Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az Egerszalóki-tó körül kerekesszékkel

Gyalogtúra · Bükkalja
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Egerszalóki-tó a horgászok paradicsoma
  Az Egerszalóki-tó a horgászok paradicsoma
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 170 160 6 5 4 3 2 1 km
A mesterségesen létrehozott tavat elsősorban horgászok keresik fel, de száraz időben kerekesszékkel is körbe tudjuk kirándulni ezt a csodálatos környezetben fekvő, hatalmas vízfelületet.
közepes
Hossz 6,9 km
3:00 óra
71 m
71 m
182 m
160 m

Eger nyugati határában, Egerszalóktól északra terül el a Bükk egyik legimpozánsabb, nagy kiterjedésű mesterséges tava, a Laskóvölgyi víztározó. Az Egerszalóki-tóként is ismert víztömeg a fenséges, nagy ívű dombság metszetében elnyújtózva nemcsak a horgászok paradicsoma, hanem az arra kirándulóknak is frissítő, maradandó élményt nyújt. A dús, változatos vegetációjú, vízi élőlényekben gazdag tó és az Eger légkörére oly jellemző kontrasztos égbolt mesebeli látvány varázsol valóságként körénk.  

A tóparti kirándulás ajánlott minden sportos, kerekesszéket életvitelszerűen használó természetkedvelőnek, akár tartalmas kirándulásra vágyó, babakocsis családoknak, akik a hevesi megyeszékhely közelében kiszakadni vágynak a városi légkörből. A tó kijelölt partszakaszán könnyen megközelíthető, kerekesszékeseknek fenntartott horgászhelyeket is találunk.

A szerző tippje

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel, nagyméretű akkumulátoros elektromos kerekesszékkel nem ajánlott!  Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott a kirándulás.
 • A tóhoz vezető bekötőúton a gát nyugati sarkához, mint kiinduló ponthoz érünk, a tó megkerülését érdemes jobbra indítani (keleti irányban), ugyanis így a túránk legnehezebb, befejező szakaszát, a kiálló köves útszakaszt ereszkedő módban, (kerekesszékkel hátrafele haladva) tudjuk abszolválni az emelkedés helyett.
 • A túraútvonal mentén élelmiszerbolt, büfé egyáltalán nem található, ezért érdemes valamelyik egri vagy egerszalóki boltból vásárolt, vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni, hasonlóan ivóvíz is legyen nálunk bőséggel!
 • A túraútvonal mentén akadálymentes WC nem található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott!).
 • Egyes szakaszok esős időjárást követően nagyon agyagosak, sárosak, érdemes száraz időszakban elindulni.
 • Tűző napsütés ellen érdemes fejfedőt, naptejet vinni magunkkal, és vízpartról lévén szó, nyáron szúnyogriasztó is legyen nálunk.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-08-05
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
182 m
Legalacsonyabb pont
160 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel, nagyméretű akkumulátoros elektromos kerekesszékkel nem ajánlott!  Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott a kirándulás.

Kezdőpont

Egerszalóki-tó, gát (161 m)
Koordináták:
DD
47.889469, 20.311926
DMS
47°53'22.1"N 20°18'42.9"E
UTM
34T 448563 5304244
w3w 
///menetjegy.mérlegek.dobozol

Végpont

Egerszalóki-tó, gát

Útleírás

A tóhoz vezető keskeny, de jó minőségű szervizúton jutunk föl a Laskó-patak völgyzárógátjának nyugati csücskéhez, és tárul elénk a tó fő attrakciója: a fenséges panoráma. Körülnézve balra a kerítés mögött a vízügyi felügyelet őrháza, jobbra a gát nyílegyenese hívogat. A meredek tópart vízi közművekkel és zsiliprendszerrel tagolt szakaszán indulunk el jobbra fordulva. Azért a keleti irányban érdemes elkezdeni túránkat, mert a kirándulás befejező, pár száz méteres, nagyon köves szakaszát ereszkedve tesszük meg - így könnyebb dolgunk lesz, mint ha felfele kapaszkodnánk segítőnkkel ezen a nem kerekesszék-barát rövid szakaszon.

A tavat a Laskó-patak felduzzasztásával hozták létre 1982-ben árvízvédelmi okokból. Az immár a természetbe szépen integrálódott mesterséges tó leginkább kiépített szakaszát járjuk a gát tetején vezető egyenesen, régi időket sejtető beton lámpasor alatt, az ég és a víz kékjének panorámájában.

A gát végét jelzi, ahogy balra fordulva elfogy talpunk alól a bitumencsík, innentől a túránk végéig váltakozó, leginkább murvás, de sok helyen agyagos-löszös útfelületen kanyarog. Északi irányba fordulva követjük a tó meglehetősen szegmentált körvonalát, sokszor a vízparttól akár pár száz méterre is eltávolodva. Jobbról gyönyörűen ívelt szántók és mezők adják a táj ritmusát, balról a gazdag tóparti cserjés-fás növényzetet sokszor erdőszerű lombozata kísér.

Madárberkenye, kecskerágó, kökény, nadragulya, valamint tölgyfák, égerek, itt-ott telepített akác vagy füzek gyönyörű összképe kísérik utunkat. A tó északkeleti oldalán, ahogy a majdani túlsó, vegetációban még gazdagabb parton is, jó néhány alkalom adódik, hogy egészen a partig lemerészkedhessünk kerekesszékkel. Relatív hosszú túráról lévén szó, érdemes megbecsülni ezeket a terepi adottságokat: indulásunktól számolva nagyjából 1 km múlva adódik az első ilyen lehetőség. Ez a szakasz meglehetősen magasan vezet a part mentén, viszont a tó panorámája megejtően szép: vadkacsák, gémek, kárókatonák, bíbicek zajonganak a bő vizű tavon.

Kilométeres vargabetűt leírva jutunk a tó „legdzsungelesebb” északkeleti csücskéhez. Az út közvetlenül a tó mellett halad, lankás partján akadálymentes horgászhelyek földnyelvei nyúlnak a víztükörbe, itt érdemes hosszabb pihenőt tartani, és gyönyörködni a miliőben. Lassan a tó északi részéhez közeledve hosszú erdei - kerekesszékkel még járható -, idilli ösvény vezet egy, a tóba mélyen benyúló földnyelven keresztül a homokos-kavicsos vízpartra. Ha kihagytuk az előző pihenőt, itt mindenképp álljunk meg: a félsziget-csúcs nyugalma igencsak impresszív élményt nyújt.

A hosszú, alagútszerű erdőből visszacsalinkázva, pár száz métert követően fordulunk balra, majd a tótól távolodva jutunk el a Laskó-patak tiszta vizéhez. Leereszkedve látjuk, hogy a patakon gyalogosan kőről-kőre ugrálva juthatunk át a romantikus vízfolyáson, kerekesszékkel pedig a sekély és rövid szakaszon kibetonozott mederen gázolunk át - feltételezhetően tavaszi zajláskor a megnövekedett vízhozam ezt nem teszi lehetővé.

Rövid meredélyt követően kijutunk egy hegyek gyűrűjében elterülő, szép mezőre, ahol békésen legelő lovak élvezik a napfényt. Hosszú ívben fordulunk át lassan a tó északnyugati oldalára, ahol hosszú szakaszon a tó menti buja növényzet árnyékában, sík, de pocsolyákkal szabdalt mezei úton haladunk. Jobbról a völgy beszűkül, innen már érdemes kihasználni azokat a csapásokat, amelyek levezetnek közvetlenül a vízpartra. Túránk végéig 3-4 erre alkalmas megközelítést találunk összesen.

Szinte egyenesen haladunk délnek a vízparton. A tó nyugati oldala jóval bujább és ligetesebb, mint a keleti, sok helyen magas fű és cserjés akadályozza a lejutást és a kilátást, de helyenként meredekebb beszakadások is jellemzik a terepet, épp ezért ez a partszakasz tűnik kevésbé háborítottnak. Néhány kilométert követően érünk túránk fizikailag legnehezebb szakaszához: az erősen agyagos vízzáró réteg nagy pocsolyákkal tarkítja az utat, majd közepesen meredek szakaszon erősen az úttestbe ágyazódott köves szakasz nehezíti a haladást. A gátőrség telephelyét kerüljük meg gyakorlatilag, érdemes lassú tempóban, kísérőnk segítségével hátrafele haladva ereszkedni. A lejtő alján közvetlenül a gátra felvezető aszfaltcsík aljához bukkanunk ki a bokrok közül. Ismét elénk tárul a víz, az ég és a fák csodálatos együttese, amely méltón keretezi ezt a nagyszerű körtúrát.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra akadálymentesen nem megközelíthető tömegközlekedéssel.

Parkolás

 • Autóval az Eger és Egerszólád közötti út egerszalóki leágazásával szemben találjuk a tó felé vezető bekötőutat. A gát aljánál tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.889469, 20.311926
DMS
47°53'22.1"N 20°18'42.9"E
UTM
34T 448563 5304244
w3w 
///menetjegy.mérlegek.dobozol
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • A túraútvonal mentén akadálymentes WC nem található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott!).
 • Tűző napsütés ellen érdemes fejfedőt, naptejet vinni magunkkal, és vízpartról lévén szó, nyáron szúnyogriasztó is legyen nálunk.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!

Currier A. Krisztina
2022-02-26 · Közösség
Januárban jártunk itt, amikor minden csupa fagy volt, a tó is be volt fagyva. Sokan korcsolyáztak is rajta. Nagyon tetszett a deres-fagyos csodavilag, talán különlegesebb is ilyenkor menni, mint nyáron. Ha a gát irányába indul az ember, ott van egy birtok/ház, ahonnan kijárósak a kutyák (egy mudi és egy kicsi keverék). Nem veszêlyesek, csak ugatnak, a Dazer-től meg is futamodtak. Minden esetre jó lenne, ha senkinek nem kellene ott kutyáktól tartania.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
6,9 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
71 m
Szintcsökkenés
71 m
Legmagasabb pont
182 m
Legalacsonyabb pont
160 m
Körtúra Szép kilátás Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp