Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Liptói vár felfedezése, történelmi séta Liptó kilátásai mentén

Gyalogtúra · Kócs-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kalameny látképe az Alacsony-Tátrával
  Kalameny látképe az Alacsony-Tátrával
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Egy rövid, de tartalmas túrát járunk be a Liptói-medence felett húzódó Kócs-hegység vonulatán. A Liptói vár panorámapontján a megmaradt várfalakról merenghetünk el Liptó kilátásain és történelmén.

könnyű
Hossz 6,2 km
2:20 óra
425 m
425 m
1 000 m
580 m

A pontosan 1000 méter magas Sestrč hegyre túrázunk a Liptói vár (Liptovský hrad) megmaradt falaihoz, ahonnan stratégiai helyszínhez illően tágas panoráma nyílik a környékre. Akad itt sziklafal, barlang, várárok felett átívelő híd, sziklán átsegítő létra, vadvirágos rét, szabadtéri termálvizes medence és sok-sok kilátás a környező hegyekre. A körtúra könnyű, félnapos sétának tudható be, akár egy nagyobb túra előtti vagy utáni pihenőnapként is tekinthetünk rá. Ráadásul a kezdő- és végpontnál lehetőségünk van egy közel 30 fokos termálvizes medencében fürdeni, lepihenni - ez idénytől függően zsúfolt vagy üres, illetve fizetős vagy ingyenesen látogatható.

A stratégiai helyszínre, a középkori Magyarország északi peremvidékére épített kővár helyén az ásatások során feltárt leletek alapján már a bronzkorban erődített őrhely, település létezett. A félkörben sziklafalak által védett hegytető magassága és kilátása a IV. Béla király által kőből épített lakótoronnyal és várudvarral kiegészítve rangos pozícióba emelte a helyet. A 14. században Liptó vármegye központjaként szolgáló erősségtől később Liptóújvár (Liptovský Hrádok) vette át a közigazgatási vezető rangot, így innentől Liptóóvárként, pusztavárként ismerték. 1431-ben a husziták kezére került, de vesztét a Mátyás király elleni lázadás okozta. 15. század végi ura ugyanis a cseh királyt támogatta, így amikor Mátyás megerősítette hatalmi pozícióját, leromboltatta a várat. A romokat a 20. század közepén végzett régészeti feltárás során konzerválták, ma pedig jól kiépített kirándulócélpontként áll csodás természeti környezetben, könnyen elérhető távolságban a Liptói-medencétől.

A szerző tippje

 • A túra kiinduló- és végpontja a falu feletti szabadtéri termálfürdő, ahol csak parkolójegyet szednek az autósoktól. Érdemes úgy készülnünk, hogy a túra végén megmártózunk az időjárástól függően 30 °C fok körüli hőmérsékletű termálvízben.
 • Ha kulturáltabb körülmények között fürdenénk, a szomszédos faluba kell átmennünk, ugyanis Lúčky (Lucski) felső végénél (Lúčky, kupele) fürdőkomplexum várja a pihenni, lazulni vágyó fürdővendégeket.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-03-29
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Liptói óvár (Liptovský hrad), 1 000 m
Legalacsonyabb pont
Kalamenyi termálfürdő (Termálny prameň Medokýš), 580 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 22,78%Murvás út 6,05%Földút 56,97%Ösvény 14,17%
Aszfalt
1,4 km
Murvás út
0,4 km
Földút
3,5 km
Ösvény
0,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A várhoz vezető utolsó felszökésnél egy sziklasávot is leküzdünk, mégpedig egy öreg, de masszív vaslétra segítségével. Erős szélben, esőben, de különösen fagyos időben óvatosan mozogjunk a közel függőlegesre állított létrán, mindig használjuk mindkét kezünket kapaszkodásra!

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Kalameny (Kelemenfalu), termálfürdő (Termálny prameň Medokýš) (584 m)
Koordináták:
DD
49.133121, 19.419721
DMS
49°07'59.2"N 19°25'11.0"E
UTM
34U 384724 5443456
w3w 
///ketyegő.üdébb.bankjegy

Végpont

Kalameny (Kelemenfalu), termálfürdő (Termálny prameň Medokýš)

Útleírás

Itiner

 • Kalameny (Kelemenfalu) széléről, a Medokýš termálforrástól a S jelzésen jutunk a Sedlo pod Kraľovou elágazásához.

 • A Sedlo pod Kraľovou elágazástól balra, a P jelzésen folytatjuk utunkat a várba (Liptovský hrad).

 • A várból a K jelzésen ereszkedünk le északra a sedlo Poľana rétjén át a Kalamenianka patak völgyébe, amiből visszajutunk a falu szélére.

A túra részletes leírása

Termálfürdőtől várig a panorámaúton

A Kalameny (Kelemenfalu) feletti termálforrás, a prameň Medokýš nyári idényben fizetős parkolójából indulunk utunkra. Amennyiben szeretnénk a belépőt megspórolni, úgy hagyhatjuk autónkat a falu végén, a sportpályánál vagy a temetőnél. A forrást érdemes legalább megtekinteni, de a túra kellemes befejezése is lehet a relaxáló fürdőzés. A természetes termálforrás mellé az 1990-es években fúrtak kutat, aminek vizét hagyták szabadon elfolyni, majd kőgátat emelve medencét alakítottak ki felfogására. A kút mellett erőteljes a gázbuborék-feláramlás, így a medence egy pontján pezsgőfürdőt is élvezhetünk. Az itteni termálvíz összetételében és eredetében rokonságban áll a szomszédos völgyben található Lúčky (Lucski) fürdővizével.  A közeli faluban (Lúčkyban) komoly fürdőturizmus épült a termálforrásra, itt is hasonló tervekkel fúrtak, de végül szabadtéri, ingyenes fürdő maradt a kút környezete. A 2020-as években a medencét és környezetét kikövezték, murvás parkolót alakítottak ki, és a nyári szezonban parkolójegyet szed a helyi önkormányzat.

A forrást a kelet-nyugati futású Kócs-Tátra szerkezeti vonal, illetve az erre merőlegesen, a völgyben futó törésvonal találkozásánál feláramló karsztvíz táplálja. A forrásvíz oldott ásványianyag-tartalma különösen magas, 2500-3000 mg/l, mivel a környező hegyeket alkotó, kb. 200 millió éves, tengeri eredetű üledékes kőzeteknek köszönhetően nagy hidrogénkarbonát- és szulfáttartalommal bír.

A forrással szemközt a S jelzés felkanyarodik az úttól jobbra eső, csekély mélyedésbe, ahol lassú kapaszkodásba kezdünk a legelők és erdők határán. Ahogy kapaszkodunk a hegyoldalban, úgy bontakozik ki körülöttünk a táj, rálátunk Kalameny házaira és a környező hegyekre. A Liptói-medence túloldalán egyre szélesebb vonalban sorakoznak fel az Alacsony-Tátra bércei. Közel 200 méter szintemelkedést kell leküzdenünk a hágóig, ahonnan már az Alacsony-Tátra nagy része kibontakozik, illetve keleti irányban lassan beköszönnek a Liptói-havasok csúcsai is. Alattunk a falvak közt terpeszkedik az a tározó, amit a Vág folyó vízéből duzzasztottak a 20. század közepén, több falvat feláldozva, kitelepítve és elárasztva. Az épületek másolataiból a medence peremén, Pribylina mellett épített skanzent érdemes megtekinteni, útba ejtve a Liptói-havasok lábánál fekvő települést.

A Sedlo pod Kraľovou elágazásából a P jelzésen folytatjuk utunkat, ami a hegyoldal fenyvesébe vágott dózerúton kapaszkodik tovább a vár irányába. A fenyvest nagyrészt már kivágták, a helyén felnövekvő sarjerdő felett egyre jobban rálátunk a környékre. Az erősen szerpentinező út még közel 200 métert emelkedik a hegyoldalban, mielőtt eléri a csúcsot. A hegy tetőpontjára vezető utat sziklasáv , természetes védelmi vonal zárja, amit a vár építésénél is kihasználtak. A sziklának támasztott masszív fémlétra segítségével küzdjük le a végső akadályt, illetve még egy árok felett, hídon is átkelünk, mire belépünk a mára csak alapfalaiban fennmaradt középkori erődítménybe.

A Liptói vár, a történelem korszakain átívelő erődítés

A vár (Liptovský hrad) magaslatán már a bronzkorban erőd állhatott, a hegyet érintő ásatásokon ugyanis bronzkori edény- és ékszertöredékeket találtak. Első említése IV. Béla 1256-os okiratából ismert: a tatárjárást elszenvedő ország királya kőből épített erőddel kívánta megerősíteni a határ védelmét. Később birtokolta Csák Máté, IV. Vencel cseh király, a Garák és a Pongrácok is. A vár ura Mátyás király ellenében a lengyel királyhoz pártolt, ám a két vezető később kiegyezett, és a hatalmát megerősítő magyar király bosszút állt. Ingóságai megtartása mellett száműzte Komorovszky Pétert, várát pedig leromboltatta.

A várból mára csak 1-2 méter magas alapfalak, illetve az erődítést körbevevő árok maradtak meg. Így is átláthatjuk az épület szerkezetét, aminek központja a legmagasabb ponton álló lakótorony volt. Itt lépcső és boltíves ablak is látszik a falakba építve. Alattunk a hegytető lankásabb részein bontakozik ki a várudvar, ahol egy fedett pihenőt is kialakítottak a rekonstrukció során.

A legteljesebb kilátás a környékre a felső lakótorony maradványaitól nyílik. Nyugati irányban a hegység főcsúcsa, az 1600 métert is meghaladó Nagy-Kócs (Veľký Choč) emelkedik sűrű erdővel fedett, sziklás hátával. A hegység erdős csúcsai északról keretezik a kilátást, míg keleten a Liptói-havasok sziluettje szűrődik át a lombok között. Délre a tágas Liptói-medence, a Vág folyó völgye szakítja ketté az ormoktól mozgalmas hegyvidéket, ami leginkább a túloldali Alacsony-Tátra vonulatában teljesedik ki, szinte átmenet nélkül összekapcsolódva a Nagy-Fátrával. Ha kellően tiszta időben érkezünk a hegytetőre, az Alacsony-Tátra főcsúcsai, a Gyömbér és a szomszédos Chopok is látszanak.

Ereszkedés a védett oldalon

A hegy északi oldalán, a vár mögötti sziklás gerincen folytatódik túránk, immár a K jelzésen. A hegygerinc kelet felé meredek sziklafallal szakad a mélybe, néhol kilátást kínálva a hegyek koszorújára. A meredély tövében pár barlang is található, ahol középkori leleteket tártak fel, köztük lábast és vas főzőüstöt, melyek a rózsahegyi (Ružomberok) néprajzi kiállításon láthatók. Helyenként nagyobb letöréseken ereszkedik az ösvény a sziklás gerinc mentén, így alig 500 méteres távon közel 200 méter szintet veszítünk. Végül megenyhül az északi lejtő, amikor a megtépázott erdőből a sedlo Poľana laposára érkezünk. A hágó egy tál alakú, tágas rét, amit a túloldali hegy irányában keresztezünk. Itt élesen délre fordul az ösvény az alattunk formálódó völgy mélyedésében, amelyben végül visszaereszkedünk a fővölgybe.

Fokozódó meredekséggel ereszkedünk be a fenyvesbe, ami egész a völgytorkolatig kísér. Az erdészeti út itt erősen megviselt a fahordó járművek és a jelentős meredekség miatt, de végül feloldoz minket a fővölgy alján vezető aszfaltos út. A két völgy találkozásánál, az ereszkedés végén takaros pihenőhely kínál hellyel egy hangulatos forrás mellett. A bő csurgóból tiszta vizet vehetünk, a pihenő fedett padja pedig némi kényelmet és oltalmat nyújt az esős időjárás ellen.

Végül egyesülve a Kalamenianka patak völgyével, egy utolsó, kényelmes szakaszon kanyarodunk vissza kiindulópontunk irányába, hogy végül szapora léptekkel érkezzünk túránk végére, ahol a szabadtéri termálfürdő kecsegtet a megpihenés lehetőségével. A közeli falu, Kalameny (Kelemenfalu), de még inkább a szomszédos Lúčky (Lucski) számos opciót kínál a gasztronómiai különlegességek kipróbálására.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható, app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Kalameny, kult. dom (kultúrny dom) megállóhelyig utazzunk busszal. A járatok főleg Ružomberok (Rózsahegy) városából érkeznek.

Megközelítés

 • A túra a termálforrás melletti parkolóból indul, és oda is érkezik vissza.
 • A Kalameny, kult. dom megállóhelytől tovább kell mennünk a falu főutcáján, a S jelzésen, egészen a termálforrás és fürdő parkolójáig (Termálny prameň), ahonnan a túra indul (900 m, 20 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni a termálforrás és szabadtéri fürdő (Kalameny, Termálny prameň) parkolójában tudunk, ami nyáron fizetős.

Koordináták

DD
49.133121, 19.419721
DMS
49°07'59.2"N 19°25'11.0"E
UTM
34U 384724 5443456
w3w 
///ketyegő.üdébb.bankjegy
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy, 1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
6,2 km
Időtartam
2:20 óra
Szintemelkedés
425 m
Szintcsökkenés
425 m
Legmagasabb pont
1 000 m
Legalacsonyabb pont
580 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp