Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Sziklamászás

Dédesi Kisvár, sziklamászó hely

Sziklamászás · Bükk-hegység · 556 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bal-bevágás (VI) kiszállása jó lépéstechnikát kíván
  A Bal-bevágás (VI) kiszállása jó lépéstechnikát kíván
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Akik csupán egyetlen napot is másztak Dédesen, általában egyetértenek abban, hogy ez hazánk legszebb mászóhelye.

Ellentmondásos helyzet, hogy feltűnően szép fekvése dacára a dédesi mászóhely nagyon elhanyagolttá vált az 1990-es évek óta. Ez annak következménye, hogy nyár elejéig a Nemzeti Park mászási tilalma vonatkozik rá, továbbá kissé nehézkesen megközelíthető Budapestről. A Tűzfal 50 méteres magasságával különleges hazánkban. Nem is könnyű játszótér, útjai jellemzően 7-8-as nehézségűek. Kőzete általában szép, szilárd. Élmény a mászás itt, a szép és nyers bükki hegyekben.

Általános jelleg

A Nagyvisnyó és Mályinka községtől 5-7 km-re található Dédesi-várhegy a rajta található rommal igen romantikus részlete a Bükk északi peremének. A S turistajelzés az országúti parkolótól, Nagyvisnyó közeléből hozzávetőleg 45-60 perc kellemes sétával vezet fel Dédesi-várhegy és a Kisvár meredek felszökései alá. Ez régen, a Nemzeti Park megalakulása előtti időkben felejthetetlen mászótáborok helyszíne volt.

A Kisvár nyeregre néző oldalán emelkedik két árnyékos, északi fekvésű sziklaletörés, amelyek 20-25 méter magasak. Pompás mészkövükön tucatnyi izgalmas utat találunk. A szigorúan sima és meredek Kis-falon olyan klasszikus, régi utak vannak, mint a Narkózis (7-) és Anarchia (8-), amelyek nevükben is őrzik a hazai sportmászás 1980-as éveinek szabad szellemiségét. A Reinbung-fal egy kellemes dőlésű, 25 m magas tábla. Igazából ez az egyetlen rész, amely a kezdő mászóknak ideális, köszönhetően a 3-as és 5-ös fokozat közötti útjainak - igaz ezeken sincs sok fix biztosítás, de ékekkel és kötélgyűrűkkel jól kiegészíthetők.

A túloldali komoly sziklaletörés a Nagy-fal két részletével kezdődik:  itt már 30 méteres magasságot is elér a falsáv. A szikla természetes formáit néhány változatos út követi az áthajló Sárga-kémény (5) mindkét oldalán. Ettől jobbra egy kompakt és meredek, 15 méteres falszakasz emelkedik, amelynek komfortos kis útjai a legszebb, egyben technikás dédesi útvonalak sorába tartoznak - például a Darling (7+), a Gyökerek (7+) stb.

A Tűzfal hazánk egy nagyszabású sziklaképződménye. Egyrészt sok ponton áthajló -  a középső részén tanácsos 2 kötélhosszként mászni az utakat. A falat a bal oldalán, a legmagasabb zóna középvonalában a Hanomág (6) jellegzetes, íves repedésrendszere tagolja. A Tűzfal kőzete általában elég jó krasztos mészkő, de azért ne számítsunk mindenhol „betonra"!

A Hanomágtól balra akad néhány pompás út kifejezetten jó kövön. Különösen a rövid, de velős Delej (8+) és Madonna (7+), vagy a Primadonna (8) ajánlható. Utóbbiak már tekintélyes, nagy útvonalak, 35-40 méteres mászással a standig. A Hanomág klasszikus repedése volt 1976. körül Dédes nagy attrakciója, hiszen egy igényes, két kötélhosszas út. Ma is valódi kaland. A Hanomág alatti áthajló, kb. 20 méteres falon is vezet néhány figyelemre méltó útvonal (Berán 7+, Hanyatt-homlok 8), amelyek a fönti részekkel egyben mászva szintén igencsak megnyújthatók: akár 30-40 méteresekre.

Pár nagyon szép útvonal található ettől jobbra, sima falletöréseken, ezek közül talán a Nőnapi direkt (8+) variánsa a legkülönlegesebb sima táblájával, ujjszaggató lyukaival. De szinte mindegyik útvonal érdekes, és egyek se sétagalopp, a Nőnapi 6-os, természetes útvonalánál mind jóval nehezebb falmászás.

A Tűzfal jobb része egy hosszú, 30-40 méter magas falsáv, amelynek jobb oldala természetvédelmi okokból (időszakosan fészkelő madarak miatt) teljesen le van zárva. Régen tucatnyi út használta ki ennek remek kőzetminőségét . Jelenleg csak a fal bal oldalán engedélyezett a mászás, itt nitteket is találhatunk az utakban. Pompás, magas és technikás útvonalak vezetnek itt, mint pl. a Majális, a Juniális, vagy a Hamu és gyémánt, melyek erős 7-es vagy 8-as nehézségűek.

Helyi tippek

Egy szó, mint száz: Dédes pazar mászóhely. Időnként szinte kötelező meglátogatni, az agyonkoptatott főváros közeli mászóhelyek (Róka-hegy, Oszoly, Tardos, Kis-Gerecse) után felüdülés itt próbálkozni. Nem kétséges, érdemes inkább 2 napra idelátogatni.

A kőzet alapvetően jó minőségű, de mivel sajnos a mászóhely némileg elhanyagolt állapotú, a sisak jól jöhet. Az óvatos kapaszkodás se árt, mert a régi sportmászó útjaink jóval gyengébben vannak biztosítva, mint a fiatalabbak vagy a sportfalak.

A mászás február 1. és július 15. között tilos.

A mászóhely története

Dédes szikláit az 1970-es évek végén fedezték fel a hazai mászók, és azonnal nagyon népszerűvé vált. Az 1980-as évek elején a hazai sportmászás fő szentélye lett, olyan ikonikus utakkal, mint a Narkózis, az Anarchia, vagy a Nőnapi direkt. Mai formájában kb. ekkoriban épült ki. A munkálatokban fővárosi és miskolci sportmászók is részt vettek. Sok mászó munkáját és örömét rejti a helyszín, közülük kiemelendő: Mózes István, Hímer József, Kovács István, Fehér László, Babcsán Gábor, Sárközy András - de a sor hosszan folytatható. Az 1990-es években a Sántha Gergő vezette helyi mászók, mostanában a kazincbarcikai mászóklub fiataljai gondozzák e falakat.

 

Mászóutak

Dédesi Kisvár, Kis-fal és Nagy-fal:

1. Varázslat 8

2. Repedés 5

3. Juszt is 7

4. Konszolidáció 8

5. Bevágás 5

6. Narkózis 7-

7. Monarchia 8

8. Anarchia 8-

9. Csipőficam 6+

10. Sárga-kémény 5

11. Bal bevágás 6+

12. Jancsó emlékút 7+

13. Jobb-repedés

14. Pozsonyi út 6+

15. Darling 7+

16. Darling direkt 8-

17. Repedő 7-

18. Bártöltelék 8

19. Gyökerek 8-

20. Repedés 4

 

Tűzfal

21. Tábla 6+

22. Delej 8+

23. Madonna 7+

24. Primadonna 8

25. Hanomag tető 8-

26. Hanomag 6

27. Ciao Italy 7-

28. Berán János-emlékút 7+

29. Hanyatt-homlok 8-

30. Manikűr 8-

31. Spanyolcsizma 8-

32. Mennyasszonytánc 7

33. Nőnapi út 6+

34. Nőnapi direkt 8+

35. Szabó család 8

36. Megtévesztett libidó 8-

37. Juniális 7+

38. Majális 8-

39. Hamu és gyémánt 8+

40. Pulóveres 7

41. Flúgos futam 8

42-50.: ma illegális útvonalak (7-8)

Nyitvatartás

A Kisvár szikláin minden év február 1. és július 15. között tilos a mászás.

Árak:

Ingyenes
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-04-06

Tömegközlekedéssel

 • A Nagyvisnyó, ifjúsági tábor bejárati út buszmegálló a legközelebbi tömegközlekedési pont a sziklamászó helyhez.

Megközelítés

A Kisvár sziklái a nyereg mellett egyértelműek, a hatalmas Tűzfal alá a déli oldalon ereszkedhetünk le egyre meredekebben.

A sziklát csak a meglévő turistautak kereszteződéséből kiágazó, a sziklamászásra vonatkozó információs táblával jelzett útvonalon lehet megközelíteni.

 • Az ifjúsági tábortól a S jelzés vezet el a Dédesi-várhegy és a Kisvár közti nyeregbe (3 km, 287 m szintemelkedés).
 • Bánkútról a K jelzésen ereszkedhetünk le a Kisvárhoz (4,4 km, 25 m szintemelkedés).

 

Parkolás

 • Parkolni a nagyvisnyói ifjúsági tábor mellett lehet (külterületen).
 • Föntről, a bánkúti parkoló felől is elérhető a mászóhely.

Koordináták

DD
48.130551, 20.476327
DMS
48°07'50.0"N 20°28'34.8"E
UTM
34U 461035 5330943
w3w 
///lassít.briós.megőrzés
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 16,5 km
Időtartam 5:10 óra
Szintemelkedés 756 m
Szintcsökkenés 756 m

A Bükkhát dombsági térszínéről teszünk látogatást a Kis-fennsíkra, a két táj között pedig az átmenetet alkotó Északi-Bükk völgyvadonjaiban túrázunk.

2
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Bükkvidék
Fenséges fennsíkos kör
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 17,1 km
Időtartam 2:10 óra
Szintemelkedés 665 m
Szintcsökkenés 665 m

A Bükk koronájaként helyezhetjük a fejünkre, illetve a lábaink alá, ezt a remek futókört. Nagy-mező, Három-kő, Tar-kő, Őserdő, Olasz-kapu, Bánkút - ...

Szerző: Németh Csaba,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 23,3 km
Időtartam 7:05 óra
Szintemelkedés 759 m
Szintcsökkenés 1 414 m

Túránk a bükki vadon központi részén vezet keresztül; a fennsík településektől legmesszebb eső nyugati végét szeljük át. Szarvaskőn keresztül ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 27,1 km
Időtartam 7:55 óra
Szintemelkedés 845 m
Szintcsökkenés 1 211 m

A hegység két ikonikus és legendás turistaházát összekötő útvonal a Bükköt keresztező túra 3. szakasza. Élménydús, de hosszú és fárasztó vándorlás ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Barangolás az Óriások asztalán
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 18,5 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 687 m
Szintcsökkenés 687 m

A Bükk fennsíkjának kellemes hangulatú kaszálórétjeit és panorámás mészkőszirtjeit fűzi fel túránk, mely a hegység két legmagasabban fekvő ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Az Északi-Bükk őrbástyáin
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 18,9 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 882 m
Szintcsökkenés 766 m

A Bükk legmagasabb fekvésű, legteljesebb panorámát nyújtó kilátóját, a Bálvány tetejére épített Petőfi-kilátót legsportszerűbben és a legszebb ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
A Bükk-fennsík kaszálórétjein
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,8 km
Időtartam 5:20 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

A hegység platójának klasszikus körét járjuk be, felkeresve a csipkéskúti ménest és a csikók játszótereként szolgáló régi kaszálóréteket, a Nagy ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 20,4 km
Időtartam 6:15 óra
Szintemelkedés 782 m
Szintcsökkenés 782 m

A Bükk karsztjelenségeinek tárházát, tájhasználatának pedig látványos lenyomatait vonultatja fel ez a hosszú, mégsem megerőltető útvonal.

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp