Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szlovákia legkönnyebb magashegyi körtúrája

Gyalogtúra · Kis-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Túrázó család a Chleb mellett a főgerincen, háttérben a Nagy-Rozsutec
  Túrázó család a Chleb mellett a főgerincen, háttérben a Nagy-Rozsutec
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1500 1400 7 6 5 4 3 2 1 km

A festői Vrátna-völgy végén üzemelő kabinos felvonó lehetővé teszi, hogy egy könnyű kapaszkodással hódítsuk meg a Kis-Fátra főcsúcsát, az 1709 méter magas Nagy-Krivánt, s egy rövid körtúrával ízelítőt kapjunk a magashegyek csodálatos hangulatából is.

közepes
Hossz 7,2 km
3:35 óra
407 m
407 m
1 709 m
1 494 m

Egész Szlovákiában nem találunk még egy olyan magashegységet, amelynek főcsúcsát ennyire könnyedén meg tudnánk hódítani. A Vrátna-Chleb kabinos felvonó hegyállomásától a Nagy-Kriván (Veľký Kriváň) teteje ugyanis mindössze 1,2 kilométerre található, eléréséhez csupán 185 métert kell kapaszkodunk. A felvonó feletti Snilovské sedlo nyergébe visszatérve pedig egy rövid, de látványos körtúrát teszünk a magashegységi környezetben. Virágpompás havasi rétek, sűrű törpefenyvesek és látványos törmeléklejtők között vezet utunk egy minden igényt kielégítő, modern menedékházhoz (Chata pod Chlebom). Végül a Chleb csúcsának megmászásával ízelítőt kapunk a kárpáti gerinctúrák hangulatából is. Nehéz lesz elhagyni ezt a varázslatos környezetet, de az utolsó felvonót azért érdemes elérni...

Ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik még nem jártak magashegységben, és meg szeretnék ismerni ezt a csodálatos világot. A viszonylag rövid és látványos útvonal végigjárása nagyobb gyerekekkel is ideális program.

Ajánlott időszak a túrához: a túra bejárását késő tavasztól október végéig ajánljuk (alapesetben maga a felvonó is május elejétől október végéig üzemel a nyári szezonban). Ha az előrejelzés vihart jósol, ne túrázzunk a gerincen!

A szerző tippje

 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Aki nem járt még magashegységben, érdemes megszállnia a Chleb lábánál lévő menedékházban (Chata pod Chlebom). A felújított épület bármelyik tátrai házzal felveszi a versenyt akár kényelemben, akár hangulatban, személyzete jól beszél angolul, de népszerűsége miatt fontos előre foglalni, amit a ház weboldalán tudunk megtenni.
 • A Vrátna-völgyből (Vrátna dolina) csodálatos kirándulásokat tehetünk a Kis-Fátrában. Szlovákiai túráinkat bemutató tematikus oldalunkon számos további túrajavaslatot találsz.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Kriván / Veľký Kriváň, 1 709 m
Legalacsonyabb pont
A felvonó hegyállomása, 1 494 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 5,07%Földút 22,44%Ösvény 72,48%
Murvás út
0,4 km
Földút
1,6 km
Ösvény
5,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra végig jól jelölt, széles ösvényeken halad. A kereszteződésekben mindenhol útjelző táblákat találunk, eltévedni lehetetlen.

 • Nyílt gerincen haladunk, ahol fokozottan ügyelnünk kell a viharokra, s főleg a villámlásra. Elindulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a várható időjárásról! Az „Adatok” fül alatti hasznos linkek és ötletek menüpontban konkrét segítséget nyújtunk ehhez, de a felvonó völgyállomásán is érdeklődhetünk. Amennyiben közeledő vihart észlelünk, azonnal hagyjuk el a nyílt gerincet, ereszkedjünk le a felvonó hegyállomásához, vagy a menedékházhoz!

Hasznos linkek és ötletek

 • A Kis-Fátra 1988-ban vált nemzeti parkká, sátrazni csak a gerinc menedékházai körül lehet (így ennek díját kifizetve a Chata pod Chlebom háznál is). Ha meg akarunk szállni a menedékházban, előre kell helyet foglalnunk annak honlapján.
 • A Vrátna-völgy (Vrátna dolina) mind télen, mind nyáron népszerű kirándulóhely, területén rengeteg szállást találunk. Bővebb információ a völgy turisztikai honlapján, érhető el, ahol a felvonó menetrendjéről is tájékozódhatunk, vagy akár jegyet is vásárolhatunk.
 • Főszezonban hétfőtől csütörtökig 8:30 és 17:00, péntektől vasárnapig pedig 08:30 és 18:00 között jár a felvonó. Rossz időben (pl. erős szélben) nem biztos, hogy elindítják, már csak ezért is fontos előre tájékozódni. Ha lemaradunk az utolsó felvonóról, az állomás épülete mellett induló Z jelzésen tudunk – jórészt a felvonó pályája alatt haladva - legyalogolni, de az kemény, térdgyilkos menet lesz.

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)

 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdés

Snilovské sedlo (nyereg), a Vrátna-Chleb felvonó hegyállomása (1 491 m)
Koordináták:
DD
49.193139, 19.038181
DMS
49°11'35.3"N 19°02'17.5"E
UTM
34U 357067 5450779
w3w 
///lemezek.alapelv.pokrócok

Végpont

Snilovské sedlo (nyereg), a Vrátna-Chleb felvonó hegyállomása

Útleírás

Itiner

 • felvonó hegyállomásától pár lépést teszünk a kikövezett ösvényen fölfelé a K és Z jelzés mentén a főgerincen található Snilovské sedlo nyergéig.
 • A nyeregből jobbra térünk a P jelzésre, és az előttünk tornyosuló főcsúcs (Veľký Kriváň / Nagy-Kriván) felé enyhe emelkedővel, jól látható ösvényen kapaszkodunk (utunkat karók is jelzik), majd az elágazásban (Veľký Kriváň, hrana) balra fordulunk (ez is a P jelzés, de láthatunk régebbi háromszög jelzést is).
 • Ugyanezen az úton térünk vissza a Snilovské sedlo nyergébe.
 • A nyeregben jobbra fordulunk a Z jelzésre, és enyhe lejtővel leereszkedünk a menedékházhoz (Chata pod Chlebom).
 • A háztól a K jelzésen kapaszkodunk a Chleb oldalában a Kopiská nevezetű elágazásig.
 • A Kopiská elágazásból egyenesen, a S jelzésen folytatjuk utunkat a főgerinc egy kisebb nyergébe (sedlo za Hromovým).
 • Itt balra fordulunk a P jelzésre és a Chleb csúcsának keresztezésével visszatérünk a Snilovské sedlo nyergébe.
 • A felvonó állomásához jobbra, a K és Z jelzéseken ereszkedünk le.

A túra részletes leírása

A mintegy 50 km hosszú, délnyugat-északkeleti futású Kis-Fátra (Malá Fatra) Szlovákia legnyugatibb fekvésű magashegysége, amelyet sajátos módon kettészel a Vág (Váh) folyó. Túránk helyszínét, a Vágtól északra fekvő ún. Krivánska Fatra vonulatot a déli hegységrésznél élesebb formakincs, a látványosabb, meredekebb, füves hegyoldalak kiváló túratereppé avatják. A kristályos kőzetű főgerinc jól járható, csak ritkán keskenyedik el, a sziklás részek aránya kicsi. Célpontunk, a vonulatnak nevet adó főcsúcstól (Nagy-Kriván / Veľký Kriváň, 1709 m) keletre eső gerincszakasz kifejezetten népszerű túraterep, hiszen a gyönyörű Vrátna-völgyből (Vrátna dolina) modern, kabinos felvonó repíti a látogatókat a fent található Snilovské sedlo nyergébe.

A hegység e szakaszának romantikáját emeli, hogy a Vrátna-völgybe csak egy keskeny sziklakapun keresztül lehet belépni autóval Terchová (Terhely) felől, a Kis-Fátra északkeleti végét pedig híres, a völgyből is látható panoráma zárja: a hatalmas, lekerekített formakincsű Stoh mellett közvetlenül egy, a Kárpátokra sok helyen oly jellemző sziklabástya, a látványos Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) emelkedik. Ráadásul a Kis-Fátra e részén nemcsak a havasi rétek pompájába és a Nagy-Rozsutec dolomittömbjének különös hangulatába nyerhetünk bepillantást, de emellett a völgyben egy szintén jellegzetes kárpáti élmény, a Szlovák Paradicsomot idéző Horné diery szurdokvölgye rejtőzik.

Ezúttal nem teszünk nagy túrát, épphogy csak belekóstolunk a Kárpátok teljesen egyedi magashegyi hangulatába ezen a rövid, de Szlovákiában egyedülálló körúton. Ha viszont több napra érkezünk, akkor egynapos túrákkal cserkészhetjük be a Vrátna-völgy említett csodáit.

Magashegységi hangulatok 1.: repülés a növényzeti övek felett

Túránk igazából a Vrátna-Chleb 8 személyes Doppelmayr felvonójával indul, amely a völgyfőből, 744 m tengerszint feletti magasságból pillanatok alatt 1494 m magasra repít minket. Az úton jól megfigyelhetjük a magashegységekre jellemző függőleges övezetességet: a lombos erdőket a fenyvesek, majd a törpefenyő (törpecserjés) és a virágdíszben pompázó havasi rétek követik. A honi földrajztudomány egyébként 1500 méteres tengerszint feletti magasságnál húzza meg a középhegységek határát, e felett tehát magashegységben járunk. Bár a Kis-Fátra nem elég magas ahhoz, hogy megismerjük a még ennél is magasabb hegységekre jellemző kövek (sziklahavasok) világát, illetve az örök hó és jég birodalmát, azért egészen különleges magashegyi élményekben lesz részünk.

Kezdjük azzal, hogy a felvonó hegyállomásától a gerincút egy igazán jellegzetes, füves gerincen kapaszkodik a főcsúcs oldalában. (Kiszállás után a K és Z jelzést követjük fölfelé, majd jobbra, a P jelekre váltunk.) Késő tavasszal és nyáron nem győzünk majd a virágpompában gyönyörködni, miközben madárcsiripeléstől hangos a hegy. De ne feledjük: mindent a szemnek, semmit a kéznek, nemzeti parkban járunk! Utunkat a Kárpátok gerincének jellegzetes karói kísérik: ezek a sűrű ködben és a téli viszonyok közepette segítik a tájékozódást. Képzeljük el télen ezt a helyet: az ösvény nem látszik a hótól, az esetleges nyomokat betakarja a szél, a ködben épphogy a következő karó tűnik csak fel, a nagy fehérségben a tereptárgyak nem látszanak, és elvesztjük térérzékelésünket, miközben lefagy az arcunk a metsző szélben. Sok esetben életmentők tehát ezek a karók, még véletlenül se bántsuk őket!

A főcsúcsot a gerincúttól egy 10 perces, könnyű kapaszkodóval érjük el. Teljes körpanoráma fogad bennünket Szlovákia talán legkönnyebben elérhető főcsúcsán. Egyrészt jól látszik útvonalunk következő része: a szemközti Chleb oldalában vezető ösvény és a Chleb alatti menedékház (Chata pod Chlebom). Ha távolabbra tekintünk, tiszta időben látszik a Vág túloldalán elhelyezkedő, inkább erdős hátakat hordozó Lucskai-Fátra, az Alacsony-Tátra, a Nagy-Fátra, a Kócs-hegység és a Liptói-havasok is. 

Magashegységi hangulatok 2.: törpefenyves, törmeléklejtő és egy csipet magashegyi luxus

Ugyanezen az úton térünk vissza a már ismert Snilovské sedlo nyergébe, s útközben érdemes megcsodálni a havasi rétek fajgazdagságát. A nyeregből a Z jelzésen egy félórás sétával érhető el a gerinctől délre eső, 1415 m magasan fekvő Chata pod Chlebom menedékház. Gyönyörű ez az út, törpefenyves és havasi rétek váltják egymást. Érdemes rácsodálkozni a törpefenyves áthatolhatatlan sűrűjére, ha nem láttunk még ilyet. S ajánlott bizony visszatekinteni a Nagy-Krivánra (Veľký Kriváň) is, mert a felénk néző oldalát látványos törmeléklejtők, a magasabb régiók hírnökei borítják, megszakítva a törpefenyvesek haragos- és a rétek világosabb zöldjével.

A lejtőkön gravitációsan lefelé mozgó képződményeket nevezzük lejtőtörmeléknek. Az itt uralkodó éghajlatra a jégkorszakok idején (illetve részben még ma is) jellemző volt a fagy körüli hőmérséklet gyakori ingadozása. A kövek repedéseibe beszivárgó vizek folyamatos fagyása és olvadása pedig hatalmas erővel bír, hiszen a víz jéggé válása mintegy 9%-os térfogatnövekedéssel jár. Ez a fagyaprózódásos jelenség az évezredek alatt még a legkeményebb kőzeteket is hatékonyan roppantgatta szét. A folyamat még most is tart, igaz, csekélyebb mértékben, s a gravitációnak engedelmeskedve e képződmények lassan mozognak is.

A magashegyi hangulat este és kora reggel az igazi, s itt, a felújított, minden igényt kielégítő menedékházban bizony nem vétünk nagyot, ha megszállunk (csak előzetes egyeztetéssel). A naplemente és a napfelkelte teljesen más élmény itt a magasban, ahogy a csillagos égboltot is sokkal közelebb érezhetjük magunkhoz. Ha nem szállunk meg, akkor a ház éttermének fogásait élvezhetjük a panorámateraszon. 

Magashegységi hangulatok 3.: élménytúra a kárpáti gerincen

A háztól a Chleb tömbjének déli oldalán a K jelzésen kapaszkodunk vissza a gerincre, először törpefenyvesben, majd havasi rétek között. A közeli elágazásban (Kopiská) jelzést váltunk, s innen a S jeleken haladunk tovább (a K lekanyarodik a völgybe). Utunk talán legnehezebb szakasza ez, hiszen az ösvény meredek, 800 méter alatt emelkedik 155 métert. De végig élvezhetjük azt a jellegzetes magashegyi élményt, hogy egyre jobban emelkedünk ki a környezetünkből, s a Vág alattunk csillogó vize, valamint a völgy fölötti erdőségek mindinkább elmaradnak. A nyeregbe felérve az itt is biztonsággal járható, de viszonylag keskeny gerincen találjuk magunkat, amelyen jól kitaposott ösvény kígyózik végig. Felejthetetlen élmény egy ilyen gerincen vándorolni, egész nap az alattunk húzódó tájat lesni, majd este egy menedékházban megszállni. A P jelzésen balra fordulva rövid ideig mi is gerinctúrázunk. Talán innen a leglátványosabb a Vrátna sziklakapuja és a mögötte elterülő völgy, benne a turistaházakkal, hotelekkel. Nemsokára fel is érünk a Chleb csúcsára, ahol gyönyörű panorámával búcsúzhatunk a magashegységek világától: átlátunk a Nagy-Krivánra (Veľký Kriváň), látványos a főcsúcs oldalának változatossága, feltűnik alattunk az erdőhatáron található menedékház, szinte egy ugrás a Vág völgye, és persze ott a Stoh és a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) páratlan párosa. Ha messzebb tekintünk, akkor pedig a főcsúcsról már beazonosított hegyeket pásztázhatjuk végig ezúttal is. A Chleb csúcsáról egy kellemes ereszkedéssel, mintegy 20 perc alatt érjük a felvonó állomását, ahol túránk befejeződik.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Vrátna-Chleb felvonó völgyállomása (Terchová, Vrátna výťah) legegyszerűbben a Zsolnáról (Žilina) Terhelyen (Terchova) át a Vrátna-völgybe közlekedő távolsági busszal érhető el, a buszmegálló neve: Terchová, Vrátna výťah. Zsolna  (Žilina) mind vasúton, mind távolsági buszokkal megközelíthető Szlovákia más régióiból.

Megközelítés

 • A túra a Vrátna-Chleb felvonó hegyállomásától indul és ott is fejeződik be.

Parkolás

 • A Vrátna-Chleb felvonó völgyállomása autóval Terchová (Terhely) felől közelíthető meg, parkolni az itt kialakított hatalmas parkolóban tudunk (turistaszezonban pénzt kérhetnek a parkolásért).

Koordináták

DD
49.193139, 19.038181
DMS
49°11'35.3"N 19°02'17.5"E
UTM
34U 357067 5450779
w3w 
///lemezek.alapelv.pokrócok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban (Sziget Könyvesbolt, 2002)
 • Túrázók Nagykönyve: A Felvidék legszebb túraútvonalai (I.P.C. Könyvek) 
 • Szlovákia útikönyv (Jel-Kép, 2003)

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 110. számú térképe (Malá Fatra - Vrátna) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs!
 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
7,2 km
Időtartam
3:35 óra
Szintemelkedés
407 m
Szintcsökkenés
407 m
Legmagasabb pont
1 709 m
Legalacsonyabb pont
1 494 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Flóra, fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Csúcstúra Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp