Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Burok-völgy

Természetvédelmi terület · Bakonyvidék · 228 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Burok-völgyben
  A Burok-völgyben
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Burok-völgy hosszú szurdoka a Bakony egyik legkülönlegesebb rengetegét rejti: az erdőrezervátumban semmilyen erdészeti kezelés nem történik, a tájképet kizárólag a természet erői alakítják. Alján kalandos, de nehezen járható turistaút fut végig.

A Bakony néhány magasabb hegycsoportját, sasbércét leszámítva lankásan hullámzó táj. Kevés olyan nehezen megközelíthető, éles formakincsű vidéke van, mint a vadregényes Burok-völgy - pláne a hegység keleti részének. Emiatt a fakitermelés kisebb részben érintette a völgyet, mint a környező erdőket. A meredek falak, a merész sziklaformációk megnehezítették a szurdok erdőrengetegének kivágását és elszállítását, mígnem a legutóbbi évszázadban komoly védelmet kapott a terület.

Éppen ezért ma nehezen áthatolható, különleges őserdőt találunk a Burok-völgyben. A terület az Erdőrezervátum Program részét képezi: ennek célja az erdők természetes működésének megismerése azáltal, hogy az ökológiai folyamatokba nem avatkozik be az ember, és nem is veszi át azok szerepét. Drasztikus különbségeket fedezhetünk fel, ha a látottakat a kezelt erdőkhöz hasonlítjuk: körülöttünk különböző fajú és korú fák kavalkádja, köztük félbetört egyedek csonkja, a völgyaljon pedig kidőlt fatörzsek mohos maradéka hever. Néhol szinte fojtogatóan sűrű a növényzet, a kidőlt törzsek kihívássá teszik az előrehaladást. A sziklagyeptől a szurdokerdőkig különböző társulások lakják a kanyont. Természetes kalandpályán járunk, melyet a völgyoldalban felbukkanó dolomitsziklák vadítanak tovább. A kőzet karsztosodik, ezért a szurdok oldalában közel 20 kisebb barlangüreg tátong.

A szurdok hűs mikroklímája olyan növényfajokat is őriz, melyek a legutolsó jégkorszak idején terjedtek el a Kárpát-medencében. A napjainkban is tartó felmelegedéstől azonban burokként védte meg őket az árnyas völgy hűs, nyirkos levegője. Patak csak hóolvadás vagy kitartó, nagy esőzések után csörgedezik az egyébként száraz völgytalpon.

A Burok-völgy létrejöttének pontos mikéntje vitatott, de minden bizonnyal tektonikus eredetű. A kiemelkedő Tési-fennsík peremén egy folyó bevágódásával, az alapkőzetet lassan fűrészelő, mélyítő munkájával keletkezett. A helyenként 50-80 méter mélységet elérő szurdok fő ága kb. 10 km hosszú, 1995 óta védett terület. Korábban az Országos Kéktúra benne futott, azonban a nehéz járhatóság és a természet védelme érdekében ma már a fölső perem közelében halad. Lent a P jelzésű turistautat követhetjük. Ahol ez (a nyugati végen) kikanyarodik a szurdokból, ott az utolsó kilométereket a P+ jelzésen tehetjük meg.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható. A szurdokban helyenként igen nehéz a haladás, sűrű aljnövényzet és sok keresztben heverő fatörzs akadályozza az előrejutást.

Árak:

Ingyenes.

Tömegközlekedéssel

 • A Bakonykúti, Szabadság utca buszmegállót Székesfehérvár és Várpalota felől érjük el busszal.
 • Az Isztimér, tűzoltószertár buszmegállóba Székesfehérvár és Mór felől érkeznek járatok.
 • A Tési elágazás buszmegállóba Várpalotáról és Szápárról indulnak járatok.

Megközelítés

 • Bakonykútiból a K+ jelzés vezet a leggyorsabban a szurdokhoz (3,1 km, 47 m szintemelkedés).
 • Isztimérből a szurdok déli bejáratát a P jelzésen közelíthetjük meg (4,3 km, 40 m szintemelkedés). Ez a jelzés végig is kalauzol a völgyön.
  • A szurdok végén elhagyjuk a völgyet, majd később a K jelzésen balra fordulva Tésre juthatunk (a szurdok elejétől ez 13,2 km, 271 m szintemelkedés).
  • A völgy végén másik esetben a P+ jelzésről a K+ jelre térve Várpalotára juthatunk (a szurdok elejétől számítva 15,2 km, 191 m szintemelkedés).
 • A Tési elágazás megállóból az előre, jobbra induló K jelzésen kezdjük meg a szurdok megközelítését. Erről váltsunk jobbra, a P jelű turistaútra! Ezen érjük el a szurdok kezdetét (6,4 km).
  • A túlvégen a K+ jelzés vezet el Bakonykútiba (3,1 km, 34 m szintemelkedés).
  • A szurdok másik végén a P jelzés vezet ki Isztimérre (4,3 km, 82 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Bakonykútiból nyugat felé kihajtva egy aszfaltos út mentén hagyhatjuk az autót vagy a kis faluközpontból kiágazó Szabadság utca végén.
 • A völgyet a nyugati oldaláról közelítve Csőszpusztán érdemes hagyni autónkat. A főutca mentén találunk parkolóhelyeket.

Koordináták

DD
47.256194, 18.171129
DMS
47°15'22.3"N 18°10'16.1"E
UTM
34T 285970 5237516
w3w 
///fészkel.üzletel.bekapcsol
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,7 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 371 m
Szintcsökkenés 162 m

Hazánk egyik utolsó, természetesnek megmaradt erdejét járjuk be: a bedőlt fákkal teli, buja aljnövényzetű, sziklafalakkal határolt Burok-völgyet. A ...

10
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Bakonyvidék
Zirc - Bodajk (OKT-09)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 9 nyitva
Hossz 57,9 km
Időtartam 16:50 óra
Szintemelkedés 1 225 m
Szintcsökkenés 1 455 m

A Bakony legváltozatosabb, karsztos jelenségekben gazdag táját szeli át a Kéktúra e szakasza. Érintünk hűs szurdokokat, tágas, kopár legelőket, ...

12
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp