Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Felső-csevicekút

Spring · Cserhát-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Felső-Csevice-kútnál
  / A Felső-Csevice-kútnál
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Felső-Csevice-kút vasas vizének kifolyása
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Felső-Csevice-kút
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátrára oly jellemző szénsavas, kénes szagú vízfeltöréseket nevezzük csevicének. A különösen markáns ízű vizéről híres Felső-csevicekút az egyike a Tar környékén feltörő forrásoknak, környezetében pihenőhelyet is kialakítottak.

A csevicék igazi különlegességei a területnek. A szláv eredetű szó eredeti jelentése ’savanyú’. A szénsavas, kénes szagú feltörésről sokáig azt tartották, hogy az egykori tűzhányók területén a vulkáni utóműködés terméke. Azonban a Mátra aktív időszaka mintegy 12 millió éve véget ért, lent aligha tárolódnak már vulkanikus eredetű gázok. A hegység lávakőzetei alatt, óriási mélységben üledékes kőzetek találhatók - ezek pedig a hatalmas nyomás és hő hatására kémiailag bomlanak. Az így keletkező szén-dioxid szökik a felszín felé, s ahhoz közeledve a források vizébe oldódik. A kénes („záptojás") szagért pedig a pirit nevű ásvány mállása felelős.

A gyomor- és emésztőszervi betegségek gyógyítására is alkalmas csevicék tehát valójában nem is rokonai a jóval fiatalabb (kb. 30 ezer éve abbamaradt) vulkánosság utóműködéseiként fakadó erdélyi borvizeknek (más néven savanyúvizeknek). Bár Magyarország bővelkedik ásványvizekben, azért az itthon is kuriózum, hogy oldott, természetes szénsavtartalmű víz fakadjon a földből. Mivel a csevicéknek régóta gyógyító hatást tulajdonítanak, a legjobban megközelíthető parádsasvári forrás vizét palackozzák is gyógyászati céllal.

A Mátra nyugati lábánál, a Zagyva völgyében fekvő Tar település többek közt éppen ezekről a szénsvas forrásairól híres. A Szalajka-patak (Csevice-patak) menti csevicékről már a 19. században is készültek leírások, elsőként 1851-ben Fényes Elek írt a különleges vízfakadásról. A Felső-csevicekútnál faragott terméskőből építettek medencét, de a kifolyásánál eleinte nem falazták fel teljesen. 1977-ben zárták körbe a medencét, azóta a víz egy csövön keresztül folyik ki. Jellegzetes barnás vize a vastartalmának köszönhető.

A Felső-csevicekút kis tisztásán pihenőt is találunk padokkal. A forrás és környéke természetvédelmi terület, ahol érdemes körülnézni további látnivalókért. A patak túlsó partján áll egy magányos sziklatömb, illetve a környéken több, érdekes alakzatú szikla bukkan ki a földből.

A forrás mögött indul egy jelzetlen ösvény, amelyen egy kis emelkedést leküzdve egy kopár sziklafelszínhez jutunk néhány perc alatt. A kilátópont nyílt térszínéről a Zagyva-völgyétől a Mátra-bércig belátni a környező tájat, de a panoráma kiemelkedő látványelemei az Ágasvár és Óvár csúcsai.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes

Public transport

 • Busszal érkezve a Tar, községháza megállónál szálljunk le.
 • A Hatvan és Somoskőújfalu közötti közlekedő vonatról Tar állomásnál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól a főúton induljunk a vonatállomás felé, majd a Szabadság utcán jobbra fordulunk. Innentől a K+ jelzést kell követni a forrásig (2,6 km).
 • A vonatállomástól a főutcán induljunk el a település felé. A Szabadság utcán forduljunk balra, innen a K+ jelzés vezet a forráshoz (2,8 km).

Parking

 • Tar település utcáin a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.945066, 19.768857
DMS
47°56'42.2"N 19°46'07.9"E
UTM
34T 408065 5310928
w3w 
///eloquently.misfortune.feminism
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Felső-csevicekút

 Tar

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Mátrahát
Hasznosról Tarra a Mátrán át
Top moderate open
17.7 km
5:00 h
560 m
619 m

A Zagyva-völgyből hatolunk be a hegység nyugati részébe, majd Ágasvárnál a Mátra-bérc érintése után szintén a folyóhoz ereszkedünk vissza, bár egy ...

from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp