Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 9

Zirc - Bodajk (OKT-09)

· 12 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Bakonyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km Hamuház és Csikling-vár Zirci Arborétum Vadalmás-forrás Római-fürdő Fehérvárcsurgói-víztározó Burok-völgy Gaja-szurdok
A Bakony legváltozatosabb, karsztos jelenségekben gazdag táját szeli át a Kéktúra e szakasza. Érintünk hűs szurdokokat, tágas, kopár legelőket, sűrű erdőket, barlangokban és kultúrtörténeti értékekben gazdag fennsíkot.
nyitva
közepes
Hossz 57,9 km
16:50 óra
1 225 m
1 455 m
462 m
148 m

Elhagyván az Öreg-Bakony hatalmas erdőségét, ezúttal a hegyvidék másik arcaival ismerkedünk meg. Bakonynána határában körülnézünk a Római-fürdő festői szépségű, vad sziklaszurdokában, ezt követően csúnyán megzavart, letermelt erdőkön át felkapaszkodunk a Tési-fennsíkra. A kicsiny karsztplató mélyét szerteágazó barlangrendszer teszi mozgalmassá, felszíne pedig kiemelt helyzeténél fogva kiváló adottságokkal rendelkezik a szélenergia hasznosításához: erről tanúskodik két régi szélmalma is.

Tésről lefelé vezet utunk: erdei vándorlásunk során a hegység egyik legendás szurdoka, a Burok-völgy mellé szegődünk. Bakonykúti határában pedig a jellegzetesen kopár bakonyi dombok közé érkezünk, ahol végtelenül tágas terek nyílnak meg előttünk. Nyári hőségben csak néhány kabócadalos fenyőfacsoport árnya jelent enyhülést ezen a vidéken.

A következő erdőtömb után viszont a Fehérvárcsurgói-víztároló és a Károlyi-kastély parkja mellett találjuk magunkat. Az utolsó szakaszon vadregényes szurdokkal búcsúzik a Bakony: a Gaja-patak völgyének alján helyenként szélesen szétterülő, máshol sebesen rohanó vízfolyás kanyarog. Végül régóta kihasználtalan sípályán érkezünk meg Bodajkra, ahonnan már következő tájegységünk, a Vértes látványával barátkozhatunk.

A szerző tippje

 • „A Bakony fővárosa": a múzeumokban, látnivalókban bővelkedő Zirc
 • Érdemes felkeresni a Gaja-szurdokra panorámát kínáló Károly-kilátót, mielőtt leereszkednénk Bodajkra.
 • Ha módunkban áll, tegyünk kitérőt a csőszpusztai barlangkutatóházhoz.
 • Bár a Kéktúra elmegy mellette, nagyon rövid kitérő a Bakony talán legszebb vízesése, a Római-fürdő sziklaszorosa. Mindenképpen tervezzük bele túránkba!
 • Jásd és Tés között, ha időnk engedi, keressük fel a rövid kitérőt jelentő Gróf Széchenyi Zsigmond-kilátót, melyről nagyszerű a panoráma észak felé!
 • Kisgyónban páratlan létesítményt találunk: a természetbarát-telepen számos kulcsosház várja a túrázókat. Ideális hely az éjjeli pihenőre.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Zirc  10,2  Bakonynána  6,1  Jásd  4,1  Csőszpuszta  6,7  Kisgyón  11,7  Bakonykúti  10,2  Fehérvárcsurgó  9,5  Bodajk

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Bakonynána (OKTPH_44): Bakonynána, Petőfi Sándor utca buszmegálló
 • Jásd (OKTPH_45_1, OKTPH_45_2): Jásd, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Tés, Csőszpuszta (OKTPH_46 közelében): Tési elágazás buszmegálló
 • Bakonycsernye (OKTPH_47_1, OKTPH_47_2 közelében): Bakonycsernye, kisgyóni elágazás buszmegálló
 • Bakonykúti (OKTPH_48): Bakonykúti, Szabadság utca buszmegálló
 • Fehérvárcsurgó (OKTPH_49): Fehérvárcsurgó, kastély buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-03-20
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
148 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Károlyi-kastély Hotel & Restaurant (Fehérvárcsurgó)
Fehérvárcsurgói Vadászház

Kezdőpont

Zirc, vasútállomás (384 m)
Koordináták:
DD
47.264709, 17.878625
DMS
47°15'53.0"N 17°52'43.0"E
UTM
33T 717758 5238600
w3w 
///izgalom.üvegajtó.korong

Végpont

Bodajk - Csókakő, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Zircről műutat követünk Nagyesztergárig.
 • Nagyesztergártól a Gaja völgyén sétálunk át Bakonynánára.
 • Bakonynánáról a Római-fürdőt is érintve követjük tovább a Gaja folyását Jásdig.
 • Jásdot éppencsak érintjük, majd délkelet felé kapaszkodunk fel Tésre.
 • Tést kelet felé elhagyva Csőszpusztán pecsételünk, majd a Hamuház érintésével leereszkedünk Kisgyónra.
 • Kisgyónról délkelet felé tartunk, hosszas kanyargás után a Burok-völgy peremét követjük Bakonykúti határáig.
 • Pecsételés után elhagyjuk Bakonykútit délkelet felé. A Vaskapu-hegyet kerülve érkezünk meg a Fehérvárcsurgói-víztároló partjára.
 • A tó délkeleti végében a tóhoz induló utcán található Becsali büfében pecsételünk.
 • Keletről kerüljük a tavat Fehérvárcsurgó érintésével.
 • A víztárolót elhagyva végigsétálunk a Gaja-szurdokon
 • A szurdok végén fölkapaszkodunk Bodajk fölé, majd a Fenyő büfénél fejezzük be a szakaszt.

A túráról részletesen

Zirc - Bakonynána

Zircről aszfalton talpalunk át Nagyesztergárra. A falu utáni völgyben nyáron nem csak a párás meleg, hanem szakadatlan rovarinvázió is nehezíti a haladást. A patakon található kis tavacskákat, azaz „kálistákat" a legelőkön kószáló marhák kedvéért alakították ki, hogy enyhülést jelentsen számukra a tűző napon. Gazos rétek és sűrűn benőtt, vizes ösvényszakaszok váltják egymást, nehéz terepen járunk, ahol helyenként kihívást jelent a tájékozódás.

A Gaja-patak a Bakony keleti felének legjelentősebb, viszonylag nagy vízhozamú vízfolyása. Vizével egykor hatalmas mocsarakat táplált Székesfehérvár körül, melyek természetes akadályt képezve - a Gaja áradásakor - megvédték a várost a tatárjárás idején.

Hosszas bozótharc, több gázlóátkelés után kapaszkodunk fel a domboldalba. Aszfaltúton érkezünk meg Bakonynánára melynek csak a szélét érintjük. A község elágazásában találjuk a villanyoszlopra szerelt bélyegződobozt.

Bakonynána - Jásd

Kavicsos sétányon haladunk tovább, az egykori fűrészmalom épületét elhagyva betérünk az erdőbe. Nagyobb vízhozam idején hallhatjuk lentről az előretörő Gaját, melynek szurdokába helyenként belátunk. Egy kevésbé sziklás mederszakasz és néhány kanyar után, szépen felújított pihenőhelynél érkezünk meg a Római-fürdő elágazásához. A látvány lenyűgöző: barázdált sziklák folyosójában, lassan hömpölygő folyamként gyűlik fel a patak. Ha kicsit lejjebb ereszkedünk a sziklalépcsőn, szemből csodálhatjuk a Gaja hangosan dübörgő, többlépcsős vízesését. (A völgy oldalában található a Savanyó Jóska-barlang.) A mohától zöldellő falú, vad sziklasikátoron végig is sétálhatunk, hogy a túloldalt induló erdészeti úton visszataláljunk a Kéktúrára.

A patak völgye ezután megszelídül, tágas kaszálót keresztezünk. Oldalt a Szentkút kápolnája bújik meg a fák árnyékában, a helyszínt egykor csodatévőnek tartották. Tovább gyalogolva hamarosan elérjük Jásdot. Itt két bélyegzőhely közül is választhatunk: egyik a vegyesboltnál, másik a bisztrónál vár bennünket.

Jásd - Csőszpuszta (Tés)

A Patak utcán indulunk tovább. A gyalogút végén ismét érintjük a Gaja vízfolyását, majd felkapaszkodunk a Tési-fennsíkra. A szép bükkösből sajnos hatalmas részeket termeltek le - szomorú és kellemetlen élmény a durván felsebzett erdő. Rövid kitérővel felkereshetjük a 2014-ben átadott Széchenyi Zsigmond-kilátót. Az út végül Tés főutcájára érkezik, ahol érdemes felkeresni a szélmalmokat és a kovácsműhelyt. A Tési-fennsík kiemelt helyzeténél fogva különösen szeles vidék: a múltban ezt az adottságot malmok útján az élelmiszeripar szolgálatába állították, e malmok közül kettőt láthatunk a falu határában. Az utóbbi évtizedekben a modern szélenergia-hasznosítás lehetősége merült fel, de a szélerőművek állítását természetvédelmi okokból végül elvetették.

A kis kiterjedésű fennsíkot lösz fedi, mely alatt jól karsztosodó mészkő található. A szántókat nézve nem is gondolnánk, milyen kiterjedt barlangvilág rejtőzik a felszín alatt, rengeteg zsomboly és barlangnyílás lyuggatja a felszínt. A barlangok kutatására hozta létre az Alba Regia Barlangkutató Csoport a Csőszpusztai Barlangkutató Állomást. Itt a kutatóház bejáratánál került kihelyezésre a Kéktúra bélyegző.

Csőszpuszta (Tés) - Kisgyón

Bélyegzés után visszatérünk az Országos Kéktúra útvonalára, és továbbmegyünk a Hamuházig. A hamuzsírt üvegkészítésre használták - melynek alapanyagát a környék hatalmas bükkösei szolgáltatták. A Tűzköves-árok mentén rövidesen egy hatalmas irtásfolt felső peremére érkezünk - a távolban feltűnik a párafüggönybe burkolózó Vértes. Ereszkedés közben érintünk egy erdei szentélyt, majd rövidesen a Kisgyón Természetbarát-telephez érünk. Itt az OKT nyomvonala jobbra vezet. Dönthetünk, hogy pecsétért kis kitérővel (kb. 50 m) elmegyünk a Gyöngyvirág Kulcsosházhoz, vagy tovább a kéken egy nagy elágazásban a Kékkör információs táblájánál bélyegzünk.

Kisgyón - Bakonykúti

Lankás tájon folytatódik a K jelzés. Erdőszélre érve szembesülünk először azzal a látvánnyal, melyet a Bakony többi részén az Országos Kéktúráról nem tapasztalhatunk: többnyire fátlan dombsági táj hullámzik előttünk. Nyáron meleg mikroklímájú ez a szakasz, napverte, poros földútszakaszok követik egymást. Hamarosan a Burok-völgy peremére szegődik a turistaút: sajátos hangulatú, fenyves borította, meredek völgyfal rohan le a szurdok aljára. A völgy az Erdőrezervátum Program része, azaz a területet nem zavarja emberi beavatkozás. A program célja az erdők természetes folyamatainak megismerése. A szurdok alján futó P jelzésű turistaút a sok természetes akadály miatt nehezen járható - ennek ellenére érdemes aláereszkedni ebbe a sűrű vadonba. Megékrezve Bakonykútiba, a Polgármesteri Hivatallal szemben találjuk meg a bélyegzőhelyet egy villanyoszlopon.

Bakonykúti - Fehérvárcsurgó

Felkapaszkodunk a község fölé magasodó fennsíkra, elhaladunk egy tanya mellett. Mediterrán jellegű, nagyrészt fátlan tájon taposunk, amit itt-ott fenyvescsoportok tűzdelnek. A hepehupás terep menedékessége összekapcsolódva a nagy belátható távolságokkal katonailag jól hasznosítható: ne lepődjünk meg, ha rövid sáncok mögött, vagy gödrök mélyén évtizedekkel ezelőtt itt szolgált katonák apróbb használati tárgyaira bukkanunk.

Hosszabb erdei sétával kerüljük meg a Vontató-hegyet, amelynek túloldalán már az 1970-es években létesített Fehérvárcsurgói-víztároló tükrére hajolnak a fák lombjai. Elhagyunk egy üdülőépületet, és aszfaltozott útról fordulunk rá a tó gátjára - a szép fekvésű víztároló túlpartján kirajzolódik a hegyek közé vágódott Gaja szurdoka is. Korlátokkal biztosított ösvény szorul a sziklakibúvásos lejtő és a tópart közé, a nagyszerű kilátás közepette van lehetőségünk pecsételni is. A szintösvény végén megkerülünk egy házat, majd gátat átszelve fordulunk balra, egy széles, köves útra.

Becsali büfé (Fehérvárcsurgó) – Bodajk

A víztárolót északről kerüljük, üldülőházak közt érjük el a Bakony peremi erdőségét, és enyhe kaptatás után beereszkedünk a Gaja-szurdokba. A völgy mágnesként vonzza a kirándulókat, ezért számos pihenőhelyet találunk végigjárása során. Változatos képű szurdokban gyalogolunk: alsó szakaszán még tavat is kialakítottak, följebb helyenként lassan hömpölygő patakot kísérünk, máshol sziklákon átbukó, sebes vízfolyás dübörög szűk ösvényünk alatt. Ligetes tisztások és zord sziklabércek követik egymást. Többször át is kelünk a patakon, végül egy hurokkal kapaszkodunk fel a Bodajk felőli magaslatra. Amikor ösvényünk derékszögben balra fordul, tegyünk rövid kitérőt jobbra, a Károly-kilátóhoz: a kis acélteraszról hosszában tekinthetünk be az imént végigjárt szurdokba.

Miután átvágtunk az erdőn, fagyosabb telekből itt ragadt, elhagyott sípálya gazos léniáján ereszkedünk le Bodajkra. Szemben már a Vértes falszerű nyugati pereme áll őrt a Móri-árok fölött. A település központjában, a Fenyő büfénél találjuk az első bodajki bélyegzőt, később a Hochburg-Lamberg-kastély bejáratánál vagy a vasútállomásnál lelhető bélyegzővel pecsételhetünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Zirc vasútállomására a híres szépségű, hegyi jellegű Győr-Veszprém vasútvonal járataival juthatunk el.
 • Utazhatunk Zircre busszal is: szintén Győr és Veszprém felől, illetve a környező falvakból érkeznek a járatok a Zirc, autóbusz-állomásra.
 • Vonattal a Komárom és Székesfehérvár között közlekedő vonatokkal érkezhetünk Bodajkra.
 • Bodajk vasútállomása helyett választhatjuk a Bodajk határában található Csókakő vasúti megállóhelyet is. Ide szintén Komárom és Székesfehérvár felől érkeznek járatok.
 • A Bodajk, lakótelepi elágazás buszmegállóba elsősorban Zirc és Székesfehérvár felől közlekednek autóbuszok.

Megközelítés

 • Zircen a vasút- és az autóbusz-állomás egymás mellett vannak. Induljunk bal felé az Állomás utcán, melynek végén, a keresztező úton érkezik meg a Kéktúra.
 • Bodajk vasútállomás nincs közvetlenül a Kéktúra nyomvonalán, ezért induljunk el a K◼ jelölte úton a sínekkel párhuzamosan, ez elvezet a K jelzéshez (640 m). Innen balra fordulva Bodajkot érjük el, jobbra pedig elindulhatunk Csókakő iránáyba.

 • A csókakői vasúti megállóhelyről is sétálni kell a Kéktúra nyomvonaláig. Induljunk el a főúton a település felé a P jelzésen, majd a Fenyő bisztrónál lévő pecsételőhelynél csatlakozunk a Kéktúrába (840 m).

Parkolás

 • Zircen a vasútállomás épülete előtt találunk ingyenes parkolót.
 • Bodajkon a városközpontban, a Május 1. utca és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél találunk ingyenes parkolóhelyeket.

Koordináták

DD
47.264709, 17.878625
DMS
47°15'53.0"N 17°52'43.0"E
UTM
33T 717758 5238600
w3w 
///izgalom.üvegajtó.korong
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,9
(12)
Ladányi Éva
2021-10-11 · Közösség
Most 7végén 3 nap alatt sikerült... Október 8-10. között. Ez volt az első többnapos hivatalos kéktúránk. Első nap Zirc-Jásd szakasz, második napon Jásd-Bakonykút, majd másnap Bodajkig. Kisebb nagyobb kitérőkkel, egyéb érdekes helyek, látnivalók felkeresésével kényelmesen tudtuk teljesíteni.
Mutass többet!
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Fénykép: Ladányi Éva, Közösség
Csapó Noémi 
2021-10-09 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-10-09
Fénykép: Csapó Noémi, Közösség
Fénykép: Csapó Noémi, Közösség
Fénykép: Csapó Noémi, Közösség
Fénykép: Csapó Noémi, Közösség
Fénykép: Csapó Noémi, Közösség
Fadgyas Bence
2021-10-09 · Közösség
Vegre turainfrastruktura! Eljeneljen!
Fénykép: Fadgyas Bence, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 33

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
57,9 km
Időtartam
16:50 óra
Szintemelkedés
1 225 m
Szintcsökkenés
1 455 m
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
148 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 54 Útpontok
 • 54 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp