Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Három az egyben családi szurdoktúra

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Kis-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Dolné diery sziklaszűkülete egyben a Rozsutec északi kapuja
  A Dolné diery sziklaszűkülete egyben a Rozsutec északi kapuja
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 7 6 5 4 3 2 1 km

A Kárpátokban találunk ennél hosszabb, grandiózusabb és vadregényesebb szurdokokat is, de olyat, ahol egy közepesen nehéz, ezért családoknak is bátran ajánlható, biztonságos túrával három egymásba fonódó hasadékot járhatunk be, olyat biztos nem. Kihagyhatatlan célpont.

közepes
Hossz 7,3 km
3:10 óra
405 m
405 m
935 m
565 m

Terchovát (Terhely) elhagyva pár lépés után egy hamisítatlan kárpáti patakvölgyben találjuk magunkat: a zubogó patakot takaró harsány lapulevelek és a meredek hegyoldalakra felkapaszkodó, buja növényzet sűrűjében. Az ösvény gyorsan eléri a patakot, megjelennek az első, a szurdoktúrát végig kellemes sétává változtató pallósorok. Nemsokára drámaian összeszűkül körülöttünk a két óriási fal, és a szurdok alsó szakaszának (Dolné diery) leglátványosabb részén találjuk magunkat. A fő szurdokba becsatlakozó oldalágon (Nové diery) folytatjuk a túrát, ahol már eggyel nő a tét, de a roppant látványos, égbetörő sziklafalak között vezető utat itt is stabil lépcsők és fémből készült, masszív pallók biztosítják. A szurdokot elhagyva a hegyoldalban oldalazunk, miközben a vad sziklavilágra nyíló pazar panorámát is élvezhetjük, majd Podžiar kellemes hegyi kaszálórétjénél (büfé) feltölthetjük készleteinket. Kipihenve magunkat meghódítjuk a patakvölgy felső, egyben utunk leglátványosabb szakaszát (Horné diery), de a masszív lépcsők révén itt is inkább a lábunkat használjuk a kezünk helyett. Azért izgalmakban sem lesz hiány, több, hatalmas vízesést is leküzdünk, mire a szurdok tetejére érünk. A rétre és a büfékhez visszatérve szusszanunk egyet, majd a Dolné diery még nem járt szakaszán vezetjük le az izgalmakat.

Ajánlott időszak a túrához: egész évben járható túra, de az ideális időszakot a késő tavasztól kora őszig tartó túraszezon jelenti. Mivel végig a szurdokok mélyén, illetve erdőben haladunk, ezért akár nyári melegben is teljesíthető. Nagy esőzéseket követően a szurdoktúra viszont nem ajánlott (illetve adott esetben le is zárják az útvonalat), télen pedig csak jó időben és megfelelő felszereléssel járható.

A szerző tippje

 • Egész napos programmal készüljünk az egész Kárpát-medencében egyedülállónak számító kalandra, főleg gyerekekkel!
 • Próbáljunk meg korán indulni, hogy elkerüljük a jó időben és hétvégente borítékolható tömeget.
 • A felső szurdok alatt, a Podžiar nevezetű csomópontban éttermeket, büfét találunk: itt akár felfelé, akár lefelé tartva is megállhatunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Pod Pálenicou elágazás, 935 m
Legalacsonyabb pont
Terchová, Biely Potok (Terhely), 565 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 0,45%Földút 13,28%Ösvény 86,26%
Aszfalt
0 km
Földút
1 km
Ösvény
6,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Ideális családi program gyerekekkel is, de csak akkor, ha megvan a kellő lépésbiztonságuk, és az egyébként nagyon stabil és biztonságos lépcsőkön egyedül is tudnak közlekedni.
 • Az úton kötelező ismerni a hegyimentők telefonszámát (18300), mert bár egy nagyon biztonságosan kiépített túraútvonalról van szó, baleset sajnos mindig történhet.
 • A szurdokrendszerben kötelező haladási irányt jelöltek ki a torlódások elkerülése végett, ezeket be kell tartani. Egyedül a K sáv jelzésnek a kiindulóponttól Podžiar telepéig vezető szakaszán engedélyezett a kétirányú forgalom.

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük, de érdemes a térképet letölteni, a szurdokokban nem nagyon lesz térerő.

Kezdőpont

Terchová, Biely Potok Hotel Diery buszmegálló és parkoló (Terhely) (567 m)
Koordináták:
DD
49.257483, 19.065517
DMS
49°15'26.9"N 19°03'55.9"E
UTM
34U 359241 5457880
w3w 
///egerek.vásárlók.előáll

Végpont

Terchová, Biely Potok Hotel Diery buszmegálló és parkoló (Terhely)

Útleírás

Itiner

 • Terchová (Terhely) határában, a Hotel Diery mellett induló K jelzésen indulunk a Jánošík-szorosnak nevezett (Jánošíkove diery) szurdokrendszerbe.
 • K jelzésen a szurdok alsó szakaszán (Dolné diery) lépkedünk az Ostrvné nevű elágazásig.
 • Az Ostrvné nevezetű elágazásnál balra, a S jelzésre fordulunk (ez a kötelező haladási irány).
 • A S jelzést követve megmásszuk a Nové diery szurdokot, majd a hegyoldalban Podžiar hegyi telepére érkezünk.
 • Innen balra, fölfelé ismét a K jelzést követjük, s megmásszuk a patakvölgy felső szurdokát (Horné diery).
 • A szurdok végén (Pod Pálenicou elágazás) jobbra fordulunk a Z jelzésen ereszkedünk vissza Podžiar felé.
 • A rétre leérve jobbra, a S jelzésen ismét Podžiart vesszük célba.
 • A K jelzést a patak folyásirányával megegyező irányban követjük, és végighaladunk a Dolné diery szurdokán, egészen a kezdőpontig.

A túra részletes leírása

Annak ellenére, hogy az ún. mészkőszirtöv nem alkot egységes vonulatot a Kárpátokban, hanem egymástól elszigetelt bércek sorozatából áll, találunk pár, nemzetközi összevetésben is látványos karsztvidéket a hegykoszorúban. Tudományos és természetjáró szemmel nézve egyaránt a Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-karszt), a Gömör-Tornai-karszt és a Pádis-fennsík a legérdekesebb, mivel ezek rejtik a leggazdagabb karsztos formakincset. Ami a szurdokokat illeti, a Keleti-Kárpátokban található, közismert Békás-szoros, a Déli-Kárpátokban folyó Néra szurdoka, vagy éppen a Szlovákiában elhelyezkedő Szádelői-völgy minden bizonnyal sokkal grandiózusabb díszletek célpontunknál, a Szlovák Paradicsom, vagy az erdélyi Remetei-szoros pedig sokkal vadregényesebb terepek.

Az Északnyugati-Kárpátokban található, mintegy 50 km hosszú, délnyugat-északkeleti futású Kis-Fátra (Malá Fatra) alapvetően nem is karsztjelenségeiről ismert, bár hasonlóan sok itteni magashegységhez (pl. Alacsony-Tátra, Liptói-havasok), mészkőtakarók jelentős maradványait leljük e kristályos kőzetekből felépülő hegység északi oldalán is. Olyannyira, hogy itt emelkedik az egész Északnyugati-Kárpátok egyik ikonikus sziklaszirtje, a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) is. E hegytömb oldalában ered az a két patak, amely kialakította a szlovákok által Jánošík-szorosnak (Jánošíkove diery) nevezett szurdokrendszert. Igen, két patakról, de három szurdokról van szó: a hasadékrendszer alsó része, a túránk első részében érintett Dolné diery, és felső része (Horné diery) egyazon vízfolyás, a Hlboky patak gondos munkája. A Nové dieryt („új szurdok”) pedig egy másik vízfolyás alakította ki, s a két patak Terchová (Terhely) fölött, az Ostrvné elágazásnál egyesül. Három különböző, egyenként is lenyűgöző, ráadásul más-más karakterű szurdokszakaszt járunk be túránk során.

A szurdokrendszer talán kissé erőltetett, turisztikai célú névadása pedig annak tudható be, hogy a leghíresebb szlovák betyár, Juraj Jánošík itt született, monumentális szobrát a település másik oldalán, a Vrátna (Vratna) völgy bejáratánál találjuk. Hogy érdemes volt-e sétatereppé tenni a szurdokrendszert a pallók és biztonságos lépcsők telepítésével, azt mindenki megfogalmazhatja magának a túrát követően, de ettől függetlenül ne feledjük: hatalmas kaland vár ránk a természet egy különösen látványos alkotásában!

Az első és egyben leglátványosabb szakasz (Dolné diery)

A túra kiindulópontját lehetetlen elvéteni: hatalmas poszterek gyönyörű képei hirdetik a természeti látványosságot, ráadásul jelentős mértékű infrastruktúra épült a könnyen elérhető szurdoktúrára. A bejáratnál parkolók, éttermek, szállodák egész sora fogadja a látogatót, éppen ezért érdemes hétköznap és korán útra kelni, hacsak nem akarunk sorban állni a szurdokokban.

Az épületeket nagyon gyorsan elhagyjuk a K jelzést követve, s egyből körbevesz bennünket a Kárpátok semmi máshoz nem fogható, vad világa. Az ösvény rögvest eléri a patakot, megjelennek az első, a szurdoktúrát kellemes sétává változtató pallósorok, s nemsokára drámaian összeszűkül a két óriási fal körülöttünk. A parkolótól mindössze 1 km-t kell megtennünk (mintegy 110 méter szintemelkedéssel) ahhoz, hogy a fölénk tornyosuló sziklafalak szinte teljesen összezáródjanak felettünk. Ezen a valóban látványos szakaszon nincs is más dolgunk, mint a csodálkozás, hiszen a fa- illetve fémpallókon teljesen kényelmesen, mászás nélkül járhatjuk be a természet eme pompás díszletét. Rögtön a szűkület után találjuk az Ostvrné nevezetű elágazást, ahol elhagyjuk a szurdok alsó szakaszát (Dolné diery), s rátérünk a S jelzésre, amely a Nové diery mélységeibe enged bepillantást. (De ne feledjük, túránk végén ide fogunk visszaérkezni szemből).

Második szakasz: szurdoktúra középhaladóknak (Nové diery)

A Nové diery bejárása szintén kényelmes séta, köszönhetően a stabil lépcsőknek és fémből készült, masszív pallóknak. Ez a szakasz is roppant látványos, hiszen égbetörő sziklafalak között vezet az éknyi kis szűkület, benne a rohanó, ezer hangon megszólaló vízzel. A lépcsőket követően a hasadék marad, de már a kövek mentén kell haladnunk: ez egy fokkal izgalmasabb rész, különösen nagy vízállásnál. 

Ebből a szurdokból azonban csak egy rövid, igaz, nagyon is látványos ízelítőt kapunk, mert a S jelzésű ösvény hamarosan kikapaszkodik a meredek hegyoldalba, és a Dolné diery felett, azzal párhuzamosan haladva, mindössze 1,2 km alatt eléri Podžiar kellemes hegyi kaszálórétjét, ahol a Hlboky patak völgye jelentősen kiszélesedik. Útközben sem fogunk unatkozni, hiszen egy tanösvényt is találunk az út mentén, egy remek kilátópontról pedig a Dolné diery vad sziklavilágára pillanthatunk le fentről. Podžiarnál a szezonban nyitva tartó büfét, illetve éttermet is találunk, érdemes elidőzni, hiszen a tér kitágul, és rálátunk innen a környező hegyekre is, a gyerekekkel pedig lehet „patakozni". Meg persze érdemes kicsit feltöltődni is a komolyabb kaland előtt...

Harmadik szakasz: „Ha kicsi a tét, a kedvem sötét" (Horné diery)

Bár igazából semmi sem indokolja, de szerencsére a Horné diery-t azért már jóval kevesebben vállalják be (a parkolótól sokan csak felsétálnak a büfékig, majd vissza). A patakvölgy jóval meredekebbé válik ezen a szakaszon, a turistaút a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) és a Kis-Rozsutec (Malý Rozsutec) közötti hágó felé halad, magában a szurdokban 1,2 km alatt 225 métert emelkedünk. Persze a kiépített infrastruktúrának köszönhetően ez is inkább gyaloglás, mint mászás, a kezünket alig kell használjuk a lépcsők korlátjain kívül. Az ember meglepően könnyűvé varázsolta ennek a lenyűgöző szurdoknak a bejárását: létrák helyett meredek lépcsők vezetnek a vízesések mellett és felett, leesni tényleg nagy mutatványnak számít. A Szlovák Paradicsom vadregényes létráira, nedvességtől csúszós rönkjeire itt ne számítsunk - persze a gyerekekre mindig nagyon figyeljünk! Néha a falon kell kapaszkodni kezünkkel a sziklákra támaszkodva, de ott sem kitett helyen, ráadásul drótkötél is segít bennünket, az esés lehetősége valóban csekély. Arra viszont számítsunk, hogy néhol nekünk kell óvatoskodnunk a kövek között, s itt már bizony fennáll annak a veszélye, hogy egy óvatlan mozdulat miatt toccsannunk, és vizesek leszünk.

A szurdok viszont természetesen gyönyörű: érdemes elidőzni a víz által vájt üstök, no és persze a kisebb-nagyobb vízesések előtt, hallgatni a víz morajlását, csobogását, kotyogását, elgondolni, hogy micsoda roppant idő alatt vájta ki magának e hasadékot a rohanó patak, még akkor is, ha bevágódását a hegység párhuzamos kiemelkedése követte, illetve erősítette. 

Szurdoktúránk a Pod Pálenicou elágazásnál ér véget, innen a vízfolyás felveszi az átlagos hegyi patak egyébként cseppet sem unalmas köntösét. De mászás, jelentősebb zúgó innentől kezdve nem található a vízfolyás mentén, úgyhogy a szurdoktúrát járók a Z jelzésen térnek vissza a völgybe - ahogy mi is. Meredek lejtőn ereszkedünk, majd szellős, fenyőkkel tarkított, gyönyörű rétre érünk, ahol drámai módon kitárul előttünk a tér, és tiszta időben a Kis-Fátra párába vesző főgerincére kapunk rálátást. A S jelzésen jobbra fordulva pár perc alatt ismét Podžiarnál szürcsölhetjük italunkat.

A levezető szakasz: a Dolné diery újra

És még itt sincs vége, jön ugyanis a negyedik szakasz. Podžiartól a K jelzésen, a Dolné diery még nem járt szakaszán vezetjük le az izgalmakat. Itt is a csodálkozásé a főszerep, egy kisebb vízesés mellett vezető lépcsőt leszámítva ugyanis végig kényelmes pallókon sétálunk egészen az Ostvrné már ismert elágazásáig, ahonnan pedig a korábban járt úton térhetünk vissza a parkolóba. Ezen a szakaszon ismét nagyobb forgalomra számítsunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Terchová, Biely Potok Hotel Diery megállóig, majd a túra végén onnan utazhatunk tovább busszal, elsősorban a közeli Zsolnára (Žilina), ahol sok csatlakozást találunk.

Megközelítés

 • A túra a Terchovához (Terhely) tartozó Biely Potok üdülőtelep buszmegállójából (Terchová, B. Potok, hotel Diery) és parkolójától indul, valamint ott is ér véget.

Parkolás

 •  A kiindulópont, a Terchová (Terhely) határában lévő Hotel Diery, az 583-as számú közút mellett található. Parkolni az itt kialakított hatalmas parkolókban tudunk (turistaszezonban pénzt kérhetnek a parkolásért).

Koordináták

DD
49.257483, 19.065517
DMS
49°15'26.9"N 19°03'55.9"E
UTM
34U 359241 5457880
w3w 
///egerek.vásárlók.előáll
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 110. számú térképe (Malá Fatra - Vrátna) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs!
 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Ha családdal túrázunk, a gyerekek vérmérsékletének függvényében érdemes pótruhával és pótcipővel készülni.  

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Balogh Judit
2022-10-31 · Közösség
Nekem 4,5 óra volt, a pihenőkkel együtt 5,5.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
7,3 km
Időtartam
3:10 óra
Szintemelkedés
405 m
Szintcsökkenés
405 m
Legmagasabb pont
935 m
Legalacsonyabb pont
565 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp