Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Zengő (kilátó)

Kilátó · Mecsek · 682 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátó a Mecsek „tetején" (Zengő)
  Kilátó a Mecsek „tetején" (Zengő)
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
Magyarország déli részének legmagasabbról szemlélhető panorámáját a Mecsek „tetejéről", a Zengő kilátójából csodálhatjuk meg. A fantasztikus kilátásért komoly árat kér a hegy: kiadós kaptatással, jelentős szintemelkedéssel érhető el a csúcs. Cserébe szerencsére lélegzetelállító látvánnyal és nagyszerű erdőképpel jutalmaz a fáradalmakért.

A kilátó

A Zengő tulajdonképpen a Keleti-Mecsek egyetlen igazán hegyvidéki jellegű csúcsa: meredek lejtőkkel keretezett, minden oldalán tekintélyesen a környezete fölé magasodó hegytömb. Kiváló pozícióját felismervén már 1895-ben kilátót építettek rá, és bár a kitett helyszínen idővel minden építmény fölött győzedelmeskedtek az elemek, a panorámáért mindig újabb és újabb szerkezetet emeltek a helyiek. Az 1970-es évek végén épült geodéziai mérőtorony hosszú ideje romosan, életveszélyes állapotban tette próbára elrozsdált fémlétráival a csúcsra látogatókat, mire 2020-ban elkészült a mai, acélszerkezetes, négyszögletű keret, mely körülfogja és magasságában (21,78 m) meghaladja a betonhengert. Rácsos, ketrecszerű struktúrájával egyszerre engedi zavartalanul kiteljesedni a térélményt és ijeszt rá a magasban bizonytalanul mozgó tériszonyosokra. Legfölül körteraszos kialakítású, ám az egyik oldalon a lépcső foglalja el a balkon helyének nagy részét.

A panoráma

Dél-Magyarország egyetlen 600 métert markánsan meghaladó (egészen pontosan: 682 m-es) csúcsa a rajta található toronynak köszönhetően egyszerre nyújt szédületes panorámát és átfogó képet a Mecsekről, a Balatontól délre húzódó vidékről, valamint Pécs környezetéről. Északon a Keleti-Mecsek uralja a látképet: „megemelt" dombságként, alacsonyan hullámzó, erdős hátak szigeteként terül el; központjában a Miske-tető rétjei bontják meg az erdőlepelt. Míg keleti irányban a Réka-völgy hosszú mélyülete, addig észak felé a Dobogó és a Szószék bércei, alattuk pedig szelíd dombok görbületei jellemzik a táj képét. Nyugat felé az épületeiről felismerhető Hármas-hegy a Zengő szomszédja; domináns magasságával és figyelemre méltó lejtviszonyaival robusztus tömbként hívja fel magára a figyelmet. Hátterében a Pécs fölé emelkedő Misina-Tubes-gerinc és a Jakab-hegy egységesnek tetsző, hosszanti vonulatként húzódik. Alant Hosszúhetény simul a hegyláb lankájára.

Délen a Dráva síkját a Villányi-hegység apró gerince ráncolja, a párában pedig feltűnik a horvátországi Papuk meglepő hosszúságú főgerince. A Mecsektől nyugati irányba pillantva a somogyi dombvidék terül el, tiszta időben a Kőszegi-hegység is előbukkan, de északon kiszúrhatjuk az eltéveszthetetlen alakú Badacsonyt és a Bakony egyes csúcsait is (pl. a Kab-hegyet). A Dunántúl hatalmas szelete mutatkozik körös-körül. Komló panelházai is előtüremkednek a zöld rengetegből. A keleties oldalon egyveretűbb a panoráma: az Alföld síkja előtt még a Szekszárdi- és a Geresdi-dombság emelkedik, mögöttük a végtelenbe vész a pusztaság (könnyen azonosítható pont a paksi atomerőmű). Naplementekor különleges látvány, ahogy a Zengő tömbje egyre csúcsosodó árnyat vet a tájra délkeleti irányban.

A Zengő történelme

A Zengő stratégiai pozíciója miatt már évezredek óta az emberi érdeklődés célpontja - a 2000-es években például lokátorállomás létesült volna a csúcson. Az építmény és az azt kiszolgáló út megépítését kitartó és végletekig elszánt civil összefogással sikerült megakadályozni. Hogy a figyelem nem újkeletű, hanem csak a formája változott meg az idők során, azt bizonyítja, hogy a kilátó szomszédjában egy 13. századi lakótorony romjai találhatók (melyeket a feltételezések szerint a pécsváradi apátság a tatárjárás után emelhetett). A Zengő-vár és a tőle délebbre felfedezhető elővár előzménye egy római kori őrtorony lehetett, de a leletek tanúsága szerint már a népvándorlás korában is állhatott itt valami.

A hegy növényvilágának legismertebb és talán legkülönlegesebb képviselője a bánáti bazsarózsa. A csúcs körül idős, természetes megjelenésű erdőt találunk, mely már önmagában is megéri a kiadós túrát. A Zengőt a középkorban a közeli ércbányászat okán Vas-hegyként (Mons Fereus) ismerték; mai neve elsősorban a nyári viharokra és a gyakorta zúgó, morajló szél hangjaira utalhat. Számos legendájának közös vonása, hogy nemesfémeket rejtő üreget vagy alagutat emlegetnek a hegy belsejében, egyikük szerint pedig a benne csapdába esett kincskeresők ordítozása miatt zeng a táj. A térségbeli ércbányászat hosszú múltra tekint vissza, nem meglepő tehát, hogy a legmarkánsabb tömböt éppen így színezte ki a néphagyomány.

A torony mellett pad és asztal nyújt pihenési lehetőséget, forrás viszont nincs a közelben. Viharban a kitett csúcs és a fémkilátó kerülendő, a falvak pedig messze vannak. Ilyenkor érdemes a kb. 15 perc sétányira található Viki-pihenő védett, három oldalról zárt kunyhóját felkeresni.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-11-23

Tömegközlekedéssel

 • A Hosszúhetény, kultúrház buszmegálló az egyik lehetséges kiindulópont.
 • Pécsváradról a Pécsvárad, Vár utca buszmegállóból érdemes nekivágni.

Megközelítés

 • Hosszúhetényből a S▲ jelzés vezet a csúcsra (3,8 km, 412 m szintemelkedés).
 • A Hosszúhetényt Püspökszentlászlóval összekötő út mentén, a Kőmorzsoló szobra melletti parkolóból a K▲ jelzés vezet a hegytetőre (3 km, 361 m szintemelkedés).
 • Pécsváradról a S jelzés kalauzol a Zengőre a leggyorsabban (5,1 km, 472 m szintemelkedés).
 • Püspökszentlászló parkolójából a K◼ jelzést kell követnünk a falu végéig, majd az arborétum hátsó sarkától jobbra, a S jelzés vezet a kilátóhoz (3,2 km, 323 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Hosszúhetényben a Fő utca mentén találunk parkolóhelyeket.
 • Érdemes elhagyni Hosszúhetényt, és a püspökszentlászlói út mentén a tágas placcon parkolni (a Kőmorzsoló szobránál). Az innen induló jelzés (lásd feljebb) rövidebb alternatíva, mint a faluból nekivágni.
 • Pécsváradon a Kossuth Lajos utcán, a központban érdemes parkolni, de följebb, a várnál is találunk parkolókat. Legtovább a Zengő utcán hajthatunk (innen rövidebb a túra és jóval kevesebb a szintemelkedés).

Koordináták

DD
46.179999, 18.377386
DMS
46°10'48.0"N 18°22'38.6"E
UTM
34T 297587 5117390
w3w 
///csevegő.csinálni.rádiózás
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,8 km
Időtartam 2:55 óra
Szintemelkedés 304 m
Szintcsökkenés 304 m

A Keleti-Mecsek leglátványosabb részeit sűrítjük egy családdal is bejárható körtúrába. Az erdő mélyén megbújó püspöki kastély, arborétum és kápolna ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 410 m
Szintcsökkenés 410 m

A számos legendát őrző, romos várfalban, kilátóval tetőző Zengőre túrázunk a legkézenfekvőbb, délnyugati útvonalon. A túloldalt rejtőzködő ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek
Emléktúra a Zengő körül
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,8 km
Időtartam 4:45 óra
Szintemelkedés 582 m
Szintcsökkenés 582 m

Tartalmas körtúra a Zengő tömbjére és a központi erdőségek vadregényes vidékére. A Zengővár és a Réka-kunyhó erdei hangulata után a zengővárkonyi ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19,2 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 740 m
Szintcsökkenés 757 m

Kirándulásunkat bátran nevezhetjük csúcstúrának is, hiszen a Kelet-Mecseket délről észak felé átszelő útvonalon a Mecsek legmagasabb hegycsúcsa – a ...

3
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Mecsek vidéke
Zobákpuszta – Mórágy (DDK-10)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 10 nyitva
Hossz 37,4 km
Időtartam 10:50 óra
Szintemelkedés 865 m
Szintcsökkenés 1 095 m

A Keleti-Mecsek hírneves, romantikus völgyeiben számos vízesés és zúgó között, mohos sziklák szorításában vezet a Dél-dunántúli Kéktúra.

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
A Hidasi-völgy és a Takanyó szurdokában
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 9,1 km
Időtartam 2:36 óra
Szintemelkedés 205 m
Szintcsökkenés 201 m

A Kelet-Mecsek két vadregényes patakvölgyében kalandozva vízesések, zúgók, források nyomába eredünk. A Hidasi-vögyből felkapaszkodunk Pusztabányára ...

16
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek
A baranyai hegyek legjava
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 19 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 755 m
Szintcsökkenés 838 m

A Mecsek legjavát mutatja be hosszú túránk, mely átszeli a hegység keleti felét. A hűs szurdokvölgyek mélyéről Dél-Magyarország „tetejére" ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek
A Mecsek hegyvidéki arca
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 14,7 km
Időtartam 4:25 óra
Szintemelkedés 462 m
Szintcsökkenés 462 m

A Keleti-Mecsek legmagasabb hegytömbjei alatt, völgyek szorításában túrázunk, ahol a táj hegyvidéki vonásai dominálnak. Felkeresünk hajdani ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp