Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Zsófia-kilátó (Lillafüred)

Kilátó · Bükk-hegység · 398 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Zsófia-kilátó
  A Zsófia-kilátó
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A lillafüredi Palotaszállóra és Hámori-tóra tekintő, romantikus kialakítású kilátó az eredeti, 1900-ban átadott építmény tervei alapján éledt újjá 2022-ben. Teraszáról a Bükk-fennsík markáns letörését, a Garadna- és a Szinva-völgy találkozását, a Felsőhámor és Lillafüred feletti meredek, erdős hegyoldalakat kémlelhetjük.

A Palotaszállótól és a Hámori-tó sarkától jól láthatóan, feltűnő kupolával a lombkorona fölé tornyosulva strázsál a Dolka-hegy sziklás letörésén a kecses, faszerkezetes kilátó. Hangulatában a Palotaszállóhoz igazodik az építmény, amely meghatározó látképi eleme lett a Lillafüred feletti hegyoldalnak. A klasszikus formákkal rendelkező torony eredetijét 1900. június 3-án adták át, tervezését és építését a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. Nevét is gróf Teleki Zsófia tiszteletére adták, aki az egylet elnökének, Borsod vármegye főispánjának, báró Vay Bélának a felesége volt. A kommunista rendszerben a Bükk-fennsík lokátorállomásának jeleit fogadó katonai bázis épült az akkor már romosodó kilátó alatt, így azt elbontották. Felújítása évtizedeket váratott magára.

2022-ben a kor műszaki igényeinek megfelelően, de az eredeti tervek szerint épült újjá a Zsófia-kilátó, és az erdőben még fellelhető sétány nyomait követve készült el a kilátóhoz felvezető, K▲ jelzésű turistaút. A szerpentinezéssel is megerőltető, bő 100 méter szintemelkedést leküzdő ösvény végén azonban jutalmunk a hegység emblematikus helyszínének madártávlatból kitárulkozó látványa. A meredeken letörő, erdős hegyoldalak közé mélyen vágódik a Szinva- és a Garadna-patak völgye, találkozásuk természeti és kulturális látványosságokban gazdag. A stratégiai helyszínen tornyosul a romantikus Palotaszálló, mellette pedig a helyszín ipartörténeti emléke, a Hámori-tó smaragdzöld vize tükrözi a környező erdőségeket. A kő alapú, vörösfenyő gerendákból összeillesztett, faszerkezetes kilátóból pompásan rálátunk a Palotaszállóra, annak parkjára, a hámori függőkertre és a Hámori-tó csónakkikötőjének környékére. Az ellenkező irányba, észak felé azonban nem nyílik panoráma.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-09-06

Tömegközlekedéssel

 • Miskolcról az 5-ös és 15-ös számú helyi járattal, illetve a Bükkszentkeresztre tartó távolsági busszal tudunk utazni Felsőhámorig vagy Lillafüred, Palotaszállóig.
 • Látványos és hangulatos alternatíva a LÁEV kisvonatával utazni Lillafüredig (2022-ben a Diósgyőr és Lillafüred közötti szakasz felújítás alatt van).

Megközelítés

 • Felsőhámorból a K+ jelzés mentén, a Palota utcán érkezünk a Kohászati Múzeum előtt felkanyarodó ösvényig, ahol a K▲ jelzés vezet át a meredek hegyoldalban harántolva és szerpentinezve a kilátóig (1,4 km, 141 m szint).
 • Lillafüred, Palotaszálló megállótól, illetve a Kisvasút végállomástól a P jelzés vezet le a Hámori-tó sarkáig, ahonnan a Függőkerteket kerülve a K+ jelzésen érkezünk a Kohászati Múzeumhoz. Innen a K▲ jelzés kalauzol tovább a hegyoldalban (1,8 km, 141 m szint).

Parkolás

 • Parkolni a Hámori-tó mellett, a régi katonai épület mögött kialakított parkolóban vagy Felsőhámorban, a Palota utca elején tudunk.

Koordináták

DD
48.107105, 20.621882
DMS
48°06'25.6"N 20°37'18.8"E
UTM
34U 471852 5328273
w3w 
///szerencsés.mérnök.ritkább
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 474 m
Szintcsökkenés 474 m

Túránk a Szinva és a Garadna völgye fölötti vidékre hív. A hegység egymásba torkolló két jelentős vízfolyása részekre szabdalja a Bükköt, és ...

3
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bükkvidék
Vasverő hámorok egykor és most
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 326 m
Szintcsökkenés 326 m

Hazánk talán leglátványosabb, legromantikusabb hegyvidéki részén járunk, a lillafüredi Palotaszállót körülölelő erdőkben. Minden van itt, ami a ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Zsófia-kilátó (Lillafüred)

Lillafüred
3517 Miskolc

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp