Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Climbing

Várgesztesi sziklamászó hely

Climbing · Vértes · 308 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Örömmászás a Bevágásban (V) a Bánya falon (Várgesztes, Zsigmond-kő)
  Örömmászás a Bevágásban (V) a Bánya falon (Várgesztes, Zsigmond-kő)
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Várgesztes Magyarország egyik legpompásabb és közkedvelt mászóhelye. A falak ugyan nem túl magasak, de a mészkőszikla formakincse, az útvonalak változatossága és nagy száma kiemeli a hazai átlagból. A mászás Várgesztesen elsősorban szép élmény.

A sziklafalak a falu szélső házaitól kb. 500 méterre, északkeletre emelkednek, jól láthatóan egy szűken bevágódó völgyecske két oldalán. A Zsigmond-kő a falu szélén lévő, mesterséges horgásztónál leparkolva öt perc sétával elérhető. A bal oldali mászófal a népszerűbb, mivel ez sok könnyű mászást kínál a 3-5-ös fokozat között. Ez egy közel 100 méter hosszúságú és hullámzó magasságú fal, mely átlagban 10-15 méteres.  Általánosságban elmondható, hogy ez az egyik legjobban kiépített, komfortos mászóhelyünk: az útvonalak nittekkel és standokkal kiépítettek.

A baloldali sziklák a felmeneti ösvény mellett egy viszonylag könnyű, de élvezetes résszel, a Százholdas pagonnyal kezdődnek, amelynek nem túl meredek (60-80 fokos) sziklatáblái fél tucat könnyű mászást (3-5) kínálnak. Jóllehet, e rész eredetileg kőbánya volt, de a szikla formavilága itt is szép, kezdőknek és gyermekeknek nagyon ajánlható.

Az ösvény a „legszigorúbb” falrészhez vezet fel először, ez a függőleges vagy kissé áthajló Tűzfal, amelyen tipikusan 7-8-as fokozatú útvonalak találhatóak. Ezek technikás falmászások, kis fogásokon. Olyan híressé vált utak találhatók ki, mint a Patyomkin (8+/9-), Dietmar Proske Emlékút (8) stb. A fal formakincse sokszor kristályosan éles,  közel 20 útvonalához komoly ujjerő szükséges.

E falsáv észak felé felmagasodó része a Laposfal/Szék, ahol a legtöbb viszonylag könnyű (3-6) útvonal található. Ezért ez kezdőknek előnyös, de tanfolyamoknak is lecövekelt helye, nagyon szép a formakinccsel. Néhány repedés tradicionálisan, ékekkel is tökéletesen biztosítható, ennek gyakorlására is alkalmas.

A meredek Zinne-fal nehezebb mászásokat (7-8+) ad, ahol már az eléggé elkopott szikla is kihívást jelent. A Nummulitesz-fal (ami a záró fal) útjaival itt összesen 20 útvonal a választék - tipikusan technikás várgesztesi falmászások. A bal szélső útvonal a Fekete özvegy (8-) különösen szép formavilágú, itt sokszor egykori kagylók héján kell felkapaszkodni.

A várgesztesi jobb oldali mászóhelyet egy szintén hosszú falsáv alkotja. Első része 20 méter magas hajdani kőbánya (Bánya-fal), amelynek folytatása egy rendkívül szép, lekerekített formakincsű természetes szikla: a Tojás-fal. E rész sokkal kevésbé látogatott, mint a túloldali mászófalak, amelynek pofonegyszerű oka, hogy általában kíméletlenül nehéz itt felmászni. Az átlagnehézség a 8-9 fokozat között van. A legömbölyített formakincs, a reibungos lyukak és fogások miatt talán ez a rész kínálja a legtechnikásabb mászásokat Magyarországon. Összességében sok út esik innen a magas fokozatba: olyan országos viszonylatban is nagyon szép és technikás falmászások, mint a Cápa (8+), a Maya variánsai (9-), a Molyoló Manolo (9+) stb. A Bánya-fal útjai a leghosszabbak Várgesztesen, néhol a 20 métert is meghaladják, és konstansan nehezek (7+ és 8 fokozatban).

Helyi tippek

 • A Várgesztesen található összesen közel 140 mászóút nehézségét és formakincsét tekintve is nagyon változatos. Ez egy dobogós mászóhely hazánkban, alig több mint egy órányi autóútra Budapestről.  A baloldali sziklák délnyugati fekvésűek, kifejezetten melegek kora tavasszal vagy ősszel, amikor a nap süt. Persze a nyári kánikulában a kis peremek nem éppen a legjobbak. A Tojás-fal oldala viszont árnyékos.
 • A hely titkos tippje az egész jobboldali Tojás-fal és Bánya-fal, amely érthetetlenül elhanyagolt a hazai, jó sportmászók körében. Legalább 30 darab 8 és 9 fokozatú út vezet itt, amelyek jellegüket tekintve sokkal technikásabb mászásokat kínálnak, mint a „túlhasznált” gerecsei mászóhelyek hasonló útvonalai.  A baloldali fal viszont könnyű útjaival ideális terepe a tanfolyamoknak is. Persze ez méltán népszerű, és még a trad mászás gyakorlására is alkalmas.

Története

A mászóhelyet viszonylag későn (1987-1988) fedezték fel, útjai lassan épültek ki. Ebben oroszlánrészt vállaltak a tatabányai mászók: Nádasdi Oszkár, Szentirmai Enikő, Vellai Zoltán, Kovács Attila és Kovács Tamás, illetve a baráti team. Az 1980-as évek végén a legnehezebb utakban ujjaikat tördelték a fővárosi sportmászók is: Ravadits Kornél, Kangyal András és Babcsán Gábor.

Opening hours

Egész évben látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Update: May 24, 2022

Public transport

 • A Várgesztes, autóbusz-forduló megállónál kell leszállni, illetve onnan is utazhatunk haza.

Getting there

 • Várgesztes központjából a K jelzés vezet a tó mentén a falak alá. A jobb oldali mászóhely látható az ösvényről, a bal oldalra egy kb. 100 méteres, jelzetlen ösvény vezet el.

Parking

 • Parkolni a várgesztesi horgásztónál érdemes.

Coordinates

DD
47.481386, 18.398704
DMS
47°28'53.0"N 18°23'55.3"E
UTM
34T 304023 5261941
w3w 
///muddier.nonlinear.predecessors
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Vértesi Tájvédelmi Körzet
Bodajk - Szárliget (OKT-10.)
recommended route Difficulty moderate Stage 10 Open
Distance 55.7 km
Duration 16:10 h
Ascent 1,365 m
Descent 1,290 m

The 10th section of the Blue Trail crosses Vértes Mountains. Besides towns and villages with mining past attractions along the trail include ...

4
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp