Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Tevelesen a Pilisben

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Pilisi-hegyek · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Teve-szikla
  / A Teve-szikla
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kevély Hegyi Levendulamező
  / A Kevély Hegyi Levendulamező
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Mesterséges kőfülke és természetes kőteve
  / Mesterséges kőfülke és természetes kőteve
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Elindulás Budapest környékének egyik legjobb családi kirándulására
  / Elindulás Budapest környékének egyik legjobb családi kirándulására
  Fénykép: Nógrádi Attila, Együttműködő szervezetek
 • Útban vissza a parkolóhoz
  / Útban vissza a parkolóhoz
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • A túra családi voltát a Pilisborosjenő határában álló játszótér is meghatározza
  / A túra családi voltát a Pilisborosjenő határában álló játszótér is meghatározza
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
0 150 300 450 600 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3 Teve-szikla Az egri vár mása

Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát. Lehet sokat mászni, van természetes homokozó, és akár várjátékokat is szervezhetünk. A célban pedig meleg étel vár minket.

nyitva
könnyű
3,2 km
4:00 óra
83 m
83 m

Pilisborosjenő határában van egy népszerű túrabázis, ahonnan több, gyermekszemmel is élvezetes túrát tehetünk. A legjobb, de mindenesetre a legkönnyebb ezek közül a Pilis tevéjének és egy rejtélyes vár történetének a felfedezése. Lehet mászni, van dolomithomokozó, egy kis előkészülettel akár várjátékokat is szervezhetünk a gyerekeknek, tavasz végén pedig még levendulát is szedhetünk. Visszaérve a parkolóba friss bográcsétel vár ránk, legalábbis hétvégén. Az esetleges feles energiákat egy kellemes játszótéren vezethetjük le. A szikla nem egészen 1 km-re van a parkolótól, míg az egész kör 3,2 km – a főváros környékének egyik legjobb családi túrája!  

A szerző tippje

 • A helyszín valóban népszerű, ezért egy szép tavaszi vagy őszi hétvégén érdemes viszonylag korán megérkezni a falu szélén található parkolóba.
 • Azon túl, hogy könnyű körtúráról van szó, sok gyermekszemnek érdekes látványossággal, családbarát a bemutatott útvonal azért is, mert a célban könnyen és gyorsan ehetünk a Jenői FALÓ Büfében. A nyitvatartásról azonban feltétlenül érdeklődjünk az interneten (Google-ban és Facebookon egyaránt megtalálható a büfé).
 • Sok család babakocsival vág neki a távnak. Nagy kerekű babkocsival egyáltalán nem kivitelezhetetlen a feladat, de azért jó szívvel inkább a Teve-szikláig javasolható a babakocsis menet.
 • A túrán sok a nyílt terep, ezért nagy hőségben gyerekekkel nem ajánljuk!  
outdooractive.com User
Szerző
MTSZ
Frissítés: 2019-02-23

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
271 m
Legalacsonyabb pont
213 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca (233 m)
Koordináták:
Geographic
47.610540, 18.986862
UTM
34T 348704 5274978

Végpont

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca

Útleírás

Itiner:

 • Jenői FALÓ Büfétől a széles földúton, a K kerékpáros jelzést követve indulunk meg Csobánka felé
 • 500 métert követően térjünk le balra egy jelzetlen, de széles földútra
 • Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, amin eddig is jöttünk (míg a K balra letér)
 • Kb. 200 méter múlva érjük el a Teve-sziklát
 • A sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy megérkeztünk oda, kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához
 • A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésre
 • Jobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

A túra részletes leírása

Ha a gyerekek első bakancsos lépteit tervezzük és szervezzük, egy sor dologra kell ügyelnünk, már ha mi is élvezni akarjuk a túrát. Legyen gyerektársaság, legyen gyermekszemmel érdekes attrakció, legyen mese és játék a túrába szőve, legyen egyszerű étkezni a túra után, ne legyen túl meredek az ösvény, s nem baj az sem, ha egy játszótér is található akár az indulásnál, akár menet közben. A fentieket figyelembe véve a pilisi Teveles az egyik legjobb túra a főváros környékén.

Túra levendulamezővel a háttérben

A parkolóból kiszállva fölöttünk magasodik a Nagy-Kevély sasbérce, s megindulva a széles földúton a K kerékpár jelzést követve Csobánka felé, lényegében tartva azt az irányt, ahogy autóval jöttünk eddig, rögtön jobbra meg is látjuk az első látványosságot - már, ha jókor érkezünk. A látványos Kevélyhegyi levendulamező 2016 óta díszíti a falu határát: a lilába boruló hegyoldal a Nagy-Kevély impozáns csúcsával a háttérben valóban megkapó látvány. Virágzáskor (késő tavasszal, kora nyáron) szedd magad akció keretében mi is vihetünk haza pár csokorral, kiváló program a túra lezárására!

Mielőtt az erdőt elérnénk, térjünk balra a derékszögben nyíló széles, de jelzetlen földútra. Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, míg a K jelzés balra letér. (Egyébként akkor sincs gond, ha a faluból kivezető széles útról nem fordulunk le balra a szikla irányába. Ebben az esetben haladjunk tovább, kb. 200 métert követően, egy szép feszületet jobb kéz felől elhagyván szemből becsatlakozik az országos K jelzés. Ezen élesen balra visszakanyarodva egy minimális kerülővel ugyanoda jutunk.)

Dolomithomokozó a Teve-szikla aljában

A bizonyos szögből valóban tevére emlékeztető szikla geológiájáról és az egykori bányában megfigyelhető földtörténeti rétegekről információs tábla tájékoztat. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban, ahol kovás, forróvizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban, itt éppen teve formát magára öltve, kipreparálódott. Elvileg a sziklára is fel lehet kapaszkodni, de gyerekekkel ezt csak szülői felügyelet mellett tegyük, akkor is fokozott óvatossággal! Vagy inkább ne! A szikla alatt is bőven találunk ugyanis mókát: az egykori bányában (pl. az információs tábla mögött) biztonságosabban lehet mászni, de a sziklafalak tövében található dolomit porral való játék az igazi. Amit régen az asszonyok súrolópornak használták, az a gyerekeknek kiváló homokozó! És a bánya aljában van egy hatalmas és nagyon látványos sziklaüreg is!

Egy különös vár története

Ha kijátszottuk magunkat, akkor a sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy eddig is haladtunk, és kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához. Ezt a különös „romot" 1968-ban építették fel Pilisborosjenő határában mint az egyik legismertebb magyar film díszletét. Igazi kőből épült, hiszen emberek másztak fel rá a forgatás során. Azért itt húzták fel, mert a valódit várat körbenőtte a város, ezért forgatni ott nehéz lett volna, másrészt Budapest közelében volt, és szét lehetett lőni. Nem utolsósorban pedig a közeli katonai bázisról jó sok statisztát lehetett verbuválni.

A forgatás 40. évfordulójára a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta. Persze ne keressük itt a komplett erődítményt, a fa elemek már rég megadták magukat az időnek, cserébe a megmaradt falak kiváló terepet nyújtanak egy gyerekcsatának (különösen, ha előre készülünk például jelmezekkel). Vagy akár egy hosszabb pikniknek.

Maradjon energia a visszaútra!

De azért a gyerekfárasztással óvatosan, még vissza is kell jutnunk a parkolóba. Cserébe a Jenői FALÓ Büfében viszonylag gyorsan ehetünk egy meleg bográcsételt. Ez és az ott található játszótér (illetve a levendulamező, ha virágzáskor járjuk a túrát) kellő csali lesz remélhetőleg, hogy visszainduljunk. A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésreJobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kiindulópontjához pár perc séta Pilisborosjenő autóbusz-forduló, ahova Budapest Árpád hídtól járnak a buszok.

Megközelítés

 • A buszfordulóból a Dózsa György úton felfele elindulva 350 m-re találjuk a Jenői FALÓ Büfét és a játszóteret.

Autóval

 • A túra kiindulópontján, a Jenői FALÓ Büfé környékén a Prohászka Ottokár utcában a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

A szerző által javasolt térképek:

 • A Pilis térkép
 • Budai-hegység térkép


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

5,0
(3)
Árvayné Scheiling Anna
2019-08-21 · Közösség
Nagyon szép a táj. Kellemes, egyáltalán nem megerőltető. Nagyon tetszett. Mi csak a várhoz mentünk.
Mutass többet!
Levendula ültetvény
Fénykép: Anna, Közösség
Teve-szikla
Fénykép: Anna, Közösség
Hernádi László
2019-07-03 · Közösség
Tele van a környék gyönyörű virágokkal, botanikai ritkaságokkal!
Mutass többet!
Készült: 2019-07-01
Borzas len
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Gyapjas gyűszűvirág
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Gyapjas gyűszűvirág
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Kéküstökű csormolya
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Ökörfarkkórók
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Szent László tárnics
Fénykép: Hernádi László, Közösség
Híves Tamás
2019-07-03 · Közösség
A levendulamezővel induló könnyű túra egy óra alatt körbe járható. Ha valaki kevesli felmehet a mellette levő Kevélyre is.
Mutass többet!
Készült: 2019-07-03
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Show all reviews
Csak a szöveges értékelések jelennek meg.

A többiek fényképei

+ 11

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
3,2 km
Időtartam
4:00 óra
Szint +
83 m
Szint -
83 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!