggyalogolunk, végül egy horgásztónál fordulunk jobbra.
 • A Mátyás-kút felkeresése után északkalet felé tartunk Vitányvár romjaihoz.
 • A várromtól Körtvélyespuszta felé indulunk.
 • A Mária-szakadékon keresztül érjük el a csákányospusztai turistaházat.
 • Délre, majd keletre fordulunk, a Terv útig párhuzamosan haladunk az 1-es úttal, amelyen a parkolónál átvágva, onnan tovább sétálva érkezünk Szárligetre.
 • Szárligeten követjük a Baross Gábor utcát, amely elvezet a vasútállomás felüljárójáig.

A túráról részletesen

Csókakő vasútállomás - Gánt

A bodajki Fenyő büfétől startolva a Petőfi utcán indulunk el, útba ejtve a Hochburg-Lamberg-kastélyt, amelynek kerítésén bélyegzőt is találunk. A vasúton átkelve szántóföldek mentén érjük el 81-es főútat. Az átkelést követően érintjük Sörédet, majd a szőlőhegy alatt folytatjuk utunkat, ahol már messziről hívogat Csókakő vára.

Közben szép a panoráma a falu fölé magasodó Vértesre. A hegység éles peremmel szakad le a Móri-árok szerkezeti vonalak mentén lesüllyedt síkjára. A hegyvidék peremi dolomitszikláin hófehér várrom ül - érdemes felmásznunk, hogy megismerjük történelmét, és megszemlélhessük a Bakony domburulatait. A két kiterjedt hegyvidék közt húzódó tágas völgy fontos kereskedelmi útvonal volt - a csókakői vár ezt a folyosót védelmezte. A vár alatti parkoló villanyoszlopán találjuk a Kéktúra bélyegződobozát.

A K jelzés megkerüli a várat, és sziklás, szűk völgyön vág neki a Vértes fennsíkjának. Megérkezve a 400-450 méter magas platóra, könnyű erdei sétába kezdünk. A fennsík kissé hullámzik, néhol apró tetőpontok magasodnak ki belőle. A délkelet felé elágazó turistautak a Vértes hosszú, szurdok jellegű, száraz völgyeit keresik fel.

Nagyjából másfél kilométer erejéig erdészeti aszfaltot taposunk, majd egy hajtűkanyart félbevágva elhagyjuk azt. Ezzel megközelítjük a hegység élénk domborzatú, völgyekkel szabdalt déli peremét. Az egyik kis völgy peremén apró tisztást találunk a fák között: a Géza-pihenő ritka a vértesi kilátóhelyek egyike. Mély völgy húzódik alattunk, velünk szemben pedig erdőborította, lapos hegyhát terül el.

A kilátóponttól Gánt felé indulunk. Rövid oldalvölgybe ereszkedünk, ami a valamikori Kápolnapuszta szép völgyébe érkezik. A szekérút fölötti hegyoldalból helyenként hófehér sziklaszirtek törnek az ég felé, egyikük barlangüreget is rejt. Egy mellékutcára kanyarodunk, és azon érjük el Gánt központját. Bélyegzőért Mary Néni vendéglőjét, vagy a Gránás turistaházat kell felkeresnünk.

A település körül hatalmas, marsbéli táj nyújtózkodik: a vöröses színű bauxit külfejtései Európa egykori legnagyobb bauxitbányájának nyomai. A falu fölötti kopárokon szép kilátópontokat találunk, másik oldalukon elhagyott bányatelepeket kereshetünk fel. Gánt délnyugati vége után a Bauxitföldtani Park bejárata nyílik - itt részletesen megismerkedhetünk a bányászmúlttal.

Gánt - Várgesztes

Gántról hosszú dűlőúti baktatással érjük el ismét a Vértes dombjait. Belépünk a Pap-völgybe: szép, ligetes tisztások sorát érintjük, az alsó szakaszon fenyvesfoltokat keresztezünk. A hangulatos, szűk völgy alig emelkedik, csak a végén találunk meredekebb emelkedőt.

A rengeteg közepén álló erdei telep, Mindszentpuszta a következő állomásunk. A kulcsosház kerítésén leljük a Kéktúra bélyegződobozát. A K jelzés a Ciklámen-völgy felé kezd ereszkedni - nevét a telepített ciklámenekről kapta, melyek a Dunántúlon ennél keletebbre nem fordulnak elő. Bükkösben kanyargunk, később egy gazos tisztást követően aszfaltútra érünk, majd nekivágunk az Öreg-Bükk oldalának.

Fölöttünk a Csáki-várrom szerény falmaradványait rejti az erdő. Baloldalt, a kőfejtő peremére futó ösvényről szép a kilátás északnyugat felé. Feltűnik a közeli Oroszlány, de tiszta időben egészen távolra elláthatunk a Kisalföldön. Utunk ezután letermelt erdők foltjait és hűs bükkösöket átszelve érkezik meg Kőhányáspusztára, következő pecsételőhelyünkre. A Steinau vendégház előtti faoszlopon találjuk a szokásos fémdobozt. A két Esterházy-birtokközpontot összekötő út mentén épített kápolna mellett mára üdülőteleppé változott falut látogathatunk.

Röviden követjük az aszfaltutat, átkelünk rajta, majd egy villanyvezeték széles pásztájának rétjét is keresztezzük. Szemben látszik a vető mentén lesüllyedt árok meredek fala. Szép, szoros völgyben kezdjük meg utunkat Várgesztes felé. A hegység északi részére érve kiterjedt bükkösökben vándorlunk. A Német-völgyből hamarosan balra térünk, hogy kanyargó völgysétával kaptassunk föl egy újabb kis fennsíkra. Elhagyunk egy tarvágást, majd rövidesen letérünk a dózerútról, és különösen hangulatos, vízmosta völgyszűkületben ereszkedünk az aszfaltútig. Fölöttünk már a Gesztesi-vár magasodik egy elkülönült bércen. Sajnos a vár jelenleg nem látogatható, ezért induljunk tovább a falu felé! A vár felé vezető ösvény leágazása után nem sokkal, vagy később, a hegyek által ölelt községben a főutcáról nyíló Gesztes Market vegyesboltban bélyegezhetünk.

Várgesztes - Szárliget

Az Arany János utcán sétálunk ki a településről, hogy megkerüljünk egy horgásztavat, majd sziklák szorításában nekivágjunk a Zsigmond-kő meredek ösvényének. Mindenképpen vállaljuk a kitérőt jobbra a K▲ jelzésen! A Zsigmond-kő egy kopár sziklaletörés egyik panorámás pontja. Nagyszerű a kilátás Várgesztes apró medencéjére, és a Duna felé hullámzó tájra.

A Gadóz meseszép bükkösében sétálva érjük el a Mátyás-kutat és a mellette álló, hangulatos kulcsosházat. A következő szakaszon erdőirtásokat kerülgetünk, keresztezünk egy aszfaltozott erdészeti utat, majd újra bükkösben találjuk magunkat. Az egyik fa törzséből egy faragott Rockenbauer Pál-arc néz ránk, körülötte a turisták által itthagyott jelvények, kitűzők, relikviák pöttyözik a fatörzset.

Szép, köves ösvényen érjükg a Vitányvár mögötti nyerget. Néhány méteres kitérővel az omladozó, 14. századi vár romos falait kereshetjük fel. Korlátozott szögű panoráma is nyílik a falak mellől. Visszatérve a Kéktúrára, ismét szűk, hűs völgyben kezdünk emelkedni. Elhagyjuk a vértesi szakasz utolsó nagyobb bükkösét, és gyalogösvényünk csatlakozik egy erdészeti szállítóútba. Egy elágazásnál erről balra fordulunk, és ösvényen haladunk el az egykori Körtvélyespuszta ódon temetője mellett.

Csapásunk körül egyre meredekebbé válik a hegyoldal, egy mederkeresztezés után hatalmas sziklákhoz közelítünk: a Mária-szakadék ma már sajnos száraz szurdokába érkeztünk. A kőfalak közt hatalmas szikladugó torlaszolja el a víz útját - alighanem káprázatos vízesés lenne, ha még ma is folyna patak a völgyben. Az árnyas völgy vadregényes képe egy balkanyar után csillapodik, és hamarosan megérkezünk a csákányospusztai turistaház alá. (Innen félórás kitérőt tehetünk a Körtvélyesi-kilátóhoz.)

Csákányospusztán omladozó tanyaépületeket és legelőket kerülgetve haladunk át. Hídon kelünk át a patakon, majd betonon folytatjuk a menetelést. Keresztezzük az 1-es utat, és a következő szántóról már látjuk magunk előtt a Gerecse rögeit. Szárligeten egyenesen végigsétálunk az utcán, hogy az elvezessen a vasútállomáshoz. A felüljárón átgyalogolva a sínek túloldalára, a poggyászkamra ajtaja melletti falon találjuk a bélyegződobozt.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal a Komárom és Székesfehérvár között közlekedő vonatokkal érkezhetünk Bodajkra.
 • Bodajk vasútállomása helyett választhatjuk a Bodajk határában található Csókakő vasúti megállóhelyet is. Ide szintén Komárom és Székesfehérvár felől érkeznek járatok.
 • A Bodajk, lakótelepi elágazás buszmegállóba elsősorban Zirc és Székesfehérvár felől közlekednek autóbuszok.
 • A szárligeti vasútállomásra Budapest, Tatabánya, Komárom és Győr felől érkeznek vonatok.
 • A Szárliget, vasútállomás bejárati út buszmegállót a tatabányai buszok érintik.

Megközelítés

 • Bodajk vasútállomás nincs közvetlenül a Kéktúra nyomvonalán, ezért induljunk el a K◼ jelölte úton a sínekkel párhuzamosan, ez elvezet a K jelzéshez (640 m). Innen balra fordulva Bodajkot érjük el, jobbra pedig elindulhatunk Csókakő iránáyba.
 • A csókakői vasúti megállóhelyről is sétálni kell a Kéktúra nyomvonaláig. Induljunk el a főúton a település felé a P jelzésen, majd a Fenyő bisztrónál lévő pecsételőhelynél csatlakozunk a Kéktúrába (840 m).
 • A szárligeti vasútállomáson egy felüljáró segítségével vág át a Kéktúra.

Parkolás

 • Bodajkon a városközpontban, a Május 1. utca és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél találunk ingyenes parkolóhelyeket.
 • A szárligeti vasútállomás épülete mögött, a szupermarket hátsó parkolójában ingyenesen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.324531, 18.231927
DMS
47°19'28.3"N 18°13'54.9"E
UTM
34T 290839 5244945
w3w 
///logikai.kapocs.fogalom
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

M Renáta  kérdése · 2023-04-10 · Közösség
Kedves túrázók! Ha valakit érdekelnek a tájházak, régi tárgyak, szerszámok, akkor érdemes megnézni Kőhányáspusztán a Fő utca 10-ben található magángyűjteményt. Belépődíj nincs az adomány és a büfé is becsületkasszás.
Mutass többet!
Halmai Robi  kérdése · 2022-05-13 · Közösség
Azért az MTSZ jelölhette volna, hogy a szárligeti felüljáró le van zárva mert lebontották! :(
Mutass többet!
Kedves Robi! Itt, aszakasz leírásának végén, azaz Szárligethez érve vastaggal szedve kiírtuk a figyelmeztetést. Az útvonalat is eszerint módosítottuk. A helyszínen ki van jelölve a módosított útvonal. A kektura.hu-n, ha megnézi az adott szakaszt, a Figyelmeztetések pontnál - vagy csak simán a térképen megnézve - láthatja szintén a felhívást a változásra. Hírt is adott róla az MTSZ, amikor esedékes volt. Ezen kívül még hol kellett volna jelölni? Üdv, Lévai Zsuzsa
Még 1 hozzászólás
Kovács Zoltán kérdése · 2022-05-07 · Közösség
Két szálás jelölést látok az útvonalon. Azt is az elején és a végén. Közép tályon még esedékesnek látok egyet. Ki hogyan oldotta meg a kérdést? Van sátorozási lehetőség? Vagy marad a vadkemping?
Mutass többet!
Demeter Attila válasza · 2022-05-08 · Közösség
Gánton lehet szállást foglalni vagy Gánt bányatelep.
3 további hozzászólás

Értékelések

5,0
(4)
Bogdàn Viola
2021-02-28 · Közösség
2021. február 28., vasárnap 17:50
Fénykép: Viola Bogdàn, Közösség
Molnár Fanni 
2021-02-28 · Közösség
2021. február 28., vasárnap 11:55:05
Fénykép: Molnár Fanni, Közösség
2021. február 28., vasárnap 11:55:13
Fénykép: Molnár Fanni, Közösség
2021. február 28., vasárnap 11:55:27
Fénykép: Molnár Fanni, Közösség
Illés Dániel
2019-01-26 · Közösség
Szárliget közelében
Fénykép: Illés Dániel, Közösség
Téli út
Fénykép: Illés Dániel, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 4

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
55,7 km
Időtartam
16:10 óra
Szintemelkedés
1 365 m
Szintcsökkenés
1 290 m
Legmagasabb pont
476 m
Legalacsonyabb pont
137 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 34 Útpontok
 • 34 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp