Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Oszoly csúcs

Kilátóhely · Pilis-hegység · 329 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Naplemente az Oszoly csúcsán
  Naplemente az Oszoly csúcsán
  Fénykép: Farkas Péter

A Pilis egyik legkeletibb csúcsa jellegzetesen sziklás megjelenésével, csúcskeresztjével, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozására nyíló lenyűgöző panorámájával elsőrangú turistacélpont Csobánka és Pomáz között. Nyugati, sziklás letörésein a 19. század óta gyakorolnak a hegymászók, sziklamászók, míg keleti, lankás oldalán mára már elvadult, bokros, hagyásfákkal teli legelőfoltokat találunk.

A panoráma

A Pilis és a Visegrádi-hegység közötti tágas hegyközi medence keleti oldalát zárja az Oszoly mészkőszirtekkel körbebástyázott tömbje. Nagy kanyarral téríti el útjáról a Dunába igyekvő Kovácsi-patakot, amelynek partján a Pilis egyik leglátványosabb települése, Csobánka fekszik. A falukép meghatározó eleme a 2010-es évek óta kettős kereszttel ékesített, fehér sziklás csúcs, aminek mészkőfalain szinte mindig láthatunk pár apró, színes foltként mozgó sziklamászót. A túrázók a lankásabb északi és keleti oldalról megközelítve ostromolják a csúcsot, hiszen a sziklabérc tetejéről lenyűgöző panoráma nyílik a Pilis-tető és a Dobogó-kő által uralt hegyvidékre.

Az Oszoly csúcs két markánsan elkülönülő hegység, két szerkezetileg és formáiban is eltérő hegyvidék határára tekint. Tőlünk délre és nyugatra az Oszoly tömbjét is alkotó triász mészkőtáblák feltöredezett tömbjei, hosszan elnyúló, kibillent mészkőhátai alkotják a Pilis hegység bérceit. Az Oszolytól északra azonban egy sokkal tagoltabb, apró kúpok uralta vulkáni tömeg tornyosul a Visegrádi-hegység keleti részét alkotva. A hegység adótornyokkal tűzdelt, legmagasabb pontja a Dobogó-kő  nyugat felé tekintve az utolsó nagyobb kiemelkedés, míg tőle balra a hatalmas platóval terpeszkedő Pilis-tető emelkedik a táj fölé, uralva a hegyvidék látványát.

A szikla és takarója

A sziklás csúcson illetve a nyugati oldalon feltáruló sziklaletöréseken jól látszik a hegyet felépítő dachsteini mészkő szerkezete, ami 220 millió évvel ezelőtt keletkezett a Pangea szuperkontinens testébe ékelődő sekélytengeri környezetben. Vastag padokat, 1-2 méteres rétegekre tagolódó lépcsőzetes tömböket alkot a tömött, rideg megjelenésű mészkő, lankásabb részein murvával behintett, gyenge talajú lejtőkkel. A köves, murvás terepet előszeretettel népesíti be a tavasszal lila „bársonydíszbe” öltöző leánykökörcsin, de aprónőszirmot és napsárga tavaszi héricset is felfedezhetünk a kevésbé kitett részeken.

Ahol a sziklagyep sem tud már megkapaszkodni, ott kezdődik a hegymászók által kedvelt, függőleges sziklavilág, amelyen a hegyeket ostromlók generációi nevelkedtek a 20. század eleje óta. Két nagyobb falszakasz található a hegy látképét messziről is meghatározó nyugati letörésen, köztük karsztbokorerdő húzódik a köves hegyoldalon. A keleti lejtő jellegében és hangulatában is a nyugati ellentéte. Itt, a ligetes sarjerdő fedte lankás tetőn még gömböt formázó lombkoronával ékes tölgyeket is találunk. A Csobánkáról és Pomázról felkapaszkodó nyájak legelőhelye volt ez évszázadokon át, és az egykori delelőfák terebélyes szigetei még mindig felfedezhetők a pásztorkodás hanyatlásával feltörekvő erdőben.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-01-23

Tömegközlekedéssel

 • A többnyire Pomáz felől közlekedő buszokkal a Csobánka, községháza megállóhelyig kell utazni.
 • Pomázra a H5-ös HÉV közlekedik.
 • Vannak buszok Pomáz és Pilisszentkereszt között, amelyek nem mennek be Csobánkára, ezekről a Csobánkai elágazás buszmegállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • A Csobánka, községháza megállóhelyről a S+ jelzés vezet a csúcs alatti nyeregbe, ahonnan a S jelzés, majd a S▲ jelzés vezet a hegytetőre (1,3 km, 140 m szint).
 • A pomázi HÉV-megállóból a S jelzés hosszan vezet fel a hegyre, az utolsó 200 méteren a S▲ jelzés navigál fel az Oszoly csúcsra (5,8 km, 190 m szint).
 • A csobánkai elágazástól a P jelzés, majd az abból balra kiágazó P▲ jelzés vezet a csúcs nyergébe. Onnan jobbra a S▲ jelzés kalauzol a csúcsra (1,9 km, 154 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Csobánka központjában, a Béke út és Széchenyi utca keresteződésénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.
 • Parkolni Pomázon, a HÉV-megállóban tudunk.

Koordináták

DD
47.646585, 18.973947
DMS
47°38'47.7"N 18°58'26.2"E
UTM
34T 347838 5279009
w3w 
///lufik.szótárak.mutatós
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Pilis-hegység
Kalandtúra Csobánka sziklakoronáján
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,9 km
Időtartam 3:37 óra
Szintemelkedés 503 m
Szintcsökkenés 503 m

A sziklás ormokkal tetőző pilisi csúcsok körét járjuk be Csobánka felett csodás kilátásokkal, a látványos és érdekes Mackó- barlanggal, a ...

11
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 15 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 379 m
Szintcsökkenés 379 m

Látványos és változatos terepen vezet keresztül körtúránk karnyújtásnyira a fővárostól, a Pilis központjában. Csobánka és Pilisszentkereszt között ...

39
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,9 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 398 m
Szintcsökkenés 398 m

A Visegrádi-hegység komor sziklaidomai számtalan mendemondát és feltételezést ihlettek. A Holdvilág-árok szűk folyosója különösen sok elméletet ...

61
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Visegrádi-hegység
A Kő-hegy és a Csikóvárak
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 12,5 km
Időtartam 1:40 óra
Szintemelkedés 520 m
Szintcsökkenés 520 m

Élményben és szintkülönbségben is gazdag futás: a közel 600 méternyi emelkedésnek völgy és gerinc, több csúcs, számos csodás panoráma, továbbá ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: Salabasina, a Rém-szakadék
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 5,6 km
Időtartam 1:41 óra
Szintemelkedés 181 m
Szintcsökkenés 181 m

Kihívásokkal teli, elvadult kalandtúra-útvonal a Visegrádi-hegységben, a Holdvilág-ároktól egy kicsit nyugatabbra, Pilisszentkereszt felé.

14
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 36,2 km
Időtartam 10:46 óra
Szintemelkedés 989 m
Szintcsökkenés 747 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,3 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 357 m
Szintcsökkenés 357 m

Levendulamező, Kálvária-hegy, Jenői-torony, Mackó-barlang, Kevély-nyereg, Egri vár, Teve-szikla – ez tereptárgyak tekintetében az egyik ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pilis-hegység
Tevelesen a Pilisben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,2 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 88 m
Szintcsökkenés 88 m

Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát.

30
Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp