Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Útszéli feszület

Bocz-kereszt (Bárányles)

Útszéli feszület · Mecsek · 632 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bocz-kereszt is érdekes legendát őriz a hegyen megmenekülő vándorról
  A Bocz-kereszt is érdekes legendát őriz a hegyen megmenekülő vándorról
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Útban a Zengő csúcsára, a hegy nyugati nyúlványán, alig pár száz méterre a csúcstól viharvert, kő talapzatú feszületet találunk. Érdekes történet, legenda és egy hagyomány is kapcsolódik az erdővel körülvett helyszínhez. Észak felé, a ritkás bükkösön keresztül pedig rálátunk a Keleti-Mecsek hegyvidékének központjára.

A Bocz-kereszt a Zengő csúcsa alatt pár száz méterrel, a hegy nyugati nyúlványán áll, ahonnan a közeli irtás foltján keresztül belátunk a Keleti-Mecsek központjába és Püspökszentlászló katlanára. Útban a Zengő csúcsára érdemes megállni itt, körbenézni, és közelebbről megvizsgálni a kereszt feliratát. A fémkereszt alatti, kő talapzaton ugyanis alig kivehető, de mívesen formázott betűk állnak, amelyek a Bocz család fohászát örökítik meg.

A kereszt eredetijét Esterházy László Pál pécsi püspök emelte a 18. század végén, és később, a 20. század elején a Bocz család újította fel hálából. A legenda szerint Bocz Pál hóviharba keveredett és eltévedt a hegyen, de a fagyhaláltól egy csodásan megjelenő bárány megmenekítette: „isten báránya” mutatta a faluba levezető utat. Az ódon homokkő talapzaton álló, ma is látható keresztet már 2000-ben helyezték el, miután az eredeti megrongálódott.

A Bocz-kereszthez a legendán kívül népszokás is kötődik, ahonnan másik neve, a „bárányles kereszt" ered. Húsvét virágvasárnap hajnalán, napfelkeltére a keresztnél gyűlnek össze a környékbeli férfiak megünnepelni a feltámadást. A hagyomány alapja, hogy az I. világháborúból megmenekülő helyi lakosok jártak fel a kereszthez: a frontra indulva ugyanis fogadalmat tettek, miszerint ha épségben hazatérnek, évente ellátogatnak a hegyre. Az egykori veteránok szokását leszármazottaik vették át, így máig fennmaradt a virágvasárnapi zarándoklat a Zengő alatti falvak férfi lakosságának körében. A kommunizmus éveiben a hosszúhetényi hívők számára feltehetően ez a rejtett forma maradt vallásuk gyakorlására.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-02-22

Tömegközlekedéssel

 • A legközelebb a Hosszúhetény, kultúrház buszmegállóig utazhatunk tömegközlekedéssel.

Megközelítés

 • A Hosszúhetény, kultúrház megállóból a Z◼ jelzést követjük röviden dél felé a Fő utcán, majd a S▲ jelzésen indulunk a Zengő csúcsa felé (3,5 km, 365 m szintemelkedés).
 • Ha a püspökszentlászlói út mellett parkolunk, akkor a K▲ jelzésen juthatunk föl a kereszthez (2,5 km, 315 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A hosszúhetényi Fő utcán, a közért előtt tudunk parkolni.
 • Hosszúheténytől északra, a püspökszentlászlói út mellett is parkolhatunk.

Koordináták

DD
46.180937, 18.373185
DMS
46°10'51.4"N 18°22'23.5"E
UTM
34T 297266 5117505
w3w 
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Mecsek
Toronyiránt a Zengőre
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 23 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 763 m
Szintcsökkenés 640 m

Ahogy a hegyek egyre nőnek, úgy fogy a táv a Keleti-Mecseket átkaroló, azt északról délre keresztülszelő túrán. Hosszú, sportos vándorlásunk a ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp