Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

A Gaja-szurdok színe-java

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Keleti Bakony · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  / Híd a Gaja-patakon, az Ádám-Éva-fánál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-szurdok felett
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-szurdok és a benne kanyargó Gaja-patak ősszel
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-szurdok egy jellegzetes áttörése a sziklafalat kerülő patakkal
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az Alba Regia-forrás
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Sobri Jóska barlangja a szurdok oldalában
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az öreg gyertyánok és tölgyek őrizte Gaja-patak a szurdok középső szakaszán
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Panoráma a Gaja-szurdokra a Károly-kilátóból déli irányba
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gaja-patak keresztezése az Ádám-Éva-fánál a szurdok alsó szakaszán
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Patakparti széles sétaút a Gaja-szurdok felső szakaszán
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdei-tó a Gaja-völgyben
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A pihenőkkel szegélyezett Erdei-tó a szurdok alsó kiszélesedésénél
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szurdokban kígyózó Gaja-patak
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-völgy a levegőből. Az egyik sziklaormon észrevehető a Károlyi-kilátó is
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-szurdok sziklái
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Szikla a Gaja-szurdokban
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gaja-patak a Gaja-völgyben
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Károlyi-kilátó alsó teraszán
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Károlyi-kilátó a Gaja-szurdok fölött
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Számos sziklaalakzat díszíti a völgyoldalt
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Gaja-völgyben
  Fénykép: Farkas Péter
m 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Károlyi-kilátó (Gaja-szurdok) Gaja-szurdok

Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik. Gyerekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez az útvonal, karnyújtásnyira Székesfehérvártól és Mórtól, a Bakony keleti végén.
nyitva
könnyű
8,4 km
3:30 óra
250 m
250 m

A Gaja-szurdok már régóta különleges helyen szerepelt a Kárpát-medencében, ahogy azt a vaskori uralkodói sírok is mutatják a völgy peremén. Szent István királyunk is előszeretettel vadászott ezen a területen; a középkori uralkodók mellett később a Károlyiak jártak ide szívesen a puskás sportot űzve. A grófi család itt hozta létre az ország egyik első vadaskertjét.

Ennek a hagyománynak megfelelően a jelenlegi erdészeti kezelő a kikapcsolódni vágyó, természetszerető nagyközönség szolgálatába állította a területet. Megannyi pihenővel, padokkal és asztalokkal, tűzrakóhellyel látták el a völgyet és környékét. A piknikezés mellett felfedezhetjük a hely természeti értékeit, melyben az erdei életközösségeket, a földtani környezetet és történelmi értékeket bemutató információs táblák lesznek segítségünkre.

Járjuk be ezt a könnyen megközelíthető, mégis rejtett világot, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és lenyűgöző szeletét e tájnak.

A szerző tippje

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, a túrát Balinka felől érdemes bejárni, így a patakkal érkezünk a szurdokba, és követjük a végéig, majd a fehérvárcsurgói útnál kanyarodjunk vissza a hegyoldalban.
 • Ha soknak érezzük az emelkedést a túra vége felé, az Alba Regia-forrástól könnyedén visszajutunk a Gaja-szurdok kényelmes útjára a K+ jelzésen, a forrás vizét követve. Így az utolsó, kacskaringós részt kihagyjuk, jelentősen megkönnyítve a túra végét.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2020-08-17

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
249 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A szurdokba ereszkedésnél sziklás területen halad az utolsó métereken a turistaút. Főként esős időben óvatosan ereszkedjünk le a szurdokba, mert a kijárt, lekerekedett mészkősziklák rendkívül csúszósak lehetnek.

Kezdőpont

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója (160 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.297239, 18.229882
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 290577 5241917
w3w (what3words) 
///diótorta.kezdők.kiadós

Végpont

Gaja-völgyi Tájcentrum parkolója

Útleírás

Itiner:

 • A parkolóból a K+ jelzésen indulunk, majd áttérünk a K jelzésre, ami végigvezet a Gaja-szurdokon az északnyugati végéig, majd felkanyarodik a hegyoldalba.
 • A K+ jelzésen haladunk tovább a szurdok peremén, ahonnan egy rövid leágazással a K▲ jelzésen kitérőt teszünk a Károlyi-kilátóhoz.
 • A K+ jelzés beletorkollik a P jelzésbe, amin továbbmegyünk az Alba Regia-forrástól az Öreg-hegy felé.
 • A túra végén az Öreg-hegytől a K▲ jelzésen érkezünk vissza a szurdok déli bejáratához.

A túráról részletesen: 

Gaja-völgyi Tájcentrum

 A fehérvárcsurgói út melletti parkolóból, a Gaja-völgyi Tájcentrum bejáratától indulunk a völgyben a K+ jelzésen. A tájcentrumot a terület kezelője, a Vadex Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. alakította ki pihenőkkel, ellátó épületekkel és információs táblákkal végig a völgyben és vissza a peremen, bemutatva a terület természeti, történelmi értékeit, az erdőközösség működését. Gyakorlatilag mi is ezeket az állomásokat érintjük a túrán, így a kör végére sok érdekességgel ismerkedünk meg a körülöttünk lévő vidékkel kapcsolatban.

Eleinte egy széles dózerúton haladunk a völgyben felfelé, a pataktól távolabb, sűrű kőrises-tölgyes erdőben. A száraz, meredekebb oldalakban a feketefenyőt, mint a kopáron maradt területeken jól megélő fafajtát telepítették sok helyen itt, a Bakonyban. A napsütötte oldalakból nyáron kellemes gyantaillat árad.

A murvás út egy szűk kilométer után kiérkezik a tájcentrum központjához, az Erdei-tó körüli hangulatos réthez és a fogadóépülethez. Itt mosdók, büfé és fedett piknikező hely is adott a szabadban kirándulók kényelmére. Emellett itt tekinthetjük meg a Károlyiak alatt vadaskertként használt területről szóló kiállítást. Már első királyaink számára is kedvelt vadászterület volt az idilli, erdős táj, bár akkor még mást jelentett a vadászat, mint napjainkban.

A vadregényes szurdokban

Az Erdei-tó után belépünk a szűken vett szurdokba, ahol már testközelből tapasztaljuk meg a játékosan kanyargó patakot, a víz által kivájt sziklákat és a völgyben meghagyott árnyas, öreg erdőt. A hídon átkelve a K jelzésre váltunk. A patak és a meredek hegyoldal közé szorított turistaúton haladunk felfelé a völgyben. Innentől a szurdok vadregényes kalandparkjában kirándulunk a patak öblei és csobogói, valamint a benyúló sziklagerincek között. Egy sziklás kiszögellés mögött kis rétre érkezünk, ahol egykor két matuzsálemi tölgy, az Ádám-Éva-fa állt. Napjainkban már csak az Ádám fa kidőlt, kiszáradt törzse kínál remek játszóteret a szurdokban túrázó gyerekeknek.

A kacskaringós szurdokvölgy közel két kilométeren kígyózik felfelé, végig széles turistaút kíséri az öreg fák gyökerével szegélyezett patakot. A Keleti-Bakony legnagyobb vízfolyása a Gaja-patak; tisztaságának bizonyítéka, hogy a pisztrángok is megélnek, így akár horgászokat is láthatunk a meder mellett.

A szurdok felső végében, a térség földtanát bemutató táblánál található a Sobri Jóska-barlang a tábla feletti szikla tetejénél. Megközelíteni egy alig észrevehető ösvényen tudjuk még pár tíz méterrel feljebbről, a patakvölgyből. A meredek és kitett, sziklás ösvény csak biztos léptekkel járható - nem véletlenül rejtőzött itt a törvény elől a híres bakonyi betyár.

Itt is, ott is panoráma

A szurdok legvégén a Varjúvár panzió mögött visszafordul a hegyoldalban a K jelzés, és egy sziklás ösvényen kapaszkodik fel a meredek hegyoldalban. A ritkás, köves peremen többször adódik remek kilátás a szurdok bevágására, a völgytalpon hullámzó erdők lombkoronájára. A legszebb tájrészletet azonban a Károlyi-kilátóból kapjuk, amit a fennsík egyik kiszögelésénél alakítottak ki. Ehhez a K jelezés lekanyarodása után továbbvezető K+ jelzésen, illetve az arról pár száz méterre leáígazó K▲ jelzésen jutunk. Az egész Gaja-szurdok kirajzolódik innen, ahogy a sziklás gerincek között kanyarog lefelé a fennsík bevágásában. A felső végénél Balinka házai, míg délre a Fehérvárcsurgói-víztározó tükre csillog a messzeségben.

A K+ jelzésre visszatérve megyünk tovább délkelet felé. Hamarosan az egykori Haja-kútról átkeresztelt Alba Regia-forráshoz érünk. Az árnyas erdőben kulturáltan kialakított pihenőhelyen hűs vízzel frissülhetünk fel, illetve pihenhetünk az erdei idillben. Ha elég volt a hegymászásból, vagy rosszabbra fordul az idő, itt kényelmesen visszaereszkedhetünk a Gaja-szurdokba a K+ jelzésen, ami az Ádám-Éva-fához visz.

A túrát azonban még érdemes folytatni a P jelzésen, ami a közeli őskori halomsírokhoz vezet. Ezt a helyet már ősi elődeink is csodálták. Feltehetően az itt élt népcsoport vezetőit temették a kilenc halomsírba az i.e. 6. század tájékán. Sajnos a sírok nagy részét feldúlták, de párat a régészeknek sikerült feltárni, ahol a föld és kőhalom alatt egy faszerkezetes sírboltot találtak a benne eltemetett uralkodóval és vas tárgyaival (kard, balta, lószerszám) együtt.

A halomsírok után az Öreg-hegyről lefelé vezető dózerútról kis ösvény ágazik le a kerítés létráján átmászva, amit mi is követünk a K▲jelzéssel. A kacskaringós ösvény egy telepített fenyves szélén haladva korlátozott kilátást ad a közeli Fehérvárcsurgói-tározóra, ami a Gaja-patak vizét duzzasztja. Az ösvény északnyugati irányba indulva leereszkedik a műútra, amin keresztezve a Gaja-patakot visszaérkezünk a parkolóhoz, túránk kiindulópontjára.

 

 

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát a Gaja-szurdok másik végétől bejárni, és a Balinka és Bodajk közötti Ifjúsági tábor nevű megállóban leszállni a buszról.

Megközelítés

 • A buszmegállóból délkelet felé, az erdő irányába kell 450 métert sétálni a Mária-út  jelzésén a Gaja-szurdok felső bejáratához.

Autóval

 • Parkolni a szurdok bejáratánál kialakított tágas, murvás parkolóban érdemes a Gaja-völgyi Tájcentrumnál, ahonnan a túra is indul.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.297239, 18.229882
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°17'50.1"N 18°13'47.6"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 290577 5241917
w3w (what3words) 
///diótorta.kezdők.kiadós
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Sido Hilda kérdése · 2020-06-18 · Közösség
Jo napot,latogathato a Gaja-szurdok a nagy esok utan,szombati nap folyaman?
Mutass többet!

értékelések száma

4,8
(5)
Profilkép
Shakti Nirvani
2020-09-07 · Közösség
Kedves Természetjáró! 😊 A Börzsönyi Gaja szurdok túra, változatos gazdagságával elvarázsolt és bekerült a kedvenceim közé. A középső részen meredek volt a lejutás vagy feljutás, ami nem a könnyű kategória. Szívből ajánlom aki szép látnivalókat keres és a várost maga mögött hagyva megpihenni vágyik.
Mutass többet!
2020 Szeptember 07.
Fénykép: Nirvani Shakti, Közösség
Kovács Viktória
2020-07-26 · Közösség
Gyönyörű ez a hely. Többször jártunk már erre, de mindig új élményekkel gazdagodunk. Könnyű és népszerű túra.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

2020 Szeptember 07.
+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,4 km
Időtartam
3:30óra
Szintemelkedés
250 m
Szintcsökkenés
250 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!