Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Top

Bába-hegyi körtúra

Gyalogtúra · Tokaj-Zempléni-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pusztafalu református temploma
  / Pusztafalu református temploma
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pusztafalu és a Bába-hegy
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tokaj-Zempléni-hegyvidék kiemelkedései
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bába-hegy gerincösvényén
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hegyközi táj a füzéri várral
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kánya-hegy a lokátorral
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadászház és pihenőhely a Bába-hegy oldalában
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy Füzér felett
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tornácos házak Füzérkajatán
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zempléni rengetegből kiemelkedő füzérkajatai templomtorony
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyközt keretező zempléni hegyek
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösön át a Bába-hegy oldalában
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fényjáték az erdőaljon
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naplementében a Zemplénben
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túl a határon: pillantás Szlovákiába
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyköz peremén
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Kellemes körtúra Pusztafalu és Füzérkajata között a Bába-hegyen keresztül, melyet idilli tölgyesek és sziklás bükkösök öveznek a kevéssé járt hegyközi határvidéken.
nyitva
közepes
12,1 km
3:30 óra
352 m
352 m
A túra nyomvonalát erőnkhöz és érdeklődésünkhöz mérten alakíthatjuk, így akár egy alig néhány kilométeres sétára is rövidíthető a legszebb részek érintésével. Tekervényes útvonalunk első része a Bába-hegy hangulatos tölgyeseiben navigál, ahol a Kormos-Bába tanösvény magyarázza a vidéket, mélyebb betekintést engedve a körülöttünk hullámzó tájba. Utunk során a zempléni táj nyugodt, ráérős hangulata kézzel fogható. Igaz ez szinte az összes hegyvidéki falura itt az északkeleti határszélen, ahol a legtöbb település csipkerózsika álmát alussza. A határok 20. századi újraértelmezésével, majd a városokba áramlás hatására erősen elnéptelenedett e vidék; akik maradtak, azok egy régi világ ritmusát követik. A két érintett község, Pusztafalu és Füzérkajata zsákfalu, a közöttük húzódó Bába-hegy határvidék. A településeket övező hagyományos paraszti gazdálkodás és népi építészet ma is sok helyütt tetten érhető.

A szerző tippje

 • A körtúra rövidíthető, ha a Bába-hegy déli oldalán a vadászháztól lefelé tovább követjük a szállítóutat, a Z kerékpáros jelzés mentén, ami visszavezet Pusztafaluba. A másik lehetőség, ha a Fövenyes-kút előtti elágazásnál szintén maradunk a jelzés nélküli széles kövesúton, ami becsatlakozik a K+ jelzésbe, és így jutunk vissza a kezdőpontra.

 • Pusztafalu tájházában megtekinthetjük a hagyományos paraszti életmód használati tárgyait, kellékeit és viseleteit. Az Öreg Bence Turistaházban megszállhatunk.

 • Pusztafaluból a K◼, majd a K jelzéseken 3 km-es könnyű sétával érhető el a határ szlovákiai oldalán az Izra-tó, amely a Tokaj-Eperjesi-hegység legnagyobb tava. Partján számos pihenőhelyet és büfét is találunk.

Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-04-01
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
568 m
Legalacsonyabb pont
285 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Pusztafalu, központ (331 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
48.547290, 21.489381
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
48°32'50.2"N 21°29'21.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34U 536117 5377247
w3w (what3words) 
///halogat.előhoz.pusztán

Végpont

Pusztafalu, központ

Útleírás

Itiner:

 • Pusztafalu keleti széléről a K▲ jelzéseket követve, a Bába-hegyen át a 200 éves tölgy melletti elágazásig túrázunk.
 • Jobbra a K+ jelekre váltva Füzérkajata érintésével érkezünk vissza Pusztafaluba.

Túraleírás:

Indulás Pusztafaluból

Pusztafalu központjából startolunk a település keleti széle felé a K▲ jelzésen. A jellegzetes, patakvölgybe épült irtástelepülés a hegyközi falvak egyik utolsójaként alakult a 14. században. Természetes átjáró volt itt a Hegyköz és a Zempléni-dombság falvai között, amíg a trianoni határokkal el nem vágták a kapcsolatot. A falu értékes területeket veszített a Milic tömbjének erdőségéből, illetve a hegység legnagyobb természetes tava, az Izra-tó is a határ túloldalára került. A zsákfaluvá kényszerült településről sokan elvándoroltak, mára a lakosság száma 200 fő alá csökkent. Az Európai Unió belső határainak eltörlésével ismét szabadon mozoghatunk a határvidéken, akár felkeresve az egykor Pusztafaluhoz tartozó külterületeket.

A Fő utcán elindulva a régi házakat magunk mögött hagyjuk. Ahogy a község feletti nyeregbe emelkedünk, jól érzékelhető, hogy az eredetileg a védett völgykatlanban meghúzódó épületek hogyan terjeszkedtek idővel a kitett részek felé, ahol a nyeregben átbukó északi szél már sokkal barátságtalanabb körülményeket teremtett. A lapos nyereg szlovákiai oldalán jól belátjuk a lankás ártereket, a Ronyva, a Tapoly és az Ondava völgyén felnyújtózó alföldet. A síkvidék peremén az Északkeleti-Kárpátok vulkáni ívének tagjai keretezik a horizontot.

Keresztül a Bába-hegyen 

A nyeregben jobbra kanyarodunk, majd egy erdőfolt után nyílt területen vágunk át a szemben magasodó Bába-hegy irányába. Mögöttük az országhatárt hordozó gerincet, azon túl pedig a Tokaj-Eperjesi-hegység Szlovákiában magasodó részeit szemlélhetjük. Kerítés mentén sétálva érjük el az erdőt, ahonnan éles kanyarokkal tartunk a hegyhát felé. A szép bükkösben ösvényre térünk, és befordulunk a Bába-hegy letörése alá. A hirtelen meredekké váló felszínen törmelékmező fogad, ami ívesen emelkedve terül el az erdőaljon. A múlt jégkorszakaiban, a tundra éghajlaton ezek a hegyoldalak fokozott fagyaprózódásnak voltak kitéve, ahol a mélyben fekvő kőzeteket a hátráló erózió kihámozta a hegy belsejéből. Ennek eredménye a rengeteg kőzettörmelék is, amit mára már erősen beborított a növényzet. A másik érdekes jelenség, hogy az itt meghúzódó öreg bükkös a nedvesebb és hűvösebb mikroklíma hatására a hegytető tölgyese alatt húzódik, felcserélve a szokásos vegetációs tagolódást.

A gerincvonal szellős ösvényén kanyarodunk fel a riodácit sziklafal peremére, ami épp a letörés szélén vezet a csúcsra. Kellemes hangulatú tölgyerdőben haladunk, a fák törzse és a földfelszín üde mohapárnával fedett. A ritkásabb erdő néha szűk kilátást enged a Felső-Hegyköz térségére, míg a Bába-hegy 545 méteres csúcsán már valódi kilátópont fogad, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik. Ebből az irányból a legmerészebb a Milic tömbjének kontúrja, Pusztafalu mögött a Tolvaj-hegy sziklás vidéke igazi kárpáti bércként magasodik a falu kaszálói fölött. A hegycsoport déli peremén pedig a mindig impozáns füzéri Várhegy vulkáni kúpja trónol a Hegyközi-medence szélén. Távolban a hegység központi részének csúcsai kapaszkodnak egymás hátán, hazánk egyik utolsó vadonját rejtve.

Ereszkedőben Füzérkajatára

Az ösvény innentől lankásan ereszkedik, nagy ívben visszakanyarodik keletre az országhatár irányába. Alig pár száz méter után széles kövesútra érkezünk ki egy vadászháznál, ami tágas terasszal, padokkal és asztalokkal csábít pihenésre az üde tisztás szélén. Érdemes itt, a hegy idilli zugában kicsit leülni, mielőtt hosszú ereszkedésünket megkezdjük - innentől ugyanis a vegyes bükkös tölgyesben kanyarogva jutunk el a szlovák határ közelébe. Egy helyen a jelzés ösvényre terelve átvág a szállítóút kanyarulatán.

Érintjük a Fövenyes-kút kifolyóját, majd rövidesen bükkök tövében a kis faházikóval foglalt Mester András-forrásnál újabb pihenőhely padjainál ülhetünk le. A varázslatos helyszínt a patak menti ösvényen hagyjuk el, és újra a kövesútra lépve jobbra a K+ jelzésre váltunk. A kereszteződés mellett a 200 éves tölgy két matuzsálemét csodálhatjuk meg. Ezek a tekintélyes hagyásfák a régmúlt erdőségeinek emlékei. Nyugati irányban folytatva elhaladunk egy fúrt kút, aztán az Erzsébet-tanya épülete mellett, majd a fák között a Hollóháza feletti Kánya-hegy tűnik fel a kiemelkedő katonai lokátor tornyával. Füzérkajata szélétől aszfaltra váltunk, és a Rednek-kút vízműbe foglalt védterülete után az apró község házai közé jutunk. Az út kanyarulatából a Telkibánya környéki hegyek látványában gyönyörködhetünk.

Vissza Pusztafaluba

A K+ jelzésen maradva a falu központja előtt letérünk az aszfaltról, és felkapaszkodunk a Pap-hegy oldalába. Az erdő helyenként felszakadozik, meghitt kis tisztásokat keresztezünk. Jelzésünk hamarosan rácsatlakozik egy szintben vezetett szállítóútra, ami végül a Pusztafalu és Füzérkajata közötti kaszálókra és szántókra vezet le.

Szépen belátni innen a tágas Hegyköz vidékét, a hegység északkelti szélét. A táj képét azonban a füzéri Várhegy és tetején a felújított erősség uralja. Az ereszkedés ismét oldalazásba vált, ahogy az út észak felé visszakanyarodik a Bába-hegy lábához, ahol szántók és gyümölcsösök között érkezünk Pusztafalu széléhez. A község felett a sziklás Tolvaj-hegy és az országhatárt hordozó gerinc nyújtózik. Utunk a hátsó porták kertjei alatt, a patak mellett vezet be a faluba. A Fő utcán érintjük az Öreg Bence turistaházat, majd a régi házak között gyalogolva érkezünk vissza kiindulópontunkra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A távolsági buszról a Pusztafalu, vegyesbolt megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból keleti irányba indulva a K◼ jelzésen 50 méter sétával a túra kezdőpontjára jutunk.

Parkolás

 • A túra kezdőpontján, a központ terén tudunk parkolni.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
48.547290, 21.489381
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
48°32'50.2"N 21°29'21.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34U 536117 5377247
w3w (what3words) 
///halogat.előhoz.pusztán
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Zempléni-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
12,1 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
352 m
Szintcsökkenés
352 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp