Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Túrakaland Szlovákia első vasalt útján

Gyalogtúra · Kis-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Akár a szlovák Rám-szakadéknak is nevezhetnénk ezt a szurdokot
  Akár a szlovák Rám-szakadéknak is nevezhetnénk ezt a szurdokot
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 12 10 8 6 4 2 km

Ezen a páratlan túrán először egy vad, hegyi patak mentén kapaszkodunk, majd ferrata-felszerelést öltve, a vízeséseket szinte megérintve mászunk fel a havasi rétekkel és fenyvesekkel tagolt hegytetőre, Martinské hole üdülőtelepére. Egy ebéd mellett gyönyörködhetünk a pazar kilátásban, a hegytetőről pedig beláthatjuk fél Szlovákiát. A magashegyi kalandot azzal zárhatjuk, hogy a séta helyett tereprollerrel döngetünk vissza a városba a Kis-Fátra pompás erdőiben.

közepes
Hossz 12,6 km
4:55 óra
781 m
781 m
1 284 m
506 m

Rendhagyó módon és meglehetősen kalandosan keressük fel a Kis-Fátra (Malá Fatra) Vágtól délre eső részének népszerű üdülőtelepét, Martinské holét. Először még semmi különleges nem történik, már persze, ha egy gyönyörű, hegyi patakvölgyet nem tekintünk annak. Aztán a patakvölgy egyre meredekebbé válik, és feltűnik az eddig is követett, regényes nevű Sörfőzde-patak (Pivovarský potok) szurdoka, amelyben Szlovákia első vasalt útját (Ferrata HZS) alakították ki. Nem lesz nehéz dolgunk, zömében könnyű (A, B), illetve közepesen nehéz (B/C és C) szakaszokon mászunk, de különleges terepen, végig zúgók és vízesések mellett. A könnyebb szakaszon két vietnámi hídon is próbára tehetjük bátorságunkat a rohanó víz felett egyensúlyozva. A ferrata felénél aztán döntenünk kell: a kettéváló szurdokot annak könnyebb (A/B) vagy kissé nehezebb (B, C) ágán másszuk-e ki. Bármelyiket is választjuk, az üdülőtelepről nyíló fenséges panoráma lesz a jutalmunk, amelyet nem mellesleg egy remek ebéd társaságában, turistaházban élvezhetünk. Ha bírjuk erővel, bevehetjük a gyephavassal borított, még teljesebb panorámát nyújtó főcsúcsot, ha pedig még mindig vágyunk egy kis adrenalinra, (a nyári szezonban) tereprollerrel térhetünk vissza kiindulópontunkra, Turócszentmártonra (Martin).

Ajánlott időszak a túrához: Természetvédelmi és karbantartási okok miatt a ferrata június 1. és szeptember 14., illetve november 1. és április 14. között vehető igénybe. A tájékoztató táblákon feltüntetett utasítások betartása és az időszakos lezárások tiszteletben tartása mellett megfelelő felszerelés használata ajánlott, különösen télen. A sziklafelületek esős időszak után vagy lejegesedve csúsznak, ezért elsősorban a nyári időszakban, száraz időben érdemes nekivágni.

A szerző tippje

 • Egész napos programmal készüljünk erre az országos szinten is egyedülálló kalandra, főleg gyerekekkel! A hegytetőn számos éttermet találunk.
 • Ideális családi program nagyobb gyerekekkel, de mindenképpen előre tájékozódjunk a szolgáltatások részleteiről! Az eszközök bérlésére szezonban 08.00 és 18.00 között van lehetőség. A rollerezésnek nincs minimum korhatára, ugyanakkor a folyamatos fékezés nem kis izommunkát kíván. Emiatt, na és a leküzdendő szintemelkedés miatt nagyobb gyerekek számára ajánlott a túra.
 • Egyedül, vezető nélkül csak via ferrata tapasztalattal rendelkezők vágjanak bele a kalandba! Amennyiben bizonytalanok vagyunk, fogadjunk túravezetőt helyben (bővebb információ ezen a linken)!
 • A főcsúcs meghódítása opcionális, és mivel a fenséges Nagy-Fátrára és a Turóci-medencére való kilátás az üdülőközpontból is élvezhető, ezért a plusz szintemelkedés bevállalása inkább felnőtteknek javasolt (ezt a kitérőt túraleírásunk bemutatja, de a térképen nincs feltüntetve).

 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Martinské hole, 1 284 m
Legalacsonyabb pont
Martin, 506 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 28,97%Murvás út 40,11%Földút 4,23%Ösvény 20,52%Vasalt út 6,15%
Aszfalt
3,6 km
Murvás út
5 km
Földút
0,5 km
Ösvény
2,6 km
Vasalt út
0,8 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Természetvédelmi és karbantartási okok miatt a vasalt út június 1. és szeptember 14., illetve november 1. és április 14. között vehető igénybe. A tájékoztató táblákon feltüntetett utasítások betartása és az időszakos lezárások tiszteletben tartása mellett megfelelő felszerelés használata ajánlott, különösen télen.
 • Egyedül, vezető nélkül csak via ferrata tapasztalattal rendelkezők vágjanak bele a kalandba! Amennyiben bizonytalanok vagyunk, fogadjunk túravezetőt helyben!
 • Ha van ferratás tapasztalatunk, és a mintegy 800 m szintemelkedés leküzdése sem gond, akkor családdal is kiváló szórakozás ennek az útvonalnak a bejárása, főleg a tereproller használatával.
 • A bemutatott vasalt út egyáltalán nem nehéz, a felső szakaszon is csak közepes nehézségű. Ettől függetlenül, ha még nem jártál vasalt úton, olvasd el a hazai vasalt utakat bemutató gyűjtőoldalunkon, hogy mit érdemes tudni a via ferrata használatáról!
 • Az úton kötelező ismerni a hegyimentők telefonszámát is (18 300), hiszen nemcsak mi magunk kerülhetünk bajba, hanem adott esetben nekünk kell segítenünk másokon.
 • Mivel lefelé tilos a via ferrata bejárása, ezért a vasalt út elágazásában muszáj valamelyik utat kiválasztani, a másik útvonalat pedig nem tudjuk bejárni.
 • Nagy buli a tereproller, de azért korántsem veszélytelen, nagyot lehet vele esni a kőmorzsalékos úton. A kezdésnél legyünk óvatosak (gyerekek számára kisebb méretű rollert lehet a helyszínen kölcsönözni)!
 • Mindenképpen tájékozódjunk előre arról is, hogy meddig van lehetőségünk rollert bérelni (szezonban a szervezők honlapja szerint 18.00-kor zárnak).

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.
 • Felszerelést és tereprollert a túra kiindulópontján, vagy online előre bérelhetünk (www.naferraty.sk és info@naferraty.sk). Túravezető bérlése kapcsán  mindenképpen előre egyeztessünk a szervezőkkel!
 • Érdemes az üdülőtelep honlapját is böngészni.

Kezdőpont

Stráne, konečná buszforduló (Martin) (507 m)
Koordináták:
DD
49.080875, 18.871810
DMS
49°04'51.1"N 18°52'18.5"E
UTM
34U 344595 5438627
w3w 
///ebihal.tálca.mosódió

Végpont

Stráne, konečná buszforduló (Martin)

Útleírás

Itiner

 • Túránk Turócszentmárton (Martin) Stráne nevezetű, a hegyre felfutó villanegyedéből, a buszfordulónál indul. Itt tábla jelöli a vasalt utat, valamint az útvonalat üzemeltető Fatraski cég kitelepült konténerében működő kölcsönzőt is itt találjuk.

 • A P jelzésen térünk be a Sörfőzde-patak (Pivovarský-potok) völgyébe.

 • A 4-es számú információs tábláig kísérjük a patakot: a túra kiindulópontjától összesen 3 km és 435 méter szintemelkedés leküzdése után érkezünk meg a ferrata beszállásához.

 • A beszállást követően, immáron testközelből kísérjük a patakot, A/B nehézségű mászásokkal tarkítva.

 • Egy nagyobb, kettős vízesésnél, valamint az 5-ös számú információs táblánál az útvonal kettéválik: a bal oldali szurdokon egy könnyebb (A/B), a jobb oldalin egy valamivel nehezebb (C) útvonalon tudjuk kimászni a ferratát.

 • A kiszállást követően a P jelzés vezet fel a szélesebb kavicsos útra.

 • A K jelzésen jobbra fordulunk, és pár perc alatt beérünk Martinské hole üdülőtelepére.

 • Amennyiben nem vesszük igénybe a vasalt utat üzemeltető cég tereproller szolgáltatását, akkor az üdülőtelepről levezető aszfaltúton elindulva, végig a S jelzést követve (egy idő után a jelzés elhagyja az aszfaltcsíkot) térünk vissza Stráne már ismert elágazásába (rollerrel is majdnem ugyanezen az úton ereszkedhetünk vissza a településre, de a rollerezőknek kialakítottak egy külön jelzést, amely pár helyen kissé máshol halad, mint a turistajelzés).

A túra részletes leírása

A mintegy 50 km hosszú, délnyugat-északkeleti futású Kis-Fátra (Malá Fatra) Szlovákia legnyugatibb fekvésű magashegysége, amelyet sajátos módon kettészel a Vág folyó (Váh). A hegység Vágtól északra eső, magasabb, látványosabb, jellemzően gyephavassal borított része, legalábbisközponti, a Vrátna völgy feletti, felvonóval is elérhető gerincszakasza népszerűségében a Magas-Tátrával vetekszik.

Ezzel szemben a hegység Vágtól délre eső részét, a zömében erdős hátakat hordozó Lucskai-Fátrát (Lúčanská Malá Fatra), vagy más néven Rajeci-havasokat kevesen ismerik. Pedig nagyon változatos túraterep vár ránk itt is: sziklás hegyormok és hegyhátak (pl. Kľak, Skalky), hangulatos, erdős gerincek és havasi rétek váltogatják egymást, igaz, felvonó és menedékház-hálózat nélkül. A hegység e déli szakasza az 1476 méter magas főcsúcs (Veľká Lúka) kiterjedt rétjeiben tetőzik, amelyek a kevésbé járt gerinccel ellentétben nagyon is ismertek, hiszen alattuk található Szlovákia egyik igen népszerű síközpontja, rendhagyó túránk célpontja, a Martinské hole (1260 m).

Elsősorban természetvédelmi okai vannak, hogy Szlovákia finoman szólva sem bővelkedik a vasalt utakban. Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány hagyományos via ferrata útvonal található az országban (a magashegyek évtizedes láncos útjait és a Szlovák Paradicsom létrás szurdokait ne számoljuk ide). Ezek közül a túránk célpontja, valamint a Körmöcbánya (Kremnica) felett található Skalka vasalt útvonala direkt egy-egy síközpont mellett jött létre, turisztikai attrakciót kínálva ezzel a nyári félévre. Ezen felül a Szlovák Paradicsom hosszú ideig lezárt szurdokában (Kyseľ) és a Nagy-Fátrában találunk egy-egy vasalt utat, továbbá hosszú évek vitáját követően létesült egy via ferrata a Magas-Tátrában is.

A P jelzés korábban is a Sörfőzde-patak (Pivovarský potok) mentén vezetett, de a mászást igénylő felső szakaszról már elkanyarodott, s úgy érte el a hegytetőt. Adta magát tehát a lehetőség, hogy pár lépésre a sícentrumtól és az éttermektől egy nyári turisztikai attrakciót építsenek ki. Így született meg Szlovákia egyedülálló nyári kalandja: felfele vasalt úton mászva, lefelé pedig tereprolleren robogva tapasztalhatjuk meg a hegyek világát. 

De azért tegyük hozzá, hogy bár a Kis-Fátra e szakasza pont nem éri el a magashegységek kritériumának számító 1500 méteres tengerszint feletti magasságot, a kaland garantáltan magashegyi, ezért nem is adja magát könnyen: az útvonalon majdnem 800 méter szintemelkedést kell leküzdenünk! Nagyobb részt (435 méter szintkülönbség) gyalogolva a P jelzés első szakaszán, kisebb részt mászva (310 m) a ferratán, majd végül egy kellemes sétával az üdülőtelepre. S ehhez jön még a csúcstámadás lehetősége és a lejutás. A vasalt út mentén egyébként öt információs pontot is kialakítottak, mindegyik helyen információs táblával, az útvonal ezáltal teljesen egyértelmű.

Játszótér egy szépséges patakvölgyben

Turócszentmárton (Martin) Stráne negyede és Martinské hole kicsit olyan, mint a Normafa Budapesten. A kellemes hegyvidéki városrészből a nap végén sokan bringáznak vagy futnak fel a hegyre. Akár vezetővel vagyunk, akár egyedül, itt kezdjük meg túránkat, s ha szükséges, itt tudunk felszerelést is bérelni. Beöltözni majd csak később, a ferrata beszállásánál érdemes.

Először a Ferrata Panzió (Wellness Penzión Ferrata) felé tartó aszfaltúton haladunk, majd közvetlenül a modern épület mellett belépünk az árnyas erdőbe, a hangulatos patakpartra. Egy varázsütésre megváltozik minden: mellettünk zúg a hajdanán sörgyárat tápláló Sörfőzde-patak (Pivovarský potok) vize, amelyen kisebb hidak vezetnek egyik partról a másikra. A kövek között kapaszkodva, gyönyörű, dús vegetációban haladunk felfelé. Itt még bőven van lehetőségünk nézelődni. A 2-es tábla a valaha itt működött kőbányákra hívja fel figyelmünket például, s ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük az egykori sínpálya maradványait is a lábunk alatt. Utunk aztán kiér a sűrű erdőből, a 3-as tábla után egy enyhébb szakasz kezdődik, de itt is végig a patak mentén haladunk, néhol kissé eltávolodva, de el sosem hagyva azt.

Ahol ismét erdőbe ér az eltéveszthetetlen ösvény, ott találjuk a 4-es táblát és a beszállást (eddig tehát csupán a patakon átívelő hidak jelentették a kiépített műszaki infrastruktúrát, innentől kezdődik a via ferrata). A táblán megnézhetjük azt is, hogy milyen nehézségű szakaszok várnak ránk az útvonalon. 

Az első szakaszon mindenesetre nem lesz nehéz dolgunk: ez egy kifejezetten könnyű, A/B besorolású, tényleg egyszerű ferrata, a drótkötél után egy kisebb létrával megspékelve. Alapvetően a kidőlt fák törzsétől és a kisebb-nagyobb zúgók miatt járhatatlan patakmeder oldalában, a masszív sziklákon vezet a drótkötél, meg-megszakítva pár sétálós szakasszal. Mivel itt már néhol közvetlenül a patak csobog mellettünk, érdemes néha megállni és megcsodálni a sziklapárkányok dús vegetációját. Helyenként mesterséges lépések segítik utunkat és e könnyű szakaszt egy opcionális, a patak egyik oldaláról a másikra, majd onnan visszavezető kötélhíd teszi igazán izgalmassá. Érdemes kipróbálni ezt a „játszótéri" kitérőt, remek fotók készíthetők a magasban egyensúlyozó túratársakról. 

Egy kis izgalom az erdő mélyén

A vasalt út felénél két látványos vízeséssel ágazik el a szurdok, így az útvonal is. Itt találjuk az 5-ös számú táblát, amelynek segítségével felmérhetjük az előttünk álló terepet, és érdemes is szusszanni egyet a drámai vízesések lábánál.

A rövidebb, bal oldali útvonal továbbra is A/B nehézségű marad, míg a jobb oldaliban van egy kicsit nehezebb, C (közepes) nehézségű szakasz is. Ha már idáig eljutottunk, érdemesebb azonban a nehezebb utat választani, mert az látványosabb, összességében pedig egyáltalán nem nehéz (de ne felejtsük, hogy lefelé mászni tilos, ezért csak az egyik útvonalat használhatjuk). Az elágazásból is látható: egy kisebb, majd egy nagyobb vízesés leküzdése jelenti az igazi kunsztot a jobb oldali szurdokban, de ezektől sem kell megijedni, pár felszökés az egész, igaz, közben a hátunktól pár centiméterre zubog a víz. Az izmainkat megdolgozó szakaszt követően érdemes már hátrafelé is pillantgatni néha, ugyanis egyre inkább kilátni a fák között az alattunk elterülő, festői Turóci-medencére, illetve a túloldalon található Nagy-Fátra meredélyeire. Egy rövid gyaloglós szakaszt követően még egy kisebb küzdelem vár ránk (A/B és B/C), aztán el is hagyjuk a zúgó patakot, s kikapaszkodunk a fák között található kereszthez, ahol pihenőpadokat és egy csúcskönyvet is találunk. Egy gyönyörű fenyőerdőben történő rövid szerpentinezést követően a P jelzés aztán ki is ér egy nagyobb kavicsos útra, amelyen jobbra tartva rövid sétával érjük el Martinsé hole üdülőtelepét a K jelzésen.

Egy kis pihenést követően folytatódik a kaland

Az üdülőtelepen tudjuk visszaadni kölcsönzött mászófelszerelésünket, és ugyanott bérelhetünk rollert is. Ha rollerrel kívánunk leereszkedni, érdemes ezt megérkezésünkkor (sőt, már lent, a konténerben) egyeztetni, lehetséges ugyanis, hogy várnunk kell valamelyest az eszközökre. Ami nem is baj, sőt! A síközpontban számos éttermet és menedékházat találunk (akár meg is szállhatunk itt), jól fog esni egy kis pihenő, főleg, hogy a kilátás is pazar. Leginkább a Nagy-Fátra és a Kócs-hegység vonulatai látszanak innen, de ha van erőnk még felkapaszkodni a főcsúcsra, onnan egy jóval szélesebb perspektívából látunk rá a történelmi Felvidék csodálatos hegyeire.

Amennyiben egy kitérővel fel akarunk kapaszkodni a főcsúcsra, a Veľká Lúkára, akkor az üdülőteleptől a S jelzés vezet fel a főgerincre, ahol P jelzésen balra fordulva érjük el az 1476 méter magas hegytetőt (ez a kitérő 2,3 km és 220 m emelkedést jelent az üdülőteleptől, visszatérni ugyanazon az úton tudunk). 

Az üdülőközpontból lefelé vezető aszfaltcsíkon kezdünk ereszkedni a S jelzésen, amely később jól látható helyen hagyja el az autóutat, s teljesen levezet bennünket a túra kiindulópontjára. A minden bizonnyal tekintélyes számú hegyjáró a nagy kanyarokat leíró utat számos ponton lerövidítő ösvényeket faragott a tájba, de térdünket kímélendő, jobban járunk a szerpentinnel. Ha rollerrel ereszkedünk, alapvetően akkor is a S jelzést követjük, de kialakítottak egy rolleres jelzést is, amely egyes, rövidebb szakaszokon eltérhet a gyalogúttól. Lefelé legyünk óvatosak, terepbringás pálya is vezet erre.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra. 

 • Martin (Turócszentmárton) mind vasúton, mind távolsági buszokkal megközelíthető. 
 • A túra kiindulópontjához a vasútállomástól két utcányira található Hlavná pošta buszpályaudvarról induló 40-es és 41-es buszok végállomásán, a Stráne, konečná megállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja buszmegálló és parkoló is egyben.

Parkolás

 • A buszforduló melletti parkolóban, illetve a buszmegálló környéki utcákon a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk. 

Koordináták

DD
49.080875, 18.871810
DMS
49°04'51.1"N 18°52'18.5"E
UTM
34U 344595 5438627
w3w 
///ebihal.tálca.mosódió
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Szlovákia útikönyv (Jel-Kép, 2003)

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 120. számú térképe (Malá Fatra, Martinské hole) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A vasalt úton erősen javasolt a via ferrata szett használata (beülő, sisak, kantár).
 • A rollerezéshez bukósisakot biztosítanak.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12,6 km
Időtartam
4:55 óra
Szintemelkedés
781 m
Szintcsökkenés
781 m
Legmagasabb pont
1 284 m
Legalacsonyabb pont
506 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Csúcstúra Fauna Klasszikus vasalt út Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp