Nyomtatás
Beágyazás
Listához adás
 Megosztás
Barlang

Anna-barlang (Lillafüred)

Barlang • Észak-Magyarország
 • /
  Fénykép: Kozma Attila, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: Kozma Attila, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: Kozma Attila, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
 • /
  Fénykép: Kozma Attila, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Térkép / Anna-barlang (Lillafüred)
Időjárás

A Palotaszálló függőkertjének aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett nyíló kis barlang világviszonylatban is egyedülálló mésztufa-barlang, amihez hasonló csak néhány van a világon.

A 150-200 ezer éve tartó folyamat során a Szinva vizéből kicsapódó mész vékony kéreggel vonta be a környező növényzetet, majd teljesen befedte azokat, mintegy 600 méter hosszú, 200 méter széles és 40-45 méter vastag édesvízi mészkőlerakódást kialakítva. Az idők során a vízeséseknél lehajló sűrű növényzet alatti fülkék beboltozódásával üregek jöttek létre, melyeket aztán a víz is, utat keresve magának, tovább alakított. Később, hogy a barlang látogathatóvá váljon, mesterségesen is nagyobbá tették az üregeket.

A mészkéreggel bevont növényi részek, mohafonatok, gyökerek nagyon különleges látványt eredményeznek, mintha korallok és tengeri szivacsok között mászkálna az ember. Néhol még határozott növényi részek, például bekérgezett tölgymakkok és egy borostyánlevél lenyomatok is kivehetőek.

A barlangban néhány helyen vékony korombevonat látható. Az 1833-as kiépítés után ugyanis hosszú évtizedekig gyertya-és fáklyavilágítás mellett mutatták be a barlangot a látogatóknak, ennek nyomai látszanak ma is. 1847-ben egyébként Petőfi Sándor is járt itt, ezért egy ideig a barlang az ő nevét viselte. A barlangot 1927-ben nyitották meg a látogatók előtt.

Az Anna-barlang csak túravezető kíséretében látogatható. A benne való közlekedést korlátok, lépcsők segítik. A túrához kényelmes, utcai öltözet ajánlott.

Ha kíváncsi vagy, milyen az Anna-barlang és környéke téli tájba burkolózva, kattints ide

 

Nyitvatartás:

nyitva

A barlang nyitvatartásával kapcsolatban itt tudsz tájékozódni.

Árak:

A barlang belépőjegyeivel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni.

outdooractive.com User
Szerző
Judit Tóth
Frissítés: 2017-08-10

Tömegközlekedéssel

Az Anna-barlang a Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal, vagy 1-es villamossal a Diósgyőri-városközpontig, majd onnan 5-ös autóbusszal a Palotaszálló melletti, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan kb. 200 m-es könnyű sétával érhető el a barlang.

A miskolci helyi közlekedéssel illetve a menetrendekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni.

Diósgyőrből indul a LÁÉV (Lillafüredi Állami Erdei Vasút) kisvonata is, amely a Bükk legszebb tájain halad át Lillafüred felé. A Lillafüred megállónál kell leszállni. A barlang a táblákat követve pár perces sétával elérhető. 

Megközelítés

Autóval az M3-as, majd M30-as autópályán Miskolcig, majd Diósgyőrön át Lillafüredig. A barlanghoz a Losonczy István utca végéből juthatunk fel. 

Autós navigációhoz kattints ide!

Autóval

Személygépkocsival érkezőknek a Hámori-tó mellett kialakított parkolóban (a barlangtól 250 m-re) vagy a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 600 m-re) érdemes parkolni.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
outdooractive.com User
Közzététel

Anna-barlang (Lillafüred)

Hámori sétány 1.
3517 Miskolc-Lillafüred
Telefon +36 46 334130, +36 30 3495724
Weboldal bnpi.hu E-mail titkarsag@bnpi.hu

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott

A mai időjárás

 • 1 Közeli túrák

Gyalogtúra Bar(l)angolások és mesés panorámák Felsőhámorból

Eső utáni párás panoráma a palotaszálló felé
2017-09-14
Gyalogtúra Gyalogtúra • Déli-Bükk
könnyű nyitva
8,2 km
4:00 óra
301 m
301 m
Ettől: Eszter Szabó,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák