Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Hideg-völgyi kilátópont

Kilátóhely · Északi-Bakony · 182 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Hideg-völgy őszi naplementés fényekben és színekben
  A Hideg-völgy őszi naplementés fényekben és színekben
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség

A Baglyas-hegy nyugati lábánál húzódó Hideg-völgy oldalában, dolomitsziklák szorításában kitárulkozó panorámapont rejtőzik, ahova érdemes tenni egy rövidke kitérőt.

Panoráma

A Várpalotától északra kanyargó P jelzésről fehér dolomitrögök peremére hívogat néhány lépésnyit a P▲jelzés. A hegy és völgy közé ékelődő sziklás kiszögellés kilátópontjáról lenyűgöző a látvány. Mintha egy patkó pereméről nézelődnénk: három oldalról a magasba emelkedő, fehér sziklaformációkkal dekorált ormok vesznek körül bennünket, a lábunk alatt az óriási falakkal leszakadó völgy húzódik, déli irányban pedig a völgy vonalában kinyílik a táj a Mezőföld végtelenbe nyújtózkodó lapályára – az idilli természeti képet csak az inotai hőerőmű vaskos, mára használaton kívüli hűtőtornyai zavarják meg.

A környék természeti értékei

A Bakony keleti peremén kiemelkedő Baglyas-hegy és az oldalába horpadó Hideg-völgy igen fontos tájképi, botanikai és zoológiai értékeket rejt. Míg a kopasz hegytető a Sárrétet, a Vértest és a Velencei-hegységet is bemutató panorámával, no meg katonai múltjával vonzza a túrázót, a hegyoldalban lejjebb ereszkedve már a vékony talajon megtelepedő dolomitsziklagyepek különleges, fokozottan védett növényvilágával ismerkedhetünk. A völgy aljához közeledve egyre sűrűsödő karsztbokorerdőkbe és szurdokerdőkbe érünk, ahol az uhu is előszeretettel fészkel. Ha ősszel járunk erre, a tájat a sárgától a vérvörösön át a barnáig színesre dekorálja a cserszömörce.

A sziklaképződményekben gazdag, magasra nyújtózó oldalakkal ellátott Hideg-völgyben időszakosan működő patakmeder kanyarog. A völgy aljában két kartsztkút is működik, amiknek vizét a településekre vezették.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-07-01

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági vagy helyi buszról a Várpalota (Inota), Radnóti utca vagy a Várpalota (Inota), Polyán utca nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A Radnóti utcai buszmegállóból keleti irányba indulunk a Radnóti utcán, ahol egy idő után csatlakozik hozzánk a P jelzés. Ennek a Polyán utcai ágán, a P jeleket követve érünk a kilátópontra - az utolsó pár métert a P▲ jelzésen tesszük meg (3,3 km, 82 m szintemelkedés).
  Figyelem! A P jelzés másik ága a Bercsényi Miklós utcába kanyarodik - ne tévesszük el, nem arra kell mennünk!
 • A Polyán utcai megállóból nyugat felé indulunk a Radnóti utcán, majd jobbra térünk a Polyán utcára, ahonnan a P jelzés már a kilátópont közelébe kísér bennünket - az utolsó métereken a P▲ jelzés vezet (3,3 km, 82 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A hegycsúcshoz legközelebb a Pápay Zoltán utca felső végén tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.221120, 18.194652
DMS
47°13'16.0"N 18°11'40.7"E
UTM
34T 287609 5233554
w3w 
///letud.osztályok.osztriga
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,3 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 449 m

Bakonyszéli kóstolónkon a hegység és a Mezőföld tájhatárára hív ez a túra. A Keleti-Bakony Csór és Várpalota közötti délies lejtőit, gerinceit, ...

5
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp