Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Zselici sziklaformák nyomában

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kistótvárosi magánkilátó sajnos nem látogatható
  A kistótvárosi magánkilátó sajnos nem látogatható
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km
A Zselic szelíd lankái közt rejtőző két érdekes földtani látványosságot is érint ez a túra: a Csepegő-követ és a Kaposgyarmati-mésztufahasadékot. Erdőkön, gyepeken át vezető utunk néhány kilátópontot is tartogat.
nyitva
közepes
Hossz 15,4 km
4:40 óra
486 m
495 m
275 m
137 m

Gálosfáról az egykori Kaposvár-Szigetvár-vasútvonal töltésén, majd a Surján-patak hídján át gyalogolva érintjük Bükk-alja árnyas erdőjének szélét. Innen meredeken kapaszkodva vesszük célba a Bükk-tetőt a Szamár-dombon keresztül. A kistótvárosi magánkilátó közelében az alattunk elterülő völgy, a Zselicre jellemző, kellemesen hullámzó lankák sejlenek. Ma a fatoronyra lehetünk figyelmesek, ám Ders fia, Miklós mester 1335-ben ezen a területen pálos kolostort alapított. A völgybe ereszkedve a környék egyik legismertebb földtani értékénél, a Csepegő-kőnél lesz a következő megállónk. Innen a Mecsekre nyíló panorámás hátakon haladunk, majd egy erdei szakasz túkvégén megérkezünk Hajmásra, ahonnan a Kaposgyarmati-mésztufahasadékot, és a mellette lévő, Bivalyfej névre keresztelt, sötét árnyalatú édesvizimészkő-sziklát érintve érkezünk meg végpontunkra.

Kilátásokat tartalmazó, változatos túra a lapos hátairól és lankás felszínéről ismert Zselic karakteres sziklaformáihoz, a csapadék alkotta sziklaegyüttesekhez.

A szerző tippje

 • A túra végeztével érdemes meglátogatni a bőszénfai Szarvasfarmot.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2022-01-24
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
275 m
Legalacsonyabb pont
137 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 53,62%Ösvény 35%Utca 11,37%
Földút
8,3 km
Ösvény
5,4 km
Utca
1,8 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Gálosfa, alsó buszmegálló (151 m)
Koordináták:
DD
46.247564, 17.890741
DMS
46°14'51.2"N 17°53'26.7"E
UTM
33T 722832 5125616
w3w 
///folyamatok.keszegek.szájak

Végpont

Kaposgyarmat, községháza buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállóból északkeleti irányba indulunk a K jelzésen.
 • A kistótvárosi kilátó után 1 km-rel a K● jelzésen folytatjuk utunkat.
 • A dombhátra felérve balra fordulunk a Z◼ jelzést követve.
 • Hajmás után letérünk balra a Z● jelzésen a Kaposgyarmati-mésztufahasadékhoz.
 • A hasadék után, a dűlőútra kiérve jobbra fordulunk a Z jelzésen, ami elvezet Kaposgyarmatra.

A túra részletes leírása

Indulás Gálosfáról

A falu neve először 1425-ben Galusfalva alakban szerepelt oklevélben, amikor Szerdahelyi Csepel János fiai, és Szerdahelyi Dersfi Márton, a zselicszentjakabi apátsággal szemben követelték maguknak a települést. A 18. századtól a 20. század elejéig a Festetics család birtokolta, akik az 1804-ben országos vásártartási jogot kapott faluban kúriát építtettek. A község tartozéka volt a középkori Szent-Lukácsfalva helyén fekvő Szentluka-puszta, a Kistótváros és Nagytótváros helyén települt Kistótváros-puszta és Nagytótváros-major, valamint a Gálosfától nyugatra eső Törjék-puszta is. A buszmegállóból északkeleti irányba indulunk a K jelzésen, és átkelünk a Csurgó-árok hídján, majd hamarosan (jobbra) elhagyjuk az aszfaltot, és az 1900-ban átadott Kaposvár-Szigetvár-vasútvonal töltését keresztezve haladunk tovább. Az 1972-ben megszüntetett vonal az I. világháború éveiben jelentős teherforgalmat bonyolított, és a zselici búza szállításában később is fontos szerepet töltött be.

A következő hídnál szerény kilátás nyílik Gálosfa irányába és a környező dombokra. Jelzésünket követve széles dűlőúton közelítünk az erdőkkel fedett hátak felé, az út mély nyomvályúiban vízi- és vízparti életközösségeket találunk, melyekben megjelenik a vízi hídőr, a víz felszíne alatt pedig akár egy-egy kis csibort is megpillanthatunk. A Bőszénfa délnyugati határából a Kaposba tartó Surján-patak hídja után elérjük az erdő szélét, majd az út jobbos kanyarjában balra tartva kiadós kapaszkodásba kezdünk. A Bükk-alja árnyas erdőjén át a Szamár-dombra hágunk, ahonnan a Bükk-tető felé vezet jelzésünk. Megközelítjük a kistótvárosi magánkilátót, ami magántulajdonban van, így felmászni nem tudunk rá. A fatoronytól szintben haladunk tovább.

Kistótváros

Ders fia, Miklós mester 1335-ben ezen a területen alapított egy Szent László titulusú pálos kolostort, és a nemes alkalomból a közösségnek adományozta a Surk erdő egy részét, valamint két malmot Bát faluban a Kapos folyón, egy-egy szőlőt Kökényesfő és Thormoch falu határában, mellettük Szerenketeleke faluval. Miklós mester később erőszakkal visszavette egykori birtokait, ami miatt perbe keveredett a pálosokkal, végül pedig I. Lajos király az egyház javára döntött. A 16. század elején az Imreffy családé lett a birtok, akik sáncárokkal körülvett várkastélyuk építésekor védelmi célból az ekkor már Tótvár(os) néven említett település körüli, nagy kiterjedésű erdő jelentős részét kivágták. Ezután jelentősebb erdőirtás csak 1722-1802 között volt a területen. A kolostort Gyöngyösi Gergely 1520 körül a pálos rend egyik leggazdagabbikaként jellemzi. Valószínűleg az 1543-as török hadjárat idején pusztult el.

Hamarosan, úgy 1 km múlva elérjük a K● jelzést, amin meredek ereszkedésbe kezdünk Kistótváros vadkerítése mentén. Leérünk a völgybe, ott a kaszálón és a Kistótvárosi-patakon átkelve visszatérünk az erdőbe, ahol a pihenőtől már feltűnik a Csepegő-kő.

Csepegő-kő

A Sárközi-erdő fő látványossága a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló Csepegő-kő és a tövében fakadó Csepegő-kút. A környéket a Kistótvárosi-patak egyik időszakos mellékága formálta a mai alakjára, miközben a Zselic negyedidőszaki szakaszos kiemelkedése során bevágta magát a környéket fedő laza üledékes rétegsorba. Alatta pedig a Pannon-tó partmenti zónájának üledékét érte el (ezek adják a Zselic fő tömegét). Ezekkel a jobban cementált pannon homokkő rétegekkel már kevésbé bírt a víz, így kialakult a ma látható kis szurdok kicsiny vízesése, melyen a patak lebukik. A kis cseppköszerű bevonatok úgy képződnek, hogy a homokkőben lefelé szivárgó, a talajban enyhén savanyúvá váló csapadék lassan oldja a kőzet karbonátos ásványait, és az így szállított mész a réteglapok felszínén, valamint a kőzet repedései mentén kicsapódik. A sziklafal tövében találjuk a Csepegő-kút forrást, melynek környezetében a hűvös, párás klímát jelző gímnyelvű fodorka és májmohák tenyésznek, amik élettevékenységük során szén-dioxidot vonnak el a vízből, segítve az édesvízi mészkőt felépítő kalcium-karbonát kicsapódását. Mivel azonban ez a folyamat még így is lassú, fokozott figyelemmel óvjuk ezeket a kicsiny képződményeket.

Panorámás séta a dombtetőn

Jelzésünket követve falépcsőn kapaszkodunk fel a meredek völgyoldal ezüsthársas-bükkösén át, majd ösvényünk lassan ellaposodik, és a dombháti gyepek határán futó széles dűlőútra már egy akácosból érünk ki. Itt balra fordulunk a Z◼ jelzést követve, ami hamarosan több, a Mecsek irányába nyíló kilátópontot is érint. Alig érezhető ereszkedésbe kezdünk, és lassan bezárul a panoráma, búcsút inthetünk a Zengő tekintélyes tömbjének. Hamarosan néhány idős kocsánytalan tölgy hagyásfa alatt haladunk tova, majd a csőszkunyhó után erdőszélre érünk, ahonnan szép kilátás nyílik Kistótvárosra. További 1,5 km kényelmes séta után jelzésünk élesen balra kanyarodik, innen egészen Hajmás határáig egy lassan felverődő erdő útján haladunk. Egy vadkerítésnél kiérünk belőle, itt az ösvényre már ránőttek az erdőszél cserjéi, ami miatt egy kb. 20 m-es bozótharcra készüljünk. A kerítések között jutunk ki az országútra, amin jobbra fordulunk Hajmás irányába.

Hajmásra Ivánkapusztánál érünk be, melynek helyén feküdt a középkorban Ivánkafalva, amit a Győr-nemzetség birtokolt, és 1571-ben 3 házból állt. Hajmást 1346-ban említi először oklevél, amikor Szerdahelyi Dersfi Péter birtokába került. Az 1425-ben Haghmas néven jegyzett település később a törökdúlás áldozata lett. Csak a 18. században telepítettek németeket a faluba, ekkor alakult ki a mai faluszerkezet. Az északi részt Magyarfalunak hívták, míg a délit Németfalunak, népessége a 19. század végéig gyarapodott. Az országutat követve átsétálunk Hajmáson, majd a volt vasútállomás helye után kis kitérőt teszünk a Z● jelzésen a Kaposgyarmati-mésztufahasadékhoz.

A Kaposgyarmati-mésztufahasadék

Átkelünk a Surján-patakon, melynek neve bozótos patakot jelent. Az erdőbe beérve hamarosan emelkedni kezdünk, keresztezzük a patak mellékvizét, és a meredek szakasz vége felé padokhoz érünk. Itt találjuk jobb oldalon a mésztufahasadékot. A Surján-patak egyik időszakos mellékvize a Csepegő-kőhöz hasonló módon vájta ki a szakadékos völgyet és a benne található sziklát, ám az édesvízi mészkő kiválása itt gyorsabb ütemben folyik. A kis vízesés mellett a szurdok másik jellegzetes képződménye a Bivalyfej névre keresztelt, sötét árnyalatú travertínó (azaz mésztufa) szikla.

Ezt követően egy hosszabb szakaszon közel szintben haladunk, majd a dűlőútra kiérve jobbra fordulunk a Z jelzésen, és a gyepen átkelve visszatérünk az erdőbe. Kaposgyarmat házai közt elhaladunk egy kis kápolna mellett, melytől már nincs messze a buszmegálló, túránk végpontja. Mellette, bal oldalon az 1992-ben kialakított halastavat, egy székelykaput, egy régi tűzoltókocsit és a sportpályát találjuk, a jobb oldalon három múlt század eleji feszület sorakozik. A Hármas kereszt az I. világháborúban elesett hősöknek állít emléket.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Gálosfára Kaposvár felől érkeznek buszjáratok, és a Gálosfa, alsó buszmegállónál kell leszállni.
 • A Kaposgyarmat, községháza buszmegálló a túra végpontja.

Megközelítés

 • A túra buszmegállóból indul, és ott is ér véget.
 • A két végpont között van buszközlekedés, ezért ha az autót az egyiknél hagyjuk, a túra végén visszabuszozhatunk hozzá. A menetrendről előre tájékozódjunk!

Parkolás

 • Gálosfán a Dózsa György úton célszerű parkolni.
 • Kaposgyarmaton a községháza előtt parkolhatunk.

Koordináták

DD
46.247564, 17.890741
DMS
46°14'51.2"N 17°53'26.7"E
UTM
33T 722832 5125616
w3w 
///folyamatok.keszegek.szájak
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 •  Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,0
(1)
Zoltán Hevesi
2022-01-24 · Közösség
A képen is bemutatott Kistótváros felett álló kilátó magán területen van, le is van kerítve a kéktúra felől is. Nem látogatható!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-09-05
Fénykép: Zoltán Hevesi, Közösség

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15,4 km
Időtartam
4:40 óra
Szintemelkedés
486 m
Szintcsökkenés
495 m
Legmagasabb pont
275 m
Legalacsonyabb pont
137 m
Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp