Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Wayside Cross

Bocz-kereszt (Bárányles)

Wayside Cross · Mecsek · 632 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bocz-kereszt is érdekes legendát őriz a hegyen megmenekülő vándorról
  A Bocz-kereszt is érdekes legendát őriz a hegyen megmenekülő vándorról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Útban a Zengő csúcsára, a hegy nyugati nyúlványán, alig pár száz méterre a csúcstól viharvert, kő talapzatú feszületet találunk. Érdekes történet, legenda és egy hagyomány is kapcsolódik az erdővel körülvett helyszínhez. Észak felé, a ritkás bükkösön keresztül pedig rálátunk a Keleti-Mecsek hegyvidékének központjára.

A Bocz-kereszt a Zengő csúcsa alatt pár száz méterrel, a hegy nyugati nyúlványán áll, ahonnan a közeli irtás foltján keresztül belátunk a Keleti-Mecsek központjába és Püspökszentlászló katlanára. Útban a Zengő csúcsára érdemes megállni itt, körbenézni, és közelebbről megvizsgálni a kereszt feliratát. A fémkereszt alatti, kő talapzaton ugyanis alig kivehető, de mívesen formázott betűk állnak, amelyek a Bocz család fohászát örökítik meg.

A kereszt eredetijét Esterházy László Pál pécsi püspök emelte a 18. század végén, és később, a 20. század elején a Bocz család újította fel hálából. A legenda szerint Bocz Pál hóviharba keveredett és eltévedt a hegyen, de a fagyhaláltól egy csodásan megjelenő bárány megmenekítette: „isten báránya” mutatta a faluba levezető utat. Az ódon homokkő talapzaton álló, ma is látható keresztet már 2000-ben helyezték el, miután az eredeti megrongálódott.

A Bocz-kereszthez a legendán kívül népszokás is kötődik, ahonnan másik neve, a „bárányles kereszt" ered. Húsvét virágvasárnap hajnalán, napfelkeltére a keresztnél gyűlnek össze a környékbeli férfiak megünnepelni a feltámadást. A hagyomány alapja, hogy az I. világháborúból megmenekülő helyi lakosok jártak fel a kereszthez: a frontra indulva ugyanis fogadalmat tettek, miszerint ha épségben hazatérnek, évente ellátogatnak a hegyre. Az egykori veteránok szokását leszármazottaik vették át, így máig fennmaradt a virágvasárnapi zarándoklat a Zengő alatti falvak férfi lakosságának körében. A kommunizmus éveiben a hosszúhetényi hívők számára feltehetően ez a rejtett forma maradt vallásuk gyakorlására.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: February 22, 2022

Public transport

 • A legközelebb a Hosszúhetény, kultúrház buszmegállóig utazhatunk tömegközlekedéssel.

Getting there

 • A Hosszúhetény, kultúrház megállóból a Z◼ jelzést követjük röviden dél felé a Fő utcán, majd a S▲ jelzésen indulunk a Zengő csúcsa felé (3,5 km, 365 m szintemelkedés).
 • Ha a püspökszentlászlói út mellett parkolunk, akkor a K▲ jelzésen juthatunk föl a kereszthez (2,5 km, 315 m szintemelkedés).

Parking

 • A hosszúhetényi Fő utcán, a közért előtt tudunk parkolni.
 • Hosszúheténytől északra, a püspökszentlászlói út mellett is parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.180937, 18.373185
DMS
46°10'51.4"N 18°22'23.5"E
UTM
34T 297266 5117505
w3w 
///presenter.limping.phoned
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Mecsek
Toronyiránt a Zengőre
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 23 km
Duration 8:00 h
Ascent 763 m
Descent 640 m

Ahogy a hegyek egyre nőnek, úgy fogy a táv a Keleti-Mecseket átkaroló, azt északról délre keresztülszelő túrán. Hosszú, sportos vándorlásunk a ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp