Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Ferratázás Szlovákia legszűkebb szurdokában

Gyalogtúra · Kárpátok
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Hosszú traverzálások és vízesések fölötti mászások váltják egymást
  Hosszú traverzálások és vízesések fölötti mászások váltják egymást
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 14 12 10 8 6 4 2 km

„Aki nem járt a Kysel'-ben, az még nem látta a Paradicsomot" - tartja egy régi mondás, utalva a Szlovák Paradicsom legszebbnek tartott szurdokának valóban páratlan adottságaira. Az élményt barlangszerűvé zsugorodó hasadékok, lépten-nyomon előbukkanó zuhatagok és a falakra kapaszkodó via ferrata izgalmai szavatolják.

közepes
Hossz 14,3 km
6:30 óra
669 m
669 m
839 m
495 m

A nehezen meghódított kanyon

Nem elég, hogy a Kysel' völgye vadságával is kiemelkedik a Káposztafalvi-karszt, avagy a Szlovák Paradicsom bőséges szurdokkínálatából, a nemzeti park vezetősége húzott egy merészet a 2010-es évek közepén, és a hagyományos létrák, láncok és doronghidak helyett via ferratával szerelte fel a kanyont. Amelynek története is fordulatosabb bármelyik környékbeli szurdokénál: már a feltárása is viszonylag nehezen ment, az első próbálkozástól számítva 7 évbe telt, mire a 20. század legelején Kozlovszky Kázmér, Meszléri Tivadar és Karoliny Mihály csapata helyben faácsolatokat építve átküzdötte magát a tekintélyes vízesések láncolatán. Majd 1925-ben kiépültek az időtállóbb fémberendezések is, de csak 1975-ben, az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) feletti rész megnyitásával vált teljesen átjárhatóvá a szurdok a túrázók számára.

Azonban 1976 száraz és forró júliusában egy, a völgytorkolat közelében elhagyott tábortűz lángra lobbantotta a szurdok déli falának fenyvesét, az egy hétig tomboló tűzvész pedig elképesztő károkat okozott: gyakorlatilag megolvasztotta a mészkősziklákat, és elpusztított 30 hektár erdőt, amelynek fái nagy mennyiségben zuhantak a szurdok talpára. Az instabil kőzettömeg is évtizedekig hullott a hasadékba, helyenként több méter vastagságban feltöltve azt. A Kysel'-t ezután lezárták, hogy a természet begyógyíthassa sebeit.

Élménymászás a szurdokban

Az újranyitásra 2016-ban került sor, amikor az alighanem elzártsága miatt is legendássá vált szurdok hírnevéhez méltó kiépítést kapott. (A via ferrata eszközeit a hegyimentők szállítási út hiányában a hátukon hordták fel.) A kb. 1,5 km hosszú Kysel'-ben 180 m szintet gyűrünk le (ebből 60 m az Óriás-vízesés!) helyenként a mederben sétálva, hordaléktorlaszokon felkapaszkodva, és 420 sziklahágcsót, valamint 380 méternyi drótot használva. A döntően B-s, kisebb részben C-s nehézségű vasalt út az Óriás-vízesés „létráját" leszámítva alig pár méter magasságba hatol csupán, és a kezdők számára sem fog nehézséget okozni, hiszen kialakításakor egyértelműen az élmények fokozására helyezték a hangsúlyt, így néhány enyhén visszahajló, de lépésekkel végig felszerelt falszakasz jelenti a legnagyobb kihívást. 

Ahogy a szurdok feltárásában tevékeny részt vállaló Karoliny Mihály írja: „Titáni versenyre kelnek itt a sziklafalak a káprázatos alakulatok képzésében”. És nem túlzott, a vadromantikus, néhol szinte barlangfolyosóvá zegzugosodó kanyont annak ellenére is megéri felkeresni, hogy a hegység szívében, minden lehetséges kiindulóponttól távol mélyül. A felvezetés egy hosszú, de látványos séta a Hernád, majd a Biely potok mentén, a fali akrobatika után pedig Kláštorisko büfével felszerelt, tátrai panorámát nyitó kilátópontján pihenhetünk meg. Ereszkedés közben végigtekinthetünk a környező, hatalmas rezervátum háborítatlan erdőségén is. A szintkülönbség jelentős részét a szurdokban, szinte észrevétlenül küzdjük le, azonkívül egyszerű a terep, a túra hossza miatt mégis érdemes kora reggel elindulni.

Ajánlott időszak a túrához: a vasalt út június 15. és október 31. között látogatható, és csak felfelé járható. A via ferrata-felszerelés használata kötelező. Heves esőzések idején a patak gyorsan megáradhat, a fémkapcsok és a mederben heverő fatörzsek csúszóssá válnak, a túrát érdemes inkább alacsony vízállásnál, száraz időszakban végigjárni. Az őszi hónapokban kevesebb látogatóra számíthatunk, nyáron sorbanállás is kialakulhat a szurdokban.

A szerző tippje

 • Indulás előtt mindig ellenőrizzük a szurdok járhatóságát a Hegyimentő Szolgálat honlapján, vagy a szurdok weboldalán. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Felszerelést bérelni Čingov (Csingó) szélén lehet, a Na Rázcestí nevű büfében (2022-ben ez 10 euró volt). Itt lehet megváltani a nemzeti park és a via ferrata belépőjét is (5 euró). Ha visszaérkezéskor a hely már zárva lenne, a felszerelést a hegyimentők bázisán adhatjuk le.
 • Kláštoriskon éttermet (büfét) találunk, a nyári szezonban mindennap, azon kívül hétvégenként van nyitva.
 • Forrás nincs az útvonal mentén, ezért vizet vigyünk magunkkal.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2023-01-31
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kláštorisko, 839 m
Legalacsonyabb pont
Čingov (Csingó), 495 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 5,62%Földút 6,48%Ösvény 87,88%
Aszfalt
0,8 km
Földút
0,9 km
Ösvény
12,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A vasalt úton csak lentről fölfelé haladva és via ferrata-felszerelést használva lehet végigmenni.
 • A szurdok legveszélyesebb pontjai a víztől csúszós fahordaléktorlaszok, ezeken körültekintéssel közlekedjünk.
 • Esős időszakban vagy röviddel azután a fémkapcsok csúszósak, ilyenkor nehezebb végigjárni a szurdokot.
 • Amikor a patak megárad, a szurdok végigjárása ellehetetlenülhet. Ha magasnak ítéljük meg a vízállást, forduljunk vissza, mert a kanyonban nincs térerő, nem tudunk segítséget hívni.
 • A szurdok falaira felmászni környezet- és balesetvédelmi okokból tilos.
 • A via ferrata kezdő ferratázóknak is járható, gyerekeknek 6 éves kor felett, felnőtt kísérővel engedélyezett.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Čingov, parkovisko buszmegálló (Csingó) (521 m)
Koordináták:
DD
48.944601, 20.485291
DMS
48°56'40.6"N 20°29'07.0"E
UTM
34U 462311 5421425
w3w 
///szegfű.szólít.gyakorló

Végpont

Čingov, parkovisko buszmegálló (Csingó)

Útleírás

Itiner

 • Čingov (Csingó) központjából a S jelzést lefelé követve érjük el az üdülőtelep szélét, ahol a jegyet is megválthatjuk a ferratázáshoz.
 • Čingov (Csingó) szélérőlK jelzést követjük a Hernád-áttörésben (Prielom Hornádu) a Tomášovská Belá völgy csatlakozásáig (Biely potok, ústie elágazás).
 • Az elágazásnál befordulunk a Tomášovská Belá völgybe, ahol a Z jelzést követjük.
 • Tábla jelzi a Kysel' völgy csatlakozását, ahol jobbra térünk, és a Z\ jelzést követve végigmegyünk a ferratán az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) fölötti hídig.
 • A hídtólS jelzést követjük az első elágazásig (V Kyseli).
 • A V Kyseli elágazásból ismét a Z\ jelzést követjük a ferrata utolsó szakaszán a Kyseľ, rázcestie nevű elágazásig.
 • Kyseľ, rázcestie nevű elágazásbólK jelzést követjük Kláštoriskon át a Biely potok elágazásáig, majd a Hernád-áttörésen keresztül vissza Čingov (Csingó) szélére.
 • A buszmegállótS jelzést követve érjük el.

A túra részletes leírása

Hosszú séta a ferratáig

Čingov (Csingó) buszmegállóját és központját a S jelzésen, lefelé hagyjuk el, és az üdülőtelep erdős szakaszán jutunk le a Hernád (Hornád) partjára. A jobbra emelkedő mészkőpásztán egy barlangüregen is átvezető, gyakorló ferrata pályát alakítottak ki. Lejjebb, a parkoló és az információs táblák mellett találjuk a Na Rázcestí nevű vendéglátóhelyet, ahol megválthatjuk a Kysel' ferrata és a nemzeti park belépőjegyét, és felszerelést is bérelhetünk. (Amennyiben visszatérésünkkor már zárva lenne a hely, a feljebb, néhány percnyire található hegyimentő bázison adhatjuk le az eszközöket.)

Innen a K jelzéssel tartunk a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) könnyen járható, erdős szakaszán. Egy fémhíd vezet át a folyó felett, amit a továbbiakban enyhén hullámzó sétányon követünk. A kanyon egészét csak a 20. század utolsó negyedére tették átjárhatóvá, ám ezen a szakaszon nem kell kihívásokra számítani, a legvadabb formációt is egy rét tárja fel: jobbra a Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad) sziklagalériája bukkan elő. Ezután balra kanyarodunk, és a Z jelzéssel tartva a Biely potok (Fehér-patak) völgyében gyalogolunk.

A karszt egyik leghosszabb, ennek megfelelően terebélyes vízfolyása tölti ki a Tomášovská Belá völgy talpát. Inkább völgy ez, mint szurdok, a drámai sziklaformációk ugyanis hiányoznak belőle, ám a hatalmas rezervátum védelmezte, teljesen háborítatlan erdő és a folyó méretűvé szélesedő, sebes patak együttes látványa így is dekoratív felvezetése a Kysel' szurdokának. Mindössze néhány fémtálcás, drótsodronnyal biztosított sziklakiszögellés kínál izgalmakat, ám ezek könnyedén járhatók, máshol pedig hidak teszik lehetővé a továbbhaladást. Nyáron, alacsony vízállásnál akár a száraz mederben is sétálhatunk. A völgyben följebb egyébként szép fekvésű, régi víztározó „adagolja” a patak vizét, amelyen az 1950-es évekig a kivágott fát úsztatták egészen a hegység széléig.

Ferrata a szurdokban

A Kysel' völgy csatlakozásánál kis doronghídon kelünk át a csatlakozó patak fölött, és egy tábla hívja fel a figyelmet a ferratára. A Z\ jelzést kell követni, de az utat a terepviszonyok miatt az elágazás után már nem lehet eltéveszteni. Érdemes itt enni-inni, majd felölteni a ferrataszettet, mert az első néhány méter után rögtön elkeskenyedik a szurdok, és egy fémkapcsokkal szerelt sziklatáblán kezdhetjük a bemelegítést. Alacsonyan, éppen csak a patak felett lépdelve, előrébb enyhén visszahajló falon kanyarodunk be a völgy torkába. Ezután szokványos szurdoktúra kezdődik; a legnagyobb kihívás lábaink szárazon tartása, hiszen a mederben gázolunk. Fatörzstorlasz mellett formál zúgót a patak, az oldalt húzódó sziklapadon drótsodrony segíti az átkelést.

A fémeszközök híján körülményesen átjárható, vizes és csúszós rönkbarikádok leküzdése nehezebb feladat, mint végigmászni a ferrata-szakaszokat. Egy kanyar előtt kiöblösödik a szurdok, és feltűnnek a hatalmas mészkőormok, amiknek tövében hamarosan utat kell találnunk. Az egész szoros legnagyobb, legalább 4-5 méter magas fatorlasza vezeti fel a Barikád-vízesést (Barikádovy vodopád). Szembetűnő változás, hogy a máshol piszkosfehér vagy szürkés mészkőfalak itt koromfeketébe váltanak – ennek oka az 1976-os tűzvész, amely felperzselte a Kysel' déli falait.

A Barikád-vízesés (Barikádovy vodopád) az első komolyabb ferrata-szakasz a szurdokban, előtte még kiszúrhatjuk a régi fémlétra megcsavarodott elemeit. A falba rögzített lépések először enyhén emelkedve tartanak a kb. 5 méter magas zuhatag mögé, majd az alámosott fal fölé kerekedve, viszonylag magasan, áthajló sziklán tartogatják a ferrata talán legtechnikásabb métereit. A sötét hasadék nem nyílik szét a második zuhataglépcső mögött sem, de itt már ismét a mederben taposunk megpörkölődött, mohalepte fenyőtörzseken átlépdelve. Egyszerre borzongató és lenyűgöző a szurdok e kiúttalan, fénytelen szakasza, ahonnan az eget is alig látni. Újabb hágcsók segítenek át egy vízmedencén, majd óriási fa- és kavicstorlaszon kell felmásznunk.

A következő szakaszt több méter vastagságban töltötte fel a tűzvész után aláhulló kő- és fahordalék, hiszen itt száz métert meghaladó magasságú sziklabordák szegélyezik a szurdokot, így ami fönt elhasadt, az mind ide zuhant. Rövidesen elérjük a Kápolna-vízesés (Kaplnkový vodopád) kis üstjét, amelyből a sziklabarázdákba rögzített fémtrepnik jelentik a kiutat. A víz vájta, eróziós mélyedéseket régebbi fotókkal összevetve feltűnő, hogy a hajdanán kb. 10-11 méteres zuhatagból mára csak kb. 4-5 méter maradt, a többit feltöltötte a tűzvész következtében képződött törmelék (ld. a galériában), de a patak is valamivel magasabbról bukik le, mint korábban. A szurdokot elsőként feltáró Meszléri Tivadarék a vízesés elzárt környezetében a természet erőinek szentélyét láthatták meg, ugyanis Kossuth-kápolnának nevezték el 1906-ban.

A Kápolna-vízesés azonban előfutára csupán a Kysel' és talán az egész Szlovák Paradicsom legvadabb részének, a Temnica, avagy a Börtön hasadékának. Egy kisebb zúgónál kezdődik a drót és a falba vert fémkapcsok sorozata, amelyeken néhol enyhén visszahajló falon kapaszkodunk legfeljebb 4-5 méteres magasságba, miközben a sziklák teljesen összeborulnak körülöttünk. Néhány mohazöld párkányon kívül a fekete és a szürke szín dominál, a roppant falakon pedig a befűrészelődött patak hatalmas örvényüstjei mélyülnek – egészen magasan is feltűnnek, tanúsítva a vízfolyás lassú, fokozatos bevágódását. Valószínűtlenül zárt hasadékban járunk, az ég is eltűnik, a patak zengve töri át a szorost. Aztán egy kiöblösödésben (vodopád v Temnici) a kavargó víz illusztrálja is az üstök képződését, a vasalt út pedig a falra hágva tart a hordalékon átbukó zuhatag mögé. Itt már tényleg mintha barlangban járnánk, alig jut le fény a „sziklatömlöcbe" – zárkánk falai annyira megközelítik egymást, hogy az egyikről a másikra lépünk át. A rövid traverz végén a vízeséslánc újabb tagján átkelve üregszerű, szinte éjsötét katlanba érünk, és egy kis „üstbarlang” falán, létrát formáló tálcákon, de könnyű lépésekkel mászunk fel.

A „repedésből" kijutva a kráterszerű eróziós mélyedésekkel ragyázott, drámai sziklavilág szorítása enyhül, bár továbbra is árnyas, szűk szurdokban haladunk. Egy darabig ezúttal a mederben sétálunk, a környezet pedig a méretes falak ellenére kizöldül. Hosszabb, de viszonylag egyszerű és komfortos traverzálás következik a korábbiaknál szélesebb, ám látványos, ferde falú, egyenes csapású sziklakorridorban. Ennek a vége felé ismét monumentálisra nő a mészkőtömeg, de egy kis mászás után már csak a hordalékot kell kerülgetni, hogy megérkezzünk a ferrata lényegi részét záró pontra, az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) szalagjától tündöklő katlanba. A 60 m magas zuhatag a második legnagyobb a hegységben, és sokáig leküzdhetetlen akadályt jelentett a Kysel' szépségeit fürkésző kalandoroknak. Mivel Meszléri Tivadar volt az első, aki fölülről elérte, később róla is nevezték el – bár az első átjutás már Kozlovszky Kázméré, aki csapatával helyben készített faácsolatokat minden egyes tereplépcső áthidalására.

Egy rövid ráadás

Ma a ferratának köszönhetően nincs nehéz dolgunk, és bár a létrát formáló fokok sorozata ijesztőnek is tűnhet, egészen könnyű felkapaszkodni a vízesés tetejére. Ott még egy hídról felülnézetből is megcsodálhatjuk a katlant, majd a S jelzést követve szűk, üstsorozatból álló, látványos zuhatagfüzér mellett, de már biztosítást nem igénylő tálcákon, illetve láncokkal felszerelt fémjárdákon hatolunk előre. A szurdok völggyé szelídül, az ösvény pedig felkanyarodik a lejtőre. Ám egyelőre ne induljunk Kláštorisko felé, hanem váltsunk a szintet tartó Z\ jelzésre, amely a Kysel' egyesült ágának utolsó vízeséseihez kalauzol. Pár gázló után ismét drótba kapaszkodva, fémhágcsókra lépve kerülünk egy kisebb zúgó mögé. Ezután következik a szurdok leküzdésével elsőként (sikertelenül) próbálkozók egyikének nevét viselő Karoliny-vízesés (Karolinyho vodopád): első szintje egy tágas sziklaöböl, aminek falán, félkörívben araszolunk be a zuhatag középső emeletére. A híddal átjárhatóvá tett, szűk hasadékba nagy erővel szánkázik be a víz, majd robogva kavarog a lábunk alatt, hogy aztán derékszögű kanyart leírva az alsó vízesésben bukjon alá. A zuhatag mellett néhány lépcsőfokon felkapaszkodva véget ér a szurdok egyesült szakasza – az elágazástól pedig két ágban folytatódik.

Át a fennsíkon

Mi azonban a K jelzést jobbra követve, gyorsan feljutunk a fennsíkra a „Szénégetők útján”. Fönt kis ösvények ágaznak ki jobbra az erdei csapásból. Érdemes a második lehetőségnél rövid kitérőt tenni, és föntről is megcsodálni a Kysel' szikláit, amiknek egy órával korábban még a tövében csimpaszkodtunk. Néhány percen belül elérjük Kláštorisko (Menedékkő) hegyi telepét, ahol a nyári szezonban folyamatosan (azon kívül hétvégén) nyitva tartó büfé, sörautomata, (szezonális) bringakölcsönző és hegyimentő bázis működik. A lejjebb elterülő kolostorrom körül vérbeli kárpáti panorámának rajzol keretet a visszahúzódó erdő, hiszen a tágas rétről a Tátravidék hosszú láncolatáig rugaszkodhat a tekintet. Kláštorisko a karszton kibontakozó, század eleji természetjárás fontos helyszíne volt, komolyabb turistaház is itt épült először a Szlovák Paradicsom területén (1922-ben). A romjaiban is terjedelmes méretű kolostort karthauzi szerzetesek építették a 14. században, és mindössze a következő évszázad derekáig működött. Előtte, a tatárjárás idején a környező falvak lakossága menekült a védett platóra, innen származik a Lapis refugii, azaz Menedékkő név.

A K jelzést fölfelé követve Szlovákia egyik legjobb, átfogó magas-tátrai panorámájában gyönyörködhetünk, de a szomszédos, szurdokok keretezte bércek is látszanak, mielőtt bekebelez a vegyes erdő. Átkelünk a fennsík 893 m magas tetőpontján, és erdeifenyves hangulatos ösvényéről bukkanunk ki a nemzeti park egyik legszebb kilátópontjára, a Čertova sihoť, azaz az Ördög-sziget meredélyére. A kopáros letörésről a Tomášovská Belá völgy irdatlan erdősége tárul fel – mivel az egészet egy hatalmas rezervátum védelmezi, sehol egy irtásfolt. Jobb felé, a távolban kibukkan az alacsony-tátrai Király-hegy (Kráľova hoľa) csúcsa is. Ösvényünk innen ereszkedésbe fog, a meredek és csúszós szakaszokon korlátok és láncok kínálnak kapaszkodót. 1896-ban éppen ezen a nyomvonalon festették fel a hegység első turistaút-jelzéseit. Lent még néhány fémtálca és lánc is segítségünkre lesz, mielőtt egy kis hídon átkelünk a Biely potok (Fehér-patak) túloldalára, és a már ismert úton, a K jelzésen visszasétálunk Čingov (Csingó) üdülőtelepére.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Čingov, parkovisko buszmegálló (Csingóban) főként Spišská Nová Ves (Igló) felől érhető el busszal. (A nyugati irányból, Hrabušice/Káposztafalva felől is közlekednek buszok.) Kevés busz jár, így az indulást és érkezést körültekintően kell megtervezni, vagy a túra végeztével hívhatunk taxit Spišská Nová Ves (Igló)  városából.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parkolás

 • Parkolni Čingov (Csingó) szélén, a Hernád-áttörés kapujában lehet. (Szezonban pénzt kérhetnek a parkolásért.)

Koordináták

DD
48.944601, 20.485291
DMS
48°56'40.6"N 20°29'07.0"E
UTM
34U 462311 5421425
w3w 
///szegfű.szólít.gyakorló
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 4. számú térképe (Slovenský raj) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A via ferrata-felszerelés használata kötelező a szurdokban, ezt a túra kezdőpontján bérelni is lehet, de előzetes egyeztetés után túravezetés is kérhető.
 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő.
 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
14,3 km
Időtartam
6:30 óra
Szintemelkedés
669 m
Szintcsökkenés
669 m
Legmagasabb pont
839 m
Legalacsonyabb pont
495 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp