Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Tó

Hámori-tó, Lillafüred

Tó · Bükkvidék · 301 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csónakázók a lillafüredi Hámori-tavon
  Csónakázók a lillafüredi Hámori-tavon
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A természetesen keletkezett, de mesterségesen megnagyobbított tó ma a Bükk egyik legromantikusabb látnivalója, amit a partján álló Palotaszálló és a tavat körbeölelő hegyek látványa koronáz meg.

A Hámori-tó hazánk egyik legszebb fekvésű tava, „melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének”, ahogy Petőfi írta, így akár azt is gondolhatnánk, hogy a látvány miatt duzzasztották fel ezen a helyen a Garadna- és Szinva-patak vizét. Az ok azonban sokkal prózaibb: a közeli vashámorok miatt volt szükség a víz energiájára. Ezzel együtt a tavat már korábban is használták turisztikai célra, ahogy ma is csónakázhatunk a tavon, de a 20. század elején még strandfürdő is várta a tó friss vizében hűsölő vendégeket. A hűsölést itt szó szerint kell érteni, mivel a patakok táplálta tó vize nyáron sem melegszik 20-22 fok fölé. (Érdekesség, hogy a tó átlagos mélysége 9 méter, ami háromszor nagyobb, mint a Balatoné.)

Egykor korcsolyázásra is volt lehetőség, ha befagyott a tó vize, de mivel ma a hivatalos besorolása ipari víztározó, amelynek a funkciója a víztárolás mellett a vízingadozás mérséklése, így sem a fürdés, sem a téli sport nem engedélyezett rajta. Marad a csónakázás és a horgászat, mint sport – bár a környék „leghíresebb” halfajtájával, a pisztránggal a tóparti büfékben, éttermekben is megismerkedhetünk.

Az ipar visszaszorulásával 19. század végére a turisták számára is megnyílt a környezet. Először a lillafüredi üdülőtelep alakult meg, majd a két háború között felépült a Palotaszálló (1930) és a függőkert, a vízeséshez és a barlanghoz vezető romantikus sétány. Ezzel párhuzamosan a környező erdőkben és hegyoldalakban is sétányokat, kilátópontokat, pihenésre alkalmas zugokat alakítottak ki, amelyek egy része azóta is fennmaradt a turisták nagy örömére.

A Hámori-tó smaragdzöld vize mentén hangulatos tóparti sétány húzódik a déli oldalon. A 1,5 kilométer hosszú tavat 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja, az ösvényről rövid sétával egyikük, az Eszperantó-forrás hangulatos terasza is elérhető. Az állandó vízhozamú forrás körül kialakult plató alatt szép mésztufa képződményeket találunk.

Fokozva a romantikus hangulatot, a tó közepénél a sétány sziklák között kanyarog, majd a tóparton kapaszkodó és néhány vízbe zuhant hatalmas bükk mellett érkezünk a Garadna-patak torkolatához, ahol gazdag vízi élővilág burjánzik. Tavasszal gólyahírek, acsalapuk virágzanak, de egész évben buja vízi világ tenyészik a tó és a mocsárvilág találkozásánál.

A háború után a katonaság vette birtokába ezt a területet. A tavat északról határoló Dolka-hegy tetején a Bükk-fennsíki Nagy-Hárs lokátor pásztázta Kelet-Magyarország légterét, majd a jelet a Hámori-tó sarkán felépített betonerődbe továbbították. Mára a nyoma is alig látszik a lokátornak, a tó partján azonban ott maradt a Szikla becenevű, igencsak ronda betonépület. A hajdani katonai objektumot az 1990-es években zárták be, később diszkó és turistaház is működött benne, de ma üresen áll.

Természetesen mesterséges – a tó kialakulása

A Szinva- és a Garadna-patakon keresztül folyik ki a Bükk-fennsík vízkészletének jelentős része. Mára ezeket az ivóvízellátás igájába hajtották, de a 18. században ezt a jelentős vízenergiáját a nyersvas formálására használták, erre alakult a főként német és szláv szakemberek alapította Hámor falu.

Az oldott mészben gazdag patakokból vastag mésztufaréteg halmozódott fel épp a mai Palotaszálló alatt, így a Garadna vize már korábban is a Szinva mésztufagátjával visszaduzzasztott halastavat alkotott, melyet Tajnak (a német teich, azaz tavacska szóból) vagy Fel-tónak hívtak. Már a diósgyőri pálos szerzetesek is halastóként használták, amire egy 1319-ben keletkezett oklevél is utal.

A 19. század elején, a vashámorok vízenergiával működő kalapácsainak egyenletes vízellátására épült meg a mai duzzasztás, mivel az 1700-as években létesült ómassai kohó már nem tudott tovább bővülni, az új kohó megépítéséhez azonban nem volt elég a vízellátás. Ezért az addigi természetes gátat a szemben lévő hegyoldalig magasították, így létrehozva hazánk egyik legfestőibb tavát, a sűrű tölgyesekkel és bükkösökkel körbevett Hámori-tavat.

Az új kohó és a hámorok működtetéséhez szükséges tó létrehozása Fazola Frigyes nevéhez fűződik, aki apja nyomdokaiba lépve kohómérnök lett, majd a diósgyőri vasgyár igazgatójaként a vasgyártás korszerűsítésének szentelte életét. 1812-13-ban, amikor a tavat elzáró duzzasztógát elkészült, kezdte meg működését a tó nyugati végétől néhány kilométerre található újmassai őskohó. A Fazola nevét viselő építmény 1866-ig működött, ma pedig az ország egyik legrégibb ipari műemléke.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • Lillafüredet legegyszerűbben Miskolc felől közelíthetjük meg. Busszal a Lillafüred, Palotaszálló megállóig utazzunk.
 • Miskolc Diósgyőr városrészéből indul a Lillafüredi erdei vasút, ha ezt választjuk, Lillafüred állomásig utazzunk.

Megközelítés

 • A megállóktól a P, Z jelzést követve 300 métert sétálva jutunk el a tó partjához.

Parkolás

 • Pár száz méterrel feljebb a vasútállomástól, Bükkszentkereszt irányába található fizetős parkoló, illetve kicsit még tovább, a Hermann Ottó Emlékház után is találunk parkolót (ez utóbbi csak hétvégén és ünnepnap fizetős).

Koordináták

DD
48.105124, 20.621306
DMS
48°06'18.4"N 20°37'16.7"E
UTM
34U 471808 5328053
w3w 
///kartonok.értelem.postások
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bükkvidék
Vasverő hámorok egykor és most
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Hazánk talán leglátványosabb, legromantikusabb hegyvidéki részén járunk, a lillafüredi Palotaszállót körülölelő erdőkben. Minden van itt, ami a ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 410 m
Szintcsökkenés 410 m

A fennsík egy könnyen megközelíthető, jellemző szeletét járjuk be a patinás üdülőközpontból, Lillafüredről indulva. A mélyre vágódó völgyek ...

10
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 301 m
Szintcsökkenés 301 m

A kirándulás bemutatja a Bükk számos izgalmas, érdekes barlangját, az összekötő utakon pedig mesés panorámában lehet részünk: ellátunk Diósgyőrtől ...

9
Szerző: Szabó Eszter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükk-hegység
A Bükk vizei mentén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,8 km
Időtartam 3:25 óra
Szintemelkedés 500 m
Szintcsökkenés 378 m

Túránkkal a Kis-fennsík izgalmas vidékét, zegzugos szurdokát, sűrű rengetegbe burkolózó platóját fedezzük fel. Vadregényes otthona ez a karsztvizek ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17 km
Időtartam 4:50 óra
Szintemelkedés 533 m
Szintcsökkenés 533 m

Hazánk egy különleges karsztvidékén járunk, az ország fokozottan védett barlangokban, karsztjelenségekben leggazdagabb táján. Túránkkal ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükki Nemzeti Park
Vándorlás az Északi-Bükk kövei mentén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 16,5 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 731 m
Szintcsökkenés 416 m

Hazánk egy különleges karsztvidékén járunk, látványos formákkal és meghitt erdei hangulatokkal teli vadonban. Már a túra elején a bükki rengeteg ...

Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 25,5 km
Időtartam 7:35 óra
Szintemelkedés 1 130 m
Szintcsökkenés 491 m

Hosszú vándorlásunk a Bükk pereméről invitál annak szívébe. Végigjárjuk a hegység kevéssé ismert keleti platóját, majd Bükkszentkereszt ...

Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükki Nemzeti Park
Látókövek Miskolc felett
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:50 óra
Szintemelkedés 464 m
Szintcsökkenés 365 m

A Keleti-Bükk klasszikusa, a miskolci turisták kedvelt útvonala a környék két legjobb kilátópontjára, a Gulicskára és a Fehér-kőre vezet.

2
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Hámori-tó, Lillafüred

Pávai-Vajna Ferenc sétány
3517 Miskolc-Lillafüred

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp