Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Szarvas-kút

Forrás · Bakonyvidék · 434 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szarvas-kút vizével duzzasztott tó
  A Szarvas-kút vizével duzzasztott tó
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Öreg-bakony peremén, a Zirchez tartozó Akli mellett legendákkal átszőtt történetű forrást találunk, aminek környezete pihenésre invitál.

Legendás forrás

Az 1930-ban foglalt víznyerő hely hajdani kőből faragott, díszes oszlopa mára ugyan veszített eredeti szépségéből, de a kőmedencébe csordogáló, hűs ivóvíz kárpótol a látványért. Hogy a cipőnk se legyen sáros, a foglalás mellett és a belőle keletkező ér felett rácsokon lépdelhetünk.

A hűs, tiszta vizű forrás foglalása melletti táblán elolvashatjuk a helyhez kapcsolódó legendát. Eszerint réges-régen a Bakony alig háborgatott erdőiben valamelyik vadásznak sikerült megsebeznie egy pazar agancsú, pompás szarvasbikát. Az állat, hogy enyhítse fájdalmát, a forrás hűs vizébe kortyolt, amitől csodás módon visszanyerte erejét, így megmenekült.

Idilli pihenőhely

A vízfakadás mellett számtalan padot, asztalt és egy tűzrakó helyet is találunk, így a vízvételi lehetőséggel együtt akár csoportnak is ideális a hely pihenésre, piknikezésre. Rossz idő esetén esőbeálló ad menedéket, ebben akár bivakolni is lehet.

A forrás tovacsörgedező vizét egy gáttal aprócska, idilli tavacskává duzzasztották. Ez a látvány szintén hozzájárul a helyszín varázslatos nyugalmához. A víztükörhöz csendesebb napszakban a környék vadjai is lemerészkednek az erdő mélyéről, hogy szomjukat oltsák.

Szállás és piac

A forrás mellett egykor gerendákból ácsolt menedékház is várta a turistákat, de ennek már a nyomait is visszafoglalta a természet. Ma az országút mellett, a forrástól a fahidacskán átkelve jóval nívósabb szállást találunk: a négycsillagos Hotel Szarvaskút az év minden napján várja a vendégeket szállással, kemencés étteremmel, spa és wellness részleggel. Sőt, ha szombatra időzítjük a látogatást, érdemes meglátogatni a hotel udvarán a Bakonyi Termelői Piacot is, ahol környékbeli kistermelők portékáiból, készítményeiből válogathatunk. A kínálat igen széles: az erdőben található gombáktól és gyógynövényektől kezdve a házilag készített lekvárokon, szörpökön át a húsig, tejtermékekig, tojásig mindenféléket vásárolhatunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-06-10

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági és helyközi buszról a Zirc, Szarvaskút nevű megállóban célszerű leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból keleti irányba teszünk pár lépést az út mentén, majd balra térünk a Z◼ jelzésre. Elhaladunk a hotel és étterem mellett, majd a tavacska partján a Z● jelzésre váltunk, ami a forráshoz vezet (összesen 300 m, 7 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A hotel előtt célszerű leparkolni az autónkat.

Koordináták

DD
47.232256, 17.850012
DMS
47°13'56.1"N 17°51'00.0"E
UTM
33T 715726 5234914
w3w 
///pakolás.tányérok.ládák
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Északi-Bakony
A legendás Szarvas-kút környékén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,5 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 233 m
Szintcsökkenés 233 m

Könnyű sétának beillő kirándulásunk a Zirc környéki szelíd magaslatokra invitál bennünket. A város és a közigazgatásilag hozzá tartozó Akli ...

8
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp