Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Élménytúra a Nagy-Fátra déli bástyájára

Gyalogtúra · Nagy-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A főgerinc a hegység központjába, a legmagasabb csúcsra vezet (Ostredok)
  A főgerinc a hegység központjába, a legmagasabb csúcsra vezet (Ostredok)
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Nagy-Fátra egyik legmagasabb ormára, a Krížna 1574 méteres csúcsára hágunk, ami a főgerinc utolsó magashegységi bástyája déli irányban. Ennek megfelelően kiváló panorámapont, ahonnan Közép-Szlovákia jelentős részét belátjuk. Érintünk romantikus hangulatú sziklát, és éjszakázhatunk hegyi szállóban, így juthat idő a hegység behatóbb megismerésére is. Ereszkedés közben háborítatlan ősbükköst érintünk, ahol több száz éves fatörzsek között látjuk az egészséges erdő körforgását.

közepes
Hossz 20,1 km
8:10 óra
1 406 m
1 406 m
1 572 m
478 m

A Nagy-Fátra (Veľká Fatra) népszerű, napos oldalára hágunk a Besztercebánya melletti apró, hegyi faluból, Staré Hory-ból (Óhegy) a három egykori vármegye (Zólyom, Liptó és Turóc) határán elterülő hegyvidékre. A túra népszerűségét könnyű elérhetősége és a remek kilátással kecsegtető, nyitott, füves főgerinc adja, illetve hogy a környék legmagasabb kilátópontjára kapaszkodhatunk, miközben útba ejtünk egy hegyi hotelt és egy bivakszállást is. A hegységet itt keresztezi a „Szlovákia kéktúrájaként” közel 800 kilométeren át húzódó Hősök Útja, a szlovák nemzeti ellenállás (SNP) emléktúrája, és itt vezet a Nagy-Fátra főgerincén végighúzódó gerincút is.

Geológiai különlegességként egy felszakadozott mészkőtakaró csücskeit is útba ejtjük, ahol a meghökkentő sziklaformák mellett a kilátás is magával ragadó. A sziklás hegyoldalak különleges élőviláguk miatt fokozott védelmet érdemelnek szerte a hegységben, míg lefelé vezető utunk mellett kárpáti ősbükköst is oltalmaz a nemzeti park. Itt betekinthetünk egy természetes erdő hangulatába és életciklusaiba, egymás mellett szemlélve a matuzsálemi korban odvas törzsekként széthulló öregeket és a korhadékból felnövő magoncokat.

A 20 kilométeres körtúrán egyenletesen emelkedő hegyoldalon és gerincen kaptatunk, leküzdve bő 1000 métert a Krížna (Krizsna) csúcsig, majd fokozatosan ereszkedünk a hegység hátoldalán, nagy kerülőt leírva a kiágazó délkeleti mellékgerincen. Az útvonal közelében hegyi hotel (Horský hotel Kráľova studňa) és bivakszállás (Salaš Smrekovica) is rendelkezésre áll, ezek valamelyikében éjszakázva hozzávetőlegesen megfelezhetjük a távot, így kényelmes hétvégi túrát kanyaríthatunk a Nagy-Fátra déli oldalán. A túra utolsó kiszögellése az ősbükköst is őrző Japeň csúcs, amelynek keleti lejtőjén komoly meredekséggel érkezünk vissza kiindulópontunkra. A tekintélyes távot és szintemelkedést tartalmazó túra a környék egyik legmagasabb kilátópontját ostromolja, így ha látni szeretnénk valami különlegeset, az itthon megszokottól eltérőt, az egyik legkézenfekvőbb választás e könnyen megközelíthető útvonal.

Ajánlott időszak a túrához: a májustól október végéig tartó időszakban (egy-egy őszi havazást leszámítva) nem kell hófoltokra számítani a gerincen. Télen az útvonal csak tapasztalt, téli körülményekhez szokott túrázók számára járható (hótalppal vagy hágóvassal) a kicsúszás veszélye és az esetleges tájékozódási nehézségek miatt. (A Kráľova studňa elágazása utáni szakasz pedig lavinaveszély miatt ekkor nem is járható.) Vihar közeledtével a gerincet el kell hagyni a villámcsapások veszélye miatt, ezért a túrát tiszta időre tervezzük!

A szerző tippje

 • Érdemes a napot korán kezdeni, hogy még a meleg levegő feláramlásával beinduló felhőképződés előtt érjük el a csúcsrégiót, hiszen a túra gyönyörű kilátópontokat érint.
 • A túra felénél elhaladunk a Kráľova Studňa hegyi hotel felett, ahova egy rövid sétával ereszkedhetünk le. A külön turistaszállást is tartogató hotelben fogyaszthatunk (ehetünk, ihatunk), de akár éjszakázhatunk is, két túranappá szelídítve a 20 kilométeres kört. Ezzel időt és energiát szabadíthatunk fel, amit a hegység behatóbb megismerésére szánhatunk.
 • A túra fordulópontjától nem messze jól felszerelt bivakkunyhót találunk, a Salaš Smrekovicában megfelelő felszereléssel meg is szállhatunk. (A nyári szezonban ezt gyakorta pásztorok használják, ekkor a jóval puritánabb, de közeli Koliba nad Kráľovou studňou fakunyhóban éjszakázhatunk.)
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-05-17
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Krížna, 1 572 m
Legalacsonyabb pont
Staré Hory (Óhegy), 478 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 0,66%Földút 40,93%Ösvény 57,80%Utca 0,59%
Murvás út
0,1 km
Földút
8,2 km
Ösvény
11,6 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Nagy-Fátra gerince már a magashegységi régióba tartozik. Ennek megfelelően szélsőséges időjárási események alakulhatnak ki a magasabb csúcsokon, így vegyük komolyan az időjárás-előrejelzés figyelmeztetéseit! Ködben, esőben, hóban vagy viharos szélben különösen veszélyes a gerincen mozogni, ha bizonytalanok vagyunk az útvonalban vagy a teljesíthetőségben, inkább forduljunk vissza a gerinc előtt, vagy ha előrébb járunk, húzódjunk be a hegyi hotelbe.
 • Bár a Nagy-Fátra gerince télen is járható, ehhez a téli túrákra alkalmas hótalppal, sítúraléccel felszerelkezve kell elindulni. Télen vegyük figyelembe a lavina-előrejelzést, amit a Hegyimentő Szolgálat weboldalán találunk.

Hasznos linkek és ötletek

 • A túráról rövid kitérővel elérhető hegyi hotelről, a Horský hotel Kráľova studňa komplexumáról itt lehet tájékozódni.
 • A gerinc közelében található Salaš Smrekovicáról itt lehet többet megtudni. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Az előbbihez közeli, bármikor használható Koliba nad Kráľovou studňou fakunyhóról itt lehet tájékozódni. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

 

Kezdőpont

Staré Hory, kaplnka buszmegálló (Óhegy, faluközpont) (485 m)
Koordináták:
DD
48.839321, 19.115044
DMS
48°50'21.6"N 19°06'54.2"E
UTM
34U 361689 5411307
w3w 
///festékek.mosolygó.tarajos

Végpont

Staré Hory, kaplnka buszmegálló (Óhegy, faluközpont)

Útleírás

Itiner

 • Staré Horyból (Óhegy) a K jelzésen kapaszkodunk fel a Krížna alatti elágazásig (Rázcestie pod Križnou).
 • A Rázc. pod Križnou táblátólP jelzés vezet át a Krížna csúcsán a Kráľova studňa forrás melletti elágazásig.
 • A Kráľova studňátólS és végül a S▲ jelzéssel ellátott ösvényen teszünk kitérőt a szomszédos sziklához (Kráľova skala).
 • A Kráľova studňától az érkezési irányunkba visszaforduló Z jelzéssel harántolunk a déli gerincre, az Úplaz elágazásáig.
 • Az ÚplaztólS jelzés vezet a Japeň csúcsára.
 • Japeň csúcsáról a Z jelzés bal ága vezet vissza Staré Hory központjába.

A túra részletes leírása

Kapaszkodás a főgerincre

A Starohorský potok völgyéből, Staré Hory (Óhegy) település központjából indulunk északnak a K jelzésen. A patakkeresztezés után hamar elhagyjuk a falut, és széles dózerúton kezdjük hosszú kapaszkodásunkat a Nagy-Fátra csúcsai felé. A sűrű, fenyővel kevert bükkösből csak pár irtásfolton látunk rá a Starohorský potok mélyen bevágódó völgyére és a környező, erdős hegyekre.

A Kárpátok fontos vízválasztóinak egyike húzódik előttünk, hiszen a Garam és a Vág vizeit osztja el a szemben húzódó gerinc, aminek fő átjárója éppen errefelé, Donovalynál (Dóval) nyílik. Két hegység találkozási zónájára, magasra emelt, erősen felszabdalt terepre látunk rá. A kristályos alappal rendelkező Alacsony-Tátra és a szomszédos, meszes kőzetekből felépülő Nagy-Fátra szinte összeolvad. A Kárpátok felgyűrődése közben kiemelkedő gránitvonulat a magasba tolta a rajta fekvő, üledékes kőzeteket. A nyugati oldalon elkülönült, mészköves, márgás egység maga a Nagy-Fátra, míg a kristályos alap legmagasabbra emelkedő vonulata az Alacsony-Tátra – az észak-déli irányból hozzákapcsolódó mészkőcsúcsokkal.

Az út az öreg bükkök és fenyők törzsei között lekövetve a hegyoldal formáját kitartóan emelkedik, bő 500 métert kapaszkodunk az erdőben fölfelé, mire elérjük a gerincet. Az öreg bükköst itt már tisztások, fadőlések nyitják fel, így helyenként kilátunk a körülöttünk emelkedő hegyvidékre. A hegyorron kanyarodunk a felettünk tornyosuló sziklatömb hátoldalára, majd a déli letöréshez vezet az ösvény.

A Majerova skala (Majer-szikla) füves háta mélyen szakad le lábunknál, teret engedve a félkörben kinyíló panorámának. Az alattunk fekvő Staré Horyra, az eddigi utunkat körítő hegyvidékre, a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra délre nyújtózó gerinceire látunk rá. A szemközti, részben füves, részben erdős gerincen ereszkedik le utunk túránk végén. Messze a hegység lábánál a Garam széles völgye ékelődik a hegyvidékbe, teret engedve Besztercebánya városának, a túloldalon a Polyána vulkáni tömbje emelkedik bőven 1000 méter fölé. A Nagy-Fátra dél felé összeolvad a szintén vulkáni eredetű Körmöci-hegységgel, lapos hátban domborodó tetejéről hatalmas átjátszótorony nyújtózik a magasba. Innen már jól látszik további utunk célpontja, a Nagy-Fátra havasi legelőkkel nyitott, széles háta, de a főcsúcsok, mint a Krížna és az Ostredok, még takarásban vannak. 

Havasi legelőkön a Nagy-Fátra csúcsrégiójában

Az előttünk álló szakasz kitartóan emelkedő, 300 méteres szintkülönbségével már a csúcsra vezet, ráadásul végig nyitott, füves gerincen, ahonnan bármikor jól esik pihenés közben szemünket legeltetni a tágas hegyvidéken. Lassan egyre több részlet bontakozik ki az északkeleti panorámából, a Nagy-Fátra főgerincének folytatásában távoli csúcsok tűnnek fel. Egy régi sípálya düledező felvonórendszerét is érintjük, a pászta tetején az 1445 méteres előcsúcs, a Líška már az utolsó állomást jelenti kapaszkodásunkban. A gerinc itt északra fordul, ahogy kikerüljük az 500 méteres leszakadást, amelyben az északi-déli futású főgerincnek egy csapásra vége szakad.

Közvetlenül a Krížna tömbje alatt csatlakozik keletről a szlovák nemzeti felkelés (SNP) útvonala, ami közel 800 kilométeres távján gyakorlatilag átszeli Szlovákiát a Duklai-hágótól Dévényig, összekötve az ország két „sarokpontja” között a II. világháborús szlovák ellenállás fontos állomásait. Kapaszkodásunk utolsó pár száz métere így már a P jelzésen halad. A csúcson egyébként az az érdekes helyzet áll elő, hogy a délkeletről érkező, és nyugatra tovavezető SNP piros jelzése az észak felől csatlakozó főgerinc turistaútjának szintén piros jelzésével találkozik, így a Krížnából kiágazó mindhárom gerincen azonos színű jelzés navigál.

A Krížna csúcsán útjelző oszlop áll a turistautak fontos csomópontjában, További utunk egyértelműen balra követi a csúcs legmagasabb pontját éppen elkerülő dózerutat. A hegy csúcsát ugyanis körbekerített katonai radarállomás foglalja el, így épp lemaradunk a teljes csúcsélményről, cserébe a gerinc nagy részén szabadon pásztázhatjuk a panorámát. Innen ugyanis belátunk a hegység zugaiba, az északra húzódó főgerincen pedig feltűnik az Ostredok, a Nagy-Fátra legmagasabb pontja, mely a hegységre jellemző, lapos, füves hát. Az északon előttünk domborodó két hegytető egyébként a két legmagasabb, így a Krížna épp csak a dobogó harmadik fokán áll, 12 és 22 méterrel lecsúszva az ezüst- és aranyéremről.

A nyugat felé lomhán ereszkedő gerincszakasz egyre teljesebb betekintést nyújt a nyugatra húzódó, völgyekkel szabdalt tájra, a hegység leginkább vadregényes, fokozottan védett, sziklás gerinceire. A nemzeti park nagyragadozó-állományának nagy része ezen a meredek formavilágával jól elszigetelt, közel háborítatlan terepen tanyázik, túránk fordulópontja éppen ennek peremén helyezkedik el.

P jelzés ugyanis keresztezi a Kráľova studňa (Király-kút) forrásmezőjét, ahonnan a S jelzéssel tartva rövid kitérőt teszünk a gerinc füves végpontjából sziklás oromként kiemelkedő Kráľova skala (Király-szikla) kilátópontjára. A Nagy-Fátrában jellemző sziklabércek a hegység fő tömegénél öregebb és ellenállóbb mészkőből állnak, aminek szilánkjait a tektonikai mozgások tolták a fiatalabb kőzetek hátára. A hajdani mészkőtakaró már csak részleteiben maradt meg, különálló, fehér tornyokkal körbebástyázott, sziklás csúcsokat alkotva. Ilyen volt első kilátópontunk, a Majerova skala is, de a hegységben található nagyobb csúcsok közül a Čierny kameň és a Suchý vrch is triász mészkőből álló ormok, amelyek mindegyike fokozott védelemben részesül. A S jelzés a sziklatorony lábához vezet, de a S▲ jelzéssel ellátott ösvény a lankásabb déli oldalon felkapaszkodik a kilátópontra. Inkább az élmény új, mint a kilátás, ugyanis az eddig csodált, lapos, füves hátak után ezúttal vadabb, sziklás környezetből tekinthetünk alá a sűrű fenyvesekkel bélelt, meredek oldalúvölgyrendszerre a nyílt csúcsrégió határáról. Az alattunk tátongó katlan túloldalán hasonló, tornyokra szakadozott sziklafalak magasodnak, a mészkőtakaró megmaradt foszlányaiként fedve a szemközti hegytetőt. 

Ereszkedés a déli gerincen, rétek és őserdők között

S▲ és S jelzésen térünk vissza a Kráľova studňa forráscsoportjához, majd lefordulunk a gerincről a hegyoldalban harántoló Z jelzésre. Amennyiben meg szeretnénk szállni a hegyen, úgy alig kilométeres kitérővel megtehetjük, ha tovább ereszkedünk a P jelzéssel a Horský hotel Kráľova studňa  szállóhoz, mely pont a rétek és erdők határán, közel 100 méterrel alattunk áll. A hegyi hotel egyébként menedékül is szolgál rossz idő esetén, illetve enni és inni is tudunk éttermében. Egy másik lehetőség az éjszakázásra a Z jelzés mentén, nyugatra található Salaš Smrekovica, egy jól felszerelt, de teljesen önellátásra berendezett bivakkunyhó, ahol hálózsákkal felszerelkezve szabadon megszállhatunk a fenyőligetes katlan szélén. De csak a nyári szezonon kívül mehetünk biztosra, mert a házat sokszor ma is pásztorok használják. Ők korábban is hasonló hegyi szállásokon éltek nyaranta, végig a széles legelőket hordozó főgerinc mentén – sok házikót átalakítva ma is megtalálhatunk a hátizsákos turizmus szolgálatába állítva. (Például van egy másik, jóval puritánabb belterű kunyhó is a közelben, ez mára folyamatosan a túrázóké.)

Ahogy a Z jelzéssel a Krížna nyugati letörése mentén haladunk előre, az árkokban felnyíló erdőből rálátunk a pont szemközt álló hegyi hotelre. Ez az ösvény csak nyári idényben járható, télen, hóborítás idején ugyanis ezek a lavinának legkitettebb lejtők, amit jól mutat a mélyedésekben felszabdalt erdő, kirajzolva a lezúduló hótömeg útját. A csekély, kb. kétkilométeres oldalazó szakasz után ismét visszakerülünk a füves gerincre, ahol a Z jelzés „lecsap” a túloldali völgybe, a legrövidebb úton elérve Tureckát (Staré Hory előtt). Ha kifutottunk az időből, vagy az időjárás rosszra fordul, ez egy gyorsabb alternatíva a települések felé, de egyébként érdemes a gerincen maradni, és a S jelzésen tovább gyalogolni a Japeň csúcsára.

S jelzés ugyanis a délkeleti irányban futó gerincen ereszkedve eléri az erdőhatárt, és egy utolsó emelkedővel felkapaszkodik a Japeň sziklás kiszögellésére. Ez 150 méternyi kaptatást jelent, azonban a drasztikusan megváltozó környezet meghálálja fáradozásunkat. A Japeň gerince mentén, a nemzeti park déli határán ugyanis egy öreg bükkös szinte érintetlenül maradt fenn, évszázados, göcsörtös törzsekkel őrködve a sarjadó csemeték felett. Az egészséges erdők körforgását láthatjuk itt, amint a famatuzsálemek oltalmában növekvő csemeték nagy lendülettel próbálják betölteni a „szülők” erdőborításában nyíló réseket, miután egy öreg fa kidől a sorból. Az idős példányok faanyaga a helyszínen marad, ezernyi apró rovar lakhelyéül és táplálékaként szolgálva, a lábon álló, öreg fákban pedig nagy üregeket vájnak a harkályok, számos ritka madár, denevér, kisemlős lakhelyét megteremtve a törzsek oltalmában.

A Japeň csúcsán élesen elválik a természetes kifejlődésű, védett rengeteg az erdőgazdálkodás által létrehozott, azonos fajú, egykorú egyedekből álló erdőtől. A Z jelzésre (balra) váltva röviden a keleti oldal bozótjába gázolunk, majd a gerinc mentén, fiatal, ültetett és öreg, meghagyott erdők találkozásánál, a nemzeti park határán ereszkedünk lendületesen. A sziklás hegyhát egyre meredekebb leszakadással ereszkedik a völgybe, míg végül pár erdőgazdasági utat keresztezve kiérkezünk a falu feletti legelőkre, bő 500 méterrel a csúcs alatt. Megenyhül a meredekség, és a falura, az utunk kezdetén érintett hegyoldalra, illetve a Majerova skala szikláira rálátva érünk vissza a házak közé, majd a központban található elágazáshoz. A parkoló mellett étterem kínál pihenési és feltöltődési lehetőséget a kimerítő körtúra végén.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Staré Hory, kaplnka buszmegállóba Banská Bystrica (Besztercebánya) és Ružomberok (Rózsahegy) felől és felé közlekednek a járatok.

Megközelítés

 • A túra a Staré Hory, kaplnka buszmegállóból indul.

Parkolás

 • Staré Hory (Óhegy) központjában, a templom előtti éttermek parkolójában tudjuk hagyni az autót.

Koordináták

DD
48.839321, 19.115044
DMS
48°50'21.6"N 19°06'54.2"E
UTM
34U 361689 5411307
w3w 
///festékek.mosolygó.tarajos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 6. és 121. számú térképe (Veľká Fatra, 1:25000 és 1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.  A navigáláshoz ajánlott a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható. 

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
20,1 km
Időtartam
8:10 óra
Szintemelkedés
1 406 m
Szintcsökkenés
1 406 m
Legmagasabb pont
1 572 m
Legalacsonyabb pont
478 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp