Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Séta Gömör szelíd szurdokában, a Murány-áttörésben

Gyalogtúra · Gömöri-medence
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Murány-áttörés ösvénye többnyire a folyó partját követi
  A Murány-áttörés ösvénye többnyire a folyó partját követi
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A gömöri dombok közé simuló Murány-áttörés kanyargó völgye kellemes szurdokélmény karnyújtásnyira az aggteleki határtól. A szelíd sziklakorridorban hömpölygő folyó parti tanösvénye átjáróbarlangjával, hódgátjaival és hámorromjával tartalmas és könnyen végigjárható kirándulóhely családok számára is.

könnyű
Hossz 6,9 km
2:30 óra
113 m
113 m
244 m
190 m

A Murány-áttörés (Prielom Muráňa) lágy formavilágával tökéletesen illeszkedik, valósággal belesimul a szelíd gömöri tájba. A dombok között húzódó völgy széles, többnyire békésen hömpölygő folyójával, kis sziklabérceivel és buja erdőképével a bakonyi Gaja-szurdokot idézi, ám hosszabb és sziklásabb is annál. Míg a folyók általában egyenes szurdokokkal vésik át a kemény mészkőtérszíneket, a Murány Beretke (Bretka) határában szokatlan módon elnyújtózó, éles kanyarokat (meandereket) ír le. A ritka jelenség magyarázata, hogy a folyó eredetileg a felszínt egykor fedő, puha agyagos-homokos összletbe vágódott be, és amikor a terület kiemelkedett, a mészkőrétegre átöröklődött medrének korábbi futása is. És bár sokkal látványosabb hegyi terepek Szlovákia és Észak-Magyarország közeli vidékein is találhatók, a Murány-áttörés ötletes elemekkel feldobott tanösvénye a maximumot hozza ki a tájból.

A Pes-kő (Peško) átjáróbarlangját például sziklába vágott lépcsőkön közelítjük meg, mielőtt átbújunk a rövidke alagúton, a kanyon formáihoz viszont jó érzékkel nem nyúltak a turistaút kialakítói. Bányászatának és kohászatának köszönhetően Gömör a 19. században Szlovákia területének legjelentősebb ipari térsége volt, ennek emlékét a völgy közepén sűrű erdőből kibontakozó Rosszgyár (Stará huta) massaromja illusztrálja. Az áttörés nem hosszú, de aki rövidebb túrára vágyik, az visszafordulhat a völgy felétől, ahonnan a tanösvény a dombháton átvágva zárja be a kört. Túránk a kanyon felső részét is bemutatja, amin viszont kénytelenek leszünk oda és vissza is végiggyalogolni (szerencsére éppen ez a legszebb szakasz).

A helyi származású fotóművész és barlangkutató (Benedek László) által kitalált és megvalósított tanösvény érdekes helyszín és maradandó élmény családosok számára is, végigjárása egy aggteleki vagy Rozsnyó környéki hétvége nagyszerű kiegészítő programja lehet. A völgy egész évben nyitva áll, de hóban vagy sáros időben az ösvény egyes szakaszai nehezen járhatók, ezért ha kisgyerekekkel érkeznénk, tervezzük a látogatást jó időre!

A szerző tippje

 • Ha valaki rövidítene az útvonalon, két opció közül választhat. Az egyik, hogy a Rosszgyártól (Stará huta) visszasétál a völgyben, a másik, hogy ugyanonnan a tanösvény másik ágát követve jut vissza Beretkére (Bretka). Mindkét esetben a túraleírásban szereplő sárga jelzésű turistaútszakaszt kell kihagyni, amivel kb. 45-60 perc, 3 km nyerhető.
 • A túra gyerekekkel is bátran járható, de a kisebbekre itt-ott oda kell figyelni, mert az ösvényről a gyors sodrású vízbe csúszhatnak.
 • A beretkei strandfürdő 2022-ben nem nyitott ki, de ha újra üzemel, a túra végén ennek meglátogatására is juthat idő.
 • Érdemes (előzetes bejelentkezés után) meglátogatni a beretkei tájházat is, amely „meseiroda", méhészmúzeum és szálláshely is egyben.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-04-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
A Murány-áttörés felső vége, 244 m
Legalacsonyabb pont
Beretke (Bretka), 190 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 8,77%Ösvény 91,22%
Földút
0,6 km
Ösvény
6,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A folyóparti ösvény hóban és sárban csúszós, nehezen járható lehet.

Hasznos linkek és ötletek

 • A beretkei tájház honlapja itt található.
 • A beretkei strandfürdőről itt lehet többet megtudni. Ez 2022-ben nem nyitott ki.
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)

 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.

 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Bretka (Beretke), buszmegálló és központ (197 m)
Koordináták:
DD
48.488590, 20.343337
DMS
48°29'18.9"N 20°20'36.0"E
UTM
34U 451480 5370815
w3w 
///mocsarak.edző.kívánság

Végpont

Bretka (Beretke), buszmegálló és központ

Útleírás

Itiner

 • Beretke (Bretka) központjából a tanösvény Z\ jelzésén kapaszkodunk fel a templomhoz, majd látogatunk el a Pes-kő (Peško) barlangjához, végül átkelünk a Murányon.
 • A folyó túloldalán már a Z jelzést követjük (jobbra) a Murány-áttörés közepéig, a Rosszgyár (Stará huta) épületéig.
 • A Rosszgyártól is maradunk a völgyben, de már a S jelzésen túrázunk egészen az áttörés végéig, ahol jobbról elmarad a hegyoldal.
 • A S jelzésen térünk vissza a Rosszgyárhoz.
 • A Rosszgyártól ezúttal jobbra követjük a Z\ jelzést, amely a dombtetőn át vezet vissza a Murány hídjához.
 • A hídon átkelve jobbra fordulunk, és jelzetlen ösvényen, a temetőn átkelve jutunk vissza Beretke központjába.

A túra részletes leírása

Sziklaformák a dombok rejtekén

A Sajó és Gömör dombjai közé szorult Beretke (Bretka) lealacsonyodó hegyorra „kúszik” fel, így az apró templomrom és a fehérre meszelt falú református templom a faluközpont fölött, mészkősziklákon ülve uralja a településképet. A háborúk előtti formájában (képeslapok tanúsága szerint) kifejezetten attraktív és karsztforrásra települt strandfürdőjének hála pezsgő kis falu volt, de mai, némileg ütött-kopott formájában is megőrzött egy keveset hajdani kelleméből.

A Murány-áttörés (Prielom Muráňa) tanösvénye (Z\ jelzés) a kiágazó utcáról, korláttal felszerelt lépcsőkön és sziklákon át kapaszkodik a templomokhoz. A robusztus, szögletes falmaradványok alakjukban pont passzolnak a lent látható panelkockához, még ha történetük sokkal régebbre is nyúlik vissza. Az 1860-as években emelt Szent András apostol-kápolna a II. világháborúban kapott végzetes találatot hasonlóan a szomszédos templomhoz, ám csak az utóbbit építették újjá. Mellőle ráláthatunk a Sajó alacsony, erdős dombokkal szegélyezett völgyére, melynek túlvégén kibukkan a bükki Bél-kő sziluettje és a Vajdavár-vidék.

Az épület túloldalán a falu 7 vasbeton bunkerének egyetlen megmaradt képviselője omladozik. Az orosz csapatok rakétája által eltalált géppuskafészek szűk belső terében is körülnézhetünk. A tanösvény innen a dombtető bozótosába hág, majd legelőre ér, amelyről a Sztolica és a Murányi-karszt is látszik a távolban, takarásukból pedig az alacsony-tátrai Király-hegy bukkan ki. A keréknyom hamarosan eltűnik, és sziklás terep jelzi, hogy megérkeztünk a Pes-kő (Peško) hátára. Lefelé hajlik a csapás, és ötletesen kialakított, korláttal biztosított lépcsőkön, mohos, töredezett mészkőtömbök szorításából léphetünk egy parányi sziklakiszögellésre. Korlátozott a kilátás, de először mutatkozik az alattunk zúgó Murány (Muráň).

Még egy kis lépcsőzés, és izgalmas környezetben, tekintélyes méretű, sima felületű szikla oldalában fogad a Pes-kő-barlang sötét folyosója. (Előtte forgatható, háromnyelvű és tartalmas információs tábla, valamint padok találhatók.) A 16 m hosszú alagút neve (magyarországi névrokonaihoz hasonlóan) barlangos sziklát jelent, és egykor barlangi patak oldhatta ki, amit a bevágódó Murány később magába „csapolt”. Az ember régen felfedezte magának (az i.e. 4. évezredben), akárcsak a 2 m magas óriásszarvas, amely a tundra sztyeppéit rótta, és alsó állkapcsát hagyta hátra az üledékben. A járat túloldalán, kis sziklapáholyban árnyas pihenőhelyet alakítottak ki. A Pes-kőről az ösvény a folyópartra ereszkedik, majd a sűrűn átvágva hídhoz vezet. Átkelés után a Murány-áttörés irányába fordulunk, és ezúttal alulról csodálhatjuk meg a parton „strázsáló” Pes-kő sziklát. A Vízköz (Medzi vodami) laposán járunk, amit az 1920-ban épült malom hajtóárka és a Murány fogtak közre. Még duzzasztógátat is emeltek a folyóra, lehetővé téve a csónakos szállítást, később pedig (1955-ig) vízerőmű is termelt a helyszínen.

A Murány-áttörés

A Z\ jelzésű tanösvény kisebb mészkősziklák és a partvonal közötti szűk sávban, alacsony partfalak alatt utat találva követi az ívesen kanyarodó folyót. Az árnyas „folyosóban" összebólintanak a fák a széles meder fölött, és hol az egyik, hol a másik oldalon türemkednek elő mohos mészkőbércek a buja növényszőnyegből. Az erdei idill röviden elmarad, amikor a 2. folyókanyarulat előtt felkaptatunk a dombhátra, kikerülve a szakaszt, ahol régebben láncok segítették át a túrázókat a Murányt kísérő falakon. A legelőt keresztező csapásról rálátunk a túlparti sziklákra (Sólyom-szikla), majd ismét erdőben, kőpadokba faragott lépcsősoron ereszkedünk vissza a folyó mellé. Néhány méteres kitérővel kereshető fel a Rosszgyári-barlang (Hutnianska jaskyňa), amelynek elkeskenyedő üregében a német csapatok tiszti állást rendeztek be a II. világháborúban.

Mivel a völgy összeszűkül, a folyó ismét vadabb arcát mutatja, és tajtékot hányva fordul rá a rövid, szurdok jellegű szakaszra. A mohos karrmezővel borított, balról betorkolló oldalvölgyben kanyarodunk majd vissza a túra végén, ezért ha valaki úgy érezné, hogy eleget látott, itt van lehetőség rövidíteni az útvonalon. A völgykereszteződés placcon kis pihenőhely és tábla található, a túloldalon pedig Szlovákia területének legöregebb, magas kéményes vasgyára működött egykor (Rosszgyár vagy Szöggyár / Stará huta, neve elhagyatottságára utal). A 17. századi massa mindössze néhány évig üzemelt a gömöri kohászati térség peremén, falcsonkjaihoz alacsony vízállásnál át is kelhetünk. Innentől a S jelzés kalauzol tovább a kissé kiszélesedő, de a korábbiaknál határozottan sziklásabbá váló folyóvölgyben. A vízparton tágasabb az ártér, és megjelennek hód rágta fák is. A terület viszonylagos érintetlenségét 1980 óta szavatolja védett státusz, de a vízzel érkező, hódgátakban és természetes torlaszokban elakadó szeméttömeg hervasztó látvány. A sziklás, nehezen hozzáférhető terep elegyes erdőképe viszont annál szebb, és állítólag nem kevesebb, mint 20 hatszáz évesnél idősebb tölgyfát is rejt.

Az andalító folyóparti sétából a Murány-áttörés legszebb, sziklakordonos egyenese ráz fel dús növényszőnyegével és mohos kőtengereivel. Ezúttal a tanösvény partján „nőnek” nagyobbra a mészkőfalak, majd egy kisebb sziklakapu után a táj ellaposodik, és a völgy izgalmas szakasza véget ér. Ellátogathatunk ugyan a kb. 10-15 perces sétával elérhető Mellétére (Meliata), de túraleírásunk a visszautat javasolja.

Kitekintés a legelőről

A S jelzésen, a megtett úton sétálunk vissza a Rosszgyár elágazásáig, ahol ezúttal jobbra, a karrmezős, kövekkel „behintett” oldalvölgybe fordulunk, újra a Z\ jelzést követve. E szerkezeti árokban fakad a terep formáját nevében megrajzoló Seggvágány-kút, amely után nem sokkal meredek, rövid kaptató következik. A dombhátra érve már legelőn, a szurdokerdő peremén sétálunk Beretke irányába, és bár a jelzés nem mindig egyértelmű, az irányt nem lehet elvéteni, és előbb-utóbb balunkon ismét felbukkan a Sólyom-kő sziklaformációja – itt ne kanyarodjunk le balra, hanem célozzuk meg a rét nyúlványának túloldalán folytatódó erdőszélt. Hamarosan feltűnnek a falu házai és a Pes-kő fala (a távolban pedig a Bükk-fennsík), végül letaposott, köves lejtőn ereszkedve jutunk vissza a Murány partjára, a turistahídhoz. Átkelés után forduljunk jobbra, így az ösvény a temetőn keresztül navigál el a főtérre.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra a Bretka nevű buszmegállóban, Beretke faluközpontjában kezdődik, és ott is ér véget. A faluba csak nagyon kevés busz megy fel, a többségük Tornaľa (Tornalja) vagy Rožňava (Rozsnyó) buszpályaudvarairól indul.
 • Jóval több, Rožňava (Rozsnyó) és Tornaľa (Tornalja) között járó busz áll meg a faluba vezető bekötőút elágazásánál, a Bretka, rázcestie buszmegállóban.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is a faluközpontban van.
 • Ha a Bretka, rázcestie (Beretke, elágazás) buszmegállóba érkeznénk, onnan a bekötőúton (Z jelzés) sétálhatunk fel a faluba mintegy 20-25 perc alatt (1,5 km, 8 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni a falu központjában érdemes; a túra itt kezdődik, és itt is ér véget.

Koordináták

DD
48.488590, 20.343337
DMS
48°29'18.9"N 20°20'36.0"E
UTM
34U 451480 5370815
w3w 
///mocsarak.edző.kívánság
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 139. számú térképe (Slovenský kras – Domica) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
6,9 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
113 m
Szintcsökkenés
113 m
Legmagasabb pont
244 m
Legalacsonyabb pont
190 m
Tömegközlekedéssel elérhető Oda és vissza Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp