Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Izra-kör a Nagy-Milic körül, határtalanul

Gyalogtúra · Milic hegycsoport
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nagy-Milic
  Nagy-Milic
  Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km

Egy 15 kilométeres nemzetközi túrakört megyünk a Tokaji-hegység északi bástyája, Nagy-Milic körül, tengerszemmel, erdei lápossal, menedékházzal és kilátóval. A panoráma miatt jobb szép időben megtenni a túrát, de misztikus ködben is izgalmas. Nekünk az utóbbi jutott.

közepes
Hossz 15,2 km
4:55 óra
620 m
620 m
898 m
332 m

A köztudatban Zempléni-hegységként meggyökeresedett Tokaji-hegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Milicre vezető déli útvonalakat elég sokan ismerik, de amióta az Európai Unió tagjai vagyunk, határhegyeinket a szomszédos országokból indulva is könnyen meg tudjuk mászni. A Nagy-Milicre most a szlovákiai oldalról jutunk fel, és közben útba ejtünk egy tengerszemet, valamint egy misztikus lápot is.

Aki több érdekességet (tudományos visszatekintést, kapcsolódó legendákat, fejtegetést a néveredetről) szeretne olvasni a túraútról, a leírást teljes egészében a Telex.hu-n érheti el.

A szerző tippje

 • Ha több napig maradunk, akkor kombinálhatjuk a túrát a Pusztafalu melletti Bába-hegy megmászásával, vagy az Északi Zöld hosszabb szakaszával, várbarátoknak pedig kötelező a füzéri és a szalánci vár meglátogatása.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2023-02-12
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
898 m
Legalacsonyabb pont
332 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 17,63%Földút 32,99%Ösvény 48,24%Utca 1,11%
Aszfalt
2,7 km
Földút
5 km
Ösvény
7,3 km
Utca
0,2 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Pusztafalu, Vegyesbolt buszmegálló (331 m)
Koordináták:
DD
48.547112, 21.488491
DMS
48°32'49.6"N 21°29'18.6"E
UTM
34U 536052 5377227
w3w 
///életkor.buszjegy.éppen

Végpont

Pusztafalu, Vegyesbolt buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállótól a József Attila úton indulunk el, a K■ jelzést követve kifelé a faluból
 • Az országhatárt átlépve, Szlovákiában a K■ jelzés K jelzésre vált, ezt követjük az Izra-tóig (Jazero Izra)
 • A tónál a P jelzésre váltunk át, a hegyre felfelé ezt követve haladunk el a Kis-Izra-tó, a Kopaská menedékház mellett
 • A Kis-Milic-nyeregnél (Malý Milič sedlo) áttérünk a S jelzésre, amely a Nagy-Milic alatti nyeregbe vezet, itt a Z jelzésen ráfordulunk a csúcsra
 • A Nagy-Milicen és az Orita-hegyen át egészen a Tolvaj-hegyig követjük az országhatár mentén kanyargó, Z jelzésű túrautat
 • Onnan fordulunk Magyarország felé a P▲ jelzésre, és beereszkedünk Pusztafalura

A túra részletes leírása:

A túra kiindulási pontja Pusztafalu, méghozzá a polgármesteri hivatal előtti tér. A K■ jelzésű túraútvonalat követve kezdjük el a kaptatást felfelé már a faluban, mert, ahogy a helyi népdal is mondja: „Pusztafalu gödörbe van, a Tilalmas felette van. Ott mérik a jó pálinkát, a legények csábítóját”. A Tilalmas nevű pihenő a közös szlovák-magyar Nagy-Milic Natúrpark uniós támogatásból kialakított tanösvényének egyik állomása. A rét tetején, az erdő kezdeténél érünk a magyar-szlovák határhoz. Egy darabig a határkövek mellett, a határ mentén gyalogolunk, aztán belépünk Szlovákia területére.

Erdei úton folytatjuk a K jelzés nyomában, egészen a startponttól mintegy 3 kilométerre fekvő Izra-tóig. A kijárt úton látszik, hogy a magyar oldalról is van ide rendesen vendégjárás. Megkereshetjük a térképen kiszúrt Izra büfét, hátha tudunk inni egy kávét. A ház falán lévő csengőt kell megnyomni, és ha szerencsénk van, erre megjelenik szlovák a büfés asszony. Ha nincs eurónk, talán elfogad forintot is.

Elhagyjuk a 450 méter magasan fekvő tavat, és tovább emelkedünk, most már egy erdei ösvényen a hegyoldalban. Az erdő főleg hangulatos bükkös, akárcsak a magyar részen. Errefelé kevés túrázó jár.

A magányosságérzetet csak növeli, amikor odaérünk a télen gyakran misztikus ködben lebegő Kis-Izra-tóhoz (Mala Izra). A zsombékcsomók ilyenkor hervadtan kókadoznak, a félig fagyott vízben pedig feketén tükröződnek a kopasz fák göcsörtös ágai. Szinte hallani a devonshire-i lápvidék szörnyetegének vonyítását a legismertebb Sherlock Holmes detektívregényből. A kis láp védett természeti terület, és akkor keletkezett, amikor az itt átfolyó Izra-patak áramlását egy hatalmas földcsuszamlás megakadályozta. Melankólikus-misztikus hangulata az egész túra legmegkapóbb része.

Valamivel feljebb, egy útkereszteződésnél építették fel pár évtizeddel ezelőtt a sátortetős kulcsosházat: a Chata Kopáskát. A teraszánál kialakított pihenőhelyen leülhetünk szendvicsezni, és tiszta időben megcsodálhatjuk a keletre nyíló panorámát. Ilyenkor láthatjuk, merről jöttünk, és talán még az Izra-tó felszíne is megcsillan a fák között.

A turistaháztól már nincs messze a Nagy-Milic 894 méter magas csúcsa, viszont 300 méternyi szintkülönbség leküzdése vár ránk ezen a rövid úton. Nekivágunk a meredeknek, és lihegve érkezünk a nyeregbe, közvetlenül a tető alá. Ráfordulunk a gerincre, majd felgaloppozunk a közvetlenül a határvonalat követő, Északi Zöld nevű túraútvonalon a csúcson emelt kőobeliszkig.

A Zemplén legmagasabb pontján állunk, ám a tető olyan lapos, hogy a kilátást elállják a fák. Merőlegesen a határra, a szlovák oldal felé elindul egy kis ösvény: a Milici-sziklához vezet. Elindulunk rajta, éles kőtaréj mellett vezet el az út. A hatalmas sziklatömb kissé lejjebb terpeszkedik, ezt is teljesen körülnőtte az erdő. Kilátás ugyan nincs erről sem, de méltóságteljes masszívuma tiszteletet parancsol. 

Visszatérünk a Nagy-Milic csúcsára, és a határ mentén lassan ereszkedünk az Északi Zöld túraútvonalon a 400 méterrel arrébb púposodó Kis-Milicig. A nagy testvérénél alig alacsonyabb, 892 méter magas, de sokkal jobb kiállású hegyre 2015-ben építették meg a faszerkezetű Károlyi-kilátót. A legjobb helyre tették: belátható róla szinte a teljes Tokaji-hegység, alattunk jól kivehető Füzéri vára is.

A túra egyik legjobb része következik: elindulunk kelet felé a hegység gerincén, pontosan az országhatár nyomvonalán. A határtúrára konkrét koncepciót dolgoztak ki: 2006-ban festették fel a jelzéseket az Északi Zöld útvonalon, amely Balassagyarmattól Sátoraljaújhelyig kanyarog, legtöbbször az országhatár mentén. Talán a Milic-gerinc az egyik legszebb, legjobban karbantartott része. Innen az Orita-hegyen, majd a Tolvaj-hegyen megy keresztül.

A Tolvaj-hegynél elhagyjuk az Északi Zöldet, és elindulunk dél felé, a völgybe a P▲ jelzésen. A térkép szép kilátást jelez a 450 méteren magasodó Sólyom-szikla ormáról, de mivel nem teljesen egyértelmű, hogy fokozottan védett természeti területről van-e szó, inkább hagyjuk ki a pár száz méteres kitérőt. Itt már közel van a falu, ahonnan indultunk; a lentről felhallatszó kutyaugatás jelzi, hogy nemsokára visszaérünk a kiindulópontunkra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pusztafalu, vegyesbolt megállótól indulunk, ahová Sátoraljaújhely felől közlekednek a buszok.

Megközelítés

 • A túra kezdőpontja közvetlenül a buszmegállónál van.

Parkolás

 • A parkolás a kezdőpont, a polgármesteri hivatal környékén megoldható.

Koordináták

DD
48.547112, 21.488491
DMS
48°32'49.6"N 21°29'18.6"E
UTM
34U 536052 5377227
w3w 
///életkor.buszjegy.éppen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható. A nedves környezet miatt zárt cipő és esőkabát javasolt.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
15,2 km
Időtartam
4:55 óra
Szintemelkedés
620 m
Szintcsökkenés
620 m
Legmagasabb pont
898 m
Legalacsonyabb pont
332 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp