Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kápolna

Püspökszentlászlói Mária-kápolna (a „Zengő csillaga")

Kápolna · Mecsek · 439 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A zengői Mária-kápolna
  A zengői Mária-kápolna
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Zengő északi oldalában, a püspöki kastély közelében, meghitt környezetben találjuk a püspökszentlászlói Mária-kápolnát. Az árnyas tölgyerdőben álló kegyhely őrzi a „Zengő csillagának" nevezett Mária-szobrot, amit az eredeti, bencések által készített faszobor elkorhadása után mészkőből faragtak ki, majd helyeztek el a hegyoldalban.

A Mecsekben, a Zengő csúcsa és Püspökszentlászló között, a püspöki kert felett pár száz méterrel, a hegy északi letörésének egyik lankásabb részén találjuk a „Zengő csillagát”, a szenvedő Szűz Mária-szobrot őrző kápolnát. A Magyar Zarándokút jelzésével a Zarándok-kút árkából felkanyarodó ösvényen, vagy a Zengő csúcsa felől érkezhetünk a kis erdei kápolnához. Gondosan karbantartott kert övezi a mohás törzsű tölgyek között álló kegyhelyet, ahol a megfáradt hívők puritán kényelmét padok szolgálják, támogatván az elmélyült fohászokat.

A hagyomány szerint az eredeti Mária-szobrot Szent László fájából faragták a bencés szerzetesek, majd annak elkorhadása után a szászvári Kis György mester készítette el mészkőből a kápolnában őrzött pietát, a halott Krisztust tartó Mária-szobrot. A hosszúhetényiek május és szeptember második vasárnapján, Mária ünnepén kereszt és zászló mögött felsorakozva, hosszú menetben zarándokoltak fel a kápolnához. Az erdei kegyhelyet magányosan és kisebb csoportokban is sokan keresik fel, és messze hangzó énekkel köszöntik a hívek a „Zengő csillagát” Mária dicsőítésére.

A kápolna egyszerű, sárgára festett falú, nyeregtetős, cseréppel fedett épület. Építésének ideje nem tisztázott, de a 18. és 19. század fordulójának idejére tehető. A kicsiny épületbe nem lehet bemenni, vasrács védi a műalkotást a rongálásoktól.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-02-22

Tömegközlekedéssel

 • A legközelebb a Hosszúhetény, Kultúrház megállóig juthatunk tömegközlekedéssel.

Megközelítés

 • Megközelíteni Püspökszentlászló felől a legkézenfekvőbb, a faluig a Z◼ jelzésen, majd a püspöki kastélytól a Magyar Zarándokút jelzésén jutunk a kápolnához (1,7 km, 91 m szintemelkedés).
 • A kápolnát a Zengőt kerülő aszfaltos erdészeti útról érhetjük el legkényelmesebben. A S jelzésen jutunk a Zengő északi oldalába, majd a S● jelzésen oldalazunk be a kegyhelyhez (3 km, 139 m szintemelkedés). 
 • A hosszúhetényi zarándokút a falu felől, a K▲ jelzés leágazásától vezet a kápolnához nagyrészt jelzetlen utakon, a Zengő északi oldalában harántolva. A végén a S● jelzésen ereszkedünk le (4,1 km, 209 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni legközelebb Püspökszentlászló nyugati végén tudunk.

Koordináták

DD
46.186570, 18.369092
DMS
46°11'11.7"N 18°22'08.7"E
UTM
34T 296971 5118141
w3w 
///sárgabab.hölgy.gombolyag
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 410 m
Szintcsökkenés 410 m

A számos legendát őrző, romos várfalban, kilátóval tetőző Zengőre túrázunk a legkézenfekvőbb délnyugati útvonalon. A túloldalt rejtőzködő ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp