Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Fokhagyma-hegy

Kilátóhely · Déli-Bakony · 402 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Sobri Jóska Élménypark a Fokhagyma-hegy oldalából, a csúszópálya felső állomásától
  A Sobri Jóska Élménypark a Fokhagyma-hegy oldalából, a csúszópálya felső állomásától
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Városlőd feletti kiemelkedés púpjának tisztásáról a Déli-Bakonyra, a Devecseri-árokra és a Somlóra nyílik pazar panoráma.

Szép kilátás

A környezetéből markánsan kiemelkedő hegytetőn lapos kaszálórét terpeszkedik, ahonnan szemügyre vehetjük a környező vidéket. A környék geológiája szempontjából külön érdekesség, hogy a valaha itt hullámzó tenger üledékéből keletkezett mészkőhegyen állva bazaltvulkánok hegyeit szemlélhetjük. A látványt nyugati irányban a Somló tömbje uralja, dél felé fordulva pedig a Kab-hegyet ismerhetjük fel kettős adótornyával a Déli-Bakony hullámai között. A Kisalföld végtelenbe nyúló lapálya előtt a Devecseri-árok rajzolódik ki.

A komótosan lejtő, füves csúcstól északnyugatra egy elkerített területet találunk, ami sportrepülőtérként üzemel. Ha szerencsések vagyunk, néhány siklóernyőst láthatunk elstartolni, vagy felszálló légáramlatok után kutatva körözni az égen.

Különös keresztek

A csúcs nyugati oldalában, a S jelzés mellett egy kőkeresztet találunk (a mellette levő padra akár le is telepedhetünk egy pihenő erejéig). Ha már tettünk egy sétát a közeli Városlődön, biztosan feltűnt, hogy a településen belül és a peremén is igen sok a kereszt. Ennek magyarázata a település mélyen vallásos múltjában rejlik.

A középkorban Városlőd területén működött Veszprém megye legnagyobb kolostora, amit az 1360-as években alapítottak Szent Mihály tiszteletére. A karthauziak épületegyüttesében 150 szerzetes lakott és tevékenykedett a 15. században. A török pusztítást követően, a 18. század első felében svábokkal telepítették újra a szinte lakatlanná vált területet, akik a kolostor központjában barokk templomot emeltek (ennek főoltára ma védett műemlék).

A hívő lakosság más-más okokból állított kereszteket. Az I. világháború áldozatairól emlékezik meg az iskola előtt álló Krebs-kereszt, amit a szülők két fiuk elvesztése miatt emeltek, és a Názer-kereszt is: a család gyermeke ebben az esetben is a harcok áldozatává vált. A Kolostor utcában található Schweder-keresztet a házaspár annak emlékére készíttette 1913-ban, hogy két igen korán meghalt gyermekükért imádkozhassanak. A szőlőskerti keresztet a hosszan elmaradó, végül megszülető gyermekük emlékére emelte a Karácsonyi házaspár.

A Városlőd és Herend közti országúton pedig egy legendás kereszt áll. A hagyomány szerint a faluban lakó Fáth Mária egyik oldala csúnyán sebes volt. A gyógyulása reményében állította fel a keresztet 1905-ben, és hamarosan rendbe is jött. Ettől kezdve a kereszt egyik oldala mindig nedves maradt, mintha átvette volna tőle a betegséget – a különös jelenség miatt ezután sok beteg ember járt oda imádkozni a gyógyulás reményében. Számtalan olyan kereszt is található a településen, amiknek se történetét, se állítása idejét nem ismerjük – mindössze egy-egy bibliai idézetet olvashatunk rajtuk.

Régebben, az ínséges időkben a falusiak keresztjáró napot tartottak: a pap vezetésével imádkozva és énekelve a kijelölt útvonalon sétálták a körmenetet.

Kalandos kiegészítő

A híres bakonyi betyárról, Sobri Jóskáról elnevezett, közeli kalandpark akár az egész családnak kellemes kikapcsolódást nyújt a vízi akadálypályától a lézerharcon és a mászófalon át a sejtelmes elnevezésű FBI akadémiáig. A számos szórakoztató programot kínáló kalandpark egyik eleme is hasznosítja a Fokhagyma-hegy magasba kapaszkodó csúcsát: a zipline-on a kifeszített drótsodrony és egy kerekekkel ellátott csiga segítségével a hegyoldalból a fák lombkoronája fölött száguldozhatunk a levegőben akár 80 km/h-s sebességre gyorsulva.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-07-12

Tömegközlekedéssel

A buszmegálló és a vasútállomás egy helyen található.

 • A vonatról a Városlőd vasúti megállóhelyen érdemes leszállni.
 • A buszokról a Városlőd megállóban szálljunk le.

Megközelítés

 • A vasútállomásról és a buszmegállóból déli irányba indulunk a Petőfi Sándor utcán, majd az elágazásnál a S jelzés délkeleti irányba tartó ágán, a kálvárián át jutunk a hegycsúcsra (3 km, 136 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A településen a KRESZ szabályainak megfelelően parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.132251, 17.641665
DMS
47°07'56.1"N 17°38'30.0"E
UTM
33T 700332 5223246
w3w 
///behív.zárak.gesztus
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,3 km
Időtartam 1:40 óra
Szintemelkedés 187 m
Szintcsökkenés 187 m

Városlőd, a gazdag múltú, hangulatos bakonyi falu körül teszünk egy rövid, de látványos sétát, melyben minden érdekes állomását érintjük a ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp