Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Körtúra Jósvafőtöl a Bíbic-töbörig és a Béke-barlang bejáratáig

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Aggteleki Nemzeti Park · nyitva
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kajta-forrást elhagyva mohás sziklák közt érünk be a régi erdőbe
  / A Kajta-forrást elhagyva mohás sziklák közt érünk be a régi erdőbe
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Könnyű emelkedő utunk elején a Kajta-forrás felé tartva
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Az Öreg Malom Fogadó a Dózsa György úton
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Visszafelé a Z jelzésen, már közel Jósvafőhöz
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Az Almás-kút előtti Y elágazásnál jobbra tarts!
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A Béke-barlang melletti menedékház
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Körpanoráma a ködös Almás-tetőn
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A Z+ jelzés mentén, úton a Béke-barlang felfedezőági bejárata felé
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Visszaúton, Jósvafő felé
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A P jelzésről átváltunk a Z+ra, innentől nyugat felé tartunk
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A Béke-barlang felfedezőági lejárata
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Dagonyázó hely közel a töbrökhöz
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Jellegzetes mélyedések, útban a töbörökhöz
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A Jósvafő felé, északi irányba tartó Z jelzésen
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
m 400 300 200 10 8 6 4 2 km Jósva-forrás Baradla-barlang, vörös-t … rlangpénztár
Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota adja: nincsenek erdőirtások, a hideg, sűrű növényzetű, kidőlt fákkal teli vakvölgyekben napközben is megáll a köd. Alattunk mindenütt barlangok húzódnak, sőt, túránk során három barlangbejáratot is érintünk.
nyitva
könnyű
Hossz 10,3 km
3:00 óra
256 m
256 m

A Gömör-Tornai-karszt délre eső területén nincsenek az Aggtelek fölötti hegyoldalakat uraló „ördögszántások”, szélfútta, napégette kopár fennsíkok. A Galyaság keleti részén már az úgynevezett fedett karszt a jellemző, ennek határterületét bejáró utunk során pedig kevésbé látványosan bukkannak felszínre a mészkősziklák, töbrök és víznyelők. Ha nem is látjuk, a mélyben, a lábunk alatt itt is barlangok húzódnak; ennek bizonyítékaként túránk során három barlangbejáratot érintünk, emellett többször keresztezzük az alattunk 40-80 méterrel futó Baradla–Vörös-tó–Béke-barlang járatrendszert. Ki tudja, hány, eddig az emberi szem által sosem látott felfedezetlen cseppkőbarlang, bejárhatatlan kisebb üreg fölött lépdelünk túrabakancsunkban?

Az itteni erdő szépségét érintetlensége, vadsága, „ápolatlansága” adja.  Erdőirtást túránk során sehol nem látunk, a természetes módon kidőlő fákat sem szállítják el. Akár állva halnak meg, akár a földre fekszenek, lassan beborítja őket a moha, gombák tömege telepszik meg rajtuk. Így korhadnak el, kerülnek vissza a természet körfogásába, ahogy ez az erdőgazdálkodás, az ember megjelenése előtt az természetes volt.

Barlangrendszer a talpunk alatt

A Baradla-barlang 2300 méter hosszan villanyvilágítással ellátott szakaszán végigsétálva megcsodálhatjuk Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót. A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja, és egyben a Világörökség része. Állandó vízfolyással rendelkezik, mely a közeli Komló-patakot táplálja. Az 1952-ben felfedezett üreg különleges jelentőséggel bír, hiszen Magyarország első gyógybarlangja, levegőjének magas páratartalma és jelentős oldott kalciumtartalma révén bizonyítottan gyógyhatású légúti megbetegedésekre. A túra a vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik, bejárása nagyjából 100 percet vesz igénybe. 
Jósvafő község a szomszédos településekhez képest meglehetősen vizes helynek számít, hiszen a falu határában fakadnak az Aggteleki karszt legnagyobb hozamú forrásai, amelyek a fent említett  Baradla-, Béke-, Kossuth-, Vass Imre-barlangok kialakításában is jelentős szerepet játszottak. A források elfolyó vizei a faluban egyesülve táplálják a Jósva-patakot. 

Források bűvöletében

Jósvafő környékének legmagasabban – kb. 425 m-en – fakadó forrása a Lófej-forrás, amelynek különleges viselkedését és legendáját már Tompa Mihály is versbe foglalta. Egykor gyakori, 6-12-24 óránként jelentkező, egy-két órán át tartó, akár 3-4000 liter/perc vízhozamnövekedése felszökő vizet és hanghatásokat produkált. Habár a helyszín jelenleg nem látogatható, mert a terület szigorúan védett, szerencsére számtalan már forrás fakad még az útvonalunk mentén. Ezek közül néhány nagyobb, néhány kisebb vízhozamú - utóbbira példa a hajdani Almás-kút, aminek foglalatát mára visszahódította a természet.

A túra elején az ingadozó vízhozamú Kajta karsztforrás tör elő a hegyoldal alsó triászkori mészkövei közül, amit a helyiek Vályus-forrásként emlegetnek, felidézve, hogy a vize régen az állatok itatóedényeit töltötte meg. Az útvonal végén, a Tengerszem-tó alatt fakad az éves átlagban kb. 1000 köbméter /nap vízhozamú Komlós-forrás, amely a barlangterápiáról is nevezetes Béke-barlang vizeit hozza felszínre. A víznyerő helyet a kirándulók is gyakran felkeresik – azt azonban kevesen tudják, hogy a bukógáttal ellátott forráson kívül az asztmaszálló keleti sarkában is van egy foglalt forrás, amely valójában a Komlós-forrás legalsó fakadási helye, a helybeliek Komlós-kútnak nevezik. A terepszinten kialakított foglalásból felszín alatti csatorna vezeti a vizét a Jósva-patakba, ezért láthatatlan.

A szerző tippje

 • Ha Jósvafőn vagy Aggteleken járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki az Aggteleki-karszt fő attrakcióit, a cseppkőbarlangokat! Keressünk fel minél többet, mert mindegyik egyedi természeti látványosságokat rejt.
 • A barlangok egyénileg nem látogathatók, de a Nemzeti Park több vezetett túrát is kínál, melyek különböző hosszúságúak, nehézségűek. A nemzeti park túravezetői remek szakemberek, föld alatti túrák kalauzaként részletesen, mégis izgalmasan mesélnek a barlangok és a cseppkövek keletkezésének geológiai, kémiai hátteréről, a a föld alatti járatok felfedezésének és kiépítésének történetéről, ritka élővilágáról.
 • A sártól, fizikai megerőltetéstől nem félő ínyencek előre egyeztetett túrán bejárhatnak, megmászhatnak, sőt bekúszhatnak teljesen zárt járatokat is: a Kossuth- és Meteor-barlangot.
 • A Nemzeti Park évi néhány koncertet is rendez a föld alatti hatalmas barlangüregekben. Ha túránkat egy ilyen koncerttel össze tudjuk kötni, hihetetlen élményben lesz részünk. Az óriási természetes termeknek fantasztikus az akusztikája, a cseppkő-képződményeket életre keltő fényjáték pedig semmihez sem hasonlítható.
 • Sétáljunk egy órát Jósvafő ódon utcácskáin! Nézzük meg a gyönyörű, fehérre meszelt, tornácos, műemlék védettségű házakat, a tájházat és a kőfallal körülvett templomot is!
 • Ebédeljünk, vacsorázzunk a Jósvafői Tengerszem szálló éttermében, vagy a Jósvafő központjában lévő Malom étteremben!
Várnai László profilképe
Szerző
Várnai László
frissítve: 2019-07-26
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
207 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Tengerszem Hotel és Étterem

Hasznos linkek és ötletek

Az Aggteleki Nemzeti Park honlapján is tájékozódhatunk a barlangtúrákról.

Kezdés

Jósvafő, buszmegálló (210 m)
Koordináták:
DD
48.483437, 20.550055
DMS
48°29'00.4"N 20°33'00.2"E
UTM
34U 466750 5370132
w3w 
///őslakos.fénylő.kísér

Végpont

Jósvafő, buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A faluból a Dankó Pista utcán át vezet ki a P jelzés, ami 5 kilométeren át mutatja a helyes irányt.
 • A kitáblázott elágazásnál jobbra ráfordulunk a Z+ jelzésre - ezt 3,6 kilométeren át követjük.
 • Az út beletorkollik a Z jelzésbe, melyen jobbra fordulunk.
 • A Béke-barlang bejáratát elérve a kutatóház jobb oldalán követjük a Z jelzést.
 • Az emelkedőn keresztezzük az Aggtelek–Jósvafő műutat, és csatlakozva a S jelzéshez ereszkedünk vissza Jósvafőre, túránk kiindulópontjához.

A túra részletes leírása

A 250 lakost számláló Jósvafő hangulatos, műemlék védettségű központjától indulunk. A „jósva” szó szláv eredetű, jelentése „égerfákkal szegélyezett vízfolyás”. A „fő” utótag pedig a patak kezdetét, forrását jelöli. A falu hangulatát, szerkezetét meghatározza, hogy mindenütt víz csobog: négy patak, a Kecső, a Kajta, a Jósva és a  Tohonya találkoznak itt. A 19. században épültek meg a tornácos házak sorai, mögöttük ácsolt pajtákkal, csűrökkel, szénatárolókkal és egyéb melléképületekkel, melyek ma már alig láthatóak.  A faluban sétálva ne felejtsük el megnézni a malom épületét, a zsidó temetőt és a Kessler Huba emlékházat sem, amely a Baradla-barlang bejáratánál található.

A településről a zuzmók világába

A Jósva-patak hídján átkelve, a Dankó Pista utcán halad a P jelzés. Tucatnyi kis házat magunk mögött hagyva folyamatosan emelkedik az út. Balra rálátunk a falu kaszálóira, majd egy szűk, növényzettel sűrűn benőtt, párás vízmosást követve dél-délkelet felé vesszük az irányt. Két mohás sziklaoldal közt érünk be a vegyes lombos erdőbe. Az út és a jelzés egy idő után eltűnik; balra fölfelé, kelet felé kanyarodva a hegyoldalon bukkanunk rá ismét. Két kilométert követően az Almás-szőlők tisztásáról remek körpanoráma tárul elénk.

Az Aggteleki-karszt Magyarország egyik leghűvösebb tájegysége. Sok esetben párás, ködös az idő - az év 120-130 napja akár fagyos is lehet. Ennek egyik leglátványosabb jele, hogy az Almás-tető magára hagyott öreg gyümölcsösében az állva elpusztuló fákat vastag, egybefüggő szürkéskék réteggel borítja be, eszi meg lassan a kék haraszt. Ennyi gombafajtát egyetlen túra alatt ritkán látni. Az erdőben kibukkanó sziklákat is vastagon lepik be a mohák, zuzmók.

3,6 kilométert megtéve a kitáblázott elágazásnál hegyes szögben jobbra, nyugati irányba szinte visszafelé térünk rá a Z+ jelzésre. Egy ideig fenyőerdőben, majd fenyőkkel vegyes bükkösben haladunk. Érdemes szemügyre venni a beavatkozás nélküli, érintetlen erdőt, amiben rengeteg a kidőlt, korhadó fa, rajtuk számtalan gombafajtával.

Töbrök és (gyógy)barlangok között

Utunk során kisebb, 5-6 méter átmérőjű töbröket, azaz bombakráter formájú víznyelőket láthatunk. E geológiai képződmények a karsztos területek legjellemzőbb felszíni formái; a lassú kioldódás folyamatosan gödörré mélyíti a kőzetet. A töbrök alján víznyelők,  zsombolyok keletkeznek, de sok esetben előfordul, hogy az aljukat a beomló talaj, törmelék, agyag tömíti el. A kisebb mélyedéseket elhagyva bal oldalt láthatjuk a Bíbic-töbröt, mely ezeknél jóval nagyobb, kb. 15 méter széles és azonos mélységű, ráadásul tele van bedőlt fatörzsekkel.

Z+ jelzés 2,6 kilométer után beletorkollik a Z jelzésbe; ezen jobbra, északnak fordulunk. Hozzávetőleg egy kilométer után elérjük a Béke-barlang egy mesterségesen kialakított bejáratát, amelyhez tucatnyi lépcsőfok vezet. A fokozottan védett üreg  az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült, csak szervezett túra keretében látogatható, a bejáratot lezárt vasajtó védi. 

Az 1952-ben felfedezett barlang hosszúsága 7183 méter, függőleges kiterjedése 97 méter. Két kiépített és egy mára lezárt bejárattal rendelkezik, a denevérek pedig számos, az ember által feltérképezhetetlen, parányi repedésen át jutnak le a mélyére. A Béke-barlang, az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja, hazai viszonylatban a leglátványosabb, leggazdagabb cseppkőalakzatokkal rendelkezik. Az üregek levegője rendkívül tiszta, nincs benne szálló por, pollen, baktérium vagy vírus - emellett igen magas, 85 és 100% közötti a páratartalma, kiugróan magas oldott kalciumszinttel. Méltán érdemelte ki a „hazánk első gyógybarlangja” címet - az egyik bejárat közelében egy barlangterápiás termet is kialakítottak a légúti betegségekkel küzdőknek. Meg kell említenünk a barlang különleges, antibiotikumos hatását is, aminek felfedezését egy véletlen felismerésnek köszönhetjük: a betegen dolgozó barlangászok a munkavégzés után csodálatos gyógyulásról számoltak be. Ahogy elkezdték vizsgálni ennek a hátterét, rájöttek, hogy a levegőben található penészgombák spórái és a talajban található összesen 72 féle gomba mindegyike antibiotikumot termel, ami jó hatással van az emberi szervezetre.

Az ösvényen továbbhaladva, a domboldali tisztás végében találjuk az aprócska, jó állapotú barlangász kutatóházat; ennek jobb oldalán kaptat felfelé a Z jelzés. A kijelölt turistaút idővel északnyugatnak tart – vigyázzunk, mert a sokkal kijártabb erdészeti út elvihet minket keleti irányba! Egy kilométer után elérjük az Aggtelek – Jósvafő autóutat, s azt keresztezve, a S jelzéssel együtt, a szerpentinesen ereszkedő autóúton újra átkelve, meredek lejtőn érünk vissza a faluba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Miskolcról induló távolsági buszról a Jósvafő, autóbusz-váróterem megállóig kell utazni.

Megközelítés

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul. 

Parkolás

 • Autónkat a falu közepén lévő parkolóban hagyhatjuk. Ha ott már nincs hely, a Petőfi Sándor és Dankó Pista utca sarkán is parkolhatunk a KRESZ szabályainak megfelelően. 

Koordináták

DD
48.483437, 20.550055
DMS
48°29'00.4"N 20°33'00.2"E
UTM
34U 466750 5370132
w3w 
///őslakos.fénylő.kísér
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • A Bükk turistatérképe

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Valter Emilia profilképe
Valter Emilia kérdése · 2021-10-15 · Közösség
Jósvafő-Aggtelek gyalog hány km, nehézségi foka? Milyen szintkülönbség van?
Mutass többet!

Értékelések

5,0
(1)
Varga József
2021-03-02 · Közösség
Február végén egyes részek nagyon nehezen járhatók. A télen kidőlt fák sok esetben elzárják a túristaútvonalat. Az útvonal bizonyos részein bokáig süllyedsz a sárban.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,3 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
256 m
Szintcsökkenés
256 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp