Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Hernád-áttörés kényelmes oldala

Gyalogtúra · Kárpátok
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Tamásfalvi-kilátó távlatai
  A Tamásfalvi-kilátó távlatai
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 650 600 550 500 450 8 6 4 2 km

E túra a Szlovák Paradicsom leglátványosabb kilátópontjára vezet, majd ízelítőt nyújt a karsztvidék szurdokainak hangulatából, miközben semmilyen technikai kihívás elé nem állít - így könnyed kirándulásba csomagolva csillantja meg a nemzeti park vonzerejét.

könnyű
Hossz 9,1 km
3:10 óra
379 m
379 m
667 m
504 m

A Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) szurdokvölgyekkel szabdalt karsztvidéke elsősorban a tündöklő vízeséseket és sejtelmes sziklasikátorokat láncos-létrás segédeszközökkel áttörő, kalandos hangulatú turistaútjairól híres, ám létezik egy szelídebb arca is: a Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad) kárpáti panorámája és a Hernád-áttörés keleti, sétányon járható szakasza emlékezetes és könnyen begyűjthető élmény. Az útvonal egy pár méteres, egyszerű ösvényt leszámítva technikai berendezéseket nem tartalmaz, így a magyarországi terephez szokott kirándulók ezen a túrán legfeljebb a táj vadromantikus elemeiben fedezhetnek fel újdonságokat, de az itthon megszokottnál nagyobb állóképességre vagy merészségre nem lesz szükségük.

Nagyszabású, drámai sziklaformák ritkán mutatkoznak ezen az útvonalon, csupán a tövüket ostromló Hernád partjáról, illetve a kilátóhely tetején találkozhatunk velük. A patakok réselte szurdokok sűrűsége, alakvilága és méretei könnyűszerrel lekötik a figyelmet, de a Szlovák Paradicsomban túrázva a karsztvidék egy másik adottsága is szembetűnő: a kárpáti vadon, a látszólag háborítatlan rengeteg állapota. A megközelíthetetlen völgyoldalak számos kis őserdőfoltot védelmeznek, és a kiterjedt méreteket öltő nagyüzemi erdőgazdálkodás is hosszú ideje megszűnt a nemzeti parkban. Ennélfogva a Tamásfalvi-kilátóról összefüggő, letermelt foltok nélküli, természetesen elegyes erdőséget csodálhatunk a Biely potok (Fehér-patak) hosszan nyújtózó völgyében. A természetesen kaotikus rengetegben „meg is mártózhatunk" a Hernádot követő sétány mentén. A kirándulás gyerekekkel is teljesíthető.

Ajánlott időszak a túrához: a túra útvonala egész évben járható, és nem tartalmaz semmilyen szezonális nehézséget. Az egyetlen, néhány méteres köves ösvényszakaszon pár tálca és lánc segíti a haladást.

A szerző tippje

 • A túra érinti Čingov (Csingó) üdülőtelepét a Hernád-áttörés keleti végén. Itt találunk éttermeket és szállásokat is, így ha a Szlovák Paradicsom keleti felét fedeznénk fel, e helyen érdemes szállást keresnünk.
 • Szintén Čingov (Csingó) felől érhető el a Kysel völgy ferratája, ehhez felszerelést bérelni helyben (az üdülőtelepen) is tudunk.
 • A Tamásfalvi-kilátót turistaszezonban, főleg hétvégéken hatalmas tömeg keresi fel, érdemes a látogatást más időszakra tervezni.
 • A Tamásfalvi-kilátó sziklameredélyét korlát nem biztosítja, a mélységtől nem választ el semmilyen védelmi berendezés. Ezért itt legyünk fokozottan óvatosak (főleg esős vagy havas időszakban), és különösen figyeljünk a gyerekekre! Vihar idején ne látogassunk a kitett szirtre!
 • A körtúra bejárható Čingov (Csingó) jól kiépített üdülőtelepéről startolva, majd oda érkezve is.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Tamásfalvi-kilátó ((Tomášovský výhľad) ), 667 m
Legalacsonyabb pont
Hernád-áttörés, 504 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 10,76%Földút 29,16%Ösvény 40,67%Utca 19,38%
Aszfalt
1 km
Földút
2,7 km
Ösvény
3,7 km
Utca
1,8 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Tamásfalvi-kilátó sziklameredélyét semmilyen korlát nem biztosítja, a mélységtől nem választ el semmilyen védelmi berendezés. Ezért itt legyünk fokozottan óvatosak (főleg esős vagy havas időszakban), és különösen figyeljünk a gyerekekre! Vihar idején ne látogassunk a kitett szirtre!

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdés

Spišské Tomášovce vasúti megállóhely (522 m)
Koordináták:
DD
48.964532, 20.474447
DMS
48°57'52.3"N 20°28'28.0"E
UTM
34U 461532 5423646
w3w 
///gyanít.kártyák.patyolat

Végpont

Spišské Tomášovce vasúti megállóhely

Útleírás

Itiner

 •  Spišské Tomášovce (Szepestamásfalva) vasúti megállóhelyétől a K jelzést követjük a falu központjában található kocsmáig.
 • A kocsmától a Z jelzésen keressük fel a Tamásfalvi-kilátót (Tomášovský výhľad), és ezen ereszkedünk le, egészen a Biely potok (Fehér-patak) kis hídjáig.
 • A Biely potok (Fehér-patak) hídja után balra térünk a K jelzésre, amit Čingov széléig (Csingó), az étteremig követünk.
 • Az étteremtől balra térünk a S jelzés bal ágára, amin Ďurkovec telepéig emelkedünk.
 • Ďurkovec faházaitól az aszfalton, a K jelzésen sétálunk vissza Spišské Tomášovce (Szepestamásfalva) vasútállomására.

A túra részletes leírása

Lankák hátán, szédítő magasságban

A Káposztafalvi-karszt olyan tökéletes fokozatossággal simul bele a lapályba Szepestamásfalva (Spišské Tomášovce) oldalában, hogy a falu vasútállomásáról, de még túlsó széléről sem látni hegyeket déli irányban – ellenben a Magas-Tátra szabdalt kontúrja (jó idő esetén) folyamatosan leköti a tekinteteket északnyugaton.

A „minimáldizájnt” képviselő vasúti megállóhelyet hátrahagyva a K jelzésen emelkedünk a település központja felé, ahol egy kocsma előtt ereszkedni kezd az utca. A nemzeti parkba érkező látogatók nagy része áthajt a falun, és a legelő szélén leparkolva felsétál a Tamásfalvi-kilátóhoz (Tomášovský výhľad), így itt kevés szolgáltatással találkozunk, azokra (éttermek, szálláshelyek stb.) túránk vége felé, Čingov (Csingó) üdülőtelepén számíthatunk.

A központi elhelyezkedésű kocsma jó szolgálatunkra lehet a túra végén, most azonban egyenes irányt tartva, immár a Z jelzésen lendülünk első célpontunk felé. A kis falut a turistaáradathoz szokott helyiek kertjei között, összesen bő 15 perc alatt hagyjuk el, és mérsékelt emelkedőn, széles legelőn át kapaszkodunk az erdősáv felé. Jobbra a Magas-Tátra roppant ormai sorakoznak a zölden hullámzó lankák és az újjáépített romatelep hátterében.

Nem maradunk sokáig panoráma nélkül, amikor a meleget jól tűrő fenyőfajokkal tűzdelt vegyes erdő összezárul: a sétány néhány perc alatt kiér a Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad) általában nyüzsgő sziklateraszára. A mészkőszirt körül ismét szétnyílik a pagony, és meghökkentő mélység mutatkozik alant: a Hernád-áttörés és a Biely potok (Fehér-patak) völgyének találkozása hasít a „semmiből előkerülő” hegyek testébe. Az éppencsak magunk mögött hagyott, szelíd lankás táj után drámai hatású a szirt roppant kőzettömege, szédítő mélysége és a szemközti hegyek látványa is, amihez a lent zúgó vízfolyások robaja társul.

A hozzávetőleg 150 méter magas (tengerszint feletti magasságát tekintve 667 méteres) Tamásfalvi-kilátó sziklaerkélye jobb felé a Magas-Tátrát is megvillantja, csak éppen a korábbiakkal szemben kárpáti fenyves és mészkőorom keretét skicceli köré, fokozva az amúgy is megigéző hatást. A korlát nélküli kilátópont a nemzeti park legjobb és legkönnyebben elérhető panorámapontja, ezért nem csoda, hogy már 1889-ben kis menedékkunyhót építettek rá – mivel akkoriban a szurdokok még járhatatlan, titokzatos szakadékok voltak, nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a karszt első fontos turistacélpontja. A házikót a szél néhány év elteltével állítólag a mélybe fújta, és nem épült újra többé. A tetején visszahajló, szabdalt meredély egyébként kedvelt sziklamászó hely, melyet első ízben 1938-ban hódítottak meg. A szirtet a bevágódó Hernád alakította ki, amint a kemény mészkőbe belevéste völgyét. Sok hasonló sziklatorony sorakozik a kanyon mentén, ám hasonlóan monumentális és kitett nincs még egy közöttük.

A Hernád-áttörés sétaútján

A Szlovák Paradicsomnak (Slovenský raj) nemcsak vad szurdokvilága, hanem természetesen elegyes, alig háborgatott erdősége is kivételes – e rengeteg pedig a maga zárt, rejtelmes valójában mutatkozik meg a kilátóhellyel szemközti, hosszan nyújtózó völgyoldalakon. Mivel a Tamásfalvi-kilátó a karszt leglátogatottabb pontja, a gyakori tömeget elhagyva érdemes leereszkedni a fenyvesbe fúródó, sziklás-köves erdei ösvényen, a Z jelzést követve. Egy pihenőhely után meredek, korláttal biztosított szerpentin kanyarog lefelé a Vaskapu (Železná vráta) irányába – ez a Hernád-áttörés utolsóként (1974-ben) járhatóvá tett sziklaszorosa, amely éppen a fenti pontról megcsodálható völgykereszteződésben fekszik. A folyópart közelébe érve balra térünk, és egy hosszú vashídon átkelve vehetjük végre szemügyre a Hernádot, amint átvágtázik a szűkületen. (Az első hidat is itt fektették 1925-ben.)

A túloldalt keskeny sziklaorron bukunk át, és túránk egyetlen technikás szakaszát küzdjük le: itt lánc kínál kapaszkodót, és néhány fémtálca teszi csúszásbiztossá a köves ösvényt. Hamar a völgy talpára, a karszt központi részéről érkező Biely potok (Fehér-patak) mellé érünk: a néhány méterrel följebb kiszélesedő vízfolyás itt valószerűtlenül szűk, alig méteres szélességű hasadékot vájt a kemény mészkőbe, amit kis vashídról tekinthetünk meg felülnézetből.

A híd túloldalán a K jelzésre váltunk, és bal felé indulunk a kiszélesedő turistaúton. A robajtól távolodva a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) békés szakasza és mintegy félórás kirándulás vár ránk. Egy kiszélesedő ponton tisztás tárja fel a Tamásfalvi-kilátó sziklataraját, a gigászi ormok tetején kiszúrhatjuk a nézelődő embereket is. (A rét túlvégén pár méteres ösvényen mehetünk le a folyópartra, ahol a völgy vadabb formavilágát csodálhatjuk meg.) Innentől könnyed séta következik hangulatos erdei úton, mindenféle kihívás nélkül. Csatlakozik egy oldalvölgy, a Lesnica torkolatában kis tisztást és gázlót szelünk át. A fák takarásában kanyargó Hernád szelíd arcát mutatja, pedig a sétány kiépítése és a Tamásfalvi-kilátótól nyugatra eső szurdok tálcás-láncos ösvényének kialakítása előtt felfedezetlen terület volt a folyó kanyonja. Évszázadokig csak a környező falvak bátrabb lakosai merészkedtek be hideg teleken, a Hernád jégpáncélján húzott szánokkal szállítva a fát, aztán 1906 telén Hajts Béla, a Magyarországi Kárpát Egyesület Iglói Osztályának későbbi elnöke (és a „Felső-Magyarország Paradicsoma” elnevezés atyja) volt az első túrázó, aki 3 társával, szintén a jeget taposva átkelt a szurdok mindaddig feltáratlan szakaszán. Még ugyanazon a nyáron (ezúttal többek közt fényképész bátyjával útra kelve) tutajon is végigküzdötte magát a Hernád-áttörésen (két nap alatt).

Újra a lankákon

A modern turistautat Podlesok (Erdőalja) és a Biely potok (Fehér-patak) csatlakozása között az 1960-as években kezdte kiépíteni a Hegyimentő Szolgálat, a munkával pedig 1974-ben végeztek - ezzel teljes egészében megnyitva a szurdokot. Napjainkban a nyári idényben tömegek keresik fel a Hernád-áttörést. A folyó sziklákat nyaldosó fodrait már csak egyszer, a Čingov (Csingó) előtti fémhídról vehetjük szemügyre. (Korábban itt kőhíd ívelt át a folyón, amelynek a II. világháború okozta a vesztét.) Percekkel később a kiszélesedő völgykapu üdülőtelepén, étteremnél találjuk magunkat. Érdemes is a Szlovák Paradicsom keleti kapujában, egyben legrégebbi turistaközpontjában felfrissülni, és enni valamit, mert rövid hátralévő utunk és Szepestamásfalva (Spišské Tomášovce) már nem tartogat ilyen lehetőséget.

A tanösvény táblái mellett balra betérünk az erdőbe, és a S jelzés bal ágán nekilendülünk egy rövid, de meredek kaptatónak. Kisvártatva pár épületet hagyunk el jobb felől, a nagyobbik, frontján a mászófallal, a hegyimentők (Horská Záchranná Služba, HZS) bázisa. Az ösvény Čingov (Csingó) üdülőházait elhagyva kiszélesedik, és erdei sétányon, mérsékelt emelkedéssel érkezik meg a Hernád völgyét szegélyező hátra, ahol Ďurkovec telepére ér. Balra egy tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet a növényzet rejtette víznyelőre, a körös-körül sorakozó, tönkrement faházakat viszont nem lehet nem észrevenni. A kempingből és dombtetőn álló recepciós épületéből rég kiköltöztek az utolsó vendégek, de a szocreál autóskemping-hangulat tartósan befészkelte magát a házikókba. Velük szemben viszont modern apartmansor épült, ennek tengelyét követi az aszfaltút és az azon futó K jelzés is, amiről ismét megpillanthatjuk a Magas-Tátrát. Leereszkedünk a hátról, és az autóuton, egy utolsó balkanyarral visszaérünk a magashegyi háttérrel ékesített Szepestamásfalvára (Spišské Tomášovce). A falu központjáig, a már emlegetett kocsmához vezető út hamar eltelik, onnan pedig néhány perc séta a Poprád (és Pozsony) vagy Igló (és Kassa) felé összeköttetést biztosító vasútállomás.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • Érdemes Kassa felől érkezni vonattal, a személyvonatokról a Spišské Tomášovce vasúti megállóhelyen kell leszállni, majd a túra végén onnan is utazhatunk tovább.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is vasúti megállóban van.
 • Autóval érkezve a faluban (Spišské Tomášovce) parkolhatunk az útvonal mentén.

Parkolás

 • Parkolni Spišské Tomášovce (Szepestamásfalva) központjában több helyen is lehet.
 • Szokás a falu szélén, a mezőkön is parkolni a Tamásfalvi-kilátóhoz vezető turistaút mellett.
 • A körtúra bejárható Čingov (Csingó) jól kiépített üdülőtelepéről startolva, majd oda érkezve is, és a hozzá közeli Ďurkovec elhagyatott telepén is parkolhatunk (itt ingyen), ez is az útvonal mentén helyezkedik el, a túra innen is bejárható.

Koordináták

DD
48.964532, 20.474447
DMS
48°57'52.3"N 20°28'28.0"E
UTM
34U 461532 5423646
w3w 
///gyanít.kártyák.patyolat
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 4. számú térképe (Slovenský raj) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
9,1 km
Időtartam
3:10 óra
Szintemelkedés
379 m
Szintcsökkenés
379 m
Legmagasabb pont
667 m
Legalacsonyabb pont
504 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp