Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Séta a Szádelői-szurdok sziklavilágában

Gyalogtúra · Gömör-Tornai-karszt
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Balra lent eltörpül a Cukorsüveg
  Balra lent eltörpül a Cukorsüveg
  Fénykép: Sali Zoltán
m 600 500 400 300 200 8 6 4 2 km

A sziklafogakkal és vad mészkőbordákkal keretezett Szádelői-szurdokvölgy váratlan „beszakadásként" hasít a Gömör-Tornai-karszt erdős fennsíkjainak lapos látványába. Az éppencsak a határ túloldalán húzódó, monumentális kanyon a benne futó aszfaltúton könnyen végigjárható, de aki a körtúrát választja, az alul- és felülnézetből is megcsodálhatja a festői sziklavilágot.

könnyű
Hossz 9,7 km
3:00 óra
460 m
460 m
640 m
250 m

Meglepő, szinte tájidegen látvány a Szádelői-szurdokvölgy (Zádielska tiesňava) sziklabordás alakzata a lapos fennsíkokkal keretezett Torna-völgy peremén. Mivel nincsenek körülötte nagyszabású formák vagy magas, csúcsos hegyek, önmagában árválkodik - és éppen ebben rejlik a hatása. Minél közelebb megyünk hozzá, annál vadabb benyomást kelt, szabdalt sziklaidomai alulról nézve a magashegységek világát idézik.

Ennek ellenére végigmenni rajta nem kihívás, hiszen alján az egykori (ma a forgalom elől elzárt) Kassa – Rozsnyó kocsiút húzódik, ezért egyszerű sétával átszelhető. Aki a természetes állapotú, terepi akadályokat rejtő, kalandos szurdokokat kedveli, azzal vigasztalódhat, hogy itt semmi nem vonja el a figyelmet a grandiózus sziklaképződményekről és a patak zúgóiról. Ezekből pedig megszámlálhatatlan mennyiségűt vonultat fel a hasadék, amelynek végén, az útvonal fordulópontján még egy turistabüfét is találunk.

A Szádelői-völgy szépsége teljes valójában csak fentről bontakozik ki, ezért a túra második felében a szurdokperemre kapaszkodunk, és a rövid, mérsékelt meredekségű emelkedés után a szakadék lehengerlő panorámáiban gyönyörködhetünk. A kanyon tulajdonképpen egy „kifordított barlang", amelyet a szomszédos, magasabb hegygerinc felől érkező, ezért bőséges vízutánpótlású patak alakított ki, amint a karsztos területre érve a mészkőtömb belsejébe nyelődött, és barlangokat vájt. Az egyre mélyebb járatok sorban omlottak be, mígnem összeérve mély, szakadékos völgyet formáltak, a peremi szirtek és sziklazugok pedig az egykori mellékágak maradványai.

A rövid körtúra viszonylag könnyű, hiszen a völgyben és a platón is egyszerű a terep, és kiránduláshoz szokott családoknak is jó választás, mivel mindegyik szakasza élményszámba megy.

Ajánlott időszak a túrához: bár a túra egész évben járható, a nyári hőségben nem érdemes elindulni. A szurdokban ilyenkor is kellemes a hőmérséklet, de a fennsíkon forróság honol, és a nyílt szakaszokon nincs hova rejtőzni a tűző nap elől.

A szerző tippje

 • Vizet nem találunk a fennsíkon, ezért meleg időben bőséges készlettel induljunk el!
 • A szurdok végén áll a Zádielska chata feliratot viselő turistabüfé. Ez a nyári szezonban minden nap nyitva tart, a téli időszakban csak a hétvégék körül.
 • A szurdok és környezete rezervátum, azaz a kijelölt turistautakat tilos elhagyni.
 • Érdemes a túrát a tavaszi virágpompa vagy az őszi színkavalkád időszakára tervezni, mert a táj színei ekkor igazán élénkek.
 • Bár a túra rövid, a nézelődés sok időt elvisz, ezért számoljunk az előzetesen saccoltnál hosszabb menetidővel.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-03-22
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Na Skale elágazás, 640 m
Legalacsonyabb pont
Szádelő (Zádiel), 250 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 39,61%Földút 11,26%Ösvény 47,71%Utca 1,39%
Aszfalt
3,8 km
Földút
1,1 km
Ösvény
4,6 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A sziklaperemeken különösen körültekintően mozogjunk, hiszen a köves felszín csúszós, főleg esőzések után.
 • Havas időben tartsunk távolságot a letörésektől, mert a szél által felhalmozott hó alatt nem mindig látjuk, hol ér véget a hegyperem.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Szádelői turistaház weboldala itt elérhető.
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Szádelő (Zádiel), parkoló (264 m)
Koordináták:
DD
48.617600, 20.832307
DMS
48°37'03.4"N 20°49'56.3"E
UTM
34U 487640 5384961
w3w 
///megtart.tűlevelű.sikeres

Végpont

Szádelő (Zádiel), parkoló

Útleírás

Itiner

 • A Szádelő (Zádiel) szélén található parkolóból a P jelzést követjük a szurdokon végigvezető aszfaltúton.
 • A szurdok végi elágazásban egyenes irányt tartva rövid kitérőt teszünk a turistabüféhez (Zádielská Chata), majd visszasétálunk az elágazáshoz.
 • Balra térve, a K jelzésen kapaszkodunk föl a fennsíkra, és végigmegyünk a szurdokperemen.
 • A második kilátópont utáni elágazásból jobb felé, a tanösvény Z/ jelzésén ereszkedünk vissza Szádelőre.
 • A faluban jobbra fordulunk a P jelzésre, amely visszavezet a parkolóba.

A túra részletes leírása

Séta a sziklafalak alatt

Szádelő (Zádiel) házsorai éppen addig nyúlnak, amíg a hegyek engedik, a faluszéli parkoló körül már a sziklafalak határozzák meg a tájat. A szabdalt mészkőszirtek közelségét a település neve is őrzi: a szád régi magyar szó, amely nyílást vagy hasadékot jelent, ez előtt fekszik a falu, így már érthető is a Szádelő név. A P jelzésű tanösvény végigvezet a völgyön – amely formavilágát tekintve inkább szurdoknak nevezhető, és bár turistaút már 1886-tól vezetett benne, az 1928-ban lefektetett aszfaltút puhított valamicskét vad jellegén. (A korabeli feljegyzések szerint, aki korábban végig akart haladni a kanyonon, annak deszkát is kellett magával vinnie, ha nem akart a vízbe gázolni. Az ösvényt a Magyar Kárpát Egyesület Keleti-Kárpátok osztálya építette, hídjaihoz két gróf, köztük a terület birtokosa, Dreher Antal biztosította a fát.)

A tanösvény információs táblái magyar nyelven is olvashatók, és a túra első felében a betont tapossuk csupán. Így viszont séta közben más dolgunk sincs, mint a hatalmas sziklaidomokat és „szobrászuk", a Szár-patak (Blatnický potok vagy Chotárny potok) zúgóit figyelni. Eleinte még szélesebb a völgy, aztán a meder és az aszfalt mellett megjelennek a mohos mészkősziklák, a vízfolyás pedig kisebb-nagyobb kőlépcsőkön bucskázik le. A vízesések újra és újra felbukkanó, de apró látványelemek, a sziklaformák viszont egyre csak szaporodnak és növekednek. Néhol a magasból lepergő kőzettörmelék kisebb-nagyobb lejtői terülnek szét egy-egy oldalvágatban, aztán már ténylegesen függőleges falak alatt menetelünk. Feltűnik egy gigászi, egyenes mészkőtorony is: a kanyon ékessége, a 105 méteres Cukorsüveg (Cukrová Homoľa) Szlovákia legmagasabb sziklatornya. Hajdanán a fennsíkhoz tartozott, aztán az erózió keskeny bordát faragott belőle, végül teljesen elszakította korábbi környezetétől.

Kikerüljük a karcsú „mészkőszobrot”, és a szurdok legszűkebb, mindössze néhány méter széles szorosán kelünk át. Ahogy egy 1864-ből származó tájleírás kiválóan megfogalmazza: „a sziklák között lesiető hegyipatak szakadatlanul cseveg, s futását jelzőleg majd susogó, majd csörgő, majd zuhogva csapkodó hangmenetekbe megy át, s csak a bérczek felett nyargaló szél harsogja tul koronkint versenyző, vad akkordjaival.”

A patak felé ki-kihasasodó, egyre zordabb, töredezett sziklaformák a Szlovák Paradicsom bármely szurdokába belesimulnának, és a bordáikat kerülgető patak is kellemes látvány. A völgy végül kiszélesedik, és egy elágazásnál végleg elmaradnak a mészkőbércek – innen tegyünk rövid kitérőt a turistabüféhez egyenes irányt tartva. A völgykereszteződésbe épített, platók letöréseivel keretezett létesítmény remek feltöltődési lehetőség túránk fordulópontján: ha nyitva tart, ehetünk és ihatunk is egyet, mielőtt nekivágunk a kaptatónak. (Bár az épület falán a Zádielská chata, azaz „Szádelői turistaház" felirat olvasható, ez valójában csak egy büfé, a kulcsosházként működő szálláshely odébb található. Turistaház már a 20. század elején is állt itt, de a mesebeli rönképület a II. világháborúban megsemmisült. Később a sziklavilág elsősorban a kassai sziklamászókat szólította ide, ezért az 1960-as években ők építettek maguknak új házat a közelben.)

Panorámák a sziklaperemről

Az elágazásba visszatérve ezúttal balra, a K jelzésre fordulunk. Üdülőt hagyunk el, és szálbükkösben, mérsékelt emelkedőn kanyargunk föl a Szádelői-fennsík (Zádielska planina) platójára. Ahol fáradalmainkért rögtön kilátópont (Na Skale) jutalmaz: a hegyperemi tisztásról immár felülnézetből csodálhatjuk meg a szurdok falaiból kitüremkedő sziklavilágot. Tényleg mintha csak kiszakadt volna egy szelet a fennsíkból, minden körítés nélkül tűnnek elő a vaskos sziklabarázdák. És természetesen a helyi legendárium is ebből a látványból táplálkozik, amikor a szakadékon menekülés közben átugrató lovasokról (köztük Szent László királyról) regél. A Cukorsüveg apró, de tetszetős torony innen nézve, és ha felidézzük, hogy mutatott alulnézetből, az jól érzékelteti a hasadék méreteit.

Utunk ezután a kanyonnal párhuzamosan vezet végig a hegyhát keszekusza erdőségén és rétjeinek láncolatán. A karsztos mélyedések (pl. töbrök, víznyelők) miatt hepehupás felszínt egykor összefüggő erdőség borította, de a fák letermelése után a falubeliek legelőként hasznosították a könnyen átjárható terepet. Ez néhány évszázad alatt lepusztította a sekély talajréteget, a karros, köves felszínt pedig csak lassan, nehezen hódítja vissza a bokorerdő – ami újra előretör, hiszen juhnyájak már csak elvétve legelnek a térségben. (Azért pont ezen a réten, nyáron nem ritka a kolomp hangja.) A növényvilág viszont meglehetősen sokszínű, hiszen a fennsík a kárpáti és pannon flóratartomány határán fekszik, és élénk mikrodomborzata mozaikos mikroklímát rejt, amihez a flóra is alkalmazkodik. Előfordul itt a havasi őszirózsa és a korai szegfű, a mészkősziklák között pedig fellelhető a tornai vértő is, amely az egész világon csak itt, a karszt néhány pontján fordul elő.

A turistaút ismét a vegyes, átláthatatlan fakavalkádba vezet, és átkel egy vaskori eredetű erődítmény sáncán. A temérdek, oltalmat nyújtó barlang miatt már az ősember is megfordult a térségben, de IV. Béla neve is előkerül az egyik üreghez kötődő mondában – annyi bizonyos, hogy a király regnálása idején vadászott a környéken. Végül az ösvény ismét kivezet a szurdokperemre, ahonnan végre feltárul a kanyon mészkőkorridorja. A látvány lehengerlő: 300 méter mélyről zúg a patak, szemközt pedig éles sziklabordák támasztják a megszakadó fennsíkokat. Különösen a vegetációs időszakon kívül részletgazdag a panoráma, amikor a gyűrt mészkőszőnyeg teljes valójában kibontakozik lombpaplanjából – a kontúrokat még ki is emeli, ha esetleg egy kis hó is fehérlik a tarajokon. Ellenkező irányban a határon emelkedő Alsó-hegy és az Aggteleki-karszt látszik a Torna széles lapályának túloldalán, de a szurdoknál nem kevésbé festői az elsimuló Felső-hegy alakja sem.

A szakadék peremét elhagyva röviden erdőben, majd ördögszántáson (köves, karros terepen), borókabokrok között hullámzik az ösvény, így érkezünk meg a lejutás lehetőségét kínáló elágazáshoz. Jobbra, a tanösvény Z/ jelzésén ereszkedünk le napsütötte, ebből fakadóan nyáron kellemetlenül forró, karsztbokorerdős szerpentinen. A sziklás tereplépcsőkben dúskáló ösvényen Szádelő, a Torna völgye és a szomszédos fennsíkok látványa kísér a hegylábhoz. A faluba érkezve jobbra, a P jelzés mentén jutunk vissza a parkolóhoz, a buszmegállót pedig bal felé találjuk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Moldava nad Bodvou (Szepsi) és Jablonov nad Turňou (Szádalmás) között közlekedő buszokról a Zádiel megállóban kell leszállni, ez Szádelő közepén található.
 • Szádelőre kevés busz megy be, több áll meg a falutól délre húzódó, 16-os számú főúton. Itt a Dvorníky-Včeláre, Dvorníky, PD buszmegállóban, vagy más buszokról a Dvorníky-Včeláre, Dvorníky, čakáreň buszmegállóban kell leszállni (Szádudvarnoméhészen), és onnan besétálni Szádelőre (lásd lejjebb).
 • Szádelőre a határhoz közeli helyzete ellenére nehéz eljutni Magyarországról tömegközlekedve, mert Kassáról nem ideálisak a csatlakozások. Aki nem autóval érkezne, annak a Hídvégardóhoz közeli Tornanádaska, országhatár buszmegálló is egy megközelítési lehetőség, onnan is át lehet sétálni (lásdó lejjebb, a megközelítésben). Ez azonban egy irányban is több mint egyórás séta.

Megközelítés

 • A túra kezdőpontja a falu hegy felőli végén található, ami a főutcán, a P jelzést követve elérhető (420 m, 18 m szintemelkedés).
 • Szádudvarnokméhész, avagy Dvorníky-Včeláre felől a faluközpontban Szádelőre kiágazó úton, a P jelzésen érjük el a túra kezdő- és végpontját (1,8 km, 50 m szintemelkedés).
 • Hídvégardó felől, a határról közutakon kanyarogva érjük el Szádelőt (5,5 km, 87 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni Szádelő (Zádiel) felső végén, a faluszéli parkolóban lehet, ahonnan a túra is indul.

Koordináták

DD
48.617600, 20.832307
DMS
48°37'03.4"N 20°49'56.3"E
UTM
34U 487640 5384961
w3w 
///megtart.tűlevelű.sikeres
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 139. számú térképe (Slovenský kras – Domica) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
9,7 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
460 m
Szintcsökkenés
460 m
Legmagasabb pont
640 m
Legalacsonyabb pont
250 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp