Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Felső-csevicekút

Forrás · Cserhát-vidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Felső-Csevice-kútnál
  / A Felső-Csevice-kútnál
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Felső-Csevice-kút vasas vizének kifolyása
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Felső-Csevice-kút
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátrára oly jellemző szénsavas, kénes szagú vízfeltöréseket nevezzük csevicének. A különösen markáns ízű vizéről híres Felső-csevicekút az egyike a Tar környékén feltörő forrásoknak, környezetében pihenőhelyet is kialakítottak.

A csevicék igazi különlegességei a területnek. A szláv eredetű szó eredeti jelentése ’savanyú’. A szénsavas, kénes szagú feltörésről sokáig azt tartották, hogy az egykori tűzhányók területén a vulkáni utóműködés terméke. Azonban a Mátra aktív időszaka mintegy 12 millió éve véget ért, lent aligha tárolódnak már vulkanikus eredetű gázok. A hegység lávakőzetei alatt, óriási mélységben üledékes kőzetek találhatók - ezek pedig a hatalmas nyomás és hő hatására kémiailag bomlanak. Az így keletkező szén-dioxid szökik a felszín felé, s ahhoz közeledve a források vizébe oldódik. A kénes („záptojás") szagért pedig a pirit nevű ásvány mállása felelős.

A gyomor- és emésztőszervi betegségek gyógyítására is alkalmas csevicék tehát valójában nem is rokonai a jóval fiatalabb (kb. 30 ezer éve abbamaradt) vulkánosság utóműködéseiként fakadó erdélyi borvizeknek (más néven savanyúvizeknek). Bár Magyarország bővelkedik ásványvizekben, azért az itthon is kuriózum, hogy oldott, természetes szénsavtartalmű víz fakadjon a földből. Mivel a csevicéknek régóta gyógyító hatást tulajdonítanak, a legjobban megközelíthető parádsasvári forrás vizét palackozzák is gyógyászati céllal.

A Mátra nyugati lábánál, a Zagyva völgyében fekvő Tar település többek közt éppen ezekről a szénsvas forrásairól híres. A Szalajka-patak (Csevice-patak) menti csevicékről már a 19. században is készültek leírások, elsőként 1851-ben Fényes Elek írt a különleges vízfakadásról. A Felső-csevicekútnál faragott terméskőből építettek medencét, de a kifolyásánál eleinte nem falazták fel teljesen. 1977-ben zárták körbe a medencét, azóta a víz egy csövön keresztül folyik ki. Jellegzetes barnás vize a vastartalmának köszönhető.

A Felső-csevicekút kis tisztásán pihenőt is találunk padokkal. A forrás és környéke természetvédelmi terület, ahol érdemes körülnézni további látnivalókért. A patak túlsó partján áll egy magányos sziklatömb, illetve a környéken több, érdekes alakzatú szikla bukkan ki a földből.

A forrás mögött indul egy jelzetlen ösvény, amelyen egy kis emelkedést leküzdve egy kopár sziklafelszínhez jutunk néhány perc alatt. A kilátópont nyílt térszínéről a Zagyva-völgyétől a Mátra-bércig belátni a környező tájat, de a panoráma kiemelkedő látványelemei az Ágasvár és Óvár csúcsai.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • Busszal érkezve a Tar, községháza megállónál szálljunk le.
 • A Hatvan és Somoskőújfalu közötti közlekedő vonatról Tar állomásnál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállótól a főúton induljunk a vonatállomás felé, majd a Szabadság utcán jobbra fordulunk. Innentől a K+ jelzést kell követni a forrásig (2,6 km).
 • A vonatállomástól a főutcán induljunk el a település felé. A Szabadság utcán forduljunk balra, innen a K+ jelzés vezet a forráshoz (2,8 km).

Parkolás

 • Tar település utcáin a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.945066, 19.768857
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°56'42.2"N 19°46'07.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 408065 5310928
w3w (what3words) 
///meditál.esernyők.nézhető
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Felső-csevicekút

 Tar

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 1 Közeli túrák
Gyalogtúra · Mátralába
Hasznosról Tarra a Mátrán át
Tipp közepes nyitva
17,7 km
5:00 óra
560 m
619 m

A Zagyva-völgyből hatolunk be a hegység nyugati részébe, majd Ágasvárnál a Mátra-bérc érintése után szintén a folyóhoz ereszkedünk vissza, bár egy ...

Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp