Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kalandtúra Csobánka sziklakoronáján

· 13 értékelés · Gyalogtúra · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csobánka központjában megismerkedhetünk a falu múltjával
  Csobánka központjában megismerkedhetünk a falu múltjával
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
A sziklás ormokkal tetőző pilisi csúcsok körét járjuk be Csobánka felett csodás kilátásokkal, a látványos és érdekes Mackó- barlanggal, a sziklamászók kedvelt gyakorlóhelyével, az Oszoly sziklakiszögellésével fűszerezve.
nyitva
könnyű
Hossz 10,9 km
3:37 óra
503 m
503 m
522 m
174 m

A Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsainak ölelésében nyugvó Csobánka festői környezetét több perspektívából csodálhatjuk. A sziklagyepeken, hegyi réteken a tavasz első hírnökei ugyanúgy megtalálhatók, mint a hűvösebb tölgyes-bükkös erdők avarjában az őszi szezon jellegzetes gombái. Természetes kilátópontként az Oszoly csúcsa, a Nagy- és Kis-Kevély egyedülálló panorámával kecsegtet; előbbi Csobánka környékére, valamint a Pilis és Visegrádi-hegység központi részére nyújt remek kilátást, míg a Kevélyek a fővárosra, a Budai-hegységre, a Pilis-hegység központi részére nyit tágas panorámát. A zegzugos vidék megannyi arcának köszönhetően az állat- és növényvilág is gazdag és változatos a területen.

Túránk során szembetűnő a kibillent réteglapokkal élesen az égnek meredő Pilis mészkőbérceinek kontrasztja a lankás formákban hullámzó vulkanikus Visegrádi-hegységgel szemben. A két hegység határát alkotó Kovács-patak völgyébe ékelődő faluból és a környező csúcsokról remekül belátjuk, és testközelből tanulmányozhatjuk is a Pilis hegyég kőzeteit. Számos sziklás kilátópontnál a lábunk előtt hever a murvává aprózódó, töredezett felszínű dolomit, a vastag pados rétegződésével települő dachsteini mészkő és a fővárosi épületekben legtöbbször visszaköszönő hárshegyi homokkő. Az egykori Pangea szuperkontinens óceán méretű öblében keletkezett a fehér, mészalapú üledék, mely aztán hegységalkotó tömegben halmozódott fel, vált kemény és rideg kőzetté. Az Alpok felgyűrődése közben a tektonikus erők következtében számos kőzetblokk szakadt le és sodródott kelet felé eredeti helyzetéből, utazásuk során feltöredeztek és jéghegyek módjára billentek, süllyedtek, emelkedtek a kőzetlemez részeként.

Ez az izgalmas, változatos táj kísér végig utunkon az Oszolytól a Csúcs-hegy bányaudvarán keresztül a Kevélyek ormáig a Pilis hegység legkönnyebben megközelíthető és legváltozatosabb vidékén.

A szerző tippje

 • A túra több körre oszlik, amiket levágva kedvünkre rövidíthetjük a távot, így csak az Oszolyra vagy a Kevélyre is felmehetünk, de a Kis-Kevély kilátóhelyén is spórolhatunk, ha rosszra fordulna az idő.
 • Vigyünk magunkkal lámpát és távcsövet! A Mackó-barlang tágas csarnokában körbe tudunk nézni bármilyen hatékony fényforrással, míg a kilátópontokról felfedezhetjük az apró részleteket is egy éles távcsővel, ha az időjárás kegyes hozzánk.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
522 m
Legalacsonyabb pont
174 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 4,11%Földút 17,97%Ösvény 70,85%Utca 7,04%
Aszfalt
0,4 km
Földút
2 km
Ösvény
7,7 km
Utca
0,8 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Sok sziklát körbejárunk Csobánka környékén. Óvatosan mozogjunk a peremeken, köves felületeken, de a murvás ösvényeken is. Kifejezetten csúszóssá válhatnak a lekoptatott sziklák, főleg csapadékos, téli időben.
 • A Mackó-barlangban érdemes fejlámpát vagy bármilyen hatékonyan világító eszközt használni a sötétben a félhomályban meglapuló akadályok, veszélyek felismeréséhez.

Kezdőpont

Csobánka, Fő tér (parkoló) (174 m)
Koordináták:
DD
47.641871, 18.968161
DMS
47°38'30.7"N 18°58'05.4"E
UTM
34T 347390 5278496
w3w 
///manók.álarc.jegyez

Végpont

Csobánka, Fő tér (parkoló)

Útleírás

Itiner:

 • A S+ jelzésen indulunk a Kossuth Lajos utcán az Oszoly alatti nyeregig, a S jelzésig.
 • A S és S▲ jelzésen kanyarodunk fel rövid kitérővel az Oszoly tömbjére a csúcs kilátópontjához.
 • A nyeregbe visszatérve a S jelzésen megyünk tovább a Csúcs-hegyen keresztül Csobánka délkeleti széléig, ahonnan a P jelzés kíséretében túrázunk a Kevély-nyereg alá.
 • A Kevély nyeregtől teszünk egy kört a Nagy-Kevély körül északról a P◼ jelzésen, majd a P jelzésre váltva a csúcson át visszaereszkedünk a Kevély-nyeregbe.
 • A K▲ jelzésen teszünk egy kitérőt a Kis-Kevély csúcsára, majd a S jelzésen leereszkedünk a Mackó-barlang érintésével Csobánka szélére.
 • Csobánkán a Táncsics utcán, a P+ jelzést követve visszasétálunk a központba.

A túráról részletesen:

Csobánka felett, mészkő és homokkőszirtek között

Csobánka főteréről indulunk a S+ jelzésen a falu felett kevélyen meredező csúcsok irányába. Szemben velünk a sziklás hegyoldal meredeken szökik a magasba. Jó pár mészkőtoronyból áll az a falsáv, ahol a hazai hegymászók már több mint egy évszázada gyakorolják a sziklamászás technikáját, edzik testüket és lelküket a nagy hegyek világához. Jó időben, főként hétvégén biztos látunk mászókat a függőleges falakon egyensúlyozni.

A Kossuth utcán kanyarodunk fel az erdők határához egy öreg tölgyfákkal árnyas utcavégi ligetnél. A sziklás Oszoly-csúcs alá érve egy hirtelen meredekké váló csapással törünk a csúcs alatti nyereg irányába. Hamar felérkezünk az izzasztó, de alig 100 méteres szintemelkedést leküzdve a csúcs alá, ahol már megszelídül a formavilág, és bekapcsolódunk a Pomázról érkező S jelzésbe. Egy rövid kitérőt teszünk a S, majd S▲ jelzésen az Oszoly-csúcsra, illetve a csúcs alatti kilátópontra. Molyhos tölgy hagyásfákkal és kisebb rétekkel tarkított fiatal erdőben haladunk. Az öreg fák terebélyes lombkoronája mutatja, hogy nem is oly régen itt még tágas legelők nyitották a lankásabb hegytetőt, ahol gömb alakú lombkoronát tudtak növeszteni a delelőfának meghagyott tölgyek. A falu a nevét az alapító legeltető pásztoroktól, a csobánoktól kapta.

A csúcs után kitárulkozó panoráma lebilincselő kitettséggel és részletgazdagsággal fogad, látványában és hangulatában a környék legimpozánsabb orma. Madártávlatból látunk rá a falura és a Kovács-patak tágas völgyére, melyet a Pilis és a Visegrádi-hegység meghatározó hegyei kereteznek. Legfeltűnőbb a határozott, mértani formákkal kiemelkedő Pilis tömbje, alatta a ferdén kibillent réteglapokkal meredező Hosszú-hegy és a Ziribár, illetve utunk további csúcsai, a Kevélyek és a Csúcs-hegy. A meredek, kúpos formákkal grandiózus Pilis hegység ellentettje a hullámos púpokban tetőző, masszív vulkáni tömeg, a Visegrádi-hegység vonulata, a Kovács-pataktól északra, mely az adótornyokkal tűzdelt Dobogó-kő ormában tetőzik.

 A S jelzéshez visszatérve dél felé folytatjuk túránkat egy kisebb nyeregbe ereszkedve, ahonnan a következő kőzethullám, a Csúcs-hegy megmászására lendülünk. A sziklás gerincen felvezető, szerpentinező út több ponton bepillantást enged Csobánka irányába a gyér növényzet. A hegytető túloldala régi kőfejtő volt, számos épületet emeltek a faluban az itteni homokkőből, ami a dolomithoz képest sokkal ellenállóbb, jobban faragható és kevésbé töredezett. Pár nagyobb tömb még megmaradt a bányaudvarban, ami közelről megvizsgálva jól látható apró szemű kavicsok és homokszemcsék mátrixából áll, a Pannon-tenger partvidékének 30 millió éves fövenyéből összecementálva.

A Nagy-Kevély panorámaköre

A bánya után a Majdán-nyeregbe ereszkedünk, némi oldalazás után Csobánka házai felett átpártolunk a P jelzésre, ami bükkös erdővel árnyas bevágásban kapaszkodik a Kevély oldalába. A Kevély-nyereg alatt egy erdőgazdasági utat keresztezünk, ahol rátérünk a Kevély északi oldalába kanyarodó P◼ jelzésre. Bár kitérővel vezet fel a csúcsra, a hegytömb sziklás, bükkerdős északi vidéke hangulatos oldalazást kínál. Alig emelkedünk a szintúttal, csak a legkövesebb részeken kell kicsit kapaszkodnunk a könnyebb vonalvezetés érdekében. A szikláknál kis üreget is felfedezhetünk, de a tágasabb környezetünkben több barlangi járat is nyílik a mészkőtömbök között, mint a Zöld- és a Kristály-barlang kicsivel alattunk.

A délkeleti gerincre átfordulva már szellősebb, bokrosabb, ligetesebb erdőkben oldalazunk a gerincen kapaszkodó P jelzésre váltva. Alacsony növésű karsztbokorerdőben törünk a csúcsrégió felé, ahol a hegyet alkotó sziklák egyre látványosabban uralják környezetünket. A Budapestet övező csúcsok legmagasabbikát, a Pilis hegység fő tömegét alkotó dachsteini mészkő és fődolomit építi fel, mely 220 millió éve, a mai Afrika északi partvidékén keletkezett sekélytengeri élőlények összecementálódott vázából. A több száz (néhol 2000) méter vastagságú kőzettömeg a tektonikus mozgások következtében észak-északkelet felé kibillenve, a déli oldalon vetősíkok mentén feltöredezett, és meredeken kiemelkedett. Ez a hatalmas mértékű tektonikus mozgás az oka az egész Pilis hegység, így a Nagy-Kevély sasbércszerű kiemelkedésének. Helyzetéből adódóan remek kilátópont, ahonnan a Budai-hegységre, a Pesti-síkságra és a kettő közé beékelődő Duna völgyére tekinthetünk a magasból. Tiszta időben a főváros nagyobb épületei is kivehetőek a szürke tömegből, illetve keletre hazánk legmagasabb hegyvidéke, a Mátra is látható.

A napsütötte, sziklás déli oldal melegkedvelő és szárazságtűrő dolomitsziklagyepnek ad otthont, melyen egyedi ökoszisztéma alakult ki. A dolomitra jellemző, hogy rosszul oldódik, ellenben ridegsége miatt könnyen aprózódik, főként a hő ingásnak erősen kitett, napsütötte oldalakon. Ezen a folyamatosan pusztuló, aprózódó felszínen csak gyér talajtakaró tud kialakulni, a dolomitból csekély ásványi anyag kerül az egyébként is sovány talajba. A szélsőséges környezetben csak az erre specializálódott fajok képesek megélni, mint a közönséges bakszakáll, a piros gólyaorr, a macskafarkú veronika, az árvalányhaj vagy a fokozottan védett magyar gurgolya. Tartsuk tiszteletben az itt lakó élőlények otthonát, és a turistaösvényen maradva szemléljük ezt a törékeny közösséget!

Kitérő a Kevély-nyergből a hangulatos kistestvérhez

A túloldalon ereszkedve is sziklákkal, tisztásokkal vegyes vidéken haladunk, majd rövid sétával a stratégiai helyzetű Kevély-nyeregbe érkezünk. A Kevélyek gerincének mély pontján számos turistaút találkozik, ahol pihenőhelyek nyújtanak kényelmet a megfáradt turistáknak. Ma már csak a nyeregben fekvő rét Kis-Kevély felé eső szélén található kőpad és tábla emlékeztet a hajdan itt állt menedékházra. A Stromfeld Aurélról elkeresztelt házikót az 1920-as években építették a Természetbarátok Turista Egyesületének tagjai a hátukon felhordott alapanyagokból 5 éven keresztül. A világháború után a Pilisi Parkerdő kezébe került a ház, melyet a rendszerváltást követően a Budapesti Természetbarát Szövetség kívánt üzemeltetni. A hivatalos átadás előtti napon azonban a ház porig égett, csak évekkel később dózerolták el a romokat.

A Kevély-nyeregből kitérőt teszünk a K▲ jelzésen a Kis-Kevély csúcsára, ami jellegében nagytestvérére emlékeztet, de kevésbé látogatott. Hangulatában markánsabb kilátópontja miatt érdemes megtennünk ezt a közel kilométeres kitérőt. Bokrok alagútjában kacskaringózunk fel a hegytömbre, alig 50 méteres szintezéssel. Valójában a sziklaletörés a legmagasabb pont után található a hegytömb nyugati letörésénél. Ennek megfelelően a sziklás bérc impozáns rálátást kínál a Pilis hegység folytatására, Csobánka szélére és a Pilisvörösvári-medencére, a Budai-hegységgel és a Gerecsével a háttérben. Ha elég türelmesek vagyunk, a naplementét is megvárhatjuk innen, feledhetetlen élménnyel gazdagítva a túrát.

Utunk hátralévő része már csak egy kényelmes ereszkedést tartogat a Kis-Kevély tömbjéről. Bár a csúcsról a nyugati oldalban is visz le egy meredek csapás, ez jelzetlenül, rendkívül sziklás környezetben vág át az egyébként védett területen. Érdemes visszasétálni a Kevély-nyeregbe, és a S jelzésre térve lankásan ereszkedni a falu felé. Egy hosszabb oldalazás után a meredek részeket szerpentinezéssel küzdjük le, ahol a sziklás hegyoldalból egy újabb érdekesség bontakozik ki, a Mackó-barlang tágasan boltíves torka. A kényelmes menedék remek lakóbarlang, amit az aljzat üledékéből feltárt rengeteg állati és emberi lelet is tanúsít.

A barlang rétegeiben a felső-pliocénból származó egyik leggazdagabb csont- és eszközanyag került elő. A pilisszántói kultúrából származó kovaeszközök zöme penge, de véső, kaparó és fúró is megőrződött az egykor itt élő ősember szerszámai közül. Emellett számos állati csont (rénszarvas, ló, barlangi medve, hiéna, ősszarvas, őstulok, gyapjas orrszarvú) is napvilágra került a barlangi üledékből, melyek részben az itt lakó ősember táplálékából és a korábbi idők barlangban menedéket találó állatainak maradványaiból halmozódtak fel az aljzatban.

 A S jelzés levezet Csobánka szélére, ahonnan a falu házai felé térünk a P+ jelzés mentén. Rövid, de meredek ereszkedéssel a Táncsics utcán visszaérünk a központba.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Pomázról utazunk távolsági busszal Csobánka, községháza megállóhelyig.

Megközelítés

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulunk a Béke úton a K+ és Z+ jelzéseken, amik 100 m után a túra kezdőpontjára kalauzolnak.

Parkolás

 • Csobánkán  számtalan helyen tudunk parkolni a Fő téren. Találunk helyeket a községháza mellett a Dera közben, illetve a közért előtt is.

Koordináták

DD
47.641871, 18.968161
DMS
47°38'30.7"N 18°58'05.4"E
UTM
34T 347390 5278496
w3w 
///manók.álarc.jegyez
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(13)
Bojdán Miklós
2023-03-18 · Közösség
Nem kevés kaptató, és a lefelé út több helyen csúszós, görgő kavicsos. A panoráma miatt mindenképp megéri a fáradtságot, a kirándulást viszont semmiképp nem kellene a könnyű kategóriába sorolni. Ezt már más is jelezte korábban, túra választásnál megtévesztő.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-03-18
Egri Lilla
2023-01-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-01-07
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,9 km
Időtartam
3:37 óra
Szintemelkedés
503 m
Szintcsökkenés
503 m
Legmagasabb pont
522 m
Legalacsonyabb pont
174 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 9 Útpontok
 • 9 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp