Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kerekesszékkel a Sástói tanösvényen

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Mátravidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sás-tó
  Sás-tó
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 530 520 510 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A Mátra egyik különlegességéhez, az ország legmagasabban fekvő természetes tavához látogatunk, amely kerekesszékkel is bejárható.
közepes
Hossz 3 km
2:30 óra
55 m
55 m
539 m
511 m

Az esővízből és kisebb forrásokból táplálkozó Sás-tó a környék epicentruma, találunk itt turisztikai központot, büféket, kilátót és innen induló tanösvényt is, amely egészen Farkas-kútig kalauzolja dús erdőségen, vad meredélyek és szurdokok mentén a természetbe vágyókat. Az 1960-as években alakították üdülőterületté a láprétet, ekkor alakult ki a tó mai formája is – igaz, eközben természetességéből sokat veszített. A lápi világ őshonos növény- és állatvilága azonban foltokban még mindig fellelhető.

A szépen kiépített, romantikus tavacska ideális, könnyű kikapcsolódást kínál az odalátogatóknak, ötletes információs rendszere pedig átfogóan ismerteti a hely kialakulásának történetét, ökológiai gazdagságát. A környező, magyarországi viszonylatban tekintélyes hegyvonulatok fenséges erdői ózondús levegővel fogadják a túrázókat és a pihenésre vágyókat.

Kerekesszékes kirándulóknak a tó és környéke könnyű túrával kecsegtet, a kis szigetekkel tagolt tavacska akadálymentesen bejárható, a köves, murvás szakaszokat rendszeresen váltja fel döngölt erdei talaj vagy épített sétány. A tó kevésbé háborított, északkeleti része kerekesszékkel csak segítséggel járható, a kiálló kövek és gyökerek nehezítik a haladást.

A túra második szakasza, a Sás-tótól távolodva sokkal nehezebb kihívás: a kezdeti, erdei-ligetes útszakaszt leszámítva a talajviszonyok miatt kimondottan nehéz rajta végigmenni kerekesszékkel, de nem kivitelezhetetlen. Az épített környezettől távolodva néhol a kelleténél meredekebb útszakaszon, erősen köves erdei nyomvonalon haladunk sportos segítőnkkel Farkas-kút irányába.

Aki nincs olyan fizikai állapotban, vagy a segítője nem vállalja ezt az utat, nyugodtan maradjon a tó környékén, a jó levegő és a szép környezet ott is garantált!

A szerző tippje

 • Kísérő nélkül a túra megtétele nem ajánlott!
 • A Sás-tó környéke relatív könnyen bejárható kerekesszékkel akár önállóan, de a tó északnyugati részét csak kísérővel ajánlatos megtenni, itt ugyanis erősen köves, gyökeres részek is vannak, amelyek borulásveszélyesek. Itt érdemes az erősen kőzúzalékos sétány mellett a füvön haladni inkább. A tó többi része többnyire kiépített, kőburkolatos szakaszokból vagy enyhén murvás, kőzúzalékos szakaszokból áll.
 • A tótól Farkas-kút irányába tartó erdei szakasz megtétele kórházi kerekesszékkel vagy elektromos kerekesszékkel kivitelezhetetlen. Ezt a szakaszt kimondottan nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros adapterrel ellátott aktív kerekesszékkel javasoljuk, és akkor is csak jó erőnlétben lévő sportos segítővel!
 • A túra Sás-tói szakasza (a hidakat is beleértve) felkészült, figyelmes, járó kísérővel akár kórházi kerekesszékkel vagy elektromos kerekesszékkel is ajánlott.
 • A Sás-tónál több étkezési lehetőséget is találunk, ezek leginkább turistaszezonban üzemelnek, ezért szendvicset, ételt szezon elején/végén ajánlott vinni magunkkal.
 • A mozgássérülteknek kialakított parkolóhelyről akadálymentesen megközelíthető a Turisztikai Központ épületében található akadálymentes mosdó is!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
539 m
Legalacsonyabb pont
511 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 15,84%Ösvény 84,16%
Földút
0,5 km
Ösvény
2,5 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Sástó Turisztikai Központ, Gyöngyös (513 m)
Koordináták:
DD
47.844427, 19.958614
DMS
47°50'39.9"N 19°57'31.0"E
UTM
34T 422084 5299534
w3w 
///gyógyvíz.lakáskulcs.ballagó
Mutasd a térképen

Végpont

Sástó Turisztikai Központ, Gyöngyös

Útleírás

Itiner:

 • A Turisztikai Központtól a S▲ jelzésen indulunk el a tó irányába.
 • A jelzésről letérve megkerüljük a tavat.
 • A tó északi végétől a S+ jelzést kövessük a Farkas-kútig, majd vissza.
 • A réten átvágva érkezünk vissza a Turisztikai Központhoz.

A túra részletes leírása:

A tó keleti részén található Turisztikai Központtól indul a túránk. Érdemes szétnézni az itt található vendéglátó egységek között, a kirándulás után jól fogni esni az egyiket igénybe venni.

Hamar elérjük az észak-déli irányban elterülő tavat, amelyet középtájon egy fahíd szel át. Erre is kezdhetjük utunkat, vagy egy kis oda-vissza úttal melegítünk be. A tavat az óra járásával megegyező irányban, balra kezdjük megkerülni. A kisebb szigetekkel tagolt vízfelületet délről megkerülve a parttól kb. 150 méterre találjuk az 53 méter magas Sástói kilátót. Ha olajfúrótoronyra emlékeztetne a kinézete, az nem véletlen: Algyőre szánták, de végül soha nem üzemelt fúrótoronyként, így némi átalakítás után került ide 1973-ban. Tetejéről tiszta időben a Tisza vonaláig vagy a budai hegyekig is ellátni, de mivel a toronyban nincs lift, így sajnos kerekesszékkel nem látogatható. Kárpótol bennünket a tó szelíd, kedves környezete, a hűs ligetek és a vízi állatokban gazdag fauna. Több pihenőhely is található a tó körül, a tiszta, jól karbantartott, romantikus környezetben akár a nagyon nehezen mozgók is megtalálják a természetközeli élményt. A változó felszín többségében jól járható a kiálló kövek, gyökerek ellenére. 

A tó északnyugati partjára érve már nehezebben járható szakaszok várnak ránk. Az emberek által kevésbé látogatott, mesebeli részen girbe-gurba tölgyfák és hatalmas fűzek állnak a nádassal és sásfélékkel vastagon benőtt tópart mellett. Kisebb-nagyobb kövek közt kievickélünk a tágas gyepszőnyegével hívogató tisztásra, amelynek erdővel határolt szélein szalonnasütők és pihenők állnak a kirándulók rendelkezésére. Az információs táblák a táj jellegzetességeiről mesélnek; a tó melletti kezdőpontunktól induló Sástói tanösvény játékosan ismerteti a szűkebb és tágabb környezet állat- és növényvilágát.

Enyhén emelkedve érünk az erdőbe, tölgyesek, égerek, elszórtan bükkfák árnyékai alatt haladunk a S+ jelzésen. Egy rövid burkolt szakaszt követően távolodunk a Sás-tó miliőjétől, nagy ívű kanyarok és erősen kőzúzalékos, köves, murvás erdei úton haladunk. Bal oldalunkon egyre mélyülő, sűrűn benőtt szurdok jelzi, hogy csalókán, folyamatosan emelkedünk. Az erdő csendje és békéje megejtő és megnyugtató. A fák egészséges színe és lombozata a közelben eredő, több száz forrás éltető erejének is köszönhető. A Mátra alapkőzete, az andezit gyenge vízáteresztő képessége miatt a források vízhozamát a csapadékviszonyok határozzák meg.

Gyakorlatilag irányváltás nélkül törekszünk célunk felé, de a terep rövid szakaszokon kerekesszékkel szinte járhatatlan, ilyenkor lesz szükségünk a jó erőben lévő segítőnkre. A Farkas-kút viszont az utolsó 100 méter miatt nem megközelíthető, bár az azt megelőző 200 méter is csak az extrém kerekesszékes túrázóknak ajánlott. Immár távol minden városi zajtól, mélyeket szippantva a friss erdei levegőből, elkezdhetjük ugyanazon az útvonalon az ereszkedést. Néhány rövid, meredek vagy nagyon döcögős szakaszt leszámítva, ahol háttal ajánlatos ereszkedni, érdemes lassú tempóban, fokozatosan haladni. A gyönyörű erdő kárpótol a fizikai nehézségekért. Visszaérkezve a hosszúkás rétre, a tisztás közepén húzódó fövenyen érhetünk vissza kiinduló pontunkhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Bár Budapestről, Egerből és Gyöngyösről is indulnak buszok Gyöngyös Sástó megállóba, de nem alacsonypadlósak.

Megközelítés

 • A túra a parkolóbó indul.

Parkolás

 • Parkolni a sástói Turisztikai Központ előtt tudunk, a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeken.

Koordináták

DD
47.844427, 19.958614
DMS
47°50'39.9"N 19°57'31.0"E
UTM
34T 422084 5299534
w3w 
///gyógyvíz.lakáskulcs.ballagó
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Nagy Zsófi
2021-09-12 · Közösség
rovidke, nem tul latvanyos
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
3 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
55 m
Szintcsökkenés
55 m
Legmagasabb pont
539 m
Legalacsonyabb pont
511 m
Körtúra Evés-ivás lehetőség Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp