Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kalandtúra a Szulyói-sziklák elvarázsolt kővilágában

Gyalogtúra · Súľov-Hradná
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Gotická brána felől a várat rejtő sziklákra
  Kilátás a Gotická brána felől a várat rejtő sziklákra
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 8 7 6 5 4 3 2 1 km

Rövid, de roppant izgalmas, családok számára is ajánlott körtúra az Északnyugati-Kárpátok festői falvát, Szulyóváralját patkó alakban körbeölelő Szulyói-sziklák (Súľovské skaly) kőkolosszusai között.

közepes
Hossz 8,1 km
3:45 óra
590 m
590 m
763 m
360 m

Nem túlzás azt állítani, hogy Szulyóváralja (Súľov) az egész Kárpát-medence egyik legfestőibb fekvésű falva, hiszen a Zsolna (Žilina) melletti, Súľov és Hradná összevonásával keletkezett zsákfalut patkó alakban veszi körbe a középhegységi arculatú Szulyói-hegység (Súľovské vrchy) leglátványosabb részének tekinthető Szulyói-sziklák (Súľovské skaly) pazar díszlete. Órákig lehetne ülni egy kávéval a kezünkben a település valamelyik kiszolgáló egységének teraszán, és csodálni a megunhatatlan sziklákat, a természet e rendkívüli alkotását.

Azonban nagyon is érdemes nekiindulni. Egyrészt mivel a sziklák között kanyargó gerincút nem hosszú, de roppant látványos, így aztán könnyű elidőzni az egyes kilátópontokon. Másrészt, ha több időt töltünk a faluban, tanácsos felkeresni a hegység további látnivalóit is. A mintegy 20 kilométer hosszú és 4-5 km széles, ÉK-DNY-i csapású hegyvonulat nem egységes, kisebb, festői völgyek tagolják, s a bejárt túrán felül olyan látványosságokat találunk itt, mint a Hlbocký vízesés (vodopad), vagy az autóval is felkereshető Manini-hasadék (Manínska tiesňava) és annak folytatásában a Kosfalui-szurdok (Kostolecká tiesňava). Nem mellesleg a Szulyói-sziklák Szlovákia leggazdagabb orchidea-lelőhelyét és egyik legjobb sziklamászó-paradicsomát rejtik.

Szulyóváraljáról (Súľov) először a Gotická brána gótikus ablakra emlékeztető sziklakapujához kapaszkodunk fel, ahol megismerkedünk a fantasztikus sziklavilágot felépítő kőzettel, majd kapaszkodókkal és létrákkal megerősített úton hódítjuk meg Szulyó várát (Hrad Súľov). Innen a Brada kolosszusait vesszük célba, miközben fantasztikus panorámát nyújtó kilátópontokat érintünk. A különleges „sziklaerdőtől” egy másik látványos kőkapunál (Obrovská brána) veszünk búcsút, és a falut övező legelők szélén sétálunk vissza a településre, illetve kiindulópontunkhoz.

Ajánlott időszak a túrához: A nyáron, száraz időben is csúszós, kőgörgeteges szakaszok miatt alapvetően vegetációs időszakban, tavasztól őszig javasolt a túra bejárása. Viharos időben halasszuk el a túrát a villámlás veszélye miatt.

A szerző tippje

 • A túra kifejezetten ideális családok számára, a gyerekek nagyon élvezni fogják a sok, de nem veszélyes mászást és kapaszkodást. Ugyanakkor csak olyan gyerekekkel induljunk útnak, akik egyrészt bírni fogják a távot és a szintemelkedést, másrészt, megfelelő lépésbiztonsággal rendelkeznek.
 • Szulyóváralján (Súľov) kiváló kempinget, több panziót és éttermeket is találunk. Érdemes egy egész hétvégét eltölteni ezen a varázslatos környéken, és felfedezni az útleírásban található további izgalmas helyszíneket is.
 • Vízvételi lehetőség nincs az útvonalon.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Az Opásaná szikla elágazása, 763 m
Legalacsonyabb pont
A kiinduló- és végpont (parkoló), 360 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 1,75%Murvás út 7,51%Földút 25,95%Ösvény 64,77%
Aszfalt
0,1 km
Murvás út
0,6 km
Földút
2,1 km
Ösvény
5,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Az útvonal egyes szakaszain mesterséges eszközök (fém kapaszkodók, kisebb létrák, korlátok) segítik a közlekedést.
 • A túra során érintett kilátópontok kifejezetten kitettek, a meredélyek fölé nyúlnak és semmi nem véd az esetleges lezuhanástól. Legyünk óvatosak, különösen a gyerekekkel!
 • Hasznos, ha ismerjük a hegyimentők telefonszámát (18300), mert bár a túra rövid, a szintemelkedés sem jelentős, de a terep egyes szakaszokon kifejezetten nehéz, csúszós, vagy éppen kőgörgeteges, ahol bizony a „nadrágfék” is elkél.
 • Ha gyerekekkel túrázunk, korán induljunk, és szánjunk egy egész napot a túrára!
 • A túra végig jól jelölt ösvényeken halad, a kereszteződésekben útjelző táblákat is találunk.
 • Elindulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a várható időjárásról! Az „Adatok” fül alatti hasznos linkek és ötletek menüpontban konkrét segítséget nyújtunk ehhez.

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Szulyóváralja (Súľov), a Szulyói vár parkolója (Parkovisko hradu Súľov) (374 m)
Koordináták:
DD
49.166297, 18.578535
DMS
49°09'58.7"N 18°34'42.7"E
UTM
34U 323485 5448765
w3w 
///besorol.édesanyák.ihlet

Végpont

Szulyóváralja (Súľov), a Szulyói vár parkolója (Parkovisko hradu Súľov)

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból a Z jelzésen kapaszkodunk fel a Gotická brána sziklakapujához, majd Szulyó várába (Hrad Súľov).
 • A Z jelzést a vár alatti csomópontig követjük még (Lúka pod Súľovským hradom).
 • A P jelzésen balra tartva újabb sziklaformációt, a Brada kolosszusait érintjük, miközben jobbra kisebb, jól kitaposott ösvényeken kilátópontokat kereshetünk fel (Stefánikova, Opásaná).
 • A Pod Roháčom elágazásban jobbra térünk a S jelzésre, és az Obrovská brána sziklakapuját érintve ereszkedünk.
 • A Lúka pod Kamennom hríbe elnevezésű kereszteződésből egyenesen haladunk tovább a P jelzést követve, egészen a parkolóig.

A túra részletes leírása

A Gótikus kapu és Szulyó vára

Túránk kiindulási pontját nem lehet eltéveszteni, ugyanis az Almásfalu (Jablonové) és Szulyóváralja (Súľov) között, a sziklák alatt található parkolónál turistaszezonban büfét, szálláslehetőséget és információs táblákat is találunk. A Z jelzésen megindulva nem sok időnk lesz elmélázni, pár lépést követően ugyanis egy gyökérfonatos kapaszkodón szuszogunk. A lejtő meredeksége aztán enyhül, idős, göcsörtös bükkfák között folytatjuk utunkat az egyik legszebb sziklaképződmény, a Gotická brána (Gótikus kapu) felé. Egy fél óra alatt fel is érünk a sziklák tetejére, ahol óvatosan mozogjunk, vannak ugyanis nagyon kitett részei.

A turistaútról balra letérve találjuk meg a legfestőibb kilátást nyitó kiszögellést, ahonnan rálátunk a névadó sziklakapura, illetve a település mellett nyújtózó üdülőtelep házaira, meg persze a tágabb környékre is. És ami a legfontosabb: ha eddig nem tettük volna, itt testközelből tapinthatjuk meg ezt a különleges kőzetet. A homokkőből, illetve a kisebb-nagyobb üledékes szemcsékből (kavicsból) felépülő konglomerátumsziklákat meszes kötőanyag cementálta össze, és a külső erők (szél, víz és különösen a fagyaprózódás) elsősorban ott pusztították le erősebben őket, ahol kevésbé volt erős ez a kötőanyag. Így alakultak ki a különleges alakú sziklák, amelyek garantáltan megmozgatják mindenki fantáziáját . A leglátványosabb alakzatoknak „hivatalos” nevük is van, az előttünk álló kapun túl az út mellett fogunk látni egy indiánfejre hasonlító sziklát és egy kőgombát is, de valamelyik sziklaegyüttes egyenesen egy kolostorra emlékeztet (állítólag). 

A Gotická brána  tornyaitól egy félórás, élményekben bővelkedő út vezet át Szulyó várába (Hrad Súľov), a Szulyói-sziklák talán leglátványosabb pontjára. Az útvonal egyes pontjain évtizedes kapaszkodók és kisebb létrák segítik a sziklákon való közlekedést, de a kezünkre igazából majd a várban lesz szükségünk. Ennél merészebb helyre épült várat ugyanis nehéz elképzelni: a sziklák közé épült, lélegzetelállító meredélyek szélén álló falak alapján megállapítható, hogy az építők bámulatosan használták ki a terep természetes adottságait. Olyannyira, hogy a közvetlenül a sasfészek alatt elhelyezett táblánál elsőre nem is egyértelmű, hol a vár, mert olyan keskeny a gerinc. A még az 1700-as évek elején is lakható állapotú vár megmenekült egyébként minden jelentős történelmi pusztítástól, a források alapján amolyan menekülővár lehetett, ahova vész esetén bújtak be az emberek, hadászati szerepe jelentéktelen volt. Ha a romot jelző táblától jobbra tartunk, akkor egy mesterséges kapaszkodókkal ellátott, alig embernyi széles hasadékon hatolunk keresztül, majd létrán és egy falmaradvány alatti lyukon át kapaszkodhatunk fel a vár, illetve a szikla tetejére, bal kéz felé pedig egy valaha állt kisebb bástyát szemrevételezhetünk, mászás nélkül. A csúcsról belátható a Szulyóváralját körbevevő „amfiteátrum", és elég sok időt eltölthetünk azzal, hogy a család apraja-nagyja mesés képzelőerejét használva elnevezi a kőtornyokat, sárkányokat, óriásokat, törpéket és mindenféle más mesefigurát belelátva a környező sziklákba. 

Nem szégyen a gatyafék, de hasznos

Az első, valóban húzós szakasz (továbbra is a Z jelzésen) a várból való leereszkedés során vár ránk. A sziklatornyok közti létrák ugyan csak pár fokból állnak, de aztán a korlát mellett olyan törmelékes, csúszós ösvény vár ránk, hogy tényleg nem szégyen bevetni a gatyaféket. Az elágazásban (Lúka pod Súľovským hradom) szusszanhatunk egyet, egy jelzetlen kis ösvényen pedig parádés kilátóponthoz lehet kikapaszkodni óvatosan. Csatlakozik a P jelzés, amelyet mi bal kéz felé követünk (a Z leereszkedik a hegyről). Egy darabig meglepően izgalommentes terepen haladunk, sehol egy létra, egy korlát, de még az első gyökérfonatos, meredek letörésre is várnunk kell. Ha jól figyelünk, akkor viszont útközben felfedezhetjük a valóban egy indián fejére hasonlító sziklát, a kőgomba pedig közvetlenül az úton található. Aztán egyre nagyobb sziklák vesznek körbe minket, és megérkezünk a Brada kőkolosszusaihoz. Az út a csúcsra ugyan nem kapaszkodik fel, de cserébe jobb kéz felé több kisebb, jól látható kitérőt találunk, amelyeket nagyon is érdemes felkeresni. De legyünk óvatosak, a kifejezetten kitett kilátópontok ugyanis a meredélyek fölé nyúlnak, és semmi nem véd az esetleges lezuhanástól.

Újabb sziklakapu, újra gatyafék

A P jelzést követve leereszkedünk a Pod Roháčom nevezetű elázagásba, ahol a S jelzésre váltunk, és elhagyjuk a gerincet. Először az Obrovská brána nevezetű sziklakapuhoz sétálunk le, ahol a turistaútvonal bevezet a roppant kőhíd alá is, amely nem mindennapi élmény. Utána viszont szó szerint fel kell kötnünk a gatyánkat, mert az egész túra talán legnehezebb szakasza vár ránk, és bizony a törmelékes, csúszós, meredek ösvényen lehet, hogy ismételten szükségünk lesz rá.

Ez a lejtő garantáltan megizzaszt bennünket, de aztán kisimul a táj, szép erdőben bandukolunk lefelé, míg egy tisztáshoz nem érünk. Itt egy 100 méteres szintkülönbség leküzdésével rövid kitérőt tehetünk a „sárkány üregéhez” (Šarkania diera), amely még az előzőnél is látványosabb hasadék (bár nem biztos, hogy a hatalmas lejtőt követően mászni akarunk felfelé).

A tisztásról szintben haladó, kellemes úton sétálunk kiindulópontunk felé, az erdő aljában vezető ösvényről egyes pontokon ráadásul fantasztikus panorámában lehet részünk, még pihenőpadokat is találunk itt. Érdemes is megpihenni, hiszen ez a búcsú pillanata, s ha jól szimatolunk, talán már érezhetjük a jól megérdemelt vacsora illatát is. Nincs más dolgunk ugyanis, mint a szintúton - a Lúka pod Kamennom hríbe nevezetű elágazásban a P jelzésre váltva - visszasétálni a kiindulópontunkhoz. (Közben a faluba is betérhetünk a K jelzésen.)

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kiindulópontja a Bytča (Nagybiccse) vasútállomása felől közlekedő helyközi buszokkal érhető el, a Súľov-Hradná, Súľov, turist.nocľah. buszmegálló a túra startpontjának közelében található.

Megközelítés

 • Közvetlenül a túra kezdőpontja mellett a völgyben két parkoló is található.
 • A túra kezdőpontját a buszmegállóból indulva az aszfaltút mentén, a P jelzést Súľov (Szulyóváralja) felé követve találjuk, és mintegy 250 m sétával érhető el.

Parkolás

 • A kiindulópontnál a közút két oldalán a turisták számára kialakított, kisebb parkolókat találunk (Parkovisko hradu Súľov). Turistaszezonban pénzt kérhetnek a parkolásért (a parkolóban automata üzemel).

Koordináták

DD
49.166297, 18.578535
DMS
49°09'58.7"N 18°34'42.7"E
UTM
34U 323485 5448765
w3w 
///besorol.édesanyák.ihlet
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Túrázók Nagykönyve: A Felvidék legszebb túraútvonalai (I.P.C. Könyvek) 
 • Szlovákia útikönyv (Jel-Kép, 2003)

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 157-es számú térképe (Súľovské vrchy) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs, mert kifejezetten meredek, kőgörgeteges szakaszokkal kel megküzdenünk! Még nyári melegben sem ajánlott szandált viselni ezen a túrán.
 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
8,1 km
Időtartam
3:45 óra
Szintemelkedés
590 m
Szintcsökkenés
590 m
Legmagasabb pont
763 m
Legalacsonyabb pont
360 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Csúcstúra Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp