Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Nagy-Fátra cápauszonyának és bálnahátának felfedezése

Gyalogtúra · Nagy-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Rakytov és a Čierny kameň után a Ploská következik a csúcsok sorában
  A Rakytov és a Čierny kameň után a Ploská következik a csúcsok sorában
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Nagy-Fátra impozáns északkeleti gerincének két remek kilátópontjára kapaszkodunk, miközben a hegység közel természetesnek megmaradt erdőségeiben, havasi legelőin vágunk keresztül Szlovákia legmagasabb hegységeivel körbe véve. A kilátópontokról látjuk az ország szinte összes magashegységi területét, így érdemes a jó időt kihasználva végigjárni a gerinc leglátványosabb szakaszát, vagy megszállni az útvonalon fekvő kicsiny hegyi kunyhóban, a szomszédos menedékházban. Panoráma túra a Nagy-Fátra gerincének keleti ágán, a magashegységi régióba nyújtózó kilátóbércekre.

nehéz
Hossz 18,4 km
7:25 óra
1 374 m
1 304 m
1 567 m
635 m

Két remek kilátópontot, két emblematikus hegyet „mászunk meg” a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) északi részén: a Rakytov (egykori nevén: Rakitor) szikár „cápauszonyát” és a Ploská szélesen terpeszkedő bálnahátát. Kevés helyen találunk már ekkora, összefüggő öreg erdőket és legeltetésből hátrahagyott havasi réteket Szlovákiában, így megéri időt és energiát szánni a magasabb vagy a határhoz közelebb fekvő hegységeknél hazai turistakörökben kevésbé ismert, remek túraterep felfedezésére. A kilátópontokról csaknem az ország összes magashegységét látjuk, ezért is érdemes jó időben végigjárni a gerinc leglátványosabb szakaszát, vagy megszállni az útvonalon fekvő, kicsiny hegyi kunyhóban kialakított menedékházban.

Utunkat szurdokon áttörve kezdjük a Teplá dolinában, ahol a széles erdészeti út lankás emelkedője fokozatosan készít fel az előttünk álló erőpróbára. A Rakytov orma éles felszökés, de szerencsére félúton egy menedékkunyhót találunk, ahol akár meg is alhatunk, ha előre lefoglaljuk helyünket. A csúcsot elérve végül 1500 méter fölé jutunk, és rajta állva még a túra első harmadában eldönthetjük, hogy bírjuk-e szusszal a folytatást. A későbbiekben 1200-1300 méteres magasság közt hullámzó gerincen, közel szintben haladunk, csak a Čierny kameň (Fekete-kő) mellől kezdünk ismét fokozatosan emelkedni a magashegységi régióba, már kevésbé drasztikus meredekséggel feljutva a Ploská 1532 méteres csúcsára. Innentől a túra hátralévő része kényelmes ereszkedés hegyi réteken és öreg erdőkben, igazán látványos hegyvidéken. A Ploskáról rövid kitérővel elérhetünk egy valódi, hegyekkel körbevett menedékházat is, hiszen a Chata pod Borišovom épülete alig két kilométerre található a csúcstól. Így, a két említett ház igénybevételével, akár többnapos hegyi túrát is kanyaríthatunk az útvonalból.

A két felkeresett hegytömböt ugyanaz a márgás, meszes üledékes kőzet építi fel, ahogy a hegység nagy részét is, csak míg a főgerinc tömegének szélén emelkedő Ploskát védelmezik a „nagy testvérek”, a Rakytov egyedül árválkodik, kilométerekre elszakadva a többiektől egy pusztuló mellékgerincen. Érdekes még a Čierny kameň (Fekete-kő) szintén szigetként „úszó” mészkőblokkja a puhább üledékes kőzetekből felépülő környezetben, ám ezt öregebb, keményebb mészkő építi fel, s így jobban ellenállt az erózió ostromának. Fenyvesbe burkolózó sziklái fokozottan védettek, így az ösvény is elkerüli, de sátortető alakú sziklabérce szinte végig meghatározó látvány a gerincútról.

Dupla csúcstúra a Nagy-Fátra északkeleti főgerincén, két látványos kilátóponttal megkoronázva a változatos hegyvidéket.

Ajánlott időszak a túrához: a májustól október végéig tartó időszakban (egy-egy őszi havazást leszámítva) nem kell hófoltokra számítani a gerincen. Télen az útvonal csak tapasztalt, téli körülményekhez szokott túrázók számára járható (hótalppal vagy hágóvassal) a kicsúszás veszélye és az esetleges tájékozódási nehézségek miatt. Vihar közeledtével a gerincet el kell hagyni a villámcsapások veszélye miatt, ezért a túrát tiszta időre tervezzük!

A szerző tippje

 • Két túranapra is bonthatjuk a túrát az útvonalon található menedékkunyhó (Útulňa Limba) szálláslehetőségét igénybe véve, de helyet foglalni előre kell telefonon vagy emailben. A családias hangulatú, puritán faházban éjszakázva igazán korán indulhatunk a Rakytovra, így növelve annak esélyét, hogy még a reggeli pára- és felhőmentes időben tekinthessünk körbe a remek kilátópontról.
 • A Ploská kilátópontjáról továbbtúrázva északnyugat felé, a Borišov oldalában található menedékházat (Chata pod Borišovom) érhetjük el, ahonnan másnap a kora reggeli órákban elindulva még a szokásos délutáni felhőképződés előtt kémlelhetjük a tájat.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-06-01
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Rakytov, 1 567 m
Legalacsonyabb pont
Teplá dolina, 635 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 44,33%Ösvény 54,50%Utca 1,16%
Földút
8,2 km
Ösvény
10,1 km
Utca
0,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Nagy-Fátra gerince már a magashegységi régiót „súrolja”. Ennek megfelelően szélsőséges időjárási események is kialakulhatnak a magasabb csúcsokon, így vegyük komolyan az időjárás-előrejelzés figyelmeztetéseit! Ködben, esőben, hóban, viharos szélben különösen veszélyes a gerincen mozogni, ezért ha bizonytalanok vagyunk az útvonalban vagy a teljesíthetőségben, inkább forduljunk vissza a gerinc előtt, szálljunk meg az Útulňa Limbában, ha tudtunk a ház személyzetével értekezni.
 • Bár a Nagy-Fátra gerince télen is járható, ehhez a téli túrához alkalmas hótalppal, sítúraléccel felszerelkezve kell elindulni. A téli útvonal kikerüli a Rakytov csúcsát, de a Ploskára a gerincen kapaszkodik fel, ahogy túránk is teszi. Télen vegyük figyelembe a lavina-előrejelzést, amit a Hegyimentő Szolgálat weboldalán megtalálunk.

Hasznos linkek és ötletek

 • Az útvonalon fekvő szálláslehetőség, az Útulňa Limba honlapja itt található.
 • Az útvonalhoz közeli Chata pod Borišovom (turistaház) honlapját itt találjuk.
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Liptovské Revúce, Nižná Revúca, rázcestie Teplô buszmegálló (Háromrevuca) (636 m)
Koordináták:
DD
48.942691, 19.234247
DMS
48°56'33.7"N 19°14'03.3"E
UTM
34U 370702 5422587
w3w 
///helyi.tájképek.térd

Végpont

Liptovské Revúce, Vyšná Revúca, Jednota buszmegálló (Háromrevuca)

Útleírás

Itiner

 • A Teplá dolinában a S jelzést követjük az Útulňa Limba hegyi szállás érintésével a Rakytov alatti hágóig (Severné Rakytovské sedlo).
 • A Rakytovra balra, a Z jelzésen kapaszkodunk fel, majd ezen folytatjuk tovább a gerincen, a Sedlo Ploskej nevű hágóig.
 • A Ploská csúcsára a S jelzés mentén teszünk kitérőt (jobbra).
 • Végül a S jelzésen ereszkedünk le Liptovské Revúce Vyšná Revúca településrészére.

A túra részletes leírása

Bepillantás a Nagy-Fátra erdős tömegébe

A Revúca patak völgyéből indulunk, Liptovské Revúce (Háromrevuca) alsó határából, a Teplá dolina torkolatától, a S jelzést követve. Sűrű fenyvesben haladunk a hegyvidék központja felé jól követhető, széles dózerúton, ami egy kilométer után sziklás szűkülethez ér. Az apró szurdok nagy izgalmakat nem rejt, de felkészít a hegység változatos geológiájára, izgalmas tájképére, melyben a puhább és keményebb kőzetek formálta, hullámzó és néha drámai terep a meghatározó. A hegység legnagyobb tömegét ez a középidei, sárgás, márgás mészkő adja. Ebből épülnek fel a legmagasabb csúcsok, így a szurdok után, az erdő felett kikandikáló Rakytov, első célpontun is, amely izzasztó magasságban tornyosul felettünk.

Az út fokozatosan emelkedik, ahogy a rövid szurdok után, a völgyben kanyarodva egyre közelebb érünk a hegy lábához. Érintünk egy hangulatos vadászházat is, ami felett újra kissé beszűkül a völgy, és visszakanyarodik a széles dózerút a hegyoldalra. Kevésbé használt, göröngyös szekérúton folytatjuk utunkat a völgytalpon, keresztezve az ágakra szakadó patakot, majd „hirtelen ötlettől vezérelve” nekiszaladunk a lejtőnek. Komoly szintemelkedést küzdünk le a Rakytovból kiágazó mellékgerincre kaptatva, ahol átszeljük a nemrég elhagyott dózerutat is, majd öreg bükkökkel körbevett, pompás hegyi kaszálórét szélén érintjük az Útulňa Limba apró menedékkunyhóját.

A szálláshelyként is üzemelő faház csak előzetes bejelentkezéssel vehető igénybe éjszakára, mivel a személyzet nem tartózkodik állandóan a hegyen. Hangulatos, kicsiny tó is fekszik a ház mellett, a legmeghatóbb látvány mégis a rétről kitárulkozó panoráma. Először tekinthetünk körbe a sűrű, vegyes erdőkkel és ligetes legelőkkel pettyezett, tarka hegyvidéken a messzi látóhatáron húzódó Alacsony-Tátra főgerincéig. A környező hegyek erdőinek és legelőinek köszönhette gazdasági kincseit a természeti értékekben is gazdag Liptó vármegye. A meredek hegyoldalak biztosították a faanyagot, míg a lankásabb völgyek és hegytetők a juhállományt éltették, sajtot és gyapjút szolgáltatva a lakosságnak.

A ház felett még öreg bükkfákkal árnyékolt erdősávot keresztezünk, de följebb kiérünk a havasi legelők szintjére, és a meredek hegygerincet körívesen kerülve a Rakytov északi lábánál fekvő hágóba (Severné Rakytovské sedlo) érkezünk. Innen a gerincen haladó Z jelzésre váltunk (balra tartva), és az egyöntetűen meredek hegytaréjt az északkeleti oldalról ostromoljuk egy végső lendülettel. Amennyiben az időjárás nem megfelelő, jeges az út, vagy csak kihagynánk a meredek kaptatást és ereszkedést, a S jelzés elegánsan kikerüli a Rakytov csúcsát nyugat felől, és a túloldalon a Z jelzéshez kapcsolódva folytathatjuk a gerinctúrát.

Kapaszkodás és oldalazás a csúcsrégióban, a Nagy-Fátra harsányzöld útján

A Z jelzésen nekiszaladunk a sziklás, elkeskenyedő gerincnek, éstörpefenyves-, valamint sziklagyepfoltok váltakozása közepette küzdjük le az utolsó 150 méternyi szintkülönbséget. A korábbi, korlátozott panorámájú út után itt, szinte végig a gerincen haladva már tágas panoráma kísér. A lépcsőzetes felépítésű, sziklás ösvényre fókuszálunk, de a szusszanásnyi pihenőkben elkapja tekintetünket a végtelennek tűnő hegyvidék. Mindkét irányban meredek völgyek és csúcsok tagolják a tájat, a Nagy-Fátra hegyvilága különösen vadregényes terep, a kárpáti nagyragadozók itt igazán otthon érzik magukat.

A felszökés végén keskeny hegycsúcsra érkezünk, ahonnan valódi körpanoráma nyílik. A főgerincen kívüli legmagasabb hegytetőről a Nagy-Fátra északi felének döntő részét belátjuk. Meghatározó a hegységet kettészelő Ľubochnianska dolina (völgy), amely tagolt beszakadásával szétválasztja a hegység két oldalgerincét – ennek túloldali ága mögött a Kis-Fátra hegyvidéke kandikál felénk. Érdekes, hogy a „kis testvér” északi tömbje magasabb a Nagy-Fátránál, kiterjedésével viszont a környező hegység uralja Nyugat-Szlovákia központját, és összefüggő, erdős hegyvidéket alkot az Alacsony-Tátrával, melynek főgerince már hosszú, füves szalagként kanyarodik keleti irányba. Különösen szerencsés esetben, ha a látási viszonyok megengedik, a Vág tágas völgyén túl a Liptói-havasok és a Magas-Tátra csipkézett csúcsai is látszanak, egykori gleccserek szaggatta, csipkés hegyormaik élesen elkülönülnek a többi hegységtől.

A hegy déli oldala sem lankásabb, mint amin feljutottunk, így óvatosan, lépésről lépésre biztos támaszt keresve araszolunk a törpefenyőbokrok között kanyargó ösvényen. A nyugati hegyorron indulunk lefelé, de hamar délre fordulunk, és a délnyugati gerincen érünk a hágóba (Južné Rakytovské sedlo).

Innentől a gerinccel együtt hullámzunk fenyvesek és a köztük nyíló tisztások, nagyobb rétek váltakozása közepette. Az első hegyormot jobbról, majd a Minčol ormát balról kerüljük közel szintet tartva. A téli útvonal itt a hegygerincet követi, hiszen a meredek leszakadáson lavinaveszélyes hólejtők alakulnak ki. Ahogy a Minčol túloldalára érkezünk, az eddig is látható Čierny kameň (Fekete-kő) élesen kiemelkedő, sátortetős csúcsa határozza meg a tágas tisztás hangulatát. A kellemesen elterpeszkedő réten magányos fenyők teszik különösen érdekessé a tájképet, mintha mindannyian a sziklás bálványként föléjük tornyosuló hegyen csodálkoznának. A bércet alkotó mészkőblokk a tektonikai mozgások hatására tolódott rá az alatta szélesen elterülő, puhább, fiatalabb üledékes kőzetfelszínre. Az öregebb, keményebb bitumenes mészkő jobban ellenállt az erózió ostromának, mélytengeri környezetben keletkezett, sötét sziklái több mint 200 millió év távlatából, kőzetté tömörödve, tekintélyt parancsoló megjelenéssel dacolnak az idővel és az elemekkel. A sziklatornyokkal támogatott, erdős orom komoran tekint körbe a környező, lepusztuló világon. A nemzeti park különös becsben őrzi, ezért fokozott védelemmel illette a sziklákra tagolódott hegytömböt.

Az Z jelzésű út a lankás, nyugati oldalról kerüli a Čierny Kameň tömbjét. Forrást is érintünk a sűrű fenyvesben, aminek túloldalán fokozatos kapaszkodásba kezdünk a Ploská széles tömege felé. Ha kifutunk az időből, vagy kimerített az eddigi hegymenet, esetleg az időjárás válik tarthatatlanná, akkor a Čierny Kameň előtt a P jelzésen ereszkedhetünk le a faluba. Ugyanez a helyzet a hegy túloldalán is: ahogy a Ploská alatti hágóba (Sedlo Ploskej) érkezünk, a S jelzésen kényelmesen elhagyhatjuk a gerincet. Azonban innen felkapaszkodhatunk a közeli csúcsra is, kényelmes, lapos háton leküzdve a 150 méteres emelkedőt.

A Ploskán egyesül a Ľubochnianska dolina beékelődésével elválasztott északkeleti és északnyugati gerinc, míg dél felé az összefüggő füves hátakban folytatódó főgerinc is remekül látszik. A Nagy-Fátra tagolt nyugati része újabb völgyrendszerként rajzolódik ki, nyugati szomszédunk, a Borišov orma alatt pedig a meghitt hangulatú Chata pri Borišovom is „beköszön”. A menedékház remek helyszín, hogy a hegyen töltsük az éjszakát, így ha tehetjük, használjuk ki, hogy az erdők felett nyíló panorámájával örök élményt nyújtó házban étkezést és szállást is biztosítanak.

Ereszkedés a Revúca völgyébe

Amint a Ploská csúcsáról körbetekintve beteltünk a végtelenbe nyújtózó hegyvidék látványával, a hágó irányába visszafordulva, a S jelzésen kezdjük meg ereszkedésünket. A széles háton már megtett úton gyalogolunk lefelé, majd a hágó alatti menedékkunyhó mellett fordulunk rá a völgyre. A puritán hegyi menedéknek szánt földszintes kunyhó (Salaš Mogury) alkalmat ad a rövid pihenésre, fedett belterében padot és asztalt is találunk, így szusszanásnyi időre pihentethetjük lábunkat a hosszú túra vége előtt, az ereszkedés kezdetén. Az évszázadokat túlélt pásztorkodásnak köszönhetően rengeteg fenyőfa kunyhó épült a tágas, füves gerinc peremén, jellemzően a források mellett, és e szállásokat a túrázók is menedékhelyként használták. Ez a felújított kunyhó a hegyhát viszontagságai ellen nyújt védelmet, ugyanis az uralkodó széliránynak közel keresztben fekvő gerincet komoly szelek ostromolják, a csapadék itt nagyrészt hó vagy jég formájában esik, de a nyári záporok is komoly veszélyt jelentenek az oltalom nélküli, nyílt terepen.

Lendületes ereszkedésbe kezdünk a hágó alatti tisztás lejtőjén, amiből pár száz méter után gerincet formálnak a környező forrásokból fakadó patakok. Kezdetben újabb, hegyi menedékként is szolgáló fakunyhót találunk. A Salaš Moguryval közel egy magasságban, a szemközti hegyorron áll a Salaš Krátka, de a Čierny kameň alatt is található egy ház, a Salaš Koniarka. Az 1200 méter körüli magasságot az teszi ilyen népszerűvé, hogy a mögöttünk húzódó hegygerincből itt lépnek ki a források, állandó vizet biztosítva embernek és állatnak egyaránt.

Tisztások és legelők foltjain ereszkedünk, így remekül belátunk az egyre közelebb kerülő völgybe. Lassan a falu házai is kivehetővé válnak: népszerű volt egykor errefelé, a sűrű fenyvesek hegyvidékén a gerendaház, ám ennek képviselőit sajnos már csak elvétve találjuk meg a faluban. A meredekebbé váló árokban némi kanyargással érkezünk a főutca szalagjára felfűzött házak közé – Liptovské Revúce (Háromrevuca) legfelső településrészének központját érjük el a S jelzésen. Az örök érvényű templom, kocsma, buszmegálló triónál fejezzük be túránkat. Hálát adhatunk az égnek, ha jut időnk egy frissítőre a busz előtt, vagy legurulhatunk autónkkal a Revúca patak mentén.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Liptovské Revúce falut elérő járatok Liptovská Osada (és Ružomberok) felől és felé közlekednek.
 • Háromrevuca külterületére, a Liptovské Revúce, Nižná Revúca, rázcestie Teplô megállóba utazunk busszal.
 • A a Liptovské Revúce, Vyšná Revúca, Jednota buszmegállóba érkezik.

Megközelítés

 • A túra buszmegállóból indul, és az azonos járat vonalán fekvő, de a völgyben feljebb elhelyezkedő buszmegállóban végződik.

   

Parkolás

 • Parkolni Liptovské Revúce (Háromrevuca) felső részén, a Liptovské Revúce, Vyšná Revúca, Jednota buszmegálló mellett érdemes az utcán, a bolt előtt. A túra is ide érkezik. A csatlakozást, amivel az útvonal kezdőpontjához jutunk a túra végén, nézzük ki előre. A busz indulásáig a megállóval szemközti presszóban várakozhatunk, vagy a szomszédos boltban vásárolhatunk, de nyári szezonban néhány étterem is működik a faluban.

Koordináták

DD
48.942691, 19.234247
DMS
48°56'33.7"N 19°14'03.3"E
UTM
34U 370702 5422587
w3w 
///helyi.tájképek.térd
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 121. számú térképe (Veľká Fatra,  1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.  A navigáláshoz ajánlott a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
18,4 km
Időtartam
7:25 óra
Szintemelkedés
1 374 m
Szintcsökkenés
1 304 m
Legmagasabb pont
1 567 m
Legalacsonyabb pont
635 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp